Магнетронът си грее като за световно със или без товар - КПД-то му е под 65%. Затова му ръгат и вентилатор, ама да не се губи топлината прекарват горещия въздух през помещението и това сбрьчква готвенето (не притоплянето) щото отвява цялата влага. Аз затова модифицирах една фурна на работата на която си пека от пици до пилешки бутчета: грилът е на независимо копче с две степени (с диод) и регулирам с парче ламарина въздуха от духалото дали да не мине през дупката в капака.
Иначе за домашните микровълнови правило No1 е никакъв метал, дори инкрустирани чинии. Pro версиите са по-толерантни поне към тавата, не и купата.
И като съм почнал: топлете винаги с капак отгоре и чистете редовно но само със спирт, освен ако не сте сигурни в неутралността на препарата ама и него го оберете добре. Специално внимание иска парчето слюда (обикновено вдясно) през което влизат вълните.
А старите печки почват да искрят не само заради замърсена слюда а заради непредвиден допир метал-метал: изтъркана боя или износени търкалета на въртящата се част ако е метална.
За мен обаче няма по-добро от класическата двустенна млековарка със свирка. Свиренето и ще събуди и умрелите а за истинска пастьоризация не трябва да включваш котлона на max поне към края.
Едит: ама някои хора много държат да се изкарат порастнали: варят си сами млякото. Аз моето още го търся по циците