Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Сензори с едновременно цифров и аналогов изход 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Сензори с едновременно цифров и аналогов изход
Имаме някаква кутийка, в конкретния случай - O2 сензор, от която излизат 2 жици - по едната върви цифров сигнал (rs232), по другата - аналогов.
Питането ми е една истинска професионална батка кое от двете би избрала, за да реализира управление на някаква машинария? :)

Пет Яну 27, 2017 10:55 am
Профил

Мнение Re: Сензори с едновременно цифров и аналогов изход
Ako ти трябва да следиш точните стойности във времето, цифровият. Ако ти трябва сигнално като премине някаква граница, да сигнализира, може да е по-подходящо аналоговото.

Пет Яну 27, 2017 12:10 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
аз даже бих опростил ак оимаш компютър/контролер който ще чете данните и имаш свободен уарт порт- ползвай рс2320то, а ако имаш контролер който има свободен аналогов вход - позвай аналоговия изход. Аналоговия също както ти е казал колегата Вельо може да си го турнеш на компаратор и прага на компаратора да ти определя кога да се вдига аларма - това ако искаш дискретно решение без пц/контролер/облаци и прочие.
Също трябва да се прочете рс232 каква точност ти дава сравнено с какво ацп може да ползваш (например някой контролер на аналог девайс с 24 битово ацп ;))

Пет Яну 27, 2017 12:59 pm
Профил

Аз не бих го опростявал толкова. Зависи от нуждите и конкретното решение. Ако аналоговия изход е директен изход от сензора то вече зависи каке направена въре цифровата част. Ако цифровия сигнал ти дава 18 битов резултат с достатъчно висок рефреш рейт и точност е едно, ако ти дава 8 или 10 битов е съвсем друго. Тук вече идва момента какво ти е нужно за решаване на проблема. Ако нямаш ADC цифровия е по-добре, ако имаш ADC по-добро от това вътре и гониш точност определено аналоговия.
отделно вече тов акоето са споменали колегите, но това за сигнала преминал граница, да ако си в много заспал режим и искаш да изпозлваш компаратор за будене може, но ако имаш подходящ контролер това става и с ADC. Примерно силабса може да му клокнеш АЦп по таймер, да му заредиш границите които следиш и то да ти цъка прексъване само ако ги достигнеш или преминеш, цифров компаратор, може да е полезен може и да е безполезен, зависи.

Аналоговия сигнал го четеш по един вход, за цифровия ти трябва поне един ... в твоят случай RS232. Ако имаш контролер само с един сериен порт и той ти трябва за друго идва момента как го четеш. Софтуерен RS е тривиално но зависи и какъв е битрейта. Ако си на 115kb започва да сатва дръвче, особенно ако нямаш подходящия хардуер с който да намалиш кода.

Та .... кажи какво целиш, какво предлага сензора и тогава може би ще може да се каже едното е по оптимално.

Пет Яну 27, 2017 7:12 pm
Профил
Аватар

Ако правя клозед лууп контрол на сместа аз бих избрал аналоговия сигнал, защото мога да си правя семплирането и филтрирането както ме кефи, така че да ми пасне на целия контрол процес. Ако просто ще трябва да показвам стойности бих избрал цифровия изход, щото е по-лесно. Та дето вика Тони всичко е според зависи.

Съб Яну 28, 2017 7:08 am
Профил
Аватар

Ами ето това е продукта, http://www.innovatemotorsports.com/products/lc2.php тук е менюала: http://www.innovatemotorsports.com/supp ... Manual.pdf
ама не става много ясно подробности, от сорта на семпъл рейт, колко бита е един семпъл и т.н. И май цялото нещо движи по протокол, ако е така май цифровата жица отпада директно.

Нед Яну 29, 2017 8:17 pm
Профил

Не го гледах много в детайли но изглежда това което е на аналоговия да се генерира от някакъв процесор вътре който ти програмираш. Та от тази гледна точка, по-добре си изпозлвай цофровият.

Нед Яну 29, 2017 9:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Ако беше пуснал директно модела щеше да е по добре отколкото да го разглеждаш като черна кутия.
Аз съм с LM2 на бракмата и тези по пеинцип имат 12sps на двата канала. 95% съм сигурен че електрониката е същата, защото модула е на отделна платка с приблизително същите размери.
Контролера е напълно цифров, аналоговият изход е с DAC и се конфирурира както ти си искаш.
RS232 интерфейса е двупосочен и бачка подобно на токенринг когато са накачулени няколко уреда.
Отговора на въпроса ти зависи от уменията и времето което искаш да отделиш. По спомен имаше няколко версии на протокола, затова ако гониш пълна съвместимост ще трябва да ги направиш всичко. Не забравяй че това е супер дърт модел и може да не е много дълго на пазара. Не че не върши работа, даже са си много хубави за парите
едит: битовете са 10, но точността е много по малка така че са напълно достатъчни

Нед Яну 29, 2017 11:25 pm
Профил
Аватар

Е не, ако има протокол не е оферта. :) DAC-а също не звучи добре. Няма ли някъде чисто аналогови контролерчета, които единствено подкарват сензора и осигуряват някъв криво-ляво кондициониран сигнал?

Пон Яну 30, 2017 12:13 pm
Профил
Аватар

Ако от аналогов сигнал правят цифров и после от цифровия пак аналогов за изхода това вече звучи малко извратено според мен :)

Пон Яну 30, 2017 3:15 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Ако от аналогов сигнал правят цифров и после от цифровия пак аналогов за изхода това вече звучи малко извратено според мен :)

Това са и моите аргументи. :) Сам да го подкарам тоя сензор няма да се справя, твърде сложно е, но пък и разни твърде усложнени контролери също не са ми по вкуса.

Пон Яну 30, 2017 3:56 pm
Профил
Аватар

Първоизточника на сигнала след контролера е цифров. Ползват ДАК само за да изкарат аналогов изход за по прости приложения. Няма двойно преобразуване на сигнал.
Сензора е хубав и отново бих купил от същата компания, просто цифровият изход е по специфичен. Физичният интерфейс е чисто РС232 което е удобно. Закачи го към logworks и виж как си обменят данните. Аз съм с УСБ директно от сензора и няма как да го преслушам на серийният канал. Конекторите за цифровият интерфейс бяха някакви на молекс специфични 3мм растер по спомен и не съм задълбавал дотам че да поя жици. Това за ЛМ2, ЛЦ2 не съм имал, но 100% са съвместими

Пон Яну 30, 2017 4:11 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Това са и моите аргументи. :) Сам да го подкарам тоя сензор няма да се справя, твърде сложно е, но пък и разни твърде усложнени контролери също не са ми по вкуса.

От друга страна, ако използваш цифровия интерфейс, ще избегнеш потенциален проблем с "лупове" през масата. А не са за пренебрегване...

Пон Яну 30, 2017 4:46 pm
Профил
Аватар

jig.tak написа:
Първоизточника на сигнала след контролера е цифров. Ползват ДАК само за да изкарат аналогов изход за по прости приложения. Няма двойно преобразуване на сигнал.

jig.tak, знаеш ли как точно са направили ламбда сенсор, дето направо вади цифров сигнал, а не аналогов?

Пон Яну 30, 2017 5:01 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Сам да го подкарам тоя сензор няма да се справя, твърде сложно е, но пък и разни твърде усложнени контролери също не са ми по вкуса.

Какво точно има да му подкарваш? Стандартен О2 сенсор вади напрежение в някакви граници и му трябва подгряване. Демек в твоя контролер ти трябва нещо, дето да му пускаш спираш подгряването и проста схема да ти вкара изхода на сенсора в ацп-то на контролера. Да кажем да разпъне изходния му сигнал, който обикновено е между 0 и 1 волт до 0 до 5 волта да речем. Евентуално може да ти потрябва и да му мериш температурата на подгряването. До тук нищо сложно и не виждам защо трябва да се занимаваш с такива допълнителни кутии. Или изпускам нещо в цялата постановка?

Пон Яну 30, 2017 5:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща