|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:57 am
Как се генерират правоъгълни импулси с PIC12?
| Автор |
Съобщение |
|
Eddie
Ранг: Минаващ
|
 Как се генерират правоъгълни импулси с PIC12?
Здравейте, моля обяснете ми като на начинаещ как се генерират правоъгълни импулси на един изход на PIC12хх, примерно PIC12F508? Нещо от сорта на импулс 100мс, пауза 20мс, втори импулс 100мс и след него пауза 500мс. И така цикълът се повтаря.
Ще съм ви благодарен, понеже съм начинаещ. И схема ще нарисувам според вашите указания. Тоест искам да се науча как се генерира сигнал с някаква продължителност, пауза и loop на цикъла. Мерси предварително.
|
| Сря Фев 01, 2017 5:39 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
 Re: Как се генерират правоъгълни импулси с PIC12?
Тъй като не уточняваш с какъв инструмент (компилатор , IDE и т.н.) ще пишеш , ще отговоря образно. Начините пбщо взето са два . Първия (новобрански) е т.нар delay т.е. Вдигаш даден пин чакаш(delay) определено време , сваляш пина и пак чакаш и това в един безкраен цикъл . Втория малко по-е'нтелегентен начин е да ползваш някой от таймерите вградени в контролерчето ... т.е.... настройваш таймера на даден такт който ти съответства на времето на импулса и когато се получи прекъсване управляваш пиновете. Извинявай за доста общото изказване ама на такъв въпрос такъв отговор. Ако посочиш конкретна среда за програмиране (език,компилатор и т.н.) сигурно ще получиш по-конкретен отговор а и сигурно и примерче. Впрочем потърси из форума не веднъж сме дъвкали такава тема 
|
| Сря Фев 01, 2017 6:24 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Не съм написал за компилаторите, защото не зная нищо за тях. Разкажете за видовете компилатори - кои са най-популярни, предимства и недостатъци, особености и т.н.
|
| Сря Фев 01, 2017 6:26 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Шом си се насочил към ПИКобостването разбира се отваряш светайа светих (microchip.com) търсиш MPLABX и почваш да дерзаеш. Аз лично ползвам CCS компиллатора (ccsinfo.com) защото ми пасва най-добре на мирогледа а и преди години нямаше кой знае какъв избор 
|
| Сря Фев 01, 2017 6:31 pm |
|
 |
|
Eddie
|
А относно други компилатори може ли малко повече инфо? Асоциацията е следната: ако искаш да си купиш кола, питаш монтьор, на който това му е професията и го върши от години, познава моделите коли и техните недостатъци. Ако искаш да избереш компилатор, питаш програмист с опит, за да ти обясни за какво иде реч.
Тоест разкажете ми накратко за всички видове компилатори, които познавате, за да преценя към кой от тях да се ориентирам. Аз въобще нямам грам представа кой компилатор да избера.
|
| Сря Фев 01, 2017 6:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Сря Фев 01, 2017 7:09 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Колегите правилно са те насочили към CCS! Ето ти книжка да четеш. Вътре са описани нещата като за начинаещи! Компилаторът има много готови фукции и за прости програми става. Когато напреднеш, минаваш на XC8/XC16/XC32. Но за начало ще ти е тегаво, защото няма систематизирана информация. Има само User`s guide, но там всичко е на куп. Ако знаеш какво да търсиш ок, но иначе ще ти е тегаво да се учиш от там. Сега уча един познат, който тръгна директно на XC, но аз съм му на една шайба разстояние... Иначе има MicroC, а PIC32 сериите мисля че могат да се програмират и през Eclipse. Май и още нещо имаше, но не се сещам. Успех!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Фев 01, 2017 8:28 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Купи си едно ардуино и следвай туториалите. digitalWrite() https://www.arduino.cc/en/Reference/digitalWrite
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 01, 2017 8:43 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Благодаря на Desert Leo и stoyanoff за качествената и пратичесса информация! Дръпнах компилатора и почвам да чета ПДФ-а. По принцип не ми се занимава с проекти като Аrduino, прекалено ученически истории ми изглеждат. А и той не беше ли с Атмели? Аз мога да си проектирам платката сам и да сложа на нея каквото трябва. Като видя нивото на опроводяване на платки от сорта на ардуиното и ми призлява, примерно пътечка рязко завиваща под 90 градуса, тези хора някога учили ли са как се опроводява...
Та разкажете ми накратко защо CCS е толкова популярен, има ли други аналогични и какви са особеностите на XC8/XC16/XC32. Поздрави.
|
| Сря Фев 01, 2017 9:13 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
И аз, като що годе начинаещ, ще си позволя да ти дам един съвет. Вземи си едно програматорче (pickit3), една проста монтажна платка, няколко чипа и почвай да цъкаш. Четенето е добре, но съчетано с практическите занимания, още по-добре. Запецвал съм тук таме, но хората от форума са ми помагали, за което искрено им благодаря. 
|
| Сря Фев 01, 2017 9:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
особенност не е съвсем ANSI, но то май и MPALB-а не е ... с каквото и да компилираш си гледай asm кода. Разучи конторлера с който ще работиш, най-вече периферията му, не с еопитвай да решаваш задачи които се решават хардеурно със софтуер. на въпроса от по-горе има и още начини, можеш да изпозлваш таймер но не е нужно да използваш прекъсване, също така не енужно тйамера да е на клока на импулсите ти, той може да е просто някаква времева база. А дирекнто на въпроса ти, най-удобно това ще стане с таймер 2 в режим PWM, изцяло хардеурно.
|
| Сря Фев 01, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
CCS ти дава възможността да ползваш готови функции/библиотеки от сорта на delay_ms(10) , да сетнеш някой пин във високо/ниско ниво само с една команда  и т.н. тоест ти позволява да ползваш неща наготово . Докато при MPLAB това го няма , с PICkit3/2 може директно да програмираш , да дебъгваш ... (CCS не знам дали го може) В сайта на MPLAB има доста примери , както може да се ползва и хелпа в самия компилатор . Е аз пък опроводяване в ТУ не съм учил ... така че аз кусури не им намирам И не каза можеш ли да пишеш програми на C , че ако отговора е не то трябва да почнеш от там !
|
| Чет Фев 02, 2017 12:23 am |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
В момента XC8-цата е най-читавия компилатор за малки пикльовци. Има си всякакви библиотеки, включително и най-важните - за дилеи  Работата с указатели е нормална, и генерирания асемблер (с включени оптимизации, естествено) изглежда почти като ръчно писан код.
|
| Чет Фев 02, 2017 1:13 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Докато си ученик, ще се занимаваш с ученически истории, а като ти порастне работата, тогава ще го правиш както трябва.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 02, 2017 12:33 pm |
|
 |
|
Eddie
|
Отново мерси за инфото. Да разбирам ли, че има и MPLAB компилатор освен CCS? Днес поръчах Pickit3. A XC8 спрямо CSS - може ли още малко повече инфо по въпроса - кой от двата и защо? За опроводяването имах предвид, че ми е много по-лесно сам да си проектирам платката (правя го вече от около 20 години), да добавя периферни елементни каквито на мен ми трябват и да я ецна за 2 часа, отколкото да чакам 20 дена да пристигне някакъв модул от Китай само с гол процесор на него и после да стане гора от жици. Писнало ми е от запояване на жици, изключително грозна гледка. После - проблеми с влизането в кутията, съвпадане с отворите в кутията, мосфетите и релето на хвърчащ монтаж ли ще са и т.н. Има голяма разлика между начинаещ в програмирането и начинаещ в проектирането на платки. Колега, не бъркай едното с другото. Двете общо взето нямат много общо... коренно различни дейности са, нищо че понякога се практикуват в една професия. Аз примерно мога да проектирам операционен усилвател с ООВ по ток или по напрежени и да му изчисля режимите, но не мога да напиша 2 реда програмен код - никога не съм се занимавал с програмиране. Просто нека разграничаваме нещата, няма универсални специалисти по всичко, а и няма логика да има.
Последна промяна Eddie на Чет Фев 02, 2017 1:14 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 02, 2017 1:04 pm |
|
|