Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Помощ за захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за захранване
Здравейте,опитвам се да изградя собствено захранване за поялна станция,която е с мощност 70W.
Изчетох доста литература , но някои неща остават неясни,затова пиша тук с надежда някой да помогне.Изискванията към това захранване са следните:
Входно напрежение 180VAC-265VAC ,
изходно напрежение 24VDC и ток от 0А до 4А , станцията ще черпи динамично ток от захранването ,поради факта че си има собствен ШИМ регулатор в нея(тоест от захранването ще се черпи ток 4А след това почива малко и пак някакъв ток се черпи ).
1. Чудя се каква топология да използвам за захранване.Спрял съм се на няколко,поради определени причини.
а.) Forward convertor с 2 транзистора-----този вариант е добър според мен защото ще издържа на пикове от мрежата по-добре и стресът върху транзисторите ще е по-малък.Тук има недостатъци ,че този тип изисква минимален товар ,за да работи добре и не се държи добре при промени на входното напрежение в широки граници.
б.) Flyback convertor------по-лесен е за изпълнение,но има повече стрес върху диода във вторичната част и обикновено работи в current mode control.
2.Чудя се кой метод на контрол би бил по добър за моите условия(промени на входното напрежение и промени на товара от 0А до 4А).
Някой може ли да обясни кога е добре да се използва контрол на напрежение и кога контрол на ток,тоест при какви условия е по-удачно единият метод и другият съответно?
Благодаря.

Чет Дек 05, 2024 7:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Помощ за захранване
Нищо не разбирам от тоци, напрежения и ватове ама помня, че тук колегата Спарки беше правил поялна станция. Те му линка към нея ако може да ти свърши работа:

https://github.com/sparkybg/UniSolder-5.2

Чет Дек 05, 2024 8:40 pm
Профил

Спарки създаде станция, изначално работеща с понижено мрежово AC напрежение. Имаше една хитра авторска схемка, която да предвижда преминаването през нулата, което трябва за контрола на MOSFETs. Естествено, после я преправи универсална и за DC захранване, което по спецификация се доближава много до изискванията на MAX_PG.
Но неговата схема и платка са за променливо: 230VAC, тороидален понижаващ траф (заради загубите) до към 24Vrms, диоден изправител и защити. Оттам, след изолиран с диод кондензатор се подава изправено напрежение като вход на линейно захранване и после buck конвертор. А непосредствено след диодите се следи изправеното нефилтрирано напрежение за zerocross.

Чет Дек 05, 2024 9:28 pm
Профил

Ето една статийка, която може да улесни /или да затрудни/ избора:
https://www.mouser.com/pdfDocs/Doc1500_ ... lyback.pdf
Flyback + синхронно изправяне доста се доближава като к.п.д до Forward с Active clamp.
Всеки си има предимства и недостатъци.

Чет Дек 05, 2024 9:43 pm
Профил

някой ,ако може да обясни типовете на контрол на импулсните конвертори,кой кога се използва?

Пет Дек 06, 2024 10:55 pm
Профил

Искам да си направя захранване което да не изгаря при първият пик по мрежата и да не ми се налага да го отварям често да го ремонтирам(не че не мога).По мрежата често има пренапрежения от комутации и други.Запознарт сън с варисторите и съм предвидил на входа на захранването ,но и това понякога не достатъчно ,ако захранването работи по лоша топология и отделя повече топлина от необходимото.Малко хора според мен отделят внимание на захранването да е читаво,от което зависи правилната работа за устройствата след него.Особено фирмите производители бълват на пазара евтини захранвания за да са конкурентно-способни,но качеството къде остава.МИгне тока и хоп пук и хайде на магазина.Аз искам да постигна надеждно захранване.То все някога може да изгори нали ,но да не е често.

Пет Дек 06, 2024 11:08 pm
Профил
Аватар

Сложи мрежов трансформатор. Ако имаш възможност избери такъв с малък капацитет първична / вторична намотка.
Разработване на захранване което ще се произведе в една единствена бройка е безсмислено занимание. Отделно, че за конкретното приложение като че ли няма никакви предимства пред трансформатор. Може би единствено теглото му, но за десктоп приложение това е без значение.

Съб Дек 07, 2024 10:22 am
Профил

Благодаря за тези отговори.
Все пак държа, ако някой може да ми отговори на конкретните въпроси,които съм описал?

Вто Дек 10, 2024 6:04 pm
Профил
Аватар

MAX_PG написа:
Искам да си направя захранване което да не изгаря при първият пик по мрежата ...

Кое захранване изгаря при първия пик по мрежата?

Сря Дек 11, 2024 11:18 am
Профил

MAX_PG написа:
Благодаря за тези отговори.
Все пак държа, ако някой може да ми отговори на конкретните въпроси,които съм описал?

