|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Мар 07, 2026 3:09 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
DC-DC модулче Riden RK6006/BT и Python модул за управление
| Автор |
Съобщение |
|
dzwer
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Яну 09, 2024 12:07 pm Мнения: 13 Местоположение: София
|
 DC-DC модулче Riden RK6006/BT и Python модул за управление
Скоро дойде едно малко симпатично DC-DC модулче Riden RK6006-BT: https://www.banggood.com/RIDEN-RK6006-o ... 92304.htmlПо разни ревюта го дават да се представя доста прилично. Ето едно обстойно, но на руски: https://www.kirich.blog/obzory/preobraz ... ideng.htmlНа английски има само представяния в YouTube... Принтих една временна кутийка, докато реша в какво да го ползвам. Тук съм качил супер опростен Python модул за управлението му: https://github.com/dzwer/RK6006-Python-ModuleПреименувал съм над 90% от функциите, защото не ми хареса как бяха го направили за RD6006 и съм добавил малко валидации в някои, както и премахнах функциите, които просто не работят с модулчето RK6006. Телефона ми е с Андроид 14 и нещо не успях да се свържа през тяхното приложение по блутуут - май работи само с устройства с Андроид 12 и по-стар.
_________________ Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
|
| Чет Апр 17, 2025 10:22 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
 Re: DC-DC модулче Riden RK6006/BT и Python модул за управлен
_________________ lz2com
|
| Пет Апр 18, 2025 9:54 am |
|
 |
|
dzwer
|
На самото модулче сменя ли електролитите или само на AC/DC захранването си сменял? Някакви видими подобрения има ли след интервенцията?
|
| Пет Апр 18, 2025 3:33 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
На всичко съм сменял защото оригиналните не са ми по вкуса. Определено има разлика след смяната, отделно ще живее по-дълго. Вече ми е писнало да сменям ментеливи електролити за да изкара някой друга година без да има по-фатални последствия както често се случва особено по високоволтовата част. Има и керамични добавени както и разни диоди. С какво го захранваш? Искаше ми се да махна и зеления конектор но честно казано ме не ми се занимаваше защото го включвам 1 път в месеца да пробвам някой друго устройство където е без значение дали пада леко изходното напрежение или не. Идеята ми беше да изкарам кабелите директно и отделно да изкарам 2 кабела за да си измерва на самите бананки т.е. да няма пад в кабелите и зеления конектор между платката и бананите.
_________________ lz2com
|
| Пет Апр 18, 2025 4:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 30318 Местоположение: София
|
Интересно какви точно видими подобрения се очакват, тия смени променят евентуално надеждността, но ако видимо ги има промените силно ме съмнява че има смисъл човек да си губи времето.
|
| Пет Апр 18, 2025 4:06 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Има разлика дори ако хванеш една и съща марка но различна серия. Примерно на Fudjic0n RA и РК. За по-читавите е още по-добре. За разликата в живота пък може книга да се напише. Няма как да сравниш някакъв No name китаец при който от 10 броя в една и съща партида има 10 различни по поведение и параметри кондезатора и един Рубикон с 10 - 12 000 часа живот. На mеanwell те ако не ги сменях да съм станал луд. Имало е бройки където съм пропускал и след някой друга годинка има изненада и ходене на майната си за смяна. Случвало ми се е импулсно закупено преди минути буквално след включването му да има надут електролит от "оригиналните". Красавците от снимката са сваляни от нови захранвания и всички са със собствено мнение. А за размера на първите 2 нямам отговор. Лошото е, че има много по-зле от тези като качество.
_________________ lz2com
|
| Пет Апр 18, 2025 4:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Моя въпрос беше какво видимо се променя, защото ако изхода ти мърда гледан с мултиметър, или мърда като се натовари каквото и да смениш все тая, дизайна е куц. За живота съм съгласен, има разлика. За meanwell обаче и в друга тема го чоплихме, ти сигурен ли си че купуваш оригинални ? Да не дърпам дявола за опашката но над 10 години използвам PPS и EPP сериите, тя първата я спряха, и проблемите клонят към нула. Не мога да кажа точна бройка но около 60-на хил. сигурно, може би повече. Работят при всякакви условия, има не малко по Африка и Южна Америка, т.е. жега, влага ...единственото което е плюс може би е че почти не се включват и изключват, но пък качеството на захранването е далеч от нормите по тия ширини.
|
| Пет Апр 18, 2025 5:35 pm |
|
 |
|
dzwer
|
За сега съм свързал един дълъг кабел с банани и го включвам към други линейни или импулсни захранвания - един вид малко, леко и портативно, с екстра функции Fujicon гледам да не ползвам... Имах едни нисковолтови, които се бяха надули само от седене в шкафа... Препоръчай с какви кондери да се сменят фабричните, ако искаме максимална надеждност от към кондери. Така че, ако някой чете темата, да може да си поръча и да смени, ако иска. Иначе се чудя дали да не поръчам от захранванията, които слагат фабрично от Ruiden, като си поръчаш целия комплект от захранване, кутия и модул RD6006 серията. На моменти такова 400W 60V захранване може да се намери за около 60лв.: https://www.banggood.com/RD6006-or-RD60 ... 94324.htmlТук има бърз преглед на тия захранвания: https://chinese-electronics-products-te ... ested.htmlA quick test of the S-400-60: We cannot resist performing a few tests on this power supply. Our example has a no-load voltage of 65.263 V. Loaded with a current of 5.5 A, the voltage drops to 65.134 V. The voltage drop is therefore 129 mV. This corresponds to an output stability of 0.20 %. The figure below compares the ripple and noise at no-load (left) and full-load (right). Thus, the peak-to-peak value of the noise and ripple at full load is 250 mV. Има си входните филтри, не ме кефи че е еднослойна платка и с изцяло тру-хоул елементи, както и че транзисторите за трафа са толкова далече от него...
|
| Пет Апр 18, 2025 7:14 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Има разлика в пулсациите. Дали съм сигурен, че са оригинални? Не, но съм виждал клонинги на тази марка и изглеждаха много по зле. Старите бройки си бяха с истински елементи. В момента има бройки с Ничикон но има и с JH или друг подобен боклук. п.п. Rubicon, Nichicon, Panasonic, Samxon (само черната серия), Samwa, WE. Като за наши модули залагам на първите 3 предимно. По неволя съм ползвал и други които със сигурност са по добри от това което се слага вече в устройствата. Онзи ден сменях чип на захранване заради кондензатор "Аishi" който от 10mF бе няколко нано - класика.
_________________ lz2com
Последна промяна nikolay.kolev на Пет Апр 18, 2025 7:25 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 18, 2025 7:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12480 Местоположение: София
|
Тия дни пристигнаха от дойчландско няколко тороида по киловат, произведени от Талема, нови, с няколко "слабички" напрежения 24V/6A, 36V/6A и едно ячко 40V/16A, за космическата цена от 15 ойро, там. Но не пречи да разгледате какви захранвания предлагат китайците... 
|
| Пет Апр 18, 2025 7:22 pm |
|
 |
|
Pif
|
Заменят се с плондери за по-голяма надеждност.
|
| Пет Апр 18, 2025 7:27 pm |
|
 |
|
dzwer
|
Имам едно индустриално захранване с 400VA трансформатор, който си е с класически Ш-образни ламели и тежи 7,5кг... По етикет трафа е 43 волта при 9 ампера натоварване. Само с една намотка е, в кутията има само грец и голям кондензатор 10000uF. Готиното на трансформатора е, че първичната е разделена на 3 секции - по етикет е за 200, 220 и 240 волта. Замерих и на празен ход при 227 волта в контакта ми даде 42.7, 46.4 и 50.9 волта на вторичната намотка, което на празен ход изправени напрежения е в диапазона 55-66 волта и става за модулчето. Но като сложиш възможните промени в мрежата и както зимата при мен падат напреженията, по-добре е с импулсно захранване да се направи. Мислех вътре да го вкарам модулчето, ама някак си и теглото ме спира... Друг вариант е, да поръчам още 1-2 модулчета и подходящи импулсни захранвания и в една кутия да си направя 2-3 канално захранване без галванична връзка м/у каналите, но ще видим.
|
| Пет Апр 18, 2025 7:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12480 Местоположение: София
|
Това трябва да се обмисли внимателно. Евтините импулсни захранвания не са мултиволтидж, и как ще работят при входно напрежение под 170 - 180V е в сферата на догадките...
|
| Пет Апр 18, 2025 11:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ясно е че в БГ йбея не е като тук, ама все нещо трябва а изпада от Европа. Аз си пазаря големи HP-та с тях никакви грижи, но и кикувуита има които са компактни и са доста добре направени. Не виждам причина да се мъча с нещо жълто. Иначе за АС се сдобих с един източник на кикусуи pcrсерията, от dc до 500hz плюс къстъм форми, много полезна машинка.
|
| Съб Апр 19, 2025 12:09 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|