Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Power Ball 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Power Ball
Наскоро си взех играчка - Power Ball. Искат ми 25 лв за оборотомер. Тъй като това е новоизмислена джаджа е нормално да е по-скъпичко. Обаче се чудя дали да си взема или да си направя. Може би без дисплей - поне не на самия оборотомер. Може да има дисплей отделно - резултата да се предава след това с инфрачервен светодиод напреимер.

Ето един опит на някой ентусиаст:
http://www.youtube.com/watch?v=mpsS3hFbYE8
Обаче тук датчика не е на топката, а това може да доведе до грешка в зависимост от ъгъла на топката спрямо датчика. По-долу има снимка от скопа с една бобинка с повечко намотки.

Чудя се дали може да се направи толкова малко колкото оригиналното (без да включва дисплей). То е ясно че ако не почвам сериино производство по-добре да дам 25 лв и да се хвана с нещо сериозно, но пък ме човърка отвътре дали ще мога да го направя :) ... хора без работа...

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 185.1 Hz = 11106 rpm
PB_11K.png
PB_11K.png [ 6.61 KiB | Прегледано 7628 пъти ]

Пон Юни 21, 2010 7:20 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тъкмо си мислех, че скоро няма да измислят безсмислени джаджи - ама това направо ми взе ъкъла - а рекордьора така като гледам май е рекордьор и по нещо друго.

Пон Юни 21, 2010 11:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не е безсмислена. Оборотомера е безсмислен. Полезна е за такива като мен дето по цял ден държат мишката и щракат на клавиатурата. Доста раздвижва ръката. Пък и е забавно. Оборотомера от друга страна си е пълна безсмислица - няма реална полза от него.
Един си беше вързал гсм-а за такава топка и го зареждаше - youtube.

Все пак би било добро упражнение - до сега не съм измервал време/честота с mcu.

Вто Юни 22, 2010 1:23 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Стоенето по цял ден зад компютъра с мишка в ръка води до социален упадък. Имам един приятел който е жив пример - поне сега малко се коригира, ама в общи линии го доведе до развод.

Вто Юни 22, 2010 8:33 am
Профил ICQ

Мнение 
Възможно е, но ако това ти е работата нямаш много избор.

Вто Юни 22, 2010 9:04 am
Профил WWW

Мнение 
Cekins написа:
Стоенето по цял ден зад компютъра с мишка в ръка води до социален упадък. Имам един приятел който е жив пример - поне сега малко се коригира, ама в общи линии го доведе до развод.

То майтап ли е? Живота сред битове и байтове води точно до такова нещо. Да не говорим, че не са много хората дето те разбират като отвориш уста, в това число и жена ти, та трябва да превключваш от "бинарният" към "социалният" свят - а това не винаги е лесно (поне не без чаша уиски) :D Абе в една друга тема се споменаваше за жената програмист, че било като морско свинче. Що да не могат? Познавам такива - и приличат на жени, хубави, честен кръст!!!

Вто Юни 22, 2010 11:13 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Разликите между мъжете и жените са на 'БИОЛОГИЧНО' ниво - това че някой жени искат да правят неща с които мъжете се справят по-добре е друга тема. Заради това са малко и жените шофьори, жените програмисти, жените инженери ...

Просто мисленето протича по съвсем различни пътища и в съвсем различни части на мозъка. Неизбежно е.

Той този мой приятел освен дето на работа седи за клавиатура ами и беше се зарибил по WOW и като се прибере вкъщи продължава - глух за реалния свят. Пък там като се зарибиш става страшно.

Вто Юни 22, 2010 12:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
виж, това с игрите е много лошо! пристрастяват се като малко дете към захарно изделие. ако не го спреш - ще отараши целият магазин. Особенно тия рулевите игри - е*а маа му, трещят като ненормални, до 5 сутринта, после - зомбита с по 3 кафета и пак отново. По принцип игрите не са лошо нещо, ако ги ползваш по предназначение - да хврълиш един як бой на съперника колкото да се разтовариш за 30 мин и айде... За това само Doom (класическият, разбира се) :P

ПП Извинявам се, че се оклоних от темата на колегата npelov, но ако има хора играещи в Zdaemon Doom - моля да пуснат по едно ЛС, да се разберем кои сме, че реално съм срещал само 2-ма българи от дъжд на вятър, трудно ми е да браня българската чест на тоя фронт сам! :)

Вто Юни 22, 2010 1:30 pm
Профил WWW

Мнение 
:))) форумите са изумително творение на човечеството. Винаги са ме изумявали. Номера на страницата от съответния пост е функция от поне 4-5 измерения - време, пространство и др. Например отваряш тема "заби ми компа, трябва ли да преинсталирам". Отиваш на 3-та страница и някой разпитва "а тия яйца откъде ги копуваш щото в магазина до блока са малки и миришат странно". На 14-та страница от същия пост можете да намерите сложен чертеш на ядрена бойна глава с 4 вида детонация и термус за кафе за спешни нужди.

