Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Да преведем Хиперфизика... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Да преведем Хиперфизика...
Много често тук а и не само тук възникват глупави спорове кое как работи, тоя ефект какъв, това как се пресмята, онова как се пресмята... И макар че много от нещата сме ги учели в училище или по университетите, не винаги може да направим справка с учежбиците. Поне аз поради множеството си премествания от едно място на друго, съм се разделил с много учебници и книги, а пък лекции по принцип не съм запазвал.
В някои отношения Google помага, ама по закона на Мърфи първо трябва да разгледаш един куп реклами преди да намериш това което те интересува, ако изобщо го намериш....

Безумната ми идея произлиза от един сайт http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html , който предполагам някои са виждали. Уникалното в случая е подреждането на информацията и връзката между различни науки. Тук човек може да намери обяснения на неща от елементарна физика до квантовата теория и общата теория на относителността, електричество, полупроводници, магнетизъм, така чак до черните дупки...
Разбира се, тая "научна енциклопедия" няма претенции да обхваща всички науки, нито пък да е много подробна. Просто е много добре систематизира и всеки който е завършил 8-ми клас примерно може да прочете и разбере що е то континиум на времето.
Има един проблем, и това е че е на английски, а тук се използват МНОГО термини и дори хора с добър английски могат да се затруднят. Особено като търсиш някакъв термин дето си го знаеш само на български.

Мисля си, че ако всеки от нас преведе по няколко страници може да се получи нещо добро. После някои неща могат да се развият с неща даречем от wiki-то други източници...
Идеята е безумна сама по себи като знам какъв проблем е организацията... Няма да е лесно, но ако всеки добавя по нещо когато е на кеф и има свободно време...

Вто Сеп 12, 2006 11:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html,

Посочения линк не се чете (казва, че нямя такъв) 8O

Сря Сеп 13, 2006 12:44 am
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
Чете се махни запетаята накрая http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html

Сря Сеп 13, 2006 1:30 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Sorry

Сря Сеп 13, 2006 1:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Това дали го няма вече преведено някъде на руски език?

Сря Сеп 13, 2006 9:43 am
Профил WWW

Мнение 
споменават за преводи на италиански и немски само, кой знае може някой някъде и руски да има.
Все пак идеята е да го има и на български, щото чуждия език си е чужд особено когато става дума за технически текст с много термини. И най-добрия преводач и разбирач на даден език "увяхва" като стигне до нещо което не му разбира смисъла. По принцип не тръгваш да четеш подобен сайт ако ги разбираш нещата...

Сря Сеп 13, 2006 10:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
споменават за преводи на италиански и немски само, кой знае може някой някъде и руски да има.
Все пак идеята е да го има и на български, щото чуждия език си е чужд особено когато става дума за технически текст с много термини. И най-добрия преводач и разбирач на даден език "увяхва" като стигне до нещо което не му разбира смисъла. По принцип не тръгваш да четеш подобен сайт ако ги разбираш нещата...

Попитах, защото мога да се включа с превод от руски език.

Сря Сеп 13, 2006 11:09 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
аз я почвам на БГ... ще я хакна некъде после :P

иначе може да си я превете на къвто си език желаете с babelfish-a или с моя транслатор ( изкючение на бг :P )

Съб Яну 27, 2007 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тия автоматични транслатори са ташак. всъщност, даже жив човек преводач е ташак, когато не разбира материята която превежда. това е причината автоматичните транслатори да са ташак, понеже при тях това винаги е в сила :)

Съб Яну 27, 2007 3:26 pm
Профил

Мнение 
Който има желание да превежда и да редактира - по добре да се захване с Уикипедия - свободната енциклопедия :idea: - има много статии в другоезичните версии на енциклопедията, които биха могли да бъдат преведени. И най-хубавото е, че статиите са защитени с лиценза за свободна документация на ГНУ (GNU FDL). (Разбира се трябва да се съгласите с този лиценз преди да започнете да превеждате и редактирате.)

Изображение
http://en.wikipedia.org/

Изображение
http://bg.wikipedia.org/

Пон Мар 19, 2007 9:47 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]