|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:09 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
PIC
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Дек 09, 2004 3:15 pm Мнения: 123 Местоположение: Благоевград
|
 Запис в Timer1?
Здравейте , пуснах таймера с неговия генератор и 32.768к кварц и го ползвам за прекъсване на всяка секунда. Да но като го използвам за инкрементиране на секунди на часовник се получава закъснение от 4-5сек. на ден. Чудя се  дали проблема не е в това , че за да постигна прекъсване на 1сек. в програмата за обслужване на прекъсването записвам в TMR1H стойност 0х80 /32768/ + /32768 от генератора/ и получавам прекъсването на всяка секунда. Може би при записа изпускам накой импулс от генератора?А може ли прекъсването от TMR1 да събуди процесора от Sleep? 
|
| Вто Май 23, 2006 9:11 am |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Преди време си пуснал тема за TMR0 и кварц 4.194... менгахерца http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=1016&start=0, там сме коментирали защо не работи точно часовник с TMR1
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 23, 2006 11:29 am |
|
 |
|
PIC
Регистриран на: Чет Дек 09, 2004 3:15 pm Мнения: 123 Местоположение: Благоевград
|
Благодаря за насоката. Тогава полагах усилия да пусна часовника с таймер1( или TMR0) от системната честота на процесора с 4.194304 кварц. И стана много доволно - около 1сек. грешка на месец/без запис на стойност в таймера/. Да , но както коментарите от миналата тема искам да го пусна на батерия и ще трябва да спи поне секунда , а пък 2сек. ми е много и за това записвам стойност в TMR1H. Работя с CCS компилатор и явно ще трябва да мина на 10М системна честота та да мога да записвам TMR1H за 15.25uS/за да не изпускам импулси от кварца на таймера/. Лошото е , че компилатора запазва доста регистри преди обслужване на прекъсването , но ще пробвам. Благодаря! 
|
| Вто Май 23, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
¶
|
Не е нужно да вдигаш честотата. Просто смени процесора. Тогава на мен ми трябваше PIC16F876/A , преминах на PIC18F2520, където този проблем е решен. Часовника си бичи като куче и на месец няма и 1 секудна избързване или изоставане.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Май 23, 2006 1:51 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Няма нужда да сменяш процесора. Направи си записа в TIMER1H така:
void timer_reload(void){
asm("movfw TMR1H");
asm("sublw 0x83"); //Константа за донастройка - таймера е неактивен 2 цикъла на клока след запис!
asm("movwf TMR1H");
}
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Май 23, 2006 3:18 pm |
|
 |
|
mndsl
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
Това горното сигурно ще работи, само дето TMR1H е старшия байт на таймера, а за да компенсираш тези 2 клoкa , в които таймера е неактивен, трябва да се добави 2 към TMR1L.
По-лесно е като Timer1 се пусне в compare режим с активиран special event trigger, който генерира прекъсване и сам нулира таймер1. Никакви настройки не са нужни освен да се заредят CCP регистрите със стойност 32768.
|
| Вто Май 23, 2006 4:59 pm |
|
 |
|
¶
|
В compare режим TMR1 не може да работи с външен кварц 32,768 кHz., т.е. няма да ти работи в sleep режим.
|
| Вто Май 23, 2006 7:16 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Точно така, @mndsl! В моя вариант използвам 16 битова променлива за TIMER1 и за това се получи "опечатка". Но смятам, че колегата е схванал идеята. Btw имам един часовник със 16-ка, бях го забравил от 4 години и сега ходих специално да го видя - човека каза, че един или два пъти за това време се е налагало да бутва по една минута. Ама работи в климатизирано помещение.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Май 25, 2006 9:04 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|