Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Телеметрия в самолетите? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Телеметрия в самолетите?
Ами те Луфтханса (тия нали са им поделението за нискотарифни превози) най-редовно го казват това. Последната стачка свърши преди дни само, а за последната година имат 14 стачки. Който си купува билети с Луфтханса е просто ненормален :) .

Чет Мар 26, 2015 7:26 pm
Профил

Dimitar написа:
Последната стачка свърши преди дни само
Не беше свършила. Прекратиха я заради катастрофата.
Сега току виж се споразумеят да лети и трети бивш пилот заедно с редовните, та винаги в кабината да остават по двама пилота. Така и така им плащат заплати до пенсионирането.

Чет Мар 26, 2015 7:35 pm
Профил
Аватар

Аз поне от година ги избягвам точно заради тъпите стачки, баси.

Чет Мар 26, 2015 7:35 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Germanwings преди има-няма две седмици успяха да ми вдигнат адреналина с кацане от трети опит. Първия път ми се стори, че пилота съвсем не уцели летището (малко селско летище). След това направи кръгче и уж тръгна да каца, ама пак нещо не успя и се издигна. След това направи голям кръг, та хубаво да разгледаме околностите. Чак накрая се сетиха да кажат нещо - имало не знам си какви ветрове, следвали продедурата и т.н. До мен седяха някакви пенсионери-непукисти, обаче другите пътници бяха доста пребледняли...

Чет Мар 26, 2015 8:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Те да разрешат скачането, начини ще се намерят. Една тръба, която да излиза под опашката и като птичките - цвък. Някакви парашутни гащи, които сами се отварят при безтегловност... абе инженерите ще го измислят. Човек отвисоко пада с 150км/ч , самолета с 500 + тоновете гориво. Има оцелели паднали от 10км. Сигурно ще е по-скъпо ,но клиенти ще се намерят. :) . Само си помислете ако имате избор между самолет с парашути и такъв без - кой ще изберете?

Опа, това беше за другата тема. Но и тука става - транспондер за всеки парашут! Защото от височина 10км ще се разФърчат навсякъде.Така бизнеса с транспондери ще нарастне стократно.

Чет Мар 26, 2015 8:18 pm
Профил
Аватар

Самолети... аз затова летя само в краен случай и то обикновено някой трябва да ме изрита до летището, иначе не отивам :)
Ако стане сакатлък - шанс за оцеляване колкото в подводница, т.е. нула. Аз обичам винаги да има шанс.
Според мен много лесно би било да има споделено управление както при околоземните полети - екип в самолета, който си управлява нормално, но и екип на земята, който може да поеме управлението ако се наложи. А тия самолети в 21-ви век се учудвам че изобщо допускат да бъдат разбити. Уж толкова "системи за безопасност"...
А и по една "биг брадър" камера ако сложат в кабините няма да е излишно, освен да те хване как си бъркаш в носа, какви други минуси може да има?

Чет Мар 26, 2015 8:57 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
А и по една "биг брадър" камера ако сложат в кабините няма да е излишно, освен да те хване как си бъркаш в носа, какви други минуси може да има?

По-зле ще стане. За да му извъртят някоя свирка стюардесите, началника ще трябва да излиза от кабината, а през това време виждаме какво се случва. :)

Чет Мар 26, 2015 9:19 pm
Профил ICQ

Самолети... аз затова летя само в краен случай и то обикновено някой трябва да ме изрита до летището, иначе не отивам :)

Да забраним тогава и водата, знаеш ли колко хора умират от удавяне всяка година ...мен ако питаш, ако ти е писано до де си пиеш ракията на терасата някой метеорит е ти сцепи кратуната и ще си до там, пък ако не е и със самолет да паднеш пак ще оцелееш ... та не знам защо хората хабят енергия да ги мислят тия неща, каквото такова, дали ще падна със самолета или ще се размажя със колата едва ли има разлика, хич не го и мисля, засега съм жив, като дайде време да се мре ще разбера, а може и да не разбера.

