Отговори на тема  [ 161 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
home automation 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: home automation
Що щора? Има си най-различни засенчващи мрежи. Големият съд е доста желателен. В тубата един руснак има много интересен канал по темата, повечето самоделки, но мерено и експериментирано с най-различни идеи.
А за поливането - капково напояване и нищо друго, най-много някоя пръскалка за райграса.
По-скоро те интересува влажността на почвата, дали е валяло го пише в интернет със задоволителна точност.
За камери не забравяй, не толкова за охрана...

Чет Дек 31, 2020 1:31 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Не това е система под налягане. Демек бойлерът е на покрива и нормално се ползва без помпи без нищо. И е китайски и не е ясно до каква температура може да издържа. Не ми се рискува да го оставя без вода, щото само докато го монтирам за 30 мин почва да мириши на изгоряла пластмаса. Почти съм на 100% сигурен че гумените уплътнения и разните пластмаски ще си заминат бързо-бързо ако остане сух.
Сега знам че има и по-качествени модели, които са проектирани да издържат и 200-300 градуса, но тоя не ми прилича на такъв ;-)

Единият вариант е точно да сложа голям съд и да отведа врялата вода. Ако изолирам добре съда, през седмицата то ще си кипи и като отидем събота ще имаме за малко басейнче примерно. Другият вариант е щора над вакуумните тръби и да не му позволявам да кипи изобщо. По-интелегентно е така, само дето щорите хич не са евтини...

Слънчев панел за ток. Към него е завинтена ел. перка за охлаждане на Москвич. Водата се прекарва през радиатор от Москвич.
Когато температурата се повиши, се включва перката която охлажда системата.

Чет Дек 31, 2020 1:37 pm
Профил

Защо просто не направиш един регулатор на налягане и евентуално един разширителен съд в който водата да си кипи на воля? Циркулацията между разширителния съд и китайския гюм ще е на конвективен принцип. Така ще можеш да подържаш температурата в някакви разумни граници. Идеята с термоизолиран съд е добра, но подходи към нея, преценявайки евентуалната необходима консумация.

Чет Дек 31, 2020 1:57 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Що щора? Има си най-различни засенчващи мрежи.

Мрежите по нашия край са проблем заради вятъра. Трябва да е много здраво хваната, за да не отлети. И добре укрепена след един сезон пак ще се скапе.
Но по-важното е, че няма да върши работа. Проблемът според мен е в липсата на консумация. А пък китаецът се е справил учудващо добре от към топлоизолация и нощно време загубите са минимални. Съответно през деня колкото и малко Слънце да има през мрежата ще качва с някакви градуси. И въпрос само на време да кипне.
Сянката трябва да се регулира, иначе няма как да стане. Мога да я направя толкова плътна, че да спре да натрупва топлина, но тогава пък като отидем и се изкъпем веднъж и на следвващия ден няма да има топла вода.

lcr написа:
Защо просто не направиш един регулатор на налягане и евентуално един разширителен съд в който водата да си кипи на воля?

Не мисля, че в момента имам налягане... Защитният клапан е температурен и се задейства когато той самият е някъде 50-60 градуса. Но както казах той е извън бойлера и затова не се загрява до истинската температура на водата, поне докато не отвори. Демек нормално си е топъл, но текне ли става горещ и това го държи отворен и се получава хубав хистерезис.
Въпросът е, че е на температурен принцип. Иначе си има възвратен клапан със защита по налягане, но той не се отваря. В смисъл не се е задействал, но като всеки възвратен клапан предполагам, че не е идеален или поне няма да е за дълго. Така че налягането през цялото време си е това на водопроводната мрежа (без значение колко е гореща водата). Съответно няма никакъв смисъл от разширителни съдове ;-)

Едит: Обяснено с прости думи за тези които не са се парели още от слънчеви колектори - тия животни нямат спирачка. По-елементарните дето са с панелите не са с толкова добра изолация и това ги спасява. Обаче вакуумно тръбните са с много ниски загуби и не знам до колко градуса могат да вдигат, но опеделено е доста над 100. Мисля, че могат да стигат без проблем 200-300 ако няма кой да охлажда горния край. В моя случай топлообменника е вътре в бойлера, така че над 100С е проблематично. Има системи при които горе е само топлообменик и долу трябва да имаш бойлер със серпентина и слагат някаква течност дето уж издържа високи градуси. Но и при тях пак има проблем, просто при малко по-високи температури. Един приятел монтира такива и казва, че обикновено оставяли малък не добре изолиран участък в тръбите. И управлението било такова, че ако водата стане много гореща нощно време продължава да върти помпата с идеята загубите леко да смъкнат температурата. И на следващия ден да може да издържи без да кипне... Чак в краен случай оставят горе тооплообменика на произвола на съдбата. Въпреки че техните уж трябвало да издържат и без охлаждане, но предпочитат да не разчитат на това ;-)

Последна промяна miro_atc на Чет Дек 31, 2020 3:03 pm, променена общо 1 път

Чет Дек 31, 2020 2:36 pm
Профил

Изглежда аз нещо не съм разбрал. По напред беше писал, че системата работи под налягане и че, отваряйки предпазният клапан, се изхвърля голямо количество вода преди да сe охлади. Ако това е така, идеята ми беше да регулираш налягането под това при което отваря предпазния клапан, за да можеш да подържаш температурата по-ниска, независимо от слънцегреенето и така да не се хвърля навятъра вече подгрята вода.

Чет Дек 31, 2020 2:49 pm
Профил

lcr написа:
Изглежда аз нещо не съм разбрал. По напред беше писал, че системата работи под налягане и че, отваряйки предпазният клапан, се изхвърля голямо количество вода преди да сe охлади. Ако това е така, идеята ми беше да регулираш налягането под това при което отваря предпазния клапан, за да можеш да подържаш температурата по-ниска, независимо от слънцегреенето и така да не се хвърля навятъра вече подгрята вода.

Системата се води като тип "под налягане" защото няма помпи, няма циркулации... Всичко работи с налягането на водопроводната мрежа ;-)
Но клапаните са два. Единият стандартен за всеки бойлер - възвратен. Другият който го няма при обикновените бойлери е въпросният, който изпуска и защитава от прегряване (не от пръсване).

Въпросът е, че налягането винаги си е това на водопроводната мрежа, поради простата причина, че възвратните клапани (особено китайските) не са идеални. За да се вдигне налягане над обикновеното трябва първо възратния клапан да уплътни добре и второ температурния клапан да не отвори...

Чет Дек 31, 2020 3:20 pm
Профил
Аватар

Ннам, сложна е твойта, но аз бих напълнил колектора с антифриз и бих го пуснал да циркулира. Хич не е идеалната конфигурация, но ти си се набутал с нея :)
Иначе гуглосах "солнечное отопление" и излезе доста, пък на пръв поглед баш-майсторът май се казва Сергей Юрко.

ПС Аз на моето ще му сложа някоя древна помпа работеща от разликите в температурите, ала Стирлинг.

Чет Дек 31, 2020 5:55 pm
Профил

Ами цъкалки през интернет които може да ги интегрираш в Гугъл хоум и др.подобни, то за хоум аутомейшъна цъкалкитр са основната част от хардуера. Не съм ги гледал в детайли какво поддържат, но може би можеш да ги включиш к към някой опен сорс хоумаутомейшън сървър. По принцип сметките кое кога да цъкне се вземат централизирано, и на Фийлда имаш само прости у-ва. Има и решения при които на филда имаш умни у-ва, но за мен това е куцо решение за хоум аутомейшън, по добре тъпи цъкалки и читав софт.

Чет Дек 31, 2020 6:00 pm
Профил

Не съм чел темата, но не намерих да сте пизали за JDY-40 . Наскоро си направих вкл./изкл. на лампа с 2 такива модула. Ползвам ги като дистанционно. Една по-сложна система може да използва много такива модули и идин централен който предава към тях. Мисля, че е подходящо за домашна дистанционна мрежа. Модулите могат да се конфигурират и да си помнят настройките. Има възможност до 8 канала на модул, без използване на допълнителен микроконтролер. Наличието на ID както и на канали от мрежата дават възможност, за разширяване на повече управляване устройства.
За по-сложни приложения имат и прозрачен режим UART.
Поръчал съм още от тях и като дойдат ще тествам най-различни варианти. Някой ако иска. Ще начертая схемата за управление на 220V лампа с реле. Няма трансформатор.

Чет Дек 31, 2020 6:48 pm
Профил

За мен повечето проблеми се появяват когато управлението изисква нещо повече от ON/Off, най-често пропорционални вентили. Иначе замислям най-накрая да сложа нещо в Инди щото ми писна всяка вечер да обикалям 3 етажа за да гася лампи :)

Чет Дек 31, 2020 10:00 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
..... Иначе замислям най-накрая да сложа нещо в Инди щото ми писна всяка вечер да обикалям 3 етажа за да гася лампи :)

Бой и строева подготовка? :)

Пет Яну 01, 2021 1:54 am
Профил

Мне, от това ще получа мускулна треска на устата. Малкото на най-долния етаж му е кийборда и ходи там да свири, а и фитнесчето е там та слиза по няколко пъти на ден и незнайно защо светва всички възможни лампи по целия етаж.

Пет Яну 01, 2021 2:00 am
Профил
Аватар

@slav4o я раздуй малко повече за тия модули. Баща ми иска да му правя система за управление на "енергийните" потоци на къщата на село и се чудех с какви устройства да го правя, че там няма как да пусна кабели от едно място до всички крайни точки. И за една друга система го замислям. Освен това гледам много големи разлики в цените - от под долар до над $15. Как са с обхвата? на какви скорости на уарт-а предават? Някаква документация някъде има ли? Не съм ровил твърде много ама на първи поглед не излизат много неща.

Пет Яну 01, 2021 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

За да може домашната автоматизация дълги години да работи надеждно, е желателно в нея да не участват компоненти закупени от али-експрес и други подобни сайтове за китайски хай-тек отпадъци извадени от кофите за смет.

Пет Яну 01, 2021 1:19 pm
Профил

Така... поразгледах и home assistant и сякаш ми струва по-изчистено от openhab. Не мога да преценя кое е по-добро, може би трябва да се пробват и двете.

Иначе за цъкалките и датчици и т.н. ще е хубаво да се дават отзиви кой какво е видял/пробвал. Това JDY-40 може би е интересно за някакви разработки... Обаче впечатленията ми за тия няколко седмици дето се интересувам от хоум аутомейшъна са, че нещата са достатъчно сложни и без разработки. Затова предпочитам готови решения, в смисъл не просто радио модул а готова кутийка със захранване и всичко неоходимо за да се подкара.

Пет Яну 01, 2021 5:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 161 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща