|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:23 am
За емиграцията - леко допитване
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ще ми се да се върна на въпроса с една анкета. 
Последна промяна Реконструктор на Чет Май 04, 2006 2:01 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 04, 2006 12:11 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Не казвам, че всичко тук си ми е екстра, но твърдо НЕ мисля да ходя навън. Освен в командировка и на екскурзия, разбира се.
|
| Чет Май 04, 2006 12:28 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Замислям се. При условие че от ~20 години нещата вървят все надолу и няма никаква тенденция да тръгнат наобратно - точно обратното дори - не виждам особено много смисъл. Живота е само един, не си струва да го пропиляваме в мизерстване за да пълним гушите и джобовете на нашите мили управници  Не съм го мислил сериозно, бтв. Но от известно време ми се мотае някаква такава натрапчива идея из главата...
|
| Чет Май 04, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@Реконструктор, ще те затрудни ли да прибавиш още една точка "Оставам в БГ за да се опитам да го направя екстра". Гледам, че 50% от мненията са такива понеже. 
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Май 04, 2006 12:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Според личните ми виждания, това е невъзможно. Комбинацията демокрация+емиграция е адски кофти нещо и води единствено към печален край.
|
| Чет Май 04, 2006 2:03 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Моят отговор клони натам.
За съжаление едно от нещата които ни нарежда сред страните от третия свят е и масовото желание за имиграция.
Защото то не е само следствие от лошите условия на живот ами и една от причините те да са такива.
|
| Чет Май 04, 2006 2:07 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|

1) Калпава здравна система ( Девиз: Болните да мрат, защото са обречени ! )
2) Ниски заплати ( с да речем 300лв. заплата, каквато ми предложиха серсем наскоро, мога да живея точно 1 седмица или максимум 10 дни. Който ми каже, че 300лв му стигат за 1 месец, значи е или факир или йога );
3) Липса на осигуровки ( който се осигурява на мин. раб. заплата ще получи мин. пенсия );
4) Висока и ненаказуема престъпност;
5) Липса на нормална инфраструктура;
6) Рекет и корупция на всяко ниво в държавната и общинската менструация ( Шуробаджанащина и Чичокалековщина има и в частните фирми, само че това не се води корупция, да си му мисли частника );
7) Непрекъснато намаляващо българско население и увеличаващо се циганско такова ( след време ще преобладава циганското );
 Извънредно бързо намаляваща и съответно застаряваща нация;
9) Липса на партия, която да защитава националните интереси;
10) Разрушена образователна система;
11) Погребано за 17г. селско стопанство;
12) Пограбана за 17г. промишленост;
13) Разпродажба на всичко що е българско ( заводи, фабрики, земя, пътища, летища, пристанища, централи. За реки и морета не съм чул още );
14) Възраждане на националсоциализма и фашизма;
15) Липса на ясна стратегия, кои сме и какво искаме;
16) Втора употреба навсякъде - коли, инструменти, екипировка, храна, дрехи, че и хората станаха втора употреба. Най-лошото е че, се хвалим че имам еди какво си втора употреба, вместо да се срамим, че така сме го окъсали, че не можем да си позволим първа употреба;
17) Почти пълна емиграция на българската интелигенция
18) НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО РАВНИЩЕ НА ДОХОДИ, СЪОТВЕТНО НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ПОЧТИ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ЧОВЕШКИ ДЕЙНОСТИ И НУЖДИ !
...
100)...
...
Не ми се продължава списъка, щото ще ми се развали настроението за цяла седмица. И най-лошото е, че не само сме в началото на тунела, ами дори и аварийната лампа по средата на тунела не се вижда, та камо ли изхода на тунела.
Нацията продължава с всеки изминал ден да обеднява, днес с 5% тока в Западен Булгаристан, утре с 10% в Източен, вдругиден водата Volume на Max, в Петък salary на Мин, в Понеделник брикетите поскъпнали, във Вторник останалите въглища, в Сряда бойлерите на Елдом Инвест, в Четвъртък климатиците..., цимента, вар, тухли, гипс, керемиди, 1 кв.м. жилищна площ в Крива Паланка и т.н. и т.н. и т.н. и т .н в период ( който иска да намери точните стойности да доразвие реда и да използва формулите на Тейлър или Маклорен ).
А някой да е чул за увеличение на заплатите, и то такова, че да можеш да си купиш с увелечението нещо по-различно от кофичка кисело мляко ? Сега съм на 34г. и съм в разцвета на силите си. Не сакам да ставам богаташ, искам да живея достойно, като бял човек, щото съм се родил в Европа, а не в Африка.
Имам едно дете, искам да имам поне още едно, обаче не искам да създавам бъдещи бедняци и опашкари. Искам да им осигуря нещо по-добро от българското гражданство.
