|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Бирата по света и у нас
Короната с лимонче е супер. Особено когато е много горещо, а короната е много студена.  Изпивам индустриални количества на един дъх.
|
| Пет Окт 14, 2011 11:26 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тия плодовите и на мен ми са малко странни ама жена ми ги пие та винаги имаме. Има и по шантави бири - примерно меча бира (с мед), или друга ферментирала в дъбови бъчви с вкус като на дядо ми виното. Абе тук е рай за бираджиите - в супермаркетите има по един два щанда само с бира - поне 30-40 вида. В следващия има пак толкова но с 10-на различни марки. Още не съм успял да ги опитам всички, а се усещам че започнах да забравям коя ми е харесала и коя не и повтарям грешки. Ще трябва да се отнеса по сериозно и да направя поне една екселска таблица. Лошото е че откак съм тук спрях да пия по много бира, много е тежка 6-7 градуса за нищо ги нямат, даже някои стигат до 13, изпиваш една чаша и те удря веднага. И по тая причина почти всичко се продава в 0.330мл - няма пвц бутилки по 2 литра като в България.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 14, 2011 11:57 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по топлите места се пие по-слаба и лека бира. лимонче, спрайт и подобни неща я правят още по-лека обратно - на север можеш вече да се спиртосаш. коктейли като "подводница" не са измислени близо до екватора.
дегустацията на бира е с гълтане. не е като при виното. и след 3-4 различни видове губиш нишката, поне при мен е така.
бирата съдържа женски хормони: -след 5 бири почваш да се хилиш на всяка глупост -след 10 бири караш като жена -след 20 бири пикаеш седнал
|
| Пет Окт 14, 2011 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. Бира над 6% не е бира (не бъркайте алкохолни проценти с проценти сухо съдържание!). 2. Бира с температура над 5 градуса не е бира. 3. Бира с овкусители (лимончета, портокалчета, мед и прочие) не е бира. 4. Бира в пластмаса не е бира. 5. Каменица и Загорка не е бира  Това е моята бирена логика. Проста но ефективна 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 14, 2011 12:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Новини от цивилизования свят
И аз така макар, че Beamish най-ми приляга, гинеса ми е малко силничка...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Окт 14, 2011 12:45 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
За другото ме съгласи, но по точка 3 и 5 не! Относно 5. на фона на Загорка - излиза, че Каменница е една добра бира! Иначе си прав - боклук си е ... От разсъжденията т.5 дават основание да изразя и следното мнение: Каменница Лимон може да не е точно бира, но е много приятна - като леко вкиснало сокче! 
|
| Пет Окт 14, 2011 2:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бе аз говоря да си пуснеш резанче лайм в короната бе, не за бира с вкус на лимон  . Иначе тук, особено сега по Хелоуин е много модерно да се пие тиквена бира  .
|
| Пет Окт 14, 2011 2:56 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Блах ... ферментирали компоти ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 14, 2011 4:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Що ходя ли, ами ако ти разкажа как ми преминава времето там, особенно последните две седмици ще ме питаш как стигна до там, а не що ходя до там  , ходя щото ми се оказа на път, а дори и там стека си е стек, прекрасен си е за човек който има възможност да хапва такова телешко веднъж на месец, тука по БГ знаеш че няма. Че има по хубави има, едното дето ходихме си беше стекхаус, не му помня името, ама е на 5 мин от офиса. Иначе за бирата, Гинес ми харесва, но има разлика в Гинеса на различни места, този в Англия си е най-добре. Харесвам всякакви тъмни бири, тъмни червени всякакви, само да не са много кисели, но и такива пия. А Дедовата сводка с бройките .... много зависи, то аз 20 бири не мога да изпия в никакъв случай, обикновенно след 4-5 вече не ми се пие бира, виж ако е наливна може до 4-5 литра да стигна, но пак до там. Така че за 20 опит нямам, за 10 ми се е случвало макар и рядко, имаше еидн период с много бира се наливах, тогава съм пил по 10 шуменски, имаше едно лукс, беше хубаво в началото. Та поспомен добавяйки му след това 4-5 водки продължавах все прав да си пикая ама то зане ли човек  Те сега като заговорихме за бира ми се допи, ама много ми се допи, тук отдолуима едно Ирландско кръчме, направо почва да ме влече неистово, добре че имам работа, а пия ли бира най-вероятно ще заспя, освне ако не почна да я разреждам с водка. Та .... ще си пийна една кола, евентуално и 2-3 редбулчета по късно та да изкарам поне до 3-4 свеж.