Чет Мар 26, 2015 11:57 pm
Профил
Аватар

Относно парашутите - отдавна има разработки, които предлагат цялото отделение за пътници да е оформено като спасителна капсула и в случай на авария да се спусне с един или няколко големи парашута. Кой знае защо, никой не го прави. А си спомням много добре как съм гледал по военните учения така да спускат цели танкове. Подобен начин за спасяване се прилага дори в някои малки самолети - в случай на авария целият самолет се спуска с парашут.

Пет Мар 27, 2015 10:37 am
Профил
Аватар

ToHu написа:

Да забраним тогава и водата, знаеш ли колко хора умират от удавяне всяка година ...мен ако питаш, ако ти е писано до де си пиеш ракията на терасата някой метеорит е ти сцепи кратуната и ще си до там, пък ако не е и със самолет да паднеш пак ще оцелееш ... та не знам защо хората хабят енергия да ги мислят тия неща, каквото такова, дали ще падна със самолета или ще се размажя със колата едва ли има разлика, хич не го и мисля, засега съм жив, като дайде време да се мре ще разбера, а може и да не разбера.

Бе че е така, така е. И аз всеки път си го повтарям като се качвам на самолет, ама как да го обясна на вегетативната ми нерна система още не съм намерил начин :D

Пет Мар 27, 2015 1:08 pm
Профил
Аватар

Това с парашута си е за Безумни идеи. Едва ли има смисъл да се напомня за височината, хоризонталната скорост, температурата, физическото и психическото състояние на "парашутиста"...

И аз се чудя не само защо няма адекватна телеметрия, а и защо не се снема полетната информация от "черните кутии" след всеки полет (дистанционно, естествено). Така ще се знае как е протекъл полета и за евентуални проблеми, макар и без последствие за момента.
Не знам как е във военната авиация сега, но едно време черните кутии се сваляха след всеки полет и информацията се разглеждаше, за да се провери дали пилотът е изпълнил полета както се изисква.
Едно разследване на катастрофа отнема време (през което причината може да се прояви отново) и пари, които са многократно повече от оборудването на самолетите с подходяща телеметрия.

Съб Мар 28, 2015 6:55 pm
Профил

Desert Leo написа:
И аз се чудя не само защо няма адекватна телеметрия, а и защо не се снема полетната информация от "черните кутии" след всеки полет (дистанционно, естествено). Така ще се знае как е протекъл полета и за евентуални проблеми, макар и без последствие за момента.

Да- това може да се автоматизира и да не отнема много време/средства.

Нед Мар 29, 2015 3:42 am
Профил WWW
Аватар

Когато става въпрос за самолети няма такова понятие като "да не отнема много време/средства" :D . Всичко отнема и много време и много средства :) .

Нед Мар 29, 2015 4:41 am
Профил
Аватар

Едва ли предаването на видеозапис от пилотската кабина, че и от пътническия салон заедно с параметрите на полета и други данни в реално време ще струва кой знае колко в сравнение със загубите на Луфтханза само от тази катастрофа. Реалното разследване може да започне веднага, а не едва след намиране на черните кутии (ако въобще бъдат намерени).

Нед Мар 29, 2015 10:26 am
Профил
Аватар

Луфтханса няма загуби - застрахователите имат :D . Даже и застрахователите нямат, защото всичко е изчислено. От друга страна предаването на информация от всеки полет в реално време, при наличието на хиляди полети дневно хич няма да е тривиално занимание. Нека да ви припомня само, че повечето авиокомпании махнаха сандвичите и напитките от вътрешните полети, за да спестят пари. Колко срруват един сандвич и една кола, като ги купуваш в огромни бройки - 200$ на полет, за целия самолет. Колко мислиш ще струва предаването на риъл тайм информация? Бас държа че ще е повече. Ако регулаторите не ги задължат, авиокомпаниите няма да го направят сами. Иначе това почти всяка нова кола тук го прави, но с колите е друго - доста по-лесно и по-евтино е.

Нед Мар 29, 2015 4:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща