| Автор |
Съобщение |
|
@GNng
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 12:52 pm Мнения: 13 Местоположение: Панагюрище
|
 Интернет часовник
Писна ми да сменям батерията на стенния часовник и да го сверявам. Та се питам, така или иначе интернет влезе в къщата ми, защо да не го сверявам по NTP? Ама не ми се дават пари за собствен, на часовника де интернет адрес, та някaк да мине покрай компютъра. И защо да не е с механично захранване (без батерия), та да си го курдисвам всеки ден като в доброто старо време. А защо да не е и календар...?
|
| Сря Окт 26, 2011 3:31 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Интернет часовник
Аз съм си мислел за механичен, обаче със задвижване от стъпково моторче.  Плюс някакви сензори за позициониране. Някакъв процесорен борд за управлението, за предпочитане със запоен wifi чип. 
|
| Сря Окт 26, 2011 10:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е за интернет enabled механичен часовник ще трябва да поразровите работите на Чарлз Бабидж (Charles Babbage, FRS (26 December 1791 – 18 October 1871))  . Ще има известен зор с реализацията на 100 MbpS MAC & PHY де, та може и на 10 да слезете  . Ако не ще да трака и на 10MbpS механичния комуникатор се предавате и слизате до PPP по RS232, това може и на един-два bpS да се подкара... Изходният канал ще е някакво чукче дето ще бие един контакт, оттам нататък нещата стават тривиални  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 27, 2011 4:12 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако не искат и LAN, слагат един GPS приемник, парсват данните и "вадят" точното време... 
|
| Чет Окт 27, 2011 11:49 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Хмм, това е идея, която води след себе си и идеята за механичен wi-fi адаптер... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 27, 2011 12:23 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това води до друга идея, но тя седи в листата на чакащите неща с минимална важност... Получаваме данните от GPS (примерно NMEA) за точно време. Парсваме ги и ги препредаваме с маломощен предавател (в рамките на жилището) по DCF77. Купуваме си съответните часовници и забравям за проблема... За двата протокола има предостатъчно информация.
|
| Чет Окт 27, 2011 3:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
А защо трябва да препредаваш - в БГ не достигат ли сигналите на международните предаватели за сверяване на часовници?
|
| Чет Окт 27, 2011 4:23 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Зависи в коя част на страната си, от времето и какво ли не още. Като сложим в сметките и излъчването на всякакви импулсни и каква ли не друга техника, става още по-зле. При мен пристига доста рядко. Най-гадното е, че часовникът на моменти чете данните с грешка и току часът избяга където си иска. Поне минутите са ок. Какво да се прави, китайска имплементация на DCF77. 
|
| Чет Окт 27, 2011 4:33 pm |
|
 |
|
@GNng
|
|
| Чет Окт 27, 2011 4:53 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Хм... това не е безумна идея. Аз съм правил GPS часовник през 2009. Обаче не стигна до търговски продукт поради един много съществен проблем. GPS покритието се прецаква в много случаи в затворени помещения, а точно там се предполага че такъв часовник би седял. Не съм правил NTP часовник (мислех го и този вариант тогава но не остана време заради други проекти), но предполагам че ще е доста по-надежден.
|
| Пет Окт 28, 2011 3:12 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами да вземем да помислим за ретранслатор на DCF77 
|
| Пет Окт 28, 2011 5:18 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Съмнявам се че ще е толкова лесно. Предавателят в немско е с бая сериозна мощност. Предполагам че и антенката му е подобаваща... Пускането на подобно съоръжение ще е свързано със сериозна бумащина. Вероятно и финансово ще е тегаво. Затова моята идея е ограничена до предавател в рамките на едно домакинство. Даже не е необходимо да работи непрекъснато. Би било достатъчно да предава на няколко часа за по няколко минути. Точно за колко и на какви интервали ще се обмисля допълнително. Ще е хубаво да предава и след отпадане на захранващата мрежа, за сверяване на сапунерките без бекъп захранване.
|
| Пет Окт 28, 2011 8:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Че то по-лесно да се слага във всяка "сапунерка" нискоконсумиращо RTC с батерийка тип CR2032...
|
| Пет Окт 28, 2011 8:12 pm |
|
 |
|
@GNng
|
Всяка идея, неподплатена с подходящо финансиране е безумна. И в тоя ред на мисли, дали ботовете, присъстващи на този и ред други форуми като мълчаливи регистрирани потребители не мислят като Вас?
|
| Пет Окт 28, 2011 9:12 pm |
|
|