Автор |
Съобщение |
gelkov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 09, 2005 5:14 pm Мнения: 28 Местоположение: София
|
 Малък проект
Преди една седмица реших да си позагубя времето със следното - преработка на компютърно захранване така че да мога да храня с него едно стъпало от 8Вт. Искам да кажа предварително че знам че качеството няма да е идеално и че знам че биполярните транзистори не са най - доброто нещо за импулсно захранване, но имам една камара стари импулсни АТХ на които все нещо им куца и не стават за РС и така проектът го докарах до следния етап:
1. Свалих всички елементи от вторичната част които не са свързани със ТЛ494
2. Изключих двата операционни усилвателя за грешка от схемата ( става дума за тези които са вградени в ТЛ494 )
3. Пренавих трафа, като при малко татоварване ми дава 36 - 38В - без НИКАКВИ обратни връзки към схемата за управление.
Молбата ми е ако някой може да помогне с инфо как да направя обратните връзки за да работи най - добре.Особенно ме вълнува как бих могъл да направя защита по ток.Така че при достигане на определен ток на консумация да сработва защитата и да регулира ШИМ-а на схемата.
И още едно въпросче: как влияят двата операционни усилвателя в корпуса на ТЛ494??? Намаляват ширината на импулсите или тотално изключват схемата?Какви напрежения трябва да се подават на входовете им за да работят нормално?
Благодаря на всички отзовали се предварително и изказвам благодарности за хубавия форум
|
Нед Фев 05, 2006 12:17 am |
|
 |
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 5:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Смея да пиша по темата, защото колегите не се включват.
Заглавието трябва да е в кавички.
Определено това е неясен за мен проект, но не е "малък".
По-конкретно:
Не може ей-така да се пренавие трафа и не може да изкормиш всичко
от вторичната страна и да се надяваш на чудеса.
Има си изходни индуктивности и много други фактори.
Иначе защитата по ток не е най-сложното май.
Аз не съм конструирал с 494 и за това може и да греша.
|
Пон Фев 06, 2006 6:18 pm |
|
 |
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4913 Местоположение: София
|
Смятам, че такава преработка не си струва времето. А аз съм си играл да чопля по подобен начин и се отказах по няколко причини: китайскиа призход на който не вярвам, трасформатора, чиито параметри липсват, елементи бог знае с какви параметри и т. н. Много по-лесно е да се проестира ново захранване със подходящи компоненти. TOP например.
А за 8 Вата все ще намериш и подходящ трансформатор на добра цена, като ще спестиш не само пари, а и времи и нерви.
|
Пон Фев 06, 2006 6:53 pm |
|
 |
gelkov
|
Наистина проекта не е много малък... но си ми е тръпка... защото няма да седна да правя импулсно захранване - то са платки елемнти, трансформатори... мноо глупости, които няма да довърша.Просто наистина имам около десетина платки на които " нещо им куца " а относно индуктивностите - естествено че ще ги подменя... то си се подразбира.Не съм мноо опитен, но след като го докарах до там Трафа да изкарва 36 - 38В бес обратни връзки си мисля че може би ще излезе нещо 
|
Пон Фев 06, 2006 10:08 pm |
|
 |
Desert Leo
|
Ти си знаеш.
За мен без обратна връзка е като да се кача на коня, да му ударя камшика и ... да пусна юздите.
Познай къде ще се озова.
|
Пон Фев 06, 2006 10:14 pm |
|
 |
Tisho88
Регистриран на: Съб Окт 29, 2005 12:08 pm Мнения: 19 Местоположение: Varna
|
Toй gelkov за сега според мен няма обратни връзки, иначе ще си ги сложи. Щото иначе то няма никакъв смисъл без тях и съм съгласен за коня 
|
Вто Фев 07, 2006 9:41 am |
|
 |
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 12:58 pm Мнения: 4580 Местоположение: US
|
Някъде из братските руски сайтове бях срещал подобна тема, като автора даваше емпирични формули за пренавиване на импулсния трансформатор за различни изходни напрежения, формули за пресмятане на резисторите на обратната връзка, кои кондензатори да се подменят и т.н.
Компараторите на ТЛ494 защо си ги изключил ? То без тях как ще стабилизира ?
Ако имаш свалена схемата я постни да видим как точно изглежда. ТЛ494 е добър импулсен регулатор, малко му куцат токовите обратни връзки, т.е. не работи добре когато е с токова обратна връзка.
Както DesertLeto казва, за тази мощност ще е по-лесно ново да направиш с TOP. погледни в сайта на kashke за готови импулсни трансформатори, комета ги внесят до 2-3 седмици, без осезаемо оскъпяване. Мисля че има такива за двуполярни изходни напрежения
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
Вто Фев 07, 2006 11:21 am |
|
 |
Desert Leo
|
Ако толкова искаш непременно импулсно захранване, най лесно щи ти е с ТОП или нещо от серията. Както ти каза Пирев, купуваш си готов трансформатор и с това навиването отпада. Филтриращите дросели на изхода също можеш да купиш готови или да си навиеш. Там не е критично.
Преди това посети сайта www.powerint.com и виж кой ТОП ще ти свърши най добре работа. Дават добра методика за изчисление, има и съответен безплатен софт. Даже препоръчителна топология на платката ти дават.
При ТОП-а си наясно със силовия елемент, при тези китайски захранвания не знаеш какво точно е сложено. Не вярвай много на маркировката.
ТЛ494 си е класика в импулсните захранвания, но има и основния недостатък на класическото импулсно - не работи добре на празен ход. Трябва винаги да имаш някакъв товар. А и елементите са повече и ако трябва да го направиш както трябва ще се наложи да сменяш кондензатори, да добавиш мрежов филтър, защото обикновено липсва и т. н.
Изобщо по отношение на захранванията моето становище е следното: До около 50 Вт. и малко бройки - линейно. Ако бройките много - може импулсно. Над 100Вт. - само импулсно и единствено в редки случаи линейно. ако трябва
За 8Вт. мощност линейното ще ти струва около или под десетина лева и час-два с монтажа. При това ще постигнеш лесно малки пулсации, а токовата защита ти е вградена в LM317T.
|
Вто Фев 07, 2006 2:23 pm |
|
 |
Tisho88
Регистриран на: Съб Окт 29, 2005 12:08 pm Мнения: 19 Местоположение: Varna
|
Идеята на Desert Leo я подкрепям на 100% за 8 Вт просто няма смисъл от цялата главоблъсканица, а и при тази преправа колко ли транзистори ще заминат?  ( доста са  )
|
Вто Фев 07, 2006 2:39 pm |
|
 |
gelkov
|
|
Вто Фев 07, 2006 3:19 pm |
|
 |
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 9:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Ако е малък тока (<2А) може да се оправиш и просто с резистор, ама иначе - токов трансформатор ще е най-добре. Ако се налага да мериш изправения ток ще е доста трудно щото трябва на вторичната на токовия траф да се прави импулсен контролер, който да следи насищането в сърцевината и така мери тока.
А иначе най-лесно става ако ти върши работа да мериш импулсния ток. В тоя случай взимаш готова бобина с повечко навивки и голяма сърцевина (спрямо първичния ток), правиш около нея първична намотка с една-две навивки и през нея прокарваш тока преди филтъра.
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
Пет Фев 24, 2006 9:19 pm |
|
 |
gelkov
|
Тоя малък проект ми взе здравето  тоя скапан Траф не мога и не мога да го докарам да работи нормално  За сега го зарязвам тоя проект... по - нататак най - вероятно ще се върна към него.АМА сега съм му мнооо изнервен. Поздрави!!!
|
Съб Фев 25, 2006 1:18 pm |
|
 |
Desert Leo
|
Ами аз и за това те насочих към www.powerint.com.
Там има апликейшън и за навиването на трансформатора.
Все пак, какви напрежевия/токове ти трябват?
|
Съб Фев 25, 2006 1:23 pm |
|
 |
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 1:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Това не е мрежов траф. При импулсните трафове правилото трябва ми по-високо напрежение навивам повече навивки не важи. За да не трошиш нерви първо вземи и прочети какво пише в дебелите книги. Защото иначе става това което си и решил: или
|
Съб Фев 25, 2006 2:01 pm |
|
 |
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27456 Местоположение: София
|
Ами зависи в каква схема е захранването, ако е прав преобразувател тогава все още се смята отношение на навивките, ако е обратен няма нищо общо. И реално с такоа пренавиване току виж докарал що годе подходящ брой навивки, но пък да раоти без ОВ това не е никак нормално. Но има и друго, ако е прав преобразувател и не е сложил дроселите естетвено нищо няма да стане, защото именно те натрупват енергия.
|
Съб Фев 25, 2006 7:05 pm |
|
|