|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:30 am
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Митко - аз въобще не твърдя, че българското е по-по-най. Според мен тези домати са си баш native домата дето вероятно и сега вирее див някъде из америките. Няма как да имаме най-добрия домат, като оригинала расте отвъд океана. Винаги съм се чудил как може традиционно ядене Х (и то не само българско - а и доста европейски) приготвено със зеленчуци донесени от америките да е "традиционно" - като мусаката примерно - че то преди 300 години за боб, домати и картофи са чували само от слухове по нашите земи...
Пък какво сме искали да ги правим - определено не сме си мислили че от 10 семки ще излезе толкова много плод и че после ще се превърнат в проблем.
|
| Сря Май 06, 2015 5:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не ми казвай, че искаш "традиционното" ястие да не се променя 300 г., че и повече  . Аз лично не искам да ям това, което е било традиционно българско ястие само преди 100 г. какво остава пък за преди 300 г.  .
|
| Сря Май 06, 2015 5:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
А откъде знаеш какъв е бил вкуса на традиционните български ястия преди 500 години? Представи си каква е била тогава кухнята без домати, картофи, боб и куп подправки донесени все от америките... Все някак са готвили подяволите - и със сигурност е било различно от сегашното. И вероятно е ставало за ядене - щом не са измрели от глад...
|
| Сря Май 06, 2015 6:35 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ми яли са качамак, истински с пръжки, сиренце и масълце.
|
| Сря Май 06, 2015 7:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, "става за ядене" и "няма да умреш от глад" не са ми единствените критерии за да ям нещо. Много неща стават за ядене и няма да умреш от глад с тях, ама едва ли ще искаш да ги ядеш  . Единственото нещо, дето сигурно не се е променило и още го ядем е пържолата  .
|
| Сря Май 06, 2015 9:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Има много причини за вкуса на нашите домати. Разбира се, хубави домати има и другаде, примерно в Египет не са по-лоши, Италия също. Миналата седмица бях в Каталуня дето уж била столицата на доматите, но не знам аз ли случих все на долнопробни, още не им е дошло времето ли, ама вкусът си беше като на турска пластмаса... За северните страни нама да коментирам, свикнали са с вкуса на холандските и иди им обяснявай, че лалетата може би са по-вкусни. Но бях почнал за причините... Първо ние сме с много стари традиции. Още от турско, ако на запад са правили индустриални революции, ние сме копали. Дядо ми малко след първата световна е служел в Унгария и ми е разправял, че сме ги учели на земеделие. Специално доматите по него време и в Унгария и в Румъния са ги смятали едва ли не за отровни разстения. Така че някои от нашите сортове са селектирани в продължение на мноого години. Сега разбира се има нови хибриди и какво ли не, но целта на повечето е трайност, да могат да седят по един месец на щанда. Целта е външен, т.е. търговски вид. Целта е добив, и при това не само един месец в годината. С една дума вкусът е едно от последните неща, те така или иначе доматения сос го блъскат с картофено пюре, царевично нишесте и всякакви други глупости. Но може би най-важния фактор е начина на отглеждане. Все още у нас се гледат слънчеви домати с мотика в градината и полето. Изостанали сме технологично. Някои ги гледат в разни течности, специални оранжерии и т.н. И от там вкуса като на заводски продукт. За съжаление обаче, не сме изостанали с химията. Даже поради липсата на компетентност така наречените баби пръскат с кво ли не, често и в прекалени количества. Това е една от причините да си ги гледам сам, без химии без раундъпи без нищо.
|
| Сря Май 06, 2015 9:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, те и затова пластмасите тук са по 50 цента паунда, но има и такива за $4.50 и те не са пластмасови със сигурност. Обикновено обаче много хора купуват най-евтиното и после реват такова било онакова било. Сега друг е въпроса дали в БГ по магазините има избор - това идея си нямам как е.
