Отдавна нищо не сме поствали тука...
Ето нещо дето спокойно се вмъква е тамата - най-тънкия diy компютър на света - 2мм
Също така може би държи и първенството за най-елементарния - един пик18, бутон, lcd, батерия, и шест кондензатора.
Доста се позабавлявах с него, и даже му написах едно сносно бейсиче. Това на снимките е прототипа, иначе финалната версия на платката вече съм я засилил към jlc
Тук съм поекспериментирал с няколко идеи дето ми се въртяха в главата отдавна. Всичко в вътре в pcb-то, кондензаторите са вертикални също вътре, като единия пад е от едната страна, а другия от другата.
Клавиатурата е псевдосензорна (на чип който няма капацитивен контролер!), обслужвам я като матрица от взаимно смущаващи се adc входове, а същевременно и като резистивна матрица, всичко със софтуер. Така че примерно може да работи както с пръсти, така и с контакти. Получи се доста прилично...
На ток до докарах до 2.1ма в максимално натоварване (пика го търкалям на 8мхз), а в стендбай е под микроампер. Бейсика като скорост при изпълнение е сравним с тоя на любимите правци от едно време.
Бутона всъщност прави ресет, а софтуера клати един флаг дали тоя ресет е за пускане или от пуснато за към стендбай.
Има си даже и експаншън порт за закачане на нещо (микро-ланче? принтер? "флопи"?)
Бейсика съм го направил с вграден текстов редактор, а половината от флаша на пика е резервин за "хард диск". Бейсика е супер икономичен - може да работи на дивайси с 2к рам (тоя пик е с 13к, а имам дизайни на същата платка и с авр дето е с 16к рам, и за пик24 с 32к рам). Мисля да се позабавлявам и да направя версия с графичен дисплей 256х128, понеже тоя е текстов 20х4. Тогава с моя фонт дето вече го имам ще мога да изкарам 40х16 текст на екрана. Но това е за бъдещ "безумен" дизайн...
Естествено, дуум няма да може да се пусне, но като инженерно забавление беше доста добре.
Съвсем първи снимки, ексклузивно за форума