Вто Юни 22, 2010 9:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А аз бих предпочел ч*кията. И някоя мацка от YouTube (ако комшийката скоро не ми е намигала) ама не и да гледам тъпи рекорди.
"Приземяване, братче!" каза бай Тошо навремето и тази дълбока мисъл тепърва започва да е умна.

Вто Юни 22, 2010 11:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
npelov написа:
:))) форумите са изумително творение на човечеството. Винаги са ме изумявали. Номера на страницата от съответния пост е функция от поне 4-5 измерения - време, пространство и др. Например отваряш тема "заби ми компа, трябва ли да преинсталирам". Отиваш на 3-та страница и някой разпитва "а тия яйца откъде ги копуваш щото в магазина до блока са малки и миришат странно". На 14-та страница от същия пост можете да намерите сложен чертеш на ядрена бойна глава с 4 вида детонация и термус за кафе за спешни нужди.

Така е. Ама то така текат човешките разговори, и в мейлинг листовете е така, и в usenet групите.

В тоя ред на мисли - някой пробвал ли е да държи бира в термос? Подозирам, че би се пръснал
от налягането - затова и не съм виждал някой да го прави, ама има ситуации, в които ползата би
била голяма... Ако оцелее термосът с бирата в него, де. :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 26, 2010 1:30 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
според мен далеч по-удачен вариант е една от тия "хладилни" чанти - има такива от някаква вата - не вършат кой знае каква работа, но поне не са като едновремешните пластмасови огромни топузи. това чудо събира поне 6 бири от 0.5л и много добре се уплътнява като го запълниш с лед - гаранция бирите ще са ледени дълго време; имаш удоволствието на плажа да си къркаш от шишенце а не от термос; вместимостта е по-голяма. :drinkers: \:D/

Пон Юни 28, 2010 10:13 am
Профил

Мнение 
трябва да закичим темата отгоре като уникална.

... като заговорихте за изстудяване и се сетих че се занимавах със слънчеви клетки. Тока им пада наполовина като се напекат. По-конкретно става дума за 6V/160mA (Isc = 180mA). Чух че правели биметални радиатори за процесори. Пускат прав ток и единия метал се нагрява а другия се изстудява. Някой да знае нещо за тази технология? ... И малко извън духа на този раздел - чувал ли е някой за ел. двигателчета с ниска консумация? Предполагам че безчетковите са с по-голямо кпд, но пък при тях става въпрос за повечко пари ако се очаква да се регулират оборотите (ако е с вграден контролер, иначе става прекалено сложно).

Вто Юни 29, 2010 4:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е тва може и като виц да мине вече - за сефте чувам такова определение за "Елемент на Пелтие". Не че не е от два метала ама са термодвойки а не биметали :)

Освен това 1. Харчи много ток и 2. Трбява и него да охлаждаш, и то двойно щото тока дето го храчи го прави на топло+температурата която отнема от едната си страна я изнася на другата. Ако решиш да си правиш опити такива елементи има напоследък в хладилните чанти.

Вто Юни 29, 2010 6:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Термос за бира
А бе аз може да не съм внукът на Айнщайн ама от Едисон сигурно съм закачил нещо, ама ако си бях патентовал изобретенията...

То вече има и метални термоси които са по-евтини, по-качествени и несравнимо по-необемисти от класическите стъклени. Ама да си преливаш бирата [-X ! Не е ли по-добре цялата бира да поставиш в термос?

Навремето имах скитане из разни пустоши без грам барче наоколо и си бях направил термоси за алуминиеви кутийки щото са стандартни по размери пък и винаги можеш да преметнеш жената, че ще пъхаш "Фанта" вътре :D Зареждах си ги от последния магазин/бензиностанция по пътя.

Самоделката: вземаш пластмасово шише от 1л. безалкохолно и изрязваш горната част. Нагряваш ръба на газово котлонче (например) и той се вдлъбва навътре. Оформяш отвора с пълна кутийка и се стараеш височината да е подходяща - като пъхнеш вътре кутийката допирната точка де е там където тя започва да става конусовидна. Ако искаш можеш да спреш до тук, стига да се погрижиш за няк'во металическо покритие, напр. спрей отвътре или алуминиево "тиксо" отвън. На ви патента за сервиране на напитка в кутийка по плажа!
На мен обаче това не ми стигна и увих термосчето с вата за кухненски аспиратор, обляках го с домакинско алуминиево фолио и го пъхнах в по-голямо шише. Погрижих се и за подходяща капачка. Резултатът бе трепач! Имах и по-големи варианти с място за ледени кубчета.
Предимството на конструкцията е, че можеш да си пийваш биричката без да вадиш кутийката от термоса :partyman:

Със същата технология съм правил уникални и впечатляващи вазички за еднократна употреба - тук диви цветя бол...

Сря Юни 30, 2010 8:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща