|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:52 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Ей така са възникнали и религиите  Май има някаква връзка и със столкхомския синдром - толкова го е яд, че държавата не си върши работата, че иска още по голяма и силна държава ... пък тя, че още повече няма да си върши работата ще е проблем за по нататък - важното е да има борба!
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юни 10, 2018 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Още мита за 200 млдр и Space Force каквото и да значи...ако не друго тия мита ще намалят малко дефицита, но в крайна сметка няма да ги платят китайците а американците. Интересно дали повишението в цените, което ще е неизбежно няма да офсетне ефекта от данъчните облекчения.
|
| Вто Юни 19, 2018 4:39 pm |
|
 |
|
fred
|
С умът си го разбирам, че машината е по-прецизна от човека. И въпреки това като чета за това автоматично вземане на кръв и настръхвам. На мен вените ми са тънки, колко пъти само са ги сцепвали при процедури. Понякога ръката става жълта и седмици наред така остава, не смея да ходя с къс ръкав защото само обяснения трябва да давам. Дано измислят нещо.... Но пък и цените ще са солени, май че няма да го дочакам. https://habr.com/post/414621/
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Юни 20, 2018 3:03 am |
|
 |
|
ToHu
|
И мъск нещо взе да риве.. https://www.theatlantic.com/technology/ ... la/563183/А сега.. те на няма угодия, хем той се поолива със заплатите... Ако ги биеше сутрин и вечер може би нямаше да се случват такива неща.
|
| Сря Юни 20, 2018 5:30 am |
|
 |
|
fred
|
Прекалено с много неща едновременно се зае. Само едно от тях е достатъчно да напълни един човешки живот а той всичките... Пък и едно е да правиш технологични пробиви с опитни образци и съвсем друго е да организираш серийно производство, там си трябва друг тип хора и организация. Накратко по тънък лед ходи и много хора с злорадство чакат той да се счупи. Други пък му стискат палци да успее.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Юни 20, 2018 8:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Е, все пак не е някоя куха кратуна. Вероятно е наел хора със съответните познания.
|
| Сря Юни 20, 2018 8:33 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Мъск ме кефи и ми напомня като персонално излъчване един мой бивш стабилен и ценен шеф в една фирма с четирибуквено име  , който ме пална по компютрите и ме съпортва/мотивира да вляза в ТУ-София. Влязох задочно в "Компютърни системи и технологии" (най-желаната от мен специалност, в тясна връзка с новото ми хоби, работа и с последващата ми кариера), изкарах първите очни занятия, видях учебниците с висша математика, които трябваше да зубкам и се препарирах. В резултат на което така и не се върнах в университета. Се тако'ам у главата проста, но казвам това с днешния си акъл, не с тогавашния. Та, за Мъск. Лично аз намирам такъв симпатяга като него за добро, ако не и отлично предложение за човек, за когото да работя. Ентусиазмът на лидера трябва да се индуцира в тези около него, така нещата стават по-добре споени. На база приказката: "Абе много е хубав, но да не ти е в къщата" при близка среща и продължително пребиваване в компанията му може да излязат разни тъмни страни, но сега, "на хартия" ми е ОК. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Сря Юни 20, 2018 9:35 pm |
|
 |
|
fred
|
 |  |  |  | Private написа: Мъск ме кефи и ми напомня като персонално излъчване един мой бивш стабилен и ценен шеф в една фирма с четирибуквено име  , който ме пална по компютрите и ме съпортва/мотивира да вляза в ТУ-София. Влязох задочно в "Компютърни системи и технологии" (най-желаната от мен специалност, в тясна връзка с новото ми хоби/работа и като цяло - последваща кариера), изкарах първите очни занятия, видях учебниците с висша математика, които трябваше да зубкам и се препарирах. В резултат на което така и не се върнах в университета. Се тако'ам у главата проста, но казвам това с днешния си акъл, не с тогавашния. Та, за Мъск. Лично аз намирам такъв симпатяга като него за добро, ако не и отлично предложение за човек, за когото да работя. Ентусиазмът на лидера трябва да се индуцира в тези около него, така нещата стават по-добре споени. На база приказката: "Много е хубав, но да не ти е в къщата." при близка среща и продължително пребиваване в компанията му може да излязат разни тъмни страни, но сега, "на хартия" ми е ОК.  |  |  |  |  |
Аз също съм за Мъск и то много. Тук дори за малко да ме сложат на кладата за възхищението ми от него  Такива като него върнаха романтиката в инженерната професия, безбрежните хоризонти. С такъв човек може да работиш и за по-малко пари, важни са преживяването и преодоляването на предизвикателствата. Защото то днешно време пълна скука и превръщане на хората в стадо олигофрени, треперят всички новият модел на Apple с колко десети от милиметъра по-тънък ще е и какъв ще е радиусът на закръгление на ръбовете му. Властта и ресурсите са в маркетинг специалистите а не в инженерите. А едно време като студенти си пием питието на морският бряг, над нас една огромна луна и по нея ходят американските астронавти. Светът и бъдещето изглеждаха безкрайни. Това което ме притеснява е ще успее ли Мъск в това с което се е захванал, прекалено е за един човек. Да, може да наема и хора които са специалисти в областта, гарантирано и така прави. Само че дали ще горят със същият огън като него, ще работят ли със същото себераздаване? С тези дейности и срокове като неговите това е задължително. Пък и простата логистика, когато са много хора и дейности неизбежно възникват проблеми от координирането. Ставаш силно зависим от външни хора и дейности, мажеш да дадеш всичко от себе си но провала да дойде от вън.
|
| Чет Юни 21, 2018 12:26 am |
|
 |
|
Private
|
От друга страна, като носи повече от една диня под всяка мишница, ще си има бекъп. Две ще паднат, две ще оцелеят и напред към успеха.  Ако цялата му дейност е фокусирана върху единствен продукт, при потъването на продукта ще потъне и компанията и трябва да започва отново от кота нула. Инженерите принципно са произведени с идеята да намират решения, а не да се предават и да се оправдават. И аз му стискам палци да си води агентите успешно, да стигнат до Марс, да електрифицират максимално МПС, да наслагат слънчеви керемиди по градове, села и паланки.  Тук една раздумка по темата:  |  |  |  | Private написа: Добре, че има инвеститори и инженери, които не слушат песимистите, а реализират нещата въпреки тях. Китайците правят железопътна линия въпреки наличието на дълък списък с инженерни предизвикателства: > Qinghai–Tibet railwayВ Дубай правят добре изглеждащи изкуствени острови: > Palm Jumeirahкакто и закрит ски-курорт: > Ski DubaiДа е подходяща пустинята за ски, да е подходяща, е па колко да е подходяща. Впрочем, изкуствени острови има и на други места по света: > List of artificial islandsКакто една поразяваща уста добре го каза: Също и още една: |  |  |  |  |
|
| Чет Юни 21, 2018 12:31 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами деверсификацията на бизнес и инвестиции е едно, но обикновено предполага поне една от инвестициите да е сравнително стабилна, при него всичко се крепи на магия. Рисковете са големи, не е и ясно финансово как е обезпечено, шанса да се получи ефекта на доминото е много голям. Видяхте какво стана с КТП и какво щеше да стане с ПИБ, това не е проблем със самите банки а проблем в доверието, ако не беше масовото теглене, добри или лоши ,с лоши или несъбираеми кредити, КТБ още щеше да функционира и да има висок рейтинг. Същото ще се случи и с Мъск, това е риска в публичните компании, там зависиш от инвеститори, а инвеститора не е инвестирал щото го кефи идеята, инвестирал е за да печели пари. Ако единия му бизнес закъса, това много вероятно ще повлече и другите защото хората ще загубят доверие. Всичките му бизнес начинания са малко или много рискови, а паниката на инвеститорите може да го унищожи много бързо. Виж ако не беше продал пейпал, и имаше стабилен бизнес щеше да е друго.
|
| Чет Юни 21, 2018 1:32 am |
|
 |
|
Private
|
Аз се надявам на щатска почва, където рисковите инвестиции отдавна са познати, да се намерят паралии, дето да му уйдисват на акъла максимално дълго, че да не се разклати и потъне. Но пък ако това стане, конкуренцията няма да пропусне да дълбае в интересните нови ниши.
|
| Чет Юни 21, 2018 1:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хм, не бъркай нещата, едно е посредника да те убеди да инвестираш, съвсем друго е да те убеди да си задържиш парите. Няма да е първия фалирал бизнес заради недоверия в инвеститорите, а между другото не знам защо но имам чувство че публиката се подготвя за това, доста негативни неща се говорят/пишат за него, конкретно за бизнеса...иначе в заводчето за батерии е събрал къде що мехиканос е намерил по вегас и ги бичи на горе долу минимална ставка, не само мехиканос де, там си има доста изпаднали хорица.
|
| Чет Юни 21, 2018 1:59 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
При Мъск проблема е по-скоро в свръхдоверието на инвеститорите. Това му позволява да поеме прекалено високи рискове и АКО падне, ще е от много високо.
Акциите на компаниите му се търгуват основно със спекулативна цел, той все е на загуба, дивиденти не плаща. Неуместно е сравнението с банките, даже КТБ преди да я фалират беше на оперативна печалба. При него такъв филм няма - взима едни чужди пари и ги харчи разхвърляйки ги с голямата лопата. Да отстрани изглежда много куул, ама те всичките преди да гръмнат изглеждат куул.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 21, 2018 9:06 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Да не забравяме, че автомобилните производители с традиции в бранша, като че ли започнаха да гледат сериозно и на електромобилите като нещо от което могат да се изкарат кинти, и съвсем скоро брадвите ще се сблъскат със сериозна конкуренция... По-точно, брадвите ще се опитат да бъдат конкуренция на продуктите на сериозните компании... 
|
| Чет Юни 21, 2018 11:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На мен друго ми е интересно. Кола не се прави от днес за утре. Това си е нещо което се гради поне десетилетие, за да извадиш що годе читав продукт. Много от нещата са на принципа учим се от грешките си...
На корейците им трябваха близо 20 години да се научат. Според баща ми, абсолютно аналогична е била ситуацията с японците преди няколкото десетилетия. Китайците сега също тепърва се учат... Само да си нагласиш поточните линии отиват години...
И изведнъж идва Мъск и пуска кола в производство за 2-3 години. Мисля си, доколко това е "кола"... Дали след 2 години няма да и увисне вратата, да и се напука таблото, да почне да се пълни с вода или да почне да ръждясва на неподозирани места??? Нямам толкова близки познати с тесли, та да ги питам. Дали ефекта от това, че си "Уау", не замазва някой дребни подробности, като това, че сглобката например е на ниво "импровизации в халето"? Като цяло съм доста скептичен към това му начинание, защото се конкурира с компании и хора, които имат традиции. Виж на космическите афери много му се кефя, но то там всички са малко или много новатори и експериментатори та някак си се вписва...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 21, 2018 11:59 am |
|
|