| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Голям светловод?
Чудя се как да "закарам" слънце в една стая.Ако слънчевите лъчи могат да се ловнат,и по нещо да ги замъкна...Като разстояние от мястото от където има яко слънце е към 7 m. Имате ли идея за "шишкав" светловод?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Дек 19, 2006 10:44 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Ех ти съвсем изпращя ве4е направи си сноп4е от световоди колкото искаш дебело така ще регулираш и колко да е светло 
|
| Вто Дек 19, 2006 11:27 pm |
|
 |
|
sthx
|
Световодът ти е малкият проблем. Можеш да пробваш и система от огледала. По-големият проблем е как да "натикаш" слънцето в него.
Чувал съм за иновации в автомобилостроенето. Вместо лампи за фарове и сигнализация се поставят световоди, които прокарват светлината от един единствен светлинен източник, разоположен на произволно место в колата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 19, 2006 11:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
е има и вариант да си направиш малка термоядрена установчица....по всички показатели ще е като слънчице 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 20, 2006 12:33 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
С фуния няма ли да стане?
Може би с лупа някаква? А тези оптични кабели дето се ползват за як трансфер на данни,могат ли да пренасят видима светлина?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Дек 20, 2006 9:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами те и да могат при тях светловод е доста тъничък. Има и нещо друго, със светвод едва ли ще постигнеш ефект на естественото осветяване, освен ако свтовода ти не е с размери на прозорец
А за колите .... хубавото ще е че щ сменяш само една крушка, лошото е че като изгори и оставаш без грам светлинки  . При колит по скоро светодиодните фарове ще намерят приложение.
|
| Сря Дек 20, 2006 9:38 am |
|
 |
|
sthx
|
Може да се постигне ефект на естествено осветление, ако след оптичния кабел има разсейваща оптична система.
А "вкарването" на светлината в световода е проблем. Всички лъчи, които падат под ъгъл по-малък от ъгъла на пълното вътрешно отражение, няма да претърпят такова и ще "излезат" от световода в първите няколко саниметра.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Дек 20, 2006 10:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с огледала ще е най-добре
като последното (в стаята) трябва да е изпукнало и да свети към тавана според мен.
това съм го виждал в шладминг - там са доста стръмни клисурите и ако хотела е висок се заформя сянка пред него още от 2 следобед. слагат едно огледало на покрива и екстендват светлото до 4 часа.
|
| Сря Дек 20, 2006 11:12 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Едно време в Египет, помещенията в пирамидите се смята, че така са изрусувани, т.е. осветявали са помещенията с огледала покрити със сребро, поне тогавашната технология е позволявала такива.
|
| Сря Дек 20, 2006 2:47 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
По дискавъри гледах, че са го направили с голямо събирателно огледало и го насочват в дебело оптично влакно. Използват го за осветяване на болници и голями административни сгради. Пестят хората електричество 
|
| Сря Дек 20, 2006 3:01 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Съществуват такива строителни материала. У нас не са на мода още.
Един познат лятото ми говори за тях баща му е строител.
Доколкото разбрах прави се нещо като стъклен комин ама плътен.
И от покрива влиза светлина на първия етаж дето иначе нямат шанс да видят слънце.
Повече подробности не са ми извесни.
|
| Сря Дек 20, 2006 3:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Даже съм чувал за офис сграда в Япония отпреди 10-15 години осветявана по такъв начин. С нещо събират и фокусират в някво по-сериозно оптично влакно и разпределят по вътрешните стаи. Нямам спомен точно как беше изпълнено, но беше много хитро.
|
| Сря Дек 20, 2006 5:15 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
"Light pipe" се казва, или Solar tube.. http://www.solatube.com/com_edu.php
Ако действително искаш да си направиш, материала го има у нас, анодизиран алуминий на Alanod, правят от него рефлектори за лум. лампи, тия за окачените тавани. Огъваш го като кюнец и ето ти дебел светловод. Има начин и да завива. Проблема с натикването на светлината обаче стои, и там трябва да се помисли по-сериозно
|
| Сря Дек 20, 2006 8:59 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Снощи една такава се движи пред мен. Най-обикновено Пежо беше. За фаровете няма гаранция пък и не обърнах особено внимание. Но след като аз имам нескъп фенер с 10 LED и скоро светих отдолу на един техник от енергото горе на стълб защото неговият (с лампа и акумулатор) издъхна за нула време а моите батерии почти не мръднаха...
Това със светловода ми хареса, само дето боядисването на стените в искрящо бяло и поставянето на икономични лампи с дневна светлина е по-сигурен и икономичен вариант. Поне така е в къщи, въпреки че имам слънце понякога, джамовете са малки. Щото само като си представя огромна компютъризирана чиния да събира светлината... Комшиите ще кажат: "безумна идея"!
P.S. Тук гледам едни евтинки тръби за аериране: спирала от тел двойно покрита с тънко алум. фолио. Не знам дали става за светловод, трябва да се пробва, но със сигурност е най-евтиното.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Дек 08, 2007 3:14 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Аз предлагам да затваряме по някакъв начин слънчевите лъчи в буркани, по този начин ще има и за зимата, коагот е по-тъмно... 
|
| Нед Дек 09, 2007 12:22 pm |
|
|