|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:31 pm
въпрос към работещите с PROTEL DXP
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 въпрос към работещите с PROTEL DXP
Когато платката е малка и трябва на щаблона да има няколко еднакви платки как по принцип се прави. Аз ползвам copy - past но ако трябва да направя корекция на платката трябва да изтрия копията, да направя корекциите и пак да копирам. Няма ли по лесно решение?
|
| Нед Ное 21, 2004 8:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Хм ... ами може би има ама аз не го знам, аз казвам искам 1000 бр пък ако ще и 10х10 мм да е палтката, те се занимават с останалото.
|
| Нед Ное 21, 2004 10:10 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 Re: въпрос към работещите с PROTEL DXP
Трябва да има "Paste Special" в "Edit" менюто. Оттам има кутиики, цъкаш, има го точно е'тва за копията, даже може да си нагласиш сами да се наредят платките на някакво растояние. На цялата тая работа се казва "мултиплициране" 
|
| Пон Ное 22, 2004 11:54 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Наскоро имах такъв проблем
и се реши лесно... правиш си коректно платката и после в платкаджийницата казваш да ти направят на панел колкото платки искаш(по-то4но колкото се събират на едно платно гетинакс).
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 05, 2006 3:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кольо това е работа на платкаджийте. Те мултиплицират герберите в тяхната програма там за панелизиране. Не, че неможе и в протела, но не е коректно така.
|
| Пон Юни 05, 2006 3:20 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Да, но след като ми вземат 4-пъти повече за фотошаблоните, предпочитам сам да си ги правя.
|
| Вто Юни 06, 2006 2:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Стига бе, кажи кои са тия платкаджии, дето за мултиплициране на герберите вдигат 4 пъти цената на шаблоните. Кажи да знаем да не ходим, щото това си е главорезница.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 06, 2006 4:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз със всички, с които съм работил - мултиплицирането го правят безплатно. Не заради друго, ами защото е в тяхен интерес  . Пък и ако цената на шаблоните ти е определяща за това дали да правиш платки - по-добре ги прави в къщи в банята  .
|
| Вто Юни 06, 2006 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тука бъркаш. Някой си вадим хляба с девелопмент, а не с пройзводство. Аз рядко правя повече от 5 платки. А сети се дали цената на шаблона не ми е определяща. Осбенно ако говорим за нещо повече от 2 слоя.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 06, 2006 5:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цената на един шаблон в БГ е 2лв/дм2 (аз даже ги правех за 1.2лв - ама така по-лесно се смята) - демек за една платка 1дм2, която е 2 слоя - шаблоните са 5 дм2 * 2 лв. = 10 лв. Ако 10 лв. са ти определящи и се занимаваш с девелопмент - само мога да те съжалявам. Но дори и да не са 10, 20 да са - пак е същото.
|
| Вто Юни 06, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ти да не ходиш при твоя съгражданин, дето тук си правеше реклама преди няколко месеца ?  Той може и кожата да ти съдере откъм цени
Зависи колко са големи фотошаблоните ( т.е. платката ), щото преди 3-4 месеца 4 фотошаблона ми легнаха 160 лв.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юни 06, 2006 5:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Пирев, колко струват шаблоните като абсолютна стойност не би трябвало да има никакво значение, защото като процент от разработката са "нюню"  . А си признай ти за платката дето шаблоните и са 160 лв. колко кинти си заработил за разработката и дали тия 160 лв. са те "спънали". Пак ставаме евтини на брашното и скъпи на триците. По каква логика като е за производство може да се плаща много, а като е за развой трябва да е без пари. Напротив - точно при производството трябва да се гледа всеки цент под лупа, а не при развоя. Затова на мен са ми странни и другите "хватки и чалъмки" дето някой тръгва да си прави сам дебъгерите и програматорите за да пести - от какво пести - никой незнае - даже и той самия. Въобще за пореден път си личи как БГ е държава на абсурдите и всичко се прави наопаки.
|
| Вто Юни 06, 2006 6:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За последната ми платка - около 1 дм - четири слойна, ми взеха около 900лв с ДДС за подготовка + 4 броя платки + електронен тест (за 15 дни се справиха). Вярно че това не е цена за шаблоните. Колко са шаблони от тая сума, незнам? Няма и да ми кажат. Но не е 10лв, а? Но това е цена която аз трябва да сметна във поръчката за прототипа.
Сам виждаш, че цената на първата печатна платка може да бъде много сериозен фактор. За мен поне е така. При вас там в страната на чудесата, нещата явно са други. Предполагам, че като дойде клиент за такъв прототип, ще му кажете 100 000$ и няма да мислите за дребни суми.
|
| Вто Юни 06, 2006 6:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами зависи къде си я правил, но ако е в Русе - 300 лв. е само подготовката, отделно е ел. теста. На другите места цените са подобни май. В Русе това го правят главно за да отблъснат малките поръчки - там и 5см2 платка да си поръчаш двуслойна - пак е 300 лв. подготовката. Но шаблоните навсякъде са евтини. Ако ги правят на фотоплотер са 0.8$/дм2, но много малко хора още ги правят така. Повечето се изхитриха и ги правят на растерните машини за предпечатна подготовка и там излиза нещо от сорта на 0.40 лв./дм2 ако не се лъжа. НО пък и шаблоните направени по тоя начин немогат да се нарекат много шаблони за платки  . Ама както и да е де. Аз съм правил последно 10 бр. х 1дм2 4 слойни платки в Русе и излезнаха пак около 900 лв. Но като се сетя какво представляваше тая платка и колко време се проектира - тия 900 лв. на фона на другите разходи и цени едва ли са били и 5% от общата сума за разработка.
При нас в "страната на чудесата" никой няма да повдигне въпроса колко ще струва прототипа, както би трябвало и да бъде, защото целта на един прототип е да работи и да зариби клиентите, а не да бъде евтин.
Последна промяна Dimitar на Вто Юни 06, 2006 6:42 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юни 06, 2006 6:40 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Гледаш от различна камбанария. Значи ако проектираш за големи фирми, дето правят по няколко хиляди платки минимум, си прав. Обаче ако проектираш за сулю и пулю, дето повече от 100 платки нема да могат да направят, не си прав. Голямата компания ще си избие развоя с първите 100 платки, но сулю няма да може. Затова се правят и дебъгери и програматори, за да се пести от развоя.
Всичко зависи за кого проектираш. Ако попаднеш на голяма фирма супер, но ако попаднеш на сулю, а повечето са такива, нямаш избор. Т.е. имаш де, да закачиш чантата с инструментите на стената и да се откажеш.
Признавам си, за тая платка с фотошаблони за 160лв. още нищичко не съм взел. Немаш избор, общинска фирма, когато решат тогава. Ходиш, питаш през ден, през седмица, все тая, пари нема, накрая на годината ако остана ще ти платят. Ако не, чакаш другата година. Сега ще кажеш, ами защо се хващаш с такива ? и аз требе да ти отговоря, че не мога да намеря като твоите клиенти в БГ 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юни 06, 2006 6:40 pm |
|
|