|
| Сря Май 06, 2015 9:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Малейиии, к'ва писанка ми се затри току що Пак стария проблем: докато я измъдря форумът ме е изключил и като постна няма начин да се върна назад. Мнооого накратко, че други нерви нямам: @ Dimitar: БГ доматите си бяха соц производство - "Сортови семена", а тогава не беше най-важно да държат с месеци в супермаркета. @ много други: и без хамерикански продукти можеш да се наядеш само докато обиколиш полянката. Май са правили така модерното днес "разделно хранене": повече тревичка, сиренце и на празник/неделя - месо. @ Desert Leo за маслината: не съм спец за в БГ, но бързо я поливай с малко птичи тор разтворен с много вода! Може и нещо за цъфтеж... През юни я окастри яко: никакви дълги клони нагоре и нищо навътре. После през лятото само клъцвай връхчетата. На есен я натори с оборски тор, ако можеш и навесче за слани направи, после парниче за минуси... Все пак реколтата се събира около Нова година! От средата на март започвай събуждане с малко птичи тор и не я оставяй на сухо.
|
| Чет Май 07, 2015 12:47 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ам качамака от какво се прави бря - и неговата суровина идва от америките... Айде преди 100-тина години са яли качамак вече ама и какво му има на качамака с пръжки и сиренце - аз си го хапвам когато има...
Митко - то избор особено голям няма - всичките пластмаси са по 4.50 лв. Няма НЕпластмаси по 45 лв. Много усилия обаче трябва да се положат за да си направиш истински хубав домат - най-малко няма от къде да намериш семена - "на баба ти" семената отдавна са се "чифтосали" с какви ли не други хибриди и ГМО-та - така че - квото има такова. И между другото в момента в БГ е пълно с полска селскостопанска продукция - домати, краставици, мляко, яйца. Жената оня ден купи полски домати - не са лоши в интерес на истината - значително по-добре от турските.
|
| Чет Май 07, 2015 8:44 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това скоро ми попадна .... точно по темата, направо в десятката ... http://bobydimitrov.com/earth/145428/v-imeto-na-semeto
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 07, 2015 9:01 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Естественото земеделие не е лесна работа! Малко хора си имат представа какъв труд и организация са необходими за да се поддържа един сорт/хибрид в добро състояние без да му се губят полезните качества. Необходимо е това да се прави с научен подход - да се следят всички параметри на сорта, да се премахват отклоненията, да се изолира влиянието на други сортове или растения, всичко да се прави в изолирана (чиста) среда и т.н.
Тази работа със сигурност не може да бъде свършена от една тумба баби и дядовци които си разменят семена сезон след сезон.
На всичкото това отгоре българина е мърляч по отношение на храната си - няма стремеж към качество, няма го перфекционизма който е характерен за някои други народи! В следствие на това моята прогноза е че всичко хубаво което е постигнато с много много целенасочен труд по време на социализма ще се размие във времето и ще се изгуби... Жалко!
|
| Чет Май 07, 2015 10:47 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Това просто не е вярно - абсолютно всеки продукт в магазина тук има маркировка дали е гмо или не. Това е т.н. PLU код - ако започва с 3 или 4 е гмо, ако е с 6 или 9 не е. Отделно при отглеждането на 3 са ползвани най-различни химии, докато при 4 не. 6 и 9 са органик продукти. Това за плодове и зеленчуци. Опаковките с други храни също имст маркировка дали са гмо или не и дали са органик - използват се знаци обаче, не числа. Отделно си има специсални агенции, които се занинават с въпросното сертуфициране. Демек само това е достатъчно да смятам автора на тая статия за пълен лалар  .
|
| Чет Май 07, 2015 2:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
a ти това виждал ли си го написано черно на бяло някъде?
|
| Чет Май 07, 2015 2:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Виждал съм го, имаше някакви брошури преди години, които го обясняваха - отделно на етикетите с цените също е написано кое е органик и кое не. Ето и снимка от кутията със закуската ми тая сутрин:
|
| Чет Май 07, 2015 3:29 pm |
|
 |
|
kriss
Ранг: Минаващ
|
Вероятно в щата в който се намираш локалните законите задължават използването на подобни означения. Но това не значи, че те са задължително в целия САЩ!!! Така, че напълно възможно е авторът на статията да е прав. Напротив в евросъюза означенията са задължителни за всички страни.
|
| Чет Май 07, 2015 3:39 pm |
|
|