Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
Добре де, аз може и да съм изпуснал нещо, ама не ми стана съвсем ясно. Димитре, защо си посадил доматите в тези саксии, а не направо в земята?

Вто Май 05, 2015 10:07 am
Профил

Ицо написа:
защо си посадил доматите в тези саксии, а не направо в земята?

така се прави ;-)

Първо може да се насее в малко сандъче в края на януари, началото на февруари - според сорта и според климатичните условия. В едно сандъче спокойно изникват няколко стотин коренчета, заемат малко място, което е важно ако ги гледаш вкъщи (трябва да е на топло и светло). Като станат 5-10 см обаче трябва да се разсадят (вика му се пикиране), защото иначе са много нагъсто и ще станат прекалено крехки и тънки. Това нормално е март-април (все още е прекалено студено за да се насеят навън). По нашенско се пикират в кофички от кисело мляко. И на края по това време (началото на май) се садят в градината.
За оранжерии процесът е малко по-различен, но пак с цел да се пести място се прави на стъпки...

Вто Май 05, 2015 10:50 am
Профил
Аватар

За малки количества направо сееш в кофичките и отскубваш излишното - икономисваш един стрес/повреда на растението, пък и цапането из къщи.
От америката ми бяха донесли стимулатор за корени - зелен прах, една супена лъжица на 10 литра вода. С две поливания корените в кофичката ставаха повече от пръстта. Предполага се, че въпросната химия изфирясва докато вземе да дава плод.

Вто Май 05, 2015 11:25 am
Профил

Интересно ми е ако настане апокалипсис, колко хора ще знаят, как се пали огън, от коя страна се хваща мотиката, колчетата на доматите ядат ли се, как се дои коза, как се коли пиле, кои гъби стават за ядене и ... как се берат фъстъците ;)

Вто Май 05, 2015 11:29 am
Профил
Аватар

Някои сме напреднали - тъкмо си опраших маслинката:
Прикачени файлове:
DSCI3771m.JPG
DSCI3771m.JPG [ 69.7 KiB | Прегледано 4952 пъти ]

Иначе: долното е част от тезгяха ми, ама нарочно не снимам останалото :)
Прикачени файлове:
DSCI3775m.JPG
DSCI3775m.JPG [ 61.69 KiB | Прегледано 4952 пъти ]

А фъстъците се брулят с пръчки!

Вто Май 05, 2015 12:03 pm
Профил
Аватар

Бонго, добре ме подсети. В двора имам маслина - дай ЦУ как да и бая. Два пъти роди само за няколко години.

А фъстъците се берат като картофите - с бомби.

Вто Май 05, 2015 1:49 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Добре де, аз може и да съм изпуснал нещо, ама не ми стана съвсем ясно. Димитре, защо си посадил доматите в тези саксии, а не направо в земята?

Прави се поради няколко причини - когато почвата не е добра, за да не стоят корените постоянно във вода, когато вали много, да се избегнат гадините в почвата, изглежда по-добре. Отделно при мен специално там където са е малко ниско и като почне да вали и се събира доста вода, която стои един два дена и ще прецака всичко, което е посадено направо в почвата.

Вто Май 05, 2015 2:43 pm
Профил

Да ама са плитки и освен това много се нагрява пръстта от слънцето а това не е добре за корените.
Специално домата пуска корени и от стъблото и колкото повече корен има толко по-голямо ства растението и дава повече плод. Лани имах домати в единя оранжер високи 2 метра с по 7-8 китки с домати.

Вто Май 05, 2015 3:00 pm
Профил

Ос***те темата , както би казал ... :) Ама и автора не се сърди , даже допринася. Имам приятел дето живее в германско , та казва: Нищо друго , няма вкус като български домат ! Фирмата му даже носи име , слънчев домат :) 'Sunato'

Вто Май 05, 2015 5:24 pm
Профил ICQ
Аватар

mitko_el, това за българския домат са абсолютни глупости. Както казах и по-горе вкуса на доматите (а и не само) е правопропорционален на цената. Ако твоя приятел си купува някакви евтинджоси много ясно, че ще са "пластмасови".
Иначе относно осирането - самия автор започна аграрната част от дискусията :D .

