| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Формата на платката се дялка в това меню:
|
| Пон Фев 08, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да! От там я правя! Define from 3D body. Обаче не се включва в CAM файловете като експортна! Не знам изобщо трябва ли да се вижда!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Фев 08, 2016 12:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
На картинката има "Define primitives from board shape". От там можеш да си генерираш очертанията в keep-out леъра, както стандартно го искат платкаджийниците. ...така мисля че беше де. Напоследък съм поръждясал малко.
|
| Пон Фев 08, 2016 2:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Трябва да го направиш в keepout слоя. А от солида не го вкарвай като 3д степ файл, а като 2д dxf файл направо в keepout слоя. Герберите не съдържат 3д информация - това само за алтиума да ти показва платката в 3д вю.
|
| Пон Фев 08, 2016 3:06 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Define primitives from board shape върши работа! Даже има и опция да избереш колко да е запасната зона! Благодаря!
|
| Пон Фев 08, 2016 7:06 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
keepout примитивите по дефолт не се генерират към гербер. има опция в генератора ако непременно го искаш. Да се използва кеепоут за очертание на платка е нередно, има си Mechanical 1 за тази цел и това очакват да видят всички платкаджии по света
|
| Вто Фев 09, 2016 2:17 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е така, ама нали той каза че слага меканикал1 слоя, но не излизал.
|
| Вто Фев 09, 2016 2:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
+1 Смисъла на keepout е да се правят забранени зони. В една проста платка, тези зони могат и да съвпаднат с очертанието. Обаче в по - сложните платки, редовно се случва да има вложени keepout зони. Отделно пък може да имаш вътрешно фрезоване, което пък да не е забранена зона. А купона с keepout очертания става пълен при панелизирането  Реално, тая щуротия с фрезоване по keepout я ползват основно хора, които не генерират гербери, а дават на платкаджията направо Алтиумски файлове. После платкаджиите си знаят клиента и общо взето му предсказват желанията. Иначе стандартния подход е да се очертае фрезата в някой механичен слой, който се дава заедно с другите гербери. Keepout си се слага където трябва да има забранена зона. Нещо не правиш като хората - аз ползвам същия подход като теб - генерирам си очертанията в Solid, после Dxf и от там в Механикал 1. После от тях генерирам борда и готово, това работи. Очертанията си остават в механичния слой и се експортват в гербера който искаш. А боард шейпа се ползва основно от 3Д-то, както каза Димитър за платкаджията това няма значение. Това което ти последно си направил е по - скоро обратното - от вече генериран борд си генерирал очертанията в Механикал 1. Което не че е грешно, ама не виждам що да се върви наобратно, може при трия всичките трансферирания, нещо да вземе да мръдне и после проблем...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 09, 2016 10:13 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре де, в тоз алтиум няма ли нормален графивен примитив с пропърти 'board outline'? в кой слой е няма значение, стига гербер генератора да го вижда (да има чафка)
|
| Вто Фев 09, 2016 11:17 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми аз съм ползвал 4 платкаджийници - 2 български и 2 китайски. Всичките искаха очертания на платките в keepout слоя, и отива в "gko" гербера. На мен ми е все тая в кой слой ще го сложа и как ще го експортна. Та "това очакват да видят всички платкаджии по света" категорично не е вярно.
|
| Вто Фев 09, 2016 11:42 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Примитив има. Чавка в гербер генератора обаче няма или поне не знам за такава.
|
| Вто Фев 09, 2016 11:43 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в ментора явно е по-адекватно: всеки затворен полигон може да е board outline. съответно може да се импортва и експортва в няколко формата. с просто копиране и редуциране пък си правиш keep-out от краищата на платката. разбира се можеш да имаш и други keep-out, кото са по височина, за плейсване, за рутене и т.н. изобщо - да режеш борда по keep-out е пълна простотия дисплейния контрол е просто чафка, която крие съответното нещо от дисплея в гербера генератора board outline се вижда като отделен board element и може да се включва в който и да е гербер файл
|
| Вто Фев 09, 2016 12:34 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Добре. Последно къде трябва да ми е очертанието на платката - в keepout или mechanical 1? В keepout се вижда в САМ файла, а като е в mechanical - не!
|
| Вто Фев 09, 2016 10:46 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Не излиза, защото е задал линиите в Mechanical 1 с атрибут keepout. Цецо е обяснил много добре и няма какво да се добави. Колкото и тъпо да звучи, всеки може да си преведе какво означава keepout. @Sparkybg Не бих желал да коментирам платкаджиите които си ползвал, но ти гарантирам че всеки който си изкарва хляба с платкостроене знае как да представи дизайна за да няма въпроси кое как и защо. Едно обратно запитване от сериозен производител забавя поръчката минимум 2-3 часа докато се изредят всички по веригата. Сещаш се колко пари и нерви е това ако искам панела и стенсила за утре. Поръчваме десетки хиляди бройки на месец от много различни производители в УК и такай и досега абсолютно нито един не е искал гербер с кеепоут. Ебаси срама ако някой пита какви са очертанията на панела Един механичен слой за очертанието на панела, два за фрезоване преди и след метализация, четвърти със стак, инструкции, материал, дебелини, метализации, Ех бюрокращини ако има. Това е всичко което ти трябва
|
| Сря Фев 10, 2016 1:12 am |
|
 |
|
4040
|
Keepout-a излиза на платката като писта. Ако платката се огради с mechanical1 той излиза ли като писта или ръба си е "чист"? Как тогава се обозначава контура върху платката?
Винаги съм слагал кипаута като граница на платката, точно заради директния превод "пази отвън". Така или иначе, когато цялата платка е разрешена за опроводяване , кипаута естествено си съвпада с ръба на платката. Но ако на платкаджиите това им пречи, биха могли да оповестят някъде изискванията си , например на интернет сайта си.
|
| Сря Фев 10, 2016 1:51 am |
|
|