Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
4G/LTE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: 4G/LTE
хъх! че ти къде си в момента и какво общо има ниската земя?

$1 на мегабайт е добре, да знаеш.
с наша карта в сърбия, македония и турция е 20лв/мб. изходящо гласово е 7лв/мин, SMS e 2лв. все едно не сме в съседна държава, а на юпитер.

точно за 5мин си купих турска предплатена водафон с 2ГБ за 18 лири (към 12лв)

Вто Апр 28, 2015 9:54 am
Профил
Аватар

Дедо, това за което говори Димитър не са "граждански" карти. Т.е. не можеш да си купиш от бутката за вестници.

В момента в цяла Европа са луднали на тая тема (предполагам и в САЩ), основно заради ecall-а на колите. В емърджънси мед. техника също почват да стават стандарт.

Вто Апр 28, 2015 10:01 am
Профил ICQ
Аватар

ако замениш "граждани" с "кифли", бих се съгласил :D
Цецо написа:
... основно заради ecall-а на колите...

за това нещо не ти трябва 4G, и СМС върши работа. дори за медицинска диагностика данните не са чак толкова много, освен ако не решат да унифицират някакъв XML с тагове по 1000 символа.

доколко света е луднал... помниш Y2K юроша. висшите мениджъри много обичат да правят пари от въздуха, особено когато се харчат чужди пари.
примери колкото щеш - криви краставици, щастливи кокошки, тоалетни казанчета...

между другото, ако твоя клиент много напира за 4G, има решение.
но няма нито да евтино, нито да стане бързо. за момента не мога да предложа решение за работа на батерии.
мисля, че е по-профи да го откажеш със солидна сума и някакъв годишен срок, отколкото просто да му кажеш "не може"

на този етап, 4G според мен, още е вятър и мъгла. големите играчи се опитват да издоят шараните със сладки приказки и да си останат мониполисти. всичко е въпрос на кинти, а не на технологии. и искат кинтите само за себе си. спирайки 2G, вероятно очакват да продадат милиони бройки от новите си модели, преди китайците да свалят цените.

провайдерите не опъват каишката, защото трябва да се ръснат за нови лицензии, честоти и купища ново оборудване. нашенските, например, са взели по 10-15MHz бандове, което за да обслужи стотици хиляди клиенти, трябва да наслагат микроклетки на всеки уличен стълб, едвали не. а пък прихода от кифли не може да е повече от 10-15 единици на месец.

ще видим какво ще стане, но подозирам че няма да е голям кеф.

Вто Апр 28, 2015 10:23 am
Профил
Аватар

При мен случая е по - специфичен, просто гонят максимално покритие откъм оператори. Скорости не се гонят, както казах гони се стрим. И понеже видели, че 4G го пише и на Верайзън и в Европа, начи 4G ще работи и тук и там. Върви обяснявай, че не е така.

Така навремето ме изнудиха да сложа 3Г модем, щото в САЩ видиш ли спирали 2Г. Върви обяснявай, че 2Г всъщност го спират Верайзън, а те всъщност спират CDMA, който никога не сме подържали така или иначе. Сега - ама що устройството предишна генерация караше по - дълго на батерии. Ами щото новото е 3Г, ей затова. Нищо че не уплътняваме трафика и на 1/4 от 2Г, важното е да сме модерни.

Аз клиента няма да го върна. А и той няма къде да избяга - ГСМ-а е малката и лесна част от картинката. :)

Вто Апр 28, 2015 11:14 am
Профил ICQ
Аватар

Дедо, какви смс-и в колите бе човек - в моята имам предплатен от производителв интернет за 10 г. напред - то са едни пандори, ютуби, новини, времето, цени на бензините, трафици в реално време и т.н. дето си искат трафик. И това ми го дават без пари, щото пък от друга страна яко точат данни къде ходя, какво става с колата и 5-я и мрежи, две от които оптични, какво гледат 6-я камери, ъпдейт мна софтуерите, от които само този на музиката е 35 мегабайта и разни такива още идиотщини :D .
Иначе съм си в Чикаго, просто тия м2м карти на Вудафон раздават холандски ip-та и май имат vpn дето излиза там. За сега имат дейта роаминг в 100 страни и на всякъде дейтата е 1$ на мегабайт. Не знам как и кога са станали толкова големи, но почти всички такива м2м карти са техни.
А иначе Вирайзъна не знам дали са спряли 2г-то, ама като тръгна да говоря и телефона за данни минава в 1г :D .

Вто Апр 28, 2015 2:20 pm
Профил
Аватар

Ми не са го спряли. И едва ли ще го спрат. Ама пуснаха мухата и сега де що има "мениджър" това му е в устата - никакво 2Г в нов продукт, ето САЩ го спират, край, умрехме....

А, че консумира наполовина, заема наполовина на платката, антената му е по-простичка и кода "натворен" от индийци порядък по-малко.... не е от значение :)

Същото е и с 4G. Оня ден един се изцепи, че това ни гарантирало лонг лайф на продукта... Ама за да е лонг лайф, трябва първо да е лайф, пък то в момента е умрело.

Вто Апр 28, 2015 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
...

закъсали сте го, бе човек. щом и тренда на репичките ви го наливат и ви казват от къде да си ги купувате. колко ли време ще мине преди да почнат да ви пишат тикетите автоматично - тука не спря на пешеходна пътека, тука мина с 56, тука спря пред пожарен кран, пръдна два пъти пред кметството? една свирка да не могат да ти направят без да разбере големия брат...

за водафон не знаех, че предлагат дейта карти със 100 страни роаминг. хитро е.

Вто Апр 28, 2015 5:29 pm
Профил
Аватар

Е това имах предвид, че не са "граждански" карти. Правени са си точно за м2м. Даже можеш да си ги поръчаш направо на чипове напечатани.

Мтел също предлагат, но през Телеком Австрия. Пробвах една такава в София се държеше прилично, но как е в други страни незнам. Но разликата с тривиална дейта карта на Мтел е осезаема. Тия за шир потребата на ъплоад направо се насират. Интересно е и с клетките, ти Водафонските си се конектват на най-добрата клетка преоритетно, а обикновенните - по неведом начин ги разпределя.

Вто Апр 28, 2015 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Дедо, опитаха се преди години, но съда излезна със становище, че не могат така автоматично да глобяват и го удари през ръцете :D. Останаха само камерите за минаване на червено и в някои щати специални камери за спийдване.

Вто Апр 28, 2015 7:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

По рано писах че ни върнаха поръчка защото клиента вече няма 2G обхват някъде си в УСА. И това за добре утвърдено издение което се купува стабилно. Това са фактите. Който плаща той поръчва музиката. Нова разработка на каквото и да е със сертификати, валидация, матрици, тестово оборудване и тем подобни отнема минимум 1.5-2г. Ако някой все още смята да разчита на 2Г за в бъдеще е добре да говори с кръчмаря за сметката преди това щото докато се инатиш може да си вън от бизнеса много бързо.

Вто Апр 28, 2015 8:13 pm
Профил
Аватар

Е, па то и глухите чуха, че 2G си отива. Аз от повече от година имам готовност за 3G и дори съм предупредил последните клиенти, че цената на джилязото (само) ще скочи с около 10 афро на бройка.
Иначе и двата 2G модули, които ползвам имат 3G pin-to-pin съвместим аналог, та ако въобще се наложи да се пипа платката, ще да се изведе УСБ-то (2G го нямат).

Сря Апр 29, 2015 9:48 am
Профил
Аватар

Е айде сега наливайте масло в огъня. Малко ме ядат мен, че се опъвам на 3Г, сега и вие :)

Както и да е, аз съм го направил и работи. Ама определено е по-скъпо, по-голямо и с по-сложна антена. Последното също е сериозен фактор, имайте го предвид. Като цяло повечето "5 бандови" антени са добре в 2Г банда, а на 3Г не блестят особенно. Или е обратното. И се почват едни изненади и там....

Плюса на 3Г-то е, че модулите нямат такива спайкове в захранването. Но то като е комбинирано, така или иначе платката е смятана да ги понася.

Сря Апр 29, 2015 10:49 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо, оня модел на Антенова го водят трибандов (2100). Него ли използваш за 3G, че аз съм си го заплюл за целта, но не съм го пробвал.

Сря Апр 29, 2015 11:08 am
Профил
Аватар

Да. Водят го 5 бандов, ама те 850-900 и 1800/1900 се застъпват, реално са си три банда.

Сря Апр 29, 2015 11:09 am
Профил ICQ
Аватар

от другата тема:
Цецо написа:
Аз това питам, дали имаш на идея като какво се търкаля - като сериен или като някакъв специфичен дивайс клас. Щом е като сериен би следвало да може да се подкара "някак" си и на по-простички железа, без линукс. Щото някой ми беше споменал, че били някакъв извратен комуникейшън клас.

мога да говоря само за модула на Сиера с чипсет на Куалком.
USB дивайсите са между 5 и 11, в зависимост от фyрмуера. понякога дори си сменя модела.

по принцип винаги получаваш един CDC и един за качване на фърмуера (бинарен протокол, утилити само за win)
нататък, зависи от режима. в 3G може да се работи през CDC със стандартно РРР.

в LTE интерфейса, с който се върши работа е QMI, въпреки че има и CDC. обаче нямам увереност, че можеш да правиш всичко през CDC. в документацията има команди, които ги няма в модема и обратното. аудиото също варира малко, в зависимост дали е 8 или 16 бита, но е все един дивайс. данните ти се появяват като етернет дивайс, със специфичен драйвер.

има и опция да ти се показва USB-то като мас-сторидж в началото. за да си качиш драйвери за пръчката и след това минаваш в модемен режим с АТ команда.

признавам си, не съм се интересувал дали има вътрешен TCP стек

наистина има желание за сегментиране на пазара, но по-скоро е към корпорациите, отколкото към континентите. куалком примерно обръща внимание на клиенти като Apple, Google и M$. другите, ако не са интересни, се остават да се давят сами. а интереса им е за над 10 милиона бройки на година.

Чет Апр 30, 2015 12:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща