|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: чушкопек
мдааммм... и рибите ще потриват перки още от четвъртъка: "айде в неделя да ходим на хора" интересно какво ще ползват за примамка: пачки, акции, опции или ДЦК 
|
| Пон Сеп 12, 2011 10:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Syrius-B написа: Чушкопека е технологично (от гледна точка на процеса "печене на чушка") съвършен инструмент. Самият прибор може и подлежи на всякакви подобрения, и най-вече енергоемкост. Може да се подобри топлоизолацията, да се използва алтернативен на електричеството) енергоизточник, но не трябва да се нарушава технологичния процес, тъй като печената чушка трябва да бъде ПЕЧЕНА, а не варена, задушена, или каквото там се получи. Правилната температура е около 400 С, +/- 50, и е нужна определена маса на нагряваня обем, за да се осигури динамиката на топлообмена - чушката да се опече и отвътре, преди да изгори отвън, но и да изгори отвън достатъчно, преди да се е сварила отвътре, и т.н. |  |  |  |  |
Е това е истината, останалото са изгъзици! Особено това с "пърленето" с газова или бензинова горелка. А най си е добре на жар върху тенекия и постоянно обръщане с дилафа! А иначе чушкопека си консумира 2000W и като загрее този тройния, на всеки 4-5 минути вади по три броя готова продукция. Само да има хубав матриал! 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Сеп 12, 2011 11:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе сега аз на тия хора дето изучават нещо, или работят някъде и после не ядът я чушки, я салам я нещо друго .. просто ми се струва че не са били за тая работа, мен лично не ме тревожи, аз съм бачкал в колбасарски цех, по съвместителство и в кланница, зад нас пък имаше консервена фабрика, виждал съм и плъхове в консервите, и в колбасите на родопа, па и в нашите имаше чат пат неща дето не им е там мястото, цигани които с босите си крачка мачкат я домати, я набутват зелето в едни големи цистерни ...сигурно и пикаят вътре, е и ... ям си и колбаси, и консерви и кисело зеле, каквото такова, умрял ли съм, не съм, няма и да умра скоро, не и от това де. Иначе деня на трифидите е интересно книжле, но чак пък до там няма да го докараме ми се струва.
|
| Пон Сеп 12, 2011 11:22 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то на тях (стафидите, трифидите де) денят им дойде щото хората масово ослепяха по друга, несвързана причина. Инак щяха да си стоят кротинко в загражденията.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 13, 2011 1:40 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Виждал съм тук, и много се хилих тогава, обаче въобще не мога да си спомня в кой магазин ги видях. Иначе бяха досущ като нашенските, тройка чушкопек  Ще взема да се поразтърся и да си взема един, чушките ги пека на скарата с дърва ( барбекю по хамериканскому ) на двора. Иначе печенето на чушки не го смятам за мизерия, щото ако дойдеш да видиш съседите корейци как вонеят с една миризлива риба чироз.... взеха ракуни и скунксове да ни навестяват. Тази есен е някакъв невиждан наплив на скунксове в района. В събота се прибирахме към 2 през нощта, в рамките на няколко пресечки мярнахме 5-6 парчета, които кротко си пасяха тревичка край пътя. А преди 2-3 седмици излизам на двора към 23 часа и ми се стори, че нещо не е наред, кога видях в храстите на 2-3 метра пред мен един скункс, вдигнал опашка и радостно ми маха, брей на секундата скочих обратно в къщи  Така вонеят, че като си помисля и космите ми настръхват. Може би по-лошо вонеят само корейците .... ( кореец на японски значело чесъноядец  )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Сеп 13, 2011 9:51 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ами така ще да е тя, като не си кастрирате скунксовете.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 13, 2011 10:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е то и аз не го смятам за такава само по себе си де. Сума ти народ просто обича сам да си готви и угажда (за разлика от мене, аз само плюскам наготово  ). Но масовостта - и очевидната невъзможност да направи човек пари от печени чушки в БГ при цялата им популярност - говорят сами за себе си, от мизерията е тръгнало течението. Инак жената - без чушкопек, с налични средства - вчера цял ден пече неща, бе цял ден копа нещо и част от резултата беше един буркан прехубава лютеница, ама далеч по-хубава от разните дето ги продават. Та има го и немизерният вариант на употреба разбира се. Не че тънем в охолство ама не се налага цял ден работа за един буркан лютеница (засега....  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 13, 2011 11:53 pm |
|
 |
|
¶
|