|
| Пет Окт 14, 2011 6:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
В БГ наистина няма добро телешко и стекове. Веднъж пробвахме някакво дето беше 70 лв килото и уж трябваше да е супер дупер, но стека нямаше нищо общо даже с тези в Чилис, какво остава пък за по-добрите стекхаусове. Ама то май е нормално, защото на повечето нашенци като им кажеш за телешки стек и все едно им казваш за бира от тикви или портокали, та кой ненормален ще доставя в БГ качествено телешко за стекове  .
|
| Пет Окт 14, 2011 10:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да има нещо такова, за стекове добро телешко или няма или стига само до ограничен кръг ресторанти. Иначе помагазините има чат пат читаво месо, применро стават добри шишчета, за готвене е ОК, но стек като в US няма как. Пробвал съм всякакви видове, да ти кажа от един момент нататък не знам дали има чак толквоа осезаема разлика, дали ще е аржентинско, австралийско, кобе или американско говеждо като е хубаво е хубаво, може би аз не съм чак такъв познавач, знам ли, всичкото ми е вкусно, изключая това тука .. то тука е малко ... изключая май цяла европа. Полесно като бях в Холандия влязох в стекхаус където уж беше аржентинско, е по хубаво беше от Българското но далеч беше дори от това в чилис.
|
| Пет Окт 14, 2011 11:18 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Славутич ( украинска ) и Хайникен. Еле има сега една Хайникен Вип след първата глътка следва такова уригване, че стъклата потреперват. Корона, с лайм, без лайм, с лимон, без лимон, сладни и има вкус ... да не казвам на какво. От всякаквата бира най-много тача кактусовата, яко подплатена с шопска салата  За статистиката: В Европа през 2010г. имало 3638 пивоварни, както следва - Германия - 1325; - Великобритания - 824; - Франция – 386; - Италия – 353; - Австрия – 172; - Чехия – 145; - Белгия - 135; - Дания – 120; - Полша - 103; - 75 неизвестно къде; Данните са от http://www.brewersofeurope.org/ . Липсват данни от Турция, Украйна, Белорус и Русия. През същата година било изпито 403 млн. хектолитъра пиво ( в Европа ), 101млн. в Русия, 122 млн. в Бразилия, 207 млн. в САЩ и ... 466 млн. в Китай. Или в Европа се пие колкото Русия, Бразилия и САЩ взети заедно, обаче не може да го вдигне пред Китай. Представям си ако китайците изпикаят на един път бирата за една година каква река като Яндзъ ще се образува.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Окт 15, 2011 3:30 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Баси биропиещите европейци, май най-големи пияници на калпак излизат  . То и аз с мойта една бира средноседмично (ако не се надценявам...) гордо допринасям де. Аз май най-харесвам Pilsner Urquell - ако му помня вкуса, отдавна не съм пил. Старопрамен дето го правят тук е бивал много хубав няколко пъти, е, повечето пъти е средна работа, съпоставим със загорката - която е просто нелоша по моите критерии. Странното е, че ми няма нищо от старопрамен - а от едно шише гуменица регенерирам после цял ден. Две гуменици и съм сгуменясан за _три_ дни. Има нещо в нея дето съм свръхчувствителен към него явно, на другите хора нищо им няма. А старопрамен и те е каменица я правят. А най-странното е, че най-хубавата старопрамен бира на която попаднах беше в пластмасово шише от литър...  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Окт 15, 2011 4:39 am |
|
|