Надявам се като се пенсионирам един ден, да се върна в Бугаристан и да се радвам на тези, които в мое отсъствие са направили добра за живеене държава. Тогава ще си харча на воля пенсията само за български стоки, само по български кръчми, изберете родното ще ми е девиза.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 04, 2006 2:40 pm |
|
 |
|
3aek
|

верно лошо, но вече има застрахователни компании които предлагат здравни застраховки, с пари може да се лекуваш добре и тук ок 300 лв лошо, защо чакаш някой да ти ги даде а не си ги заработиш сам, имаш знания, направи фирма и работи и печели по 30 000 лв, ако чакаш някой друг да ти дава парите не се сърди на това колко ти предлагат такъв е пазара в момента, като направиш фирмата сам и започнеш ти да даваш сметката ще ти се вижда друга отново конюнктура, който работи в ниският ценови сегмент гледа да пести от всичко, всички читави фирми осигуряват на реалния доход това ще се промени лесно като започне да работи съдебната система (просто няма как да не почне да работи след 2007) тоест? работя от доста години, не ми се налага да контактувам с държавна и общинска администрация често и никога не ми е поискан нито съм дал рушвет без коментар, проблема на тези хора (циганите) е образованието, без образование няма как да се интегрират в обществото това не е проблем само тук къде има такава? партиите се правят да защитават първо партийните интереси, някой трябва да е адски наивен да вярва в обратното който иска да учи и сега може къде и как, това което според мен е проблема че на много не им се учи имаш предвид погребано "социалистическо селско стопанство и промишленост", добре на кой му пука??? ТКЗС-тата липсват само на тези които са крали от тях, а тези предприятия с по 30 000 работника и 1 000 директора са просто не-ефективни ако не може да управляваш добре едно нещо просто го продай иначе си губи стойността едни шут повел няколко бабки и дядки тук всеки сам трябва да си я направи за себе си и да я изпълнява въпрос на икономическа ефективност, ако работиш на един пазар може да си позволиш последните технологии и машини, ако работиш на low cost сегмент купуваш каквото можеш да изплатиш, няма нищо срамно, в китай нямаш на представа какви машини съм виждал - не 2 а 10 употреба и никой не му пука - важното е какъв продукт излиза накрая въпрос на личен избор, мен повече ме радва че тук в БГ има хора които мислят като Zdrav и evc! това може да се разглежда и като възможност защото прави инвестирането по-изгодно, разбира се всичко това е временно и от нас самите зависи как ще се промени
ок, стой и чакай някой да те "оправи"
|
| Чет Май 04, 2006 3:50 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|

Заек - определено не съм толкоз радикален като теб, но мога да кажа че мисля в същия дух. България няма да се изравни с богатите евро страни в следващите 20 години. Това само наивници могат да си го мечтаят. Но това че средния доход в БГ е 1/3 от най-ниския в ЕС, не значи, че всички ще сме на това ниво. Аз съм сигурен че никой от живеещите в София форумци не преживява с чисти доходи от 300 кинта (говоря за самоизхранващите се). То просто в София с 300 кинта не се живее. А съм сигурен, че тука има и доста хора които изкарват над трицифрените суми. И ще стават повече и сумите ще растат. То си зависи от тях де.
Никоя държава не е направила радикално повишение на общия жизнен стандарт за 10-15 години. Няма и как да стане. Освен чрез война. Не, благодаря.
Виж аргумента - що да си хабя живота да оправям тая държава, ако мога да ида да направо в "оправените" си е много силен. И си е въпрос на личен избор. В крайна сметка никой не е длъжен да седи и оправя бакиите забъркани 50 години със тихото и безропотно съгласие на няколко поколения (които сега са едни от най-недоволните, ама това е тема на друг разговор). Всеки има правото да живее добре. И ако може да го прави по-лесно и приятно навън - никой няма право да го спира - Пирев погледнато чисто фактологично е прав - почти по всички точки. За себе си той е прав.
Аз лично съм на принципа - кой където иска - там да ходи. Глобалното село ще става все по глобално. Поне за Европейското село е ясно. Сега че Американските селяни не ни пускат в тяхното село е друг въпрос, ама и това си има решение и то не толкоз трудно. Тъй че - кой където си иска там да ходи.
А това си е чист расизъм. Мисля че имаш право да живееш достйно, точно толкова колкото родените навсякъде по света.
Реконструктор сложи нещо от сорта - Засега съм тука. Все пак - "никога не казвам никога"
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Май 04, 2006 4:27 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 04, 2006 4:19 pm |
|
 |
|
¶
|
Заек, говориш простотии, бе майна. Ако нормалните хора печелеха чисти 30 000лв. на година в БГ, нямаше да има кьорав емигрант, щяха да се редят на опашки за БГ паспорти. А за тези чисти 30 000лв. се иска да докараш 46 150, тъй като държавата ти взема минимум 35% от доходите, което ще рече да получаваш на месец 3845 лв. заплата. Да не си мислил за импулсните стабилизатори, а пък да си цитирал погрешно цифрата, а ? Вземи се стегни и мисли реалистично, а не фантастично.
Инфраструктура няма да те уча какво означава. Отвори някой речник и ще разбереш.
Айде, остани със здраве ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 04, 2006 4:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пирев ако нормалните хора печелеха по 30 000 лв. един хляб щеше да струва 500лв. Инфлация му викат. Да не изпитваш носталгия към чаршафите с нулите.
Не е въпроса колко взимат нормалните хора. И какво е нормален човек? 90% от хората в Бг са нормални. Но няма начин 90% от хората да забогатеят от раз. Просто няма как. Мисля че го разбираш, но не ти харесва.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 04, 2006 4:31 pm |
|
 |
|
¶
|
Цецо, нещо не си в час. Ходил си в чужбина, знаеш че тези левчета могат да се изкарат спокойно примерно във Франция. И нито хляба, нито пържолите са им по 500лв., напротив по-евтини са от нашите.
Човешкия живот е изключително кратък, всеки има право да избере къде да живее и какво да работи. Статистиката показва, че около 40 000 годишно бягат от Бугаристан ... и повече не се връщат... не избират българското ... избират по-лесното.
Ама пък какво толкова се дразните, нали никой не Ви насилва да бягате. Оставате по своя воля. И ще строите съвременна България. Та затова като се пенсионирам и (ако) реша да се върна, ще се гордея, че сте построили един по-добър свят 
|
| Чет Май 04, 2006 4:59 pm |
|
 |
|
3aek
|

пиле, там накъдето си се запътил да не мислиш че държавата взема по-малко данъци?
направи една справка преди да тръгнеш, защото май съвсем си литнал в облаците
за европа да не говорим, там има страни където данък общ доход стига до 55-70% (Швеция/Дания)
отделно пак в Дания има и 180% данък върху стойноста на новозакупените коли (отделно от данък общ доход) т.е. кола която навсякъде в Европа струва 10 00 EUR в Дания струва 28 000 EUR
http://www.skovgaard.org/europe/denmark.htm
цитат от горната web страница:
The Taxes
Denmark is the master of tax. According to international statistics, Denmark has the highest overall taxation in the world. The following is a selection of the taxes:
1. A complex system of income taxes takes up to about 70% of peoples' salaries.
2. Plundering of personal pension funds. One of the underlying principles is that the funds are allowed to grow with the inflation plus 2-3%. Any revenue above that is confiscated as tax. In fact, the calculations are so complex that it's impossible for anyone to verify them.
3. The Value Added Tax is the highest in the European Union with 25% on all products and services, food and children's articles included.
4. Excise duties ("punktafgifter") add some extra tax to specific products like alcohol, tobacco, chocolate, soft drinks, packaging, matches and petrol. The excise duty is calculated on the goods and the VAT, resulting in a system where one pays tax on tax.
5. Car registration tax of 180% of the car and the VAT (the first 45.000 kr. are taxed "only" at 90%, and there are deductions for some safety equipment). Note that this includes a "tax tax" because the registration tax is also calculated on the VAT. Annual road tax of about 2500 kr. for a family saloon car. Tax on car insurance.
6. Fuel tax.
7. Energy taxes.
8. Green taxes.
9. Driving licence tax.
10. The European Union's most expensive television licence of 1894 kr. a year.
11. Various stamp duties, such as 600 kr. for a passport.
12.Tax on the number plates for cars of about 1200 kr.
13. Full income tax on all savings interests and capital gains. Many countries have taxfree schemes to encourage individual savings. Not Denmark.
14. Worldwide property tax.
15. Another tax on owned property. This used to be called tax of lejeværdi af egen bolig (letting value of own habitation). The communist principle behind it was that the habitation represents a potential taxable letting income. The letting value was calculated on a progressive scale from 2.5% to 7.5% of the public valuation. The letting value was added to the personal income before income tax was calculated. Thus, one paid tax of an income one never had. The principles have now been changed in order to hide the fraudulent nature of this tax.
16. Inheritance tax.
17. Emigration tax.
|
| Чет Май 04, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
То освен САЩ и Русия останаха ли държави с нормални данъци. 
|
| Чет Май 04, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пирев 30000 левчета са 15000 евро. Във Франция средната заплата е чисто около 2000 евро.
Мале верно ли има такива данъчни безумия в Дания? Аз мислех че е майтап. Абе това не е социализъм ,това си е чиста форма държавен терор. Абати катилната история. Как въобще съществува тая държава - там роботи ли живеят.
Ей ако ще бягам ще е някъде където ще работя за себе си. Не им ща социалните държави.
|
| Чет Май 04, 2006 6:05 pm |
|
|