МАX, ти си си направил домашното и си се спрял на две топологии, изследвал си ги в детайли и реално сам си проправил пътя. Тоест, не са десет варианта, а само два. Избери си един, хвани се, направи го, и двата ти вършат работа. Статията, препоръчана от al_at е супер (за което и аз му благодаря, свалих си я). Там също има много "истина". Анализирай табличките и графиките и си реши сам, така е най-добре.
Ако толкова искаш малък тласък от форума, ето едно скромно мнение:
Нито мостовите схеми (предимно за по-високи мощности), нио пък резонансните (сложни, изискващи определени входен и изходен range, не стават за динамични товари, с "тесен работен прозорец" са) са подходящи за твоята задача. Интересни концепции като fly-buck също не мисля, че са ок, заради ограничения по мощност и натоварване.
Следователно - добре си се спрял на флайбека и правия преобразуватели.
• Flyback - евтин, прост, популярен, достатъчно ефективен. Половината захранвания, обсъждани в нета са за него, тоест има толкова много литература, калкулатори, онлайн симулатори, че можеш за минути да си го скалъпиш дизайна, и ще работи! Изолира, напълно покрива изискванията ти по вход, по мощност, натоварвания, standby и други. Вкарва повече шумове, не е еднакво ефективен в целия диапазон, трябва да се помисли за подходящ MOSFET, но в никакъв случай не е проблем да си избереш такъв и да работи в сейфти зоната си, като ти гледам напреженията.
• Forward - ако не си правил такъв, не се захващай. Според мен е и по-неудачния, най-вече заради допълнителните компоненти в изходите и заради регулацията при нулева консумация или малка такава. На практика регулация няма и трябва да го товариш допълнително (решения много, но това са излишни загуби все пак) за да има регулация, инак рискуваш да убиеш някой компонент с по-ниско напрежение. Е не знам детайли на схемата ти, може и да толерира по-високи напрежения при sleep режим. И е по-сложен. Иначе - да, изолира, за ЕМС е по-добър, за по-високи натоварвания също, но не това ще е режима на поялната станция, там е доста динамично спрямо това какво ще поиш, колко дълго време, на каква температура, прецизността, контрола...
Преди време бях зачел някъде за квази-резонансните flyback, такъв също ми се струва удачен, но си иска пипкав дизайн на трафа, контрола е по-сложен, ефективноста също би следвало да намалее в standby/sleep с оглед на резонансните процеси, които ще се ползват, та затова - хващай си класически flyback под ръка и почвай. Особено, ако ти трябва само едно изолирано изходно 24VDC.
Аз за поялна станция не бих ползвал DC за силовата част. Както писах, решението на Спарки с понижаващ тороидален траф е супер. Освен това и контрола натурално се избистря заради zero-crossing. Изпитано, работи! То ако не работеше, JBC, Weler, Ersa, Pace, а и всички други големи играчи не биха ползвали тази топология в техните продукти.

Сря Дек 11, 2024 9:49 pm
Профил

Доколкото разбрах, последната част от въпроса на MAX_PG беше за начина на управление -
дали Voltage mode control или Current mode control (не ги превеждам, за да няма двусмислие).
В крайна сметка, да почете още малко и сам да си избере решението.
И тук всяко ршение си има предимства и недостатъци.

Сря Дек 11, 2024 10:17 pm
Профил

Обмислям да правя активно PFC + Half Bridge конвертор,защото по този начин цялото захранване ще работи в много облекчен режим и количеството отделена топлина в кутията на устройството ще доста малко.
По сметки като гледам мога да мина и без радиатори на ключовите елементи.
При другите типове конвертери не е така.Имат повече загуби и стрес върху елементите.
Какво мислите за това?

Сря Дек 11, 2024 11:19 pm
Профил

Абе макс, ти двукрак ли си, някои изречения звучат като ИИ ....
Мощността ти е малка, ако го направиш както трябва спокойно ще постигнеш поне едни 85%, т.е. загуби от 15W разпределени между ключови, изправител, трансформатор ... с днешните ключови едва ли ще имаш над 3 W на транзистор, би трябвало да е под 1. Какво получаваш като мощност?

Чет Дек 12, 2024 8:02 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

ToHu написа:
Абе макс, ти двукрак ли си, някои изречения звучат като ИИ ....

Гарантирано е двукрак! :) Познаваме се отдавна. Вече сме водили дълги дискусии върху това захранване.
Има си причина за този начин на изразяване. Не знам дали ще повярвате, но MAX_PG е завършил само осми клас.
Вероятно в момента, той е единственият човек с основно образование в страната, който знае какво е PFC + Half Bridge конвертор. Още по-чудно е, че той няма осцилоскоп. От години се опитвам да го убедя, че осцилоскопът е ценен при конструирането на електроника. ](*,) ...

Чет Дек 12, 2024 9:20 am
Профил WWW
Аватар

76-та мама ми довлече от съюза една бяла кутийка с много дупки.
отпред пишеше Ц20, отзад ц20р
80-та тати ми подари Н313 и ми светна пред очите.
сега не знам колко точно скопа имам... може би над 10.

---

макс,
ако целта на упражнението не е обучение или уплътняване на свободното време, фърли един поглед на готови и елегантни решения.
примерно IMX2379F
примерен дизайн

Чет Дек 12, 2024 10:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща