| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Най-изгодно изпращане на пари от чужбина (Италия) ?
Трябва да ми изпратят 2000 евро от Италия. Та се чудя как е най-изгодно. През пейпал таксата ще е около 60-70 евро и може най-много 372 евро на ден за моя акаунт.
Western Union i MoneyGram май ще ме одерат. Не знам директно по сметката ми в ДСК как ще е но ако някоой скоро е правил подобна галимация да сподели Please 
|
| Пон Юли 18, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
741
|
Може с обикновен банков превод по левова сметка. В Италия за еврата ще платят като за местен превод. Тук твоята банка ще ти вземе десетина лева такса за получен превод във валута и ще ти обърне еврата в левове по курса за деня. Ако имаш сметка в евро, ще платиш само таксата.
Провери все пак колко е таксата в твоята банка, въпреки че едва ли ще има кой знае каква разлика.
|
| Вто Юли 19, 2011 12:12 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Едно време на ПИБ нямаше такса, но не знам дали не са обърнали резбата, от както си купиха Кремиковци.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юли 19, 2011 12:14 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Откак БГ е част от ЕС получаващата банка не може да взима комисион.
Обикновен банков превод е най-добре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 19, 2011 12:29 am |
|
 |
|
741
|
Не само че може, ами някои даже взимат
Изискването на ЕС е превод в евро от/към ЕС да не се таксува различно от местен превод в евро. Което реално смъква таксите само за страните от еврозоната.
|
| Вто Юли 19, 2011 12:42 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че те някой банки и при БГ-БГ превод си начисляват такси за входящ превод, особенно ако е в евра  Това ти да му даваш оборотни пари, а то да те наказва с такса за това едва ли го има някъде....
ПИБ за под 10000 евра не начисляват такса входящ превод. Демек ако имаш сметка там - няма да ти вземат нищо. След това имаш такса теглене на каса 50ст. А от Италия за БГ трябва да е евтино - така, че не се занимавай с щуротии - действай си по банков път. От ЕС за БГ е лесно, обратното е мъка (тоест скъпо).
А изискванията на ЕС за банките в еврозоната. Ние не сме там, така, че нашите банки могат да си правят каквото си искат....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 19, 2011 8:04 am |
|
 |
|
tgi
|
Ако взимат е незаконно. Поне така ми обясниха в банката последно като правих
някакви преводи.
На мене не съм забелязал да ми взимат входящи комисиони от ЕС преводи.
Ако си забелязал, като правиш превод към БГ (което също е ЕС) се вписва, че
разходите по превода са споделени; получателят обаче получава цялата сума.
Така е и за извън БГ.
Ако имаш документирано взимане на комисион за входяща сума по някоя от
сметките ти си ги хванал в крачка (не вярвам да имаш).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 19, 2011 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Закона гласеше (до колкото си спомням), че не могат да взимат такси различни от тези които взимат при операци вътре в БГ. Т.е. ако си прибират входяща такса при превод от БГ, съвсем законно могат да го правят и когато парите идват от ЕС.
Типичен пример за това е Сибанк, която ти прибира такса за това, че им внасяш пари по тяхна сметка (за осигуровки). Същата свинщина прави и Булбанк на митницата.
Ако бяхме вътре в зоната, са длъжни да третират всички преводи от и за ЕС като национални. Ама те и го правят - преведи от БГ банка в БГ банка евра, да видиш как ще те удрусат. И после така друсат и като ги пращаш навън.
Отделно, че както казах, този закон мисля, че не важи докато сме извън еврозоната (може би и ЕРМ). Така, че банките ни са свободни да си правят каквото им скимне. Това лично го заяви един банкер по телевизията. А и предишния път като спорихме, бях изровил директивата - касае само страните в еврозоната.
Но в случая Милен няма проблем. При входящ превод, повечето банки за малки суми не удържат нищо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 19, 2011 11:19 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе законите са повече от един. И аз не съм юрист ама опитът ми потвърждава това,
дето ми обясни мацката в банката преди време.
|
| Вто Юли 19, 2011 11:29 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
При всички случаи разходите през банка ще са малки, въпросът е, че ако това е доход следват данъци и осигуровки и тогава става една.....
Най-вероятно няма да иска, но ако иска най-добре е да ги декларира като приходи от "научна дейност", трябва само да спретне един договор за R&D и едно NDA. Така ще спести 50% (признати разходи). А върху остатъйа 10% ДОД + осигуровки естествено...
|
| Вто Юли 19, 2011 11:44 am |
|
 |
|
741
|
Имам сметки в Експресбанк и в Райфайзен. И двете ми взимат минимално по десетина лева за входящ превод в евро. И си го пише го в тарифите. Споделени разходи е задължителна опция за т.н. стандартен превод, за който важат ЕС изискванията. Ти имаш грижата да платиш таксите в твоята банка, получателят плаща таксите в неговата. А получава цялата сума само защото обикновено за получаване на превод там няма такса - както е тук за левовете. Не че им е забранено да слагат, просто не слагат. Изискването е само преводите в евро от/към ЕС да се третират по същия начин, както местните преводи в евро. При това ограничението е само за стандартния превод - до определена сума, споделени разходи, и не помня още какво. Ако не отговаряш на всички условия, имат право да те таксуват както решат.
За целия ЕС важи. Ефектът се усеща обаче само където местните преводи са в евро, т.е. в еврозоната.
|
| Вто Юли 19, 2011 11:54 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е виж сега, ти като зорлем им набутваш пари - що да не ти ги вземат. Виж потърси дали някой не прибира 50% от сумата и си направи там акаунт
Ама и те ще се изциганят заради такива като теб дето добровлно им пълнят гушите. Не мога да ви разбера. Като се вкопчите в някоя определена банка - все едно ви е семейна и сте и длъжни. Бе търси къде ти е изгодно и там действай.
Edit: Сега се зачетох в тарифите. Абе те само ПИБ имат такива изгодни условия по еврови преводи (както входящи, така и изходящи). Ами ползвайте си реномираните западни банки, аз ще си кютам с нашата. Баси то бива кожодерство, ама то....
|
| Вто Юли 19, 2011 12:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
ПИБ бяха най-добрата банка, ама и те почнаха с таксички и комисионички. Аз съм на мнение, че банките трябва да печелят от инвистиции, като привличат парите на хората с ниски или никакви такси. Цецо я цитирай, колко е годишната такса за банкова сметка и колко лева струва едно извлечение в ПИБ.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юли 19, 2011 12:24 pm |
|
 |
|
741
|
Е, и аз знам къде в квартала продават най-евтината наденица, ама не пазарувам оттам  (Не казвам нищо за ПИБ, от нея нямам впечатления)
Само заради такси няма да сменя банка. За някои неща Експресбанк са пълно дърво, обаче в други отношения са точни и заради един клиент ги търпя. Не ми се обяснява с подробности.
От Райфайзен засега нямам оплаквания. Имат прилично електронно банкиране и даже с тая такса обслужването на сметката не излиза скъпо.
|
| Вто Юли 19, 2011 12:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За физически лица пак е една от най-евтините. За фирмени сметки - всички банки скубят 5-10лв. на месец, ПИБ се научиха и те
Иначе за извлечение - незнам, никога не съм вадил такова  Има си интернет за това 
|
| Вто Юли 19, 2011 1:42 pm |
|
|