Отговори на тема  [ 161 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща
home automation 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: home automation
Cekins написа:
...

Пуснах друга тема, иначе аз взех от тук 2 броя излизат под 2лв. броя.

Пет Яну 01, 2021 6:14 pm
Профил

Като или измисля какво да наслагам у нас ще ти кажа, иначе имаме доста информация за продукти на фирма като хора, от инсталация говоря, но не бих си сложил подобно най-малкото заради нуждата от окабеляване. Също не мисля, че хоум аутомейшъна може да доведе до съществено икономии съотнесено към инвестицията за някоя от тия системи.

Пет Яну 01, 2021 6:39 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Здравейте, мога да споделя малко опит.За платформа използвам Home Assistant(някога пробвах openHAB и не ми се получи). В началото се опитах с Rpi 3, но явно съм нервен и не можах да го изтрая , тъй като всичко става мнооого бавно.По-късно взех едно mini-itx дъно + ssd и нещата станаха поносими.Инсталиран е HA и MQTT broker(mosquitto).Крайните устройства са ESP8266(с инсталиран tasmota).Не харесвам wifi като надеждност, но ми дотегна да опъвам жици навсякъде и затова прибегнах до този вариант(все пак е апартамент 90кв).Преди това крайните устройства бяха Arduino yun с мои писаници.Доста неща има включени в автоматизацията и още доста съм предвидил да включа.Но да не съм голословен мога да приложа няколко screenshot-a.А по темата имам и три електрически щори, една от които се спуска сама по часовник(любопитни съседи :) ).

Прикачени файлове:
HA3.png
HA3.png [ 220.57 KiB | Прегледано 2725 пъти ]
HA2.png
HA2.png [ 253.16 KiB | Прегледано 2725 пъти ]
HA1.png
HA1.png [ 229.08 KiB | Прегледано 2725 пъти ]
Пет Яну 01, 2021 6:43 pm
Профил

aquilax написа:
В началото се опитах с Rpi 3, но явно съм нервен и не можах да го изтрая

Хм... аз мисля да поръчвам Rpi 4 и да му сложа и SSD, казват че уж бил достатъчно бърз така.

Гледам, че и консумацията си мериш... подмени бушоните или ползваш сензори?

Съб Яну 02, 2021 11:10 am
Профил

Ами може би неправилно се изразих ,относно бързината на Rpi.Ако е да погледнеш нещо или да включиш/изключиш не е толкова зле.За развой обаче е много тежко.Примерно след всяка промяна в конфигурационния файл(configuration.yaml) е необходим рестарт на HA и докато тръгне отново му трябваше 1-1.5 мин.Също така каквото и да искаш да извикаш като история или да инсталираш нещо е зле.В тази връзка исках да кажа ,че е много бавен.Аз бях с Micro SD ,мисля със ssd ще е значително по-добре.Затова може за развой да се пусне на PC и след това на Rpi.А за измерване на консумацията ползвам около таблото(преди предпазителите) pzem-004.А за климатиците sonoff pow , тъй като за японски(100V) и като не ги ползвам ги гася( консумация на празен ход на трафовете е около 30 W).Сините рейки са фаза преди предпазителите.

Прикачени файлове:
20210102_110946.jpg
20210102_110946.jpg [ 107.27 KiB | Прегледано 2662 пъти ]
20210102_110913.jpg
20210102_110913.jpg [ 136.19 KiB | Прегледано 2662 пъти ]
Съб Яну 02, 2021 12:28 pm
Профил

Като цялоима един друг много важен фактор, дли е нещо ново или монтираш в нещо вече обитаемо. Лично за мен централизираната автоматизация е най-удачна, но това значи доста окабеляване до таблата с полевото, иначе е най-добре и от към ремонтопригодност и от към поддръжка и бъдещи модификации, но и за таблата място трябва ..те в едно средно голямо къще

Прикачени файлове:
F06AAD54-0664-4BB0-BF9E-FF171D34ECC2.jpeg
F06AAD54-0664-4BB0-BF9E-FF171D34ECC2.jpeg [ 1.32 MiB | Прегледано 2633 пъти ]
1438EE4D-E804-4427-B438-8330AA950758.jpeg
1438EE4D-E804-4427-B438-8330AA950758.jpeg [ 1.52 MiB | Прегледано 2633 пъти ]
BAD9E493-456C-4101-ABEF-31F798DEA7FD.jpeg
BAD9E493-456C-4101-ABEF-31F798DEA7FD.jpeg [ 1.43 MiB | Прегледано 2633 пъти ]
Съб Яну 02, 2021 8:32 pm
Профил

Разбира се както ToHu е показал е най удачно, но като се сетя за 90кв. апартамент как разпънах 1км+ кабели(захранване, мрежа, оптика , 6х0.22 и коаксиални) , ме мога да си представя колко кабели са изтеглени започващи от таблата на горните снимки.При мен е малко "разпределена" периферия, т.е до няколко точки(малки табла) има захранване и комуникация.И аз харесвам домашната автоматизация ама горното си е близко до маниакално(Само да е жив и здрав поддръжката :) ) .А въпроса ми е каква е платформата за цялата автоматизация(софтуер).

П.С Не разбрах защо има АП-та "SPARE"(само ап-та ли са или има изтеглени кабели до бъдещи консуматори).Това в рамките на шегата разбира се :D

Съб Яну 02, 2021 9:42 pm
Профил

много кабели, и там разбира се не можа да се мине с изцяло централизирана, а и това не са вьички табла май. Проблема при децентрализираната е ремонт и поддръжка, а каквото и да слагаш това е неизбежно. Аз затова и за инди не мисля изобщо за такова ниво на автоматизация. Веднъж да се прави по стаи както е в БГ и Европа като цяло е почти невъзможно. Почти навсякъде в сащ отоплението е въздушно, контрола е на ниво етаж, на ниво стая може ако имаш моторизирани жалузи което е голямо дърво. Замислям да вържа осветление, 3-те етажа като климатизация и вентилация и евентуално спринклера, че сегашния му контрол помни динозаврите :) За осветленията понеже не ми се пускат кабели мисля модули които се вграждат зад ключовете на wifi, тъкмо повод да си оправя wifi-то, и вьичко или в гугъл или в амазон, не ми се занимава да пускам сървъри, брокери, интерфейси и др.подобни. Да са живи и здрави тия дето ни плащат по 100-200к да им автоматизираме къщите :)

Нед Яну 03, 2021 7:05 am
Профил

ToHu написа:
не ми се занимава да пускам сървъри, брокери, интерфейси и др.подобни. Да са живи и здрави тия дето ни плащат по 100-200к да им автоматизираме къщите :)

Е толкова неща си правиш сам, все ще намериш няколко часа и ще спестиш едни 100к ;-) Още повече че като гледам повечето ти неща са на KNX, а сигурно имаш и някое устройство с акаунт за гугъл/амазаон или ейпъл. Гледам тия опънсорчета добре се възползват от подобни акаунти дето са уж за едно устройство пък те прекарват всичко.

Пък и в щатите имаш избор за всякакви джаджи... Аз най-големият ми проблем е като тръгна да търся нещо дребно и да трябва два часа да се ровя из алито и да проверявам дали става. Усещането е, че все едно се ровиш в кофата за боклук ;-)

Нед Яну 03, 2021 3:43 pm
Профил

А това не е пи мен, това на снимките е от инсталация при клиент в БГ, и това си е пълен хоум аутомейшън. Не ми се опъват кабели, много по лесно е от колкото на строителството в БГ но пак си е занимавка, затова и мисля да сложа някакви вградени на wifi. От 2 месеца си довършвам масата за циркуляра и рутера и все на едно дередже стои, само дето се затрупва все повече и повече :) Миналата седмица ремонтирах сушилнята и се оказа че въздуховоди за топлия въздух и той някъде е прекъснал и сега цялата мизерия я набутва някъде под пода, та и него трябва да правя .....ако чакам да се освободи време за кабели вече ще сме заселили Марс

Нед Яну 03, 2021 8:25 pm
Профил

p.s. сега се поразгледах какво има тук, и като цяло избор има доста голям. Така като гледам тук са популярни нйа-вече два варианта, WiFi съвместими с Алекса или гугъл и Z-Wave което като би трябвало да е Zigbee които са съвместими с най-различни хъбове но май работят само с алекса, или по-скоро е работят с гугъл, трябва да поровя. Сега като се замислям технологично зигби-то е по-добре, но някак си алекса не ме кефи :)
п.с. мм не са едно и също Z-wave и ZigBee , ще поразровя да видя що за чудо е :)
p.s.2 ебаси мамата, това било още от 2001, толкова години да не съм го чувал ...

Пон Яну 04, 2021 1:05 am
Профил

Zigbee-то е старо, но и аз не съм усетил кога се е наложило на пазара за автоматизация. Сигурно покрай Philips... което е станно от какъв зор ще налагат отворен стандарт, при условие че първоначално продаваха една GU10 ламба за 100$.
Както и да е, в момента има огромно предлагане на две основни платформи - WiFi и Zigbee. Предимството на второто е за батерийни неща. Примерно Sonoff са пуснали зиг-би серия бутонче, реленце, датчик за температура и влажност, PIR датчик, датчици за врати и т.н.. Цените са от порядъка на 8$ парчето. Още няколко китаеца също правят такива неща, но май само Sonoff са с по-големи батерии. Другите са на CR2032... която на мен ми изглежда прекалено малка. Въпросът в случая все пак е, че става. На Wifi с часовникарска батерия е абсурд...
Другото предимство на зиг-бито е, че може да е меш мрежа. Демек ако имаш постоянно захранени устройства, те ти го играят и репийтъри.

Но най-голямото предимство според мен е липсата на всякакви настройки. При Wifi-a също може да е без настройки, ама ако мрежата ти е с DHCP и без парола... Поне второто не е практично ;-)
Липсата на настройки прави автоматизацията супер достъпна. Особено в комбинация с умните хъбове. Всеки идиот може да си сложи хъб и да го върже с гугъл или амазон или друг облак. От там насетне за английско говорящите си става само с гласови команди. Казваш на Алекса да ти открие устройствата и ти открива всички китайски зигбита и после може да ги командва...
Това, че може да се ползва от идиоти е впечатляващо... Но още по-впечатляващо за мен е, че китайските джаджи се разпознават. Досега китайските боклуци бяха практически неизползваеми, заради огромните недомислици и безбройните проблеми със софтуер и управление. Сега тръгват от раз... Направо са им послали червения килим.

Верно облаците и услугите все още са платени и може на гугъл да не им пука дали ламбата е на филипс за 100$ или китайска за 2$. Но облаците са само гъзария и реално са обречени, защото няма никакъв смисъл крушката в кенефа ти да се управлява от гугъл. Тя и на практика не се управлява, повечето хъбове си бачкат локално. Единствено voice recognition-a е отдалечен. Но voice recognition може да се прави и локално а и не малко хора предпочитат чичо Гошо да не е закачен на домашните микрофони.

Пон Яну 04, 2021 10:47 am
Профил

Zig bee ясно, ама това z-wave не го бях чувал до сега, а май се оказва доста популярно за хоум аутомейшън. Също било мел но имало лимит до 4 хоупа, работело под 1гхц и било с малко по-добро покритие. Има разни хъбове които го поддържат, освен тоя на Амазон и Самсунг имат няколко. Финално се оказа че са съвместими с Гугъл асистент но дансинга примерно не поддържал nest. Има и стенд алон, работят без нет ама това без гласовото разпознаване май.
Ключове като тия които ми трябват са по 35-40$ диетите са по около 55, релета и др.подобни има по-евтини.

Пон Яну 04, 2021 4:04 pm
Профил

Тая седмица нямах време, ама сега почвам да поръчвам едно по едно нещата...

За сървърче явно ще пробвам малинка... Искам за малинката да ползвам SSD, пасивно охлаждане и евентуално LCD, но тия опции някак си се бият. Закрепването и окабеляването в повечето случаи е само за една опция. Ако искам дисплей и малинката да е хваната за него, трябва да се откажа от масивната кутия и да минавам на вентилатори. Същото е с кутиите за SSD.
Освен с дълги кабели и на парче всичко... Има и притеснителни коментари, примерно китаеца дето продава кутии за SSD предупреждава, че USB3-то като се ползвало се смущавал WiFi.
Отделно пък един от тия дето се занимават с home assistant видях че ползва втора малинка, когато прави панел с дисплей. Изглежда ми странно. Би трябвало една малинка да може да търкаля сървърче и да може да изкара някаква картина.
Както и да е, ще поръчвам, пък каквото тръгне - тръгне...
За ключове и датчици мисля да стъпя на zigbee. Ще взема по мостра от всички на sonoff, tuya и каквито други мерна. От Wifi няма да избягам напълно. Харесах си метео станция на Misol за вятър, дъжд и т.н.

Ако някой е мернал нещо интересно - да казва. Даже и да не е пробвано тъкмо ще го пробвам и ще дам отзиви ;-)

Нед Яну 10, 2021 4:21 pm
Профил

За малинка не съм, за рокчипа съм направил те това
Може същото да стане и за малинка, като сложиш дисплея на гърба. Профили имам много, термални интерфейси също, ако ти трябва нещо свиркай. Мога да ти пратя един комплект но ме съмнява лесно да ти пасне, но може да ти измисля нещо друго.
П.с линка май иска права ..те картинка

Прикачени файлове:
PIC left iso.JPG
PIC left iso.JPG [ 104.88 KiB | Прегледано 2338 пъти ]
Нед Яну 10, 2021 5:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 161 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Следваща