Ти пак как го каза само, не съм чул фирмите от консервната промилшеност да са го закъсали  ( примерно тук един буркан български пекани чушки се харчи по $5-6 без ДДС-то ). Обаче ако мисълта ти е, че като си правиш сам чушките в къщи и ще станеш богат, да, сигурно си прав, нема да станеш. Понякога си ги правя сам, не за да стана богат, ами защото ми харесва сам да си приготвя гозбата, тръгвайки от пекането на чушката, после до рязане, посоляване, готвене ( и накрая когато дойде време за яденето вече не ми се яде  ). Същото е и с киселото зеле, киселите краставички,туршията, фасулЯ и шкембе-чорбата - всеки може да ги направи, ама на мен най си ми харесват когато сам си ги приготвя  Пък и готвенето ми действува разтоварващо, щото докато готвя си правя една хубава салата и отива половин бутилка я ракия, я текила, кот има насреща. Пък кат сме се събирали да готвим с моя кумец, сме готвили понякога до сутринта, после пиши ги два дни болнични...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Сеп 14, 2011 12:26 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Странни са ви разсъжденията. Каква ти мизерия. напротив, Миризмата на печени чушки е аромата на подредените неща, на мира в благополучния дом, на лятото, с богатството и изобилието, а за мен си е най-светъл детски спомен. Може би дори неотменна част от усещането за свобода. И по-специално печените зелени чушки. И сега ги предпочитам пред узрелите (червените). Баба ми откриваше сезона с първите чушки от градината, и това беше знак, че е лято и всичко е наред. Изглежда и тя, като мен не си е падала по студа и зимата - жалко, че не съм се сещал тогава да я попитам.... А домашно приготвената храна е не само по-добра (не е задълително, де!), но процеса прави обиталището, където преспиваме дом. Парите правим, защото трябва, а и са полезно средство за много неща, но живота е много повече. Той не се мери с пари. Парите са обществената оценка на полезността ни като трудящи се индивиди, не повече. Е, понякога са и заместител на житейски липси и недостатъци.....полезни са , с други думи 
|
| Сря Сеп 14, 2011 1:49 am |
|
 |
|
tgi
|
Е явно моето възприятие е криво, просто аз май не свързвам много домакински чешит работа с приятни усещания май.
|
| Сря Сеп 14, 2011 5:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 и още нещо за парите: На макро-световно ниво ситуацията е такава, каквато е в момента, защото всички забравиха, че парите са илюзия. И умишлено раздуха илюзията до небивал никога размер. Ако парите нямат покритие (илюзорни са), то поне трябва да имаш доверие в тази илюзиониста. И когато дори илюзиоаналистите почнат да не си вярват помежду си, цирка свършва. Дано само след свършека не се налижи да откриваме пак огъня...
|
| Сря Сеп 14, 2011 8:41 am |
|
 |
|
tgi
|
Ей използвах клише за това как "никой не е направил пари" и реакцията и тя такава. Бе ако има някой дето да се интересува по-малко от парите и да оцелява някак в бранша да дойде да ми се обади  . Дотук пропуснатите ползи (в полза на това да правя каквото искам аз а не някой си и да се боря да се наложа) и най-консервативно да ги смята човек са ми > $2М . Никога не ми е пукало за това, не съм имал нито чудения нито съжаления, напротив, гледайки назад не бих променил много ако въобще нещо в поведението си. Ама ще седна да пека чушки само ако ме принудят със сила или няма нищо друго наоколо за ядене - и ако не мога да ги ям сурови (мога засега)  . Но то и моето ядене е такова де, току се случва да питам "какво има за ядене" и отговорът да е "ами има там една салата,.." и аз тогава пак питам "а какво има за ядене"...  .
|
| Сря Сеп 14, 2011 6:07 pm |
|
 |
|
¶
|
Че ти всеки ден ли ядеш ? Ми кога сядаш да пиеш по една ракия с текила  Ако ти се види силничка ракията с текила можеш да пробваш водка с таратор, ама таратора да е таратор, с орехови ядки, магданоз, чесън и копър, а не мляко с краставици.... Това ще ти се избистри главата и няма да мислиш за пропуснатите ползи....
|
| Сря Сеп 14, 2011 6:24 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе не ми се полага да ям всеки ден, 10-15 кила ако смъкна ще ми е най-добре, ама не ми се отдава засега... (зорът покрай напъна ще ми пречи на работата а тогва вече да видиш кво са "пропуснати ползи", ще си умра от глад  . А текили и т.н. не пия, пиянството ми е една-две бири на седмица през летния сезон. Като изляза на разходка за поддържане на формата ми се полага и бира, е, понякога и тук на терасата някой като дойде се пие бира. Е, случва се и да дойде някой дето не ще бира а носи кутии със сладолед, ама то сезонът още не е свършил та има време "някой" (пише тук) да се яви да наваксаме  .
|
| Сря Сеп 14, 2011 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ееееее като каза за тераста друго очаквах, а то сладолед ... тц .....не че не рупам и такова ама за десерт  Иначе аромата на печената чушка и на мен ми навява едни мнооого далечни спомени, все детски такива, ама хубави, смао душа по улиците, у нас няма условия за печене, а и няма кой и кога ... печени чушки ям от консерва от магазина, от ония с мишкит еи хлебарките, дето бай-мангал си е бъркал в носа, чесъл си е задника а може и други работи да е правил до де ги бурканисва.
|
| Сря Сеп 14, 2011 6:57 pm |
|
|