Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
слънчева батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение слънчева батерия
интересно ми е просто така чисто теоретично за сега,каква ли ще бъда цената на нещо, например диоди някви си в стъклен или прозрачен корпус,па може и някви други неща с максимално голям полупроводник в тях който да се използват като елементи за слънчева,или термо батерия.Примерно за 500долара/евро/ колко ще се купят,от къде е наи-евтино, какви да бъдат точно,и какъв ток ще дадат като се налепят на един панел,и дали ще има далавера спрямо обикновенните купешки батерии.
маи че пак отивам към гоглето и елката ,ама ме мързи да си губя времето няколко часа,щото писвам една програма сега:
.DEVICE GOGO
.DSEG
.SCEG
goto spalniata na Gogo
main(spane)
while (!0) nai malkoto da utre na obed :roll:
rjmp Begin
restart_control:
cli
rjmp reset

.exit

така че ако някои поназнаива нещо относно съотношението цена-качество-килограми :D на някви диоди и не го мързи като мене :) да драсне няколко реда да се светна за обща култура малко ,така между другото.......

Нед Ное 05, 2006 5:28 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Като бях в 6-7 клас и си спомням, че изпилявах капачките на 2N3055 и наистина ставаха като слънчева батерия. Така по спомени даваха около 0.6 волта и някакъв съвсем мижав ток. Ама ти щом си готов да дадеш 500$ - бая голяма клетка можеш да си спретнеш с тях. Даже можеш да сложиш и някой AVR да прави 220 волта :lol: .

Нед Ное 05, 2006 8:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това със слънчевите батерии е голяма фантастика все още. И с вятърните генератори също. Взими си нещо което се е доказало, че прави икономия и то голяма : Слънчева батерия за топла вода. Средно дневна икономия между 5-15 киловата. Мой приятел срещу 1000 лв си спретна у тях си такава системка. Икономията от ток я превърна в анти-икономия на вода - от 8 куб.м месечно на 25. Семейството му вечно ходи гъбясало от киснене под душа. Ако можеш да използваш къдърно енергията 4 кв.м слънчеви колектори в лятно време изработват около 2,5 - 5 киловата/час топлинна енергия. Сега въпроса е как да се направи топлинен акумулатор. Въртяха се някакви идеи за съд с парафин, ама не зная докъде са стигнали.

Нед Ное 05, 2006 1:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Едно време и аз си мислех, че една слънчева фотоклетка не може (по време на целия си експлоатационен период) да произведе енергия, по-голяма от енергията вложена за нейното производство. Сега обаче нещата дръпнаха много напред.
Ще дам един пример за Gogo55 да знае с какво да се бори:
от 1 кв. метър слъчеви клетки мога да се получат над 200 Вата ел. мощност при инвестиция от 4$ на ват. И това е с елементи които са в редовно производство.
Има една малка подробност - търсенето превишава предлагането им.

Нед Ное 05, 2006 1:34 pm
Профил

Мнение 
благодаря на всички за мненията,просто ми мина няква идея за това и го написъх -не се знае от къде може да изкочи зайчето щото по принцип готовите купешките се изплащат за около 10-12 години,и затова ми се виждат скъпи.

Нед Ное 05, 2006 2:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е да де ама идеята нали не е просто да се изплати а да донесе някаква печалба, тоест да е ефективна. Пример с една АЕЦ. Инвестицията е огромна по размер, но за сметка на това се изплаща много преди изтичане на експлоатационния срок.
И все пак на мен не ми звучи сериозно сметка : 4$ * 1000 вата = 4000$ на квт./ч. (около 6400 лв.). 6400 лв. / 0.20 лв. (груба цена на квт./ч в БГ) = 32000 часа. Вземам средно по 5 часа на ден работа на 100% (в смисъл че произвежда 5 квт/ч. на ден) се получава резултат от 18 години. След 18 години нашите деца ще се чудят защо сме си харчили парите за толкова неефективен източник на електроенергия. А и лично аз ако трябва да инвестирам в подобно нещо много ще се замисля освен ако не съм някой дето се чуди къде да си харчи милиардите. Много вода ще изтече докато слътнчевите батерии станат икономически ефективни а дотогава да е жив и здрав атома.

Нед Ное 05, 2006 3:06 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Е да де ама идеята нали не е просто да се изплати а да донесе някаква печалба, тоест да е ефективна. Пример с една АЕЦ. Инвестицията е огромна по размер, но за сметка на това се изплаща много преди изтичане на експлоатационния срок.
И все пак на мен не ми звучи сериозно сметка : 4$ * 1000 вата = 4000$ на квт./ч. (около 6400 лв.). 6400 лв. / 0.20 лв. (груба цена на квт./ч в БГ) = 32000 часа. Вземам средно по 5 часа на ден работа на 100% (в смисъл че произвежда 5 квт/ч. на ден) се получава резултат от 18 години. След 18 години нашите деца ще се чудят защо сме си харчили парите за толкова неефективен източник на електроенергия. А и лично аз ако трябва да инвестирам в подобно нещо много ще се замисля освен ако не съм някой дето се чуди къде да си харчи милиардите. Много вода ще изтече докато слътнчевите батерии станат икономически ефективни а дотогава да е жив и здрав атома.

поради почти същите сметки ми мина и идеята за някъв голям по обем и евтин полупроводник.

Нед Ное 05, 2006 4:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Най-простото и ефективно нещичко от близкото минало което става за любителски условия и сработи като експериментирах е да вземеш повечко селенови клетки, да отстраниш боята (химия) и да си ги навържеш в матрица .... най-трудното е с боята :)

Пон Ное 06, 2006 1:38 am
Профил

Мнение 
аха знам ужким,но нямам в резервите си 5квадрата от тях :) ща не ща тярбва да купвам

Пон Ное 06, 2006 9:49 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Я кажете нещо повече за тези селенови клетки,че нещо несъм чувал за тях ,освен за изправители за друго за друго да се ползват :)

Пон Дек 25, 2006 1:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]