|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:33 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Altium Designer...
Още го няма излекуван - като го излекуват ще го пробваме веднага  .
|
| Пет Окт 16, 2015 7:45 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Обикновено има пробни версии PS: Sneak Preview - Altium Designer 16 Altium Designer 16 will soon be released. Our development team included many new functions and reviewed quite a few of the existing ones to streamline processes and make our unified design environment even more productive and convenient. As an active member of the Altium community you will see the influence of your feedback was well.October 21, 2015 10:00am - 10:45am (Central European Summer Time) http://www.altium.com/webinars/europe-and-middle-east/altium-designer-16-sneak-preview-en-21-october-2015?utm_source=ownedmediawebinars&utm_medium=webinarsmegamenu&utm_campaign=webinars
|
| Вто Окт 20, 2015 8:26 pm |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
Здравейте. От скоро реших да се захвана по сериозно да разучавам Алтиума. Все му се каня от година две да направя това. Даже се записах на гледам един онлайн курс на Fedevel за начинаещи за работа с Алтиума. Искам да попитам има ли смисъл да се купува някоя книга относно Алтиума. Из нета намерих разни само които са на руски език и са по принцип за по-стари версии на програмата. Тази година са пуснали и едно по-ново издание от един руски автор. Става въпрос за ето тази книга която съм си харесал евентуално и е ново издание: http://dmkpress.com/catalog/electronics ... 060-337-6/ А това е съдържанието на самата книга: http://dmkpress.com/files/PDF/978-5-97060-337-6.pdfЧудя се въобще има ли смисъл от подобни книги като цяло, защото като гледам по принцип документацията към Алтиума дето е онлайн е доста подробна по принцип. Естествено като всяка програма и Алтиума си има разните тънкости които може да ги има описани в разните му книги. Освен това имам един бърз въпрос относно Алтиума ако някой може да ме светне. Преди него наскоро сега си правих една проста платка дето ми трябваше за едно нещо и реших да поразцъкам първо Кикада. Като цяло Кикад буквално се научава за ден два човек да работи с него. Сравнително елементарна е програмата в сравнение с Алтиум който изисква доста повече време за разучаване. Та в Кикад ми харесаха едно нещо което например в Алтиума или липсва или аз поне не можах да го намеря спрямо Кикада.. Та въпроса ми е има ли възможност по някакъв начин бързо да се превключва видимата мрежа в редактора на схеми и символи без всеки път човек да влиза в настройките на документа за тази работа. Знам че snap мрежата може бързо да се превключва с G клавиш но за видимата мрежа не видях подобна екстра. В Кикад като влезеш в контекстното меню там имаш разни пресети за бързо превключване на мрежата което е доста удобно. В Алтиума от това което прочетох май единствено в Редактора на платките има нещо подобно направено но не и в редактора на схемите.
|
| Чет Окт 22, 2015 2:21 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
В редактора на схемите не знам да има бърз начин, но не съм и търсил. Работя, ако помня добре, на 25 милса, и всички футпринти са настроени за такава мрежа, ката че не ми се е и налагало.
Но пък има друго - ако ти трябва да местиш някой надпис или чарк и не искаш да е равнен по мрежата, като натиснеш "Ctrl" можеш да местиш свободно - това го ползвам редовно. Видимия и пордавняващия грид не ми се е налагало да променям никога. Грида в компонент едитора съм го сложил по-ситен, но и това се прави само веднъж.
|
| Чет Окт 22, 2015 2:33 pm |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
Мерси Спарки. Това с Ctrl бутона не го знаех че позволява свободно движение на дадения обект по работната площ. Питах за грида защото сега като гледам едни учебни видеота там просто много често обучаващия сменя стъпката на видимата мрежа (явно за по добра-нагледност при чертане) и затова попитах дали няма някакъв по бърз начин за целта.
|
| Чет Окт 22, 2015 2:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Престарших се, сложих алтиум дори вече имам полусхема с 5 компонента ... първо попсувах докато разбера от къде да му вкарам лиценза, то си пише ама ... обаче това с библиотеките ме убива. На протела като отвориш библиотека и виждаш компонентите от ляво, не помня как се казва панела, на това чудо къде ги виждаш, намерих някакъв вариант ама не знам дали е това. И другото, абе то що с толкова малко библиотеки върви ? навремето имаше повече, сега оснвоно fpga-та, не че не си вкарах мойта, ама там има основно неща които са по специфични, е дне търсех един от тия шестнайстичните енкодери 0-F е няма ... не че не си го нарисувах за 2 мин, ама изгубих 15 да търся библиотеки, само 2 общи, така ли трябва да бъде ? Иначе малко по-малко му свиквам.
п.с. това по горе за схематик едитора, други още не съм отварял.
|
| Вто Окт 27, 2015 12:58 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пак там ги виждаш, ама трябва да го разрешиш това вю: View->Workspace pannels->PCB->PCB Library Трябва да има бая библиотеки - кой знае какво си инсталирал  Чекни в тая директория или там която се пада при теб: C:\Users\Public\Documents\Altium\AD15\Library\
|
| Вто Окт 27, 2015 1:29 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Стамдартните инсталации в руските торенти са с малко библиотеки. Има отделен торент с библиотеките, и са доста.
Ще му свикнеш. В началото и аз го псувах. То и като му свикнеш не е идеалната система, ама пълно щастие няма.
|
| Вто Окт 27, 2015 1:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
точно от руски торент е ... ще трябва значи да инсталирам. Митко, мерси за упътването, поне 10-на пъти го гледах това view ама чак до там не стигнах, гледах по отгоре .....
|
| Вто Окт 27, 2015 1:41 am |
|
 |
|
sparkybg
|
|
| Вто Окт 27, 2015 1:50 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мерси, аз почнах да дращя, малко още ми е зор, шаря напред назад като муха без глава, най-вече драскането в схематик библиотеката.
|
| Вто Окт 27, 2015 10:06 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Altium Designer 16 Sneak Preview Webinar Запис, HD http://files.fm/u/hiitici
|
| Пет Окт 30, 2015 8:07 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако ти е малко, да ти кача един ментор? след това ще замина някъде зад полярния кръг, поне докато изгрее слънцето  след 6 месеца вече ще си свикнал и няма да напираш да ме возиш в багажника, може и бира да почерпиш хъх... изгледах фимчето. тия до кога ще правят филми на тъпия флаш?! и HD ама друг път. както и да е. тия "фючъри" ги има още в PADS 2007. толкова бавно ли се движат в алтиум?
|
| Пет Окт 30, 2015 8:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Някой знае ли как се прави джъмпер в схематик библиотеката на алтиума, така че после на платката двата (или повече) пина да се окажат с един и същи нет, т.е. да свържат двата пада дори и да няма писта между тях и да не се показва нерутната връзка?
|
| Вто Ное 03, 2015 5:21 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Може да има и други начини, но аз знам и съм ползвал многократно този: правиш си фалшив футпринт с два възможно най-малки квадратни пада (примерно 5 мила), които са на пренебрежимо малко разстояние един от друг (примерно 0.001 мила). Това в завода минава като цяла пътечка, но алтиума го разделя на два отделни нета
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Ное 03, 2015 5:48 pm |
|
|