| Автор |
Съобщение |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
 галванично разделени изходни напрежения
Трябва да направя едно захранване /импулсно разбира се/ с две изходни напрежения но галванично разделени!!! Трябва ли от масите на двете намотки да пускам Y кондензатори към първична или имам нужда само от един такъв кондензатор между първичната и една от вторичните - тази от която се взема обратната връзка???? Възможно ли е да следя и двете изходни напрежения, но пак да си останат галванично разделени??? Защото в момента когато натоваря едното изходно напрежение, другото започва да скача нагоре. Проблема е, че тази част на захранването която ползва за управление на силовата част е натоварена за кратко време / една-две минути/ и после има голям период на празен ход / час-два/. Дайте някакво становище. Може да съм тръгнал в гршната посока!!!!
|
| Нед Мар 04, 2007 11:55 am |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
като цяло е трудна задача да направиш 2 обратни връзки с галванично разделяне.
дали няма да е по-лесно да направиш по-мощно захранване с един изход (и една обратна връзка) и след него да имаш вторичен DC/DC изолиран конвертор?
|
| Нед Мар 04, 2007 2:43 pm |
|
 |
|
fuser
|
по принцип мисля да го стабилизирам това второто напрежение което ми ходи надолу/нагоре, но не знам дали ще има нужда от два Y кондензатора или само с един ще стане!? Това второто напрежение е за 6V/0,2A - така че мисля да вдигна намотката на трафа, и когато е минимално да е 8V за да мога да го стабилизирам на 6V! Така или иначе то не се променя повече от 2V нагоре!!!
|
| Нед Мар 04, 2007 5:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не мога да ти дам акъл за Y-кондезатора... много е "според зависи"
най-добре е да експериментираш, но трябва да можеш да мериш EMI...
|
| Нед Мар 04, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
fuser,
по принцип Y кондензатори се слагат от всяка вторична към първична страна....
продназначението им е да "обират" потенциали, които може да са опасни за хората...
затова си има изискавания и към самите Y кондензатори, които предполагам си взел в предвид
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Мар 05, 2007 11:26 am |
|
 |
|
fuser
|
Благодаря за отговорите ... явно ще се слагат Y кондензатори 
|
| Пон Мар 05, 2007 1:47 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Аз мисля, че ако ползваш схема flyback, а не forward - ще се получи доста добро регулиране
и за двете напрежения . Следейки само едното (по-капризното) не би трябвало да имаш проблем с другото.
За малки мощности (до 100 - 150ВА) и разбира се - добри кондензатори на изхода.
За кондензаторите си мисля и аз, че трябва и от двете маси да се вържат.
(малко на сляпо отговарям - не си описал нито схема, нито мощност)
|
| Пон Мар 05, 2007 3:16 pm |
|
 |
|
fuser
|
Захранването е с TOP246Y като изходните напрежения са 30V/2A i 6V/0,2A като 30-те волта ще са натоварени за една/две минути и после може и с часове да не се натоварват.
|
| Пон Мар 05, 2007 4:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм...
когато оразмеряваш обратните връзки на ковертор с повече от един изход, трябва да направиш така, че отделните токове, които текат в горните резистори на делителите (отнесени към общия ток в долния резистор) поне приблизително да съответстват на отношенията на мощностите за всеки изход. това е принципа, при това презумпцията е, че натоварванията са горе-долу константни.
обаче когато единия изход се товари импулсно в сериозно граници, другите няма как да не мърдат. в този случай се прилага друга топология на захранването. в твоя случай имаш обща мощност ~61W, като единия изход ти скача от 0% до 98%, и ти искаш другия да не мърда. няма как да стане
|
| Пон Мар 05, 2007 10:29 pm |
|
 |
|
fuser
|
Така е!!! Без вторичен DC/DC конвертор няма да стане!! Най-малкото стабилизатор ще трябва! Благодаря за помоща!!! 
|
| Вто Мар 06, 2007 12:03 am |
|
|