Вто Май 05, 2015 6:25 pm
Профил
Аватар

Мии разликата между тоз лаптоп и мотиката не е огромна, аз затова. Пък и днес минах през бакалийката - радиатори йок. Значи: я на брадва, я на мотика ще го правя.

Desert Leo написа:
Бонго, добре ме подсети. В двора имам маслина - дай ЦУ как да и бая. Два пъти роди само за няколко години.....

Ама ти на двора в БГ ли?! Вярно, че маслината не измръзва лесно, доста смола има вътре, но да искаш после и плод да ти даде... Все пак е вечнозелено и топлолюбиво дърво.
Със саксийните нямам голям опит, щото майка ми почти не се грижи за нейната а на моята и предстои едва второ лято в БГ, пък и са различен сорт. По принцип вече трябваше да са прецъфтели, но моята цъфти сега, а майкината едва е напъпила. Но от март сме взели мерки с торчица и повечко поливане - все пак в гръчко зимата е сезонът на дъждовете.
Моята маслинка си каза: по яко рязане, ама до средата на август например. Оформяш хубава чашковидна коронка без дълги израстъци. После растежът продължава и прищипването на връхчето на 10см израстък е добра идея. Цветовете обаче не са нито по най-старите, нито по последните клонки.
А ти средиземноморския климат го знаеш - що ме питаш?

ЕДИТ: Хъх, сетих се за на бат Бойко магнолиите :)

Вто Май 05, 2015 8:35 pm
Профил

Dimitar написа:
mitko_el, това за българския домат са абсолютни глупости... :D .

Адаш , дръж се малко...

Сря Май 06, 2015 6:44 am
Профил ICQ
Аватар

Айде и аз да се включа... Преди 6-7 години баща ми намери от някъде семе на едни домати дето ги продават под името "чери домати" в наште магазини. В пликчето имаше всичко на всичко 10 семки. Насадиха ги в градината да видят какво ще стане - първата година стана един храсталак 5х5 м на около 1.5 високо. На есента нормалния домат нищо не даде - тия почервеняха от плод - е порадвахме им се, цъкахме с език, набрахме 5-6 щайги (около 100 кг) и така си изгниха щото беше егати гърча нещо да се прави от тях - на размер са точно колкото череша - тия по магазините са доста по едри. Обаче бяха много вкусни - аромата те удря в петите. Дотук беше радостта - на следващата година ни се доплака - раундъпа го имат за тор - колкото повече ги пръскаш толкова повече растат - оттогава всяка пролет изкореняваме по половин тон листна маса само от тях - тросъка ряпа да яде. Въпреки борбата, всяка година поне два-три корена някъде оцеляват и дават плод - вече си набирам по две три торбички и хвърлям по дворовете на съседи дето не ме кефят - те първата година им се радва и на следваща им се доплаква...

Сря Май 06, 2015 3:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins, ти какво точно искаш да правиш с чери домати, че неразбрах :? ? Това са домати, дето се ядат както тук му викат за "снакс" и също така ги режат на две и ги слагат по салатите.
Въобще пак опряхме до кръчмарските истории как от българските домати по-хубави няма, българките са най-хубавите жени на света, българите сме вторите по интелигентност след евреите, всичко, дето идва от запада е генно модифицирано и може като хлебарките да издържи даже атомна война и т.н. Направо е изумително в ерата на тоталния достъп до информация хората да продължават да си преразказват кръчмарски истории 8O .

Сря Май 06, 2015 4:04 pm
Профил
Аватар

Чери помидорите са си перфектни за салатка, но искат хубава ракийка, че иначе не са толкова вкусни. :wink:

Бащиното ми село е в пловдивско. Някъде през 70-те години на миналия век, в съседно село беше засят голям масив с домати, които то ли бяха хамерикански сорт, то ли работата беше съвместно с американци, но това бяха огромни месести и сочни домати почте без семки, които нямаха нищо общо с местните. Та така за българските домати...

Бонго, маслината е в двора, но къщата ми е от север и я пази от северните ветрове, та вероятно и затова не замръзва, както и кивито. Но не знам реже ли се и как, полива ли се често, ...

Сря Май 06, 2015 4:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 94  Следваща