Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Батерия на лаптоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Батерия на лаптоп
Разпилял съм тука батерията на един лаптоп (SONY 14.8V/4Ah), обаче се чудя дали да се занимавам с нея. Елементите са лит.йонни и се оказва ,че са си съвсем здрави (поне по моите изчисления). В същото време лаптопа ги "зарежда" за 40мин. и ги разрежда за 10мин.!? Реално нито ги зарежда , нито ги разрежда напълно - разреждах ги допълнително с резистори до 3.1V и им пресмятах капацитета (близо 20минути допълнителен разряд). А брояча на циклите заряд се е спрял на 52 и не мърда. В батерията има една платчица с доста ситни СМД елементчета и интегралки (и някой по-мощни също). Платката е доста здраво залепена с някакви силикони и се чудя струва ли си да я бъзикам по-сериозно.
Въпроса е следния : дали зарядното се намира в самата батерия или е в лаптопа? Защото ако е в лаптопа работата е безнадеждна. От батерията излизат 7перца но не знам дали се ползват за заряд или за комуникация с някое контролерче в батерията.
Някой занимавал ли се е с подобно нещо? Всяка информация ще ми е от полза. Като гледам доста други лаптопи имат подобни "диагнози" на батериите и ми се струва ,че и при много от тях проблема не е в самите акумулатори, май.

Чет Ное 15, 2007 2:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Два пъти съм разглобявал акумулаторни пакети (литий-йон) и двата бяха със регулатора на зареждането вътре в пакета.

Чет Ное 15, 2007 3:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И аз съм имал работа с няколко лаптопа. Електрониката за заряда си беше в батериите.

Чет Ное 15, 2007 3:44 am
Профил

Мнение Re: Батерия на лаптоп
ji4ka написа:
Разпилял съм тука батерията на един лаптоп (SONY 14.8V/4Ah), обаче се чудя дали да се занимавам с нея. Елементите са лит.йонни и се оказва ,че са си съвсем здрави (поне по моите изчисления). В същото време лаптопа ги "зарежда" за 40мин. и ги разрежда за 10мин.!? Реално нито ги зарежда , нито ги разрежда напълно - разреждах ги допълнително с резистори до 3.1V и им пресмятах капацитета (близо 20минути допълнителен разряд). А брояча на циклите заряд се е спрял на 52 и не мърда. В батерията има една платчица с доста ситни СМД елементчета и интегралки (и някой по-мощни също). Платката е доста здраво залепена с някакви силикони и се чудя струва ли си да я бъзикам по-сериозно.
Въпроса е следния : дали зарядното се намира в самата батерия или е в лаптопа? Защото ако е в лаптопа работата е безнадеждна. От батерията излизат 7перца но не знам дали се ползват за заряд или за комуникация с някое контролерче в батерията.
Някой занимавал ли се е с подобно нещо? Всяка информация ще ми е от полза. Като гледам доста други лаптопи имат подобни "диагнози" на батериите и ми се струва ,че и при много от тях проблема не е в самите акумулатори, май.

Я виж точно какво представлява тази електроника защото имаше в някой лаптопи някакъв професор дето брой колко цикъла си минал и спира да работи нормално след известно време, не знам кой пройзводители бяха заложили нещо като бомба със закъснител в такива батерии и така те карат да си купиш нова вместо да си оправиш старата , не знам дали ме разбираш за какво ти говоря :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Ное 15, 2007 8:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Точно позна. Повечето лаптопи имат във батерията електроника (процесор ЕЕПРОМ) и броят циклите заряд-разряд. Някой отчитат и време на работа. Така се стига до момент в който електрониката казва - стига толкоз и ти прави сечено. А ако си се грижил добре за батерията (зареждане/разреждане на пълни цикли) може батерията да си е ОК. Казвам може, защото това, че при разряд върху резистори ти дава добър капацитет, не значи че е ОК. Много важен параметър е работата при пикови токове (нещо като пусковия ток на автомобилния акумулатор).

Та общо взето си с вързани ръце - или трябва да хакнеш електрониката или да купиш нова батерия. Първото е доста трудно, ама можеш да се пробваш да видиш дали няма да изпадне инфо от мрежата. Подмяна на LiIon елементите също не помага (каквото и да те лъжат по разни фирми предлагащи тая услуга).

Иначе заряда 100% е вътре в батерията.

Чет Ное 15, 2007 9:14 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
интелигентна му работа... :D

Чет Ное 15, 2007 9:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
ЕС забраниха тия еврейщини при мастилата и тонерите за принтери, но при батериите май все още е разрешено. :cry:

Чет Ное 15, 2007 12:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
А... Е те тук не съм съгласен с вас... Защо сте толкова сигурни, че заряда на батерията е 100% в нея, само това не разбрах... Или може би неправилно се разбира от мен термина - "заряда" на батерията... До колкото аз съм ровил по ноутбуци в батерията е само крайната защитна част на заряда и "информационната част" т.е. това за което сте писали.. броячите на цикли, тип на батерия, производител и т.н... Силовата част (обикновенно някой MAX или нещо подобно) заедно с транзисторите и бобините на чардж помпите си е на дънната платка на ноутбука... Именно тоз МАХ определя режима на зареждане на самата батерия, като и следи напрежението и тока и управлява инверторите, а не електрониката в батерията... Електрониката в батерията само може да изключи заряда ако има нещо нередно или както казвате да не позволи на батерия достигнала пределния си брой цикли да се зарежда повече... Комуникацията е по някаква I2C шина или нейна модификация. По нея тя си хортува с управляващия микроконтролер на дъното на ноутбука... Има няколко варианта... По простия е само един I2C еепром в който самия ноутбук пише само циклите... В по-сложните варианти в батерията има цял микроконтролер, но и той е само защитно-следящ... До сега не съм виждал батерия с инверторите и контролера за заряд в нея... Нещо се бъркате...

Ji4ka, като съвет... Лесно ще видиш кои са силовите пера на батерията(+ и -).. От тях тръгни на обратно в ноутбука и намери контролера на заряда и силовата част която той управлява (транзистор и бибина)... виж на осцилоскоп дали като пъхнеш батерията тръгва инвертора. Ако тръгва обходи със сондата перата на батерията и виж дали има комуникация между нея и ноутбука.. Обикновенно в батерията има мощно нискоомно съпротивление(под 1 ом) някъде след входа на "-"-са в нея. Сигнала след това нискоомно съпротивление е изведен на някое от перата... Виж дали не ти е прекъснала възката межу него и ноутбука...

Чет Ное 15, 2007 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хъм, аз съм отварял 3 батерии до тук, и на трите заряда (MAX-а или каквото е там) си беше в батерията. Но може и да не е правило, знам ли.

Знам обаче че досега съм давал 2 батерии за "рециклиране" в някакви такива фирмички и рециклираха "дедовия". Сменят елементите, ама говедото си вика - толкоз не ща повече.

Чет Ное 15, 2007 1:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
и аз съм потрошил доста батерии, но на никоя до сега не съм видял заряд вътре
това което е на платката в батерията са най вече защити
-макс напрежение и ток
-мин напрежение
-макс цикли
и още куп глезотии и накрая мощни мосфети които прекъсват веригата ако нещо не е наред, но регулатор няма!!!
заряда на всичките е бил на дъното на лаптопа или на отделна платка вътре в лаптопа

при всички случаи до сега повредена платка в батерията не съм имал, винаги елементите стареят, като почнах да ремонтирам батерии се бях разровил из нета за разни спецификации на литиевите елементи, оказаха се доста кекави, като отношение капацитет/тегло са най-добрите, и именно заради това ги ползват масово, но иначе стареят сравнително бързо. първия признак е повишаване на вътрешното съпротивление, тогава зареждачката която зарежда по напрежение изключва по рано, а при изтощаване защитата от ниско напрежение сработва по рано и се получава точно това което е при теб, понеже консумирания/зарядния ток в лаптопа е доста голям съвсем малко повишаване на вътрешното съротивление оказва голямо влияние, което пък не се усеща при заряд/разряд с малки тоци, но батерията вече е на път за оня свят

Чет Ное 15, 2007 5:37 pm
Профил

Мнение 
Вече успях да изтръгна платката от силиконите (дано да не съм счупил нещо). Много от нещата които се изписаха по-нагоре се появяват и при мен. Ето какво е положението:
Елементите са цилиндрични 8бр. /2000мАч вързани по двойки паралелно и след това двойките последователно. Има си 8 битов контролер и то съвсем сносен - Мицубиши M37516F8HP. Има и 4бр. транзистори P-MOS TPC8107 . Два дебели проводника и още 6 свързани с печатен кабел към изходите. Има и два мощни резистора R015 (може би 0.15ом) до единия дебел проводник. Има още една итеграла 24пина близо до входа но не можах да я намеря в гугъла (4492А ...). Има и 2-3 транзистора и другото са семчици. Не се виждат никакви индуктивности или по-големи капацитети. Пистите по платката е безнадежно да се проследяват - солдер маската е много плътна, пък и едва ли ще има голяма полза.
Лаптопа няма да го отварям със сигурност, прекалено голям гърч е. Вместо това ще проверя това което е казал nik. Ще изкарам няколко кабелчета от елементите навън да видя в реални условия какви са напреженията.
И още един въпрос към по-запознатите - зарядното следи ли напрежението на отделните елементи (3.7V) или следи акумулатора като едно цялo (14.8V) ?

Прикачени файлове:
TPC8107.pdf [221.97 KiB]
437 пъти
M37516F8HP.pdf [236.14 KiB]
370 пъти
Пет Ное 16, 2007 12:45 am
Профил

Мнение Mda
ji4ka написа:
Вече успях да изтръгна платката от силиконите (дано да не съм счупил нещо). Много от нещата които се изписаха по-нагоре се появяват и при мен. Ето какво е положението:
Елементите са цилиндрични 8бр. /2000мАч вързани по двойки паралелно и след това двойките последователно. Има си 8 битов контролер и то съвсем сносен - Мицубиши M37516F8HP. Има и 4бр. транзистори P-MOS TPC8107 . Два дебели проводника и още 6 свързани с печатен кабел към изходите. Има и два мощни резистора R015 (може би 0.15ом) до единия дебел проводник. Има още една итеграла 24пина близо до входа но не можах да я намеря в гугъла (4492А ...). Има и 2-3 транзистора и другото са семчици. Не се виждат никакви индуктивности или по-големи капацитети. Пистите по платката е безнадежно да се проследяват - солдер маската е много плътна, пък и едва ли ще има голяма полза.
Лаптопа няма да го отварям със сигурност, прекалено голям гърч е. Вместо това ще проверя това което е казал nik. Ще изкарам няколко кабелчета от елементите навън да видя в реални условия какви са напреженията.
И още един въпрос към по-запознатите - зарядното следи ли напрежението на отделните елементи (3.7V) или следи акумулатора като едно цялo (14.8V) ?

До тук излиза че както ти казах по нагоре вече си почти с 2 крачки вътре в магазина за нова батерия, ако искаш може да пробваш нещо и то в случая ако тия са били умишлено не достатъчно умни и са оставили брояча на циклите да е в рам паметта на контролера демек ако откачиш захранването на този контролер и пак го закачиш би трябвало да имаш още толкова цикли , нищо не пречи да пробваш да откачиш батериите да не минава ток през тия големите чипове за малко и закачи обратно и пробвай дали тръгва . Другия вариант е да търсиш firmware за този контролер и като го префлашнеш да ти живне батерията с още толкова цикъла но ме съмнява да намериш, този контролер подава доста информация на компютъра даже си мисля дори че и там има подобен професор и минава през него комуникацията за защита от такива като тебе, като в случая компа следи колко време остава да се зареди и колко остава до разряд .
Времето за експерименти е пред теб докато стигнеш до нова батерия ,така и така на тази батерия шанса и да тръгне е 1% :)

Пет Ное 16, 2007 12:59 am
Профил

Мнение Re: Mda
plameniv написа:
...До тук излиза че си почти с 2 крачки вътре в магазина за нова както ти казах по нагоре...

За магазина със сигурност не позна :) - лаптопа е един доста голям кютук и си стои на масата на мрежово захранване - аз и затова си я човъркам така батерията. В краен случай ще я ползвам като УПС, десет минути изкарва.
Иначе за другите съвети мога да ги пробвам - тия с прекъсване на захранването. Препрограмирането на контролера обаче си е безнадеждна идея...
Лошото е ,че брояча в лаптопа се е спрял на 52 - струва ми се доста малко ,дори и за тарикати като СОНИ. :( (не споменах ,че лаптопа е на 4години, втора ръка и не му знам предисторията,батерията си беше такава).

Пет Ное 16, 2007 1:14 am
Профил

Мнение Re: Mda
ji4ka написа:
plameniv написа:
...До тук излиза че си почти с 2 крачки вътре в магазина за нова както ти казах по нагоре...

За магазина със сигурност не позна :) - лаптопа е един доста голям кютук и си стои на масата на мрежово захранване - аз и затова си я човъркам така батерията. В краен случай ще я ползвам като УПС, десет минути изкарва.
Иначе за другите съвети мога да ги пробвам - тия с прекъсване на захранването. Препрограмирането на контролера обаче си е безнадеждна идея...
Лошото е ,че брояча в лаптопа се е спрял на 52 - струва ми се доста малко ,дори и за тарикати като СОНИ. :( (не споменах ,че лаптопа е на 4години, втора ръка и не му знам предисторията,батерията си беше такава).

Така и така ще я разпояваш вземи и пробвай с други елементи няма ли от къде да намериш ?

Пет Ное 16, 2007 9:11 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Доста батерии съм направил, но точно с този чип не съм отварял. Повечето са с еепром 93хх или 24хх. След като се сменят елементите е задължително да се резетне брояча на циклите и датата на производство на батерията за да се постигне оптимална работа на пакета. Ползвам програмата SBWorkshop за другите чипове работи, но както казах точно като твоя не съм имал под рука да пробвам. Хардуера е доста прост за изработка. В архива има схеми и всичко необходимо. Програмата е Демо версия и има някои ограничения, някаде имах лек за нея ама нещо не го намирам. Иначе пише че може да резетва твоят чип.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: SBWorkshop
SBW_Demo3.71.rar [1.68 MiB]
542 пъти
Пет Ное 16, 2007 1:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща