Отговори на тема  [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Следваща
Домашен ФЕЦ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Домашен ФЕЦ
bongo_x2 написа:
Не знам, но тук (на село) в двора на една циганска къща е пълно с панели. На около 100 метра от трафа е.
Напрежението играе като в дискотека дори през нощта, местните зли езици твърдят, че преди панелите е нямало такова чудо.

Всеизвестно е, че панелите оказват кофти влияние на мрежата особено през ноща.
Но за всичко това се сърди на чешките пенсионери, защото изяждат парите за реконструкция и ремонти на мережата ни. Още едно изключително в интерес на българите решение за приватизация (ограбване) на монополна структура ключова за националната ни сигурност.

Сега предлагам да приватизираме АЕЦ-а и язовирите барабар с ПАВЕЦ-а и да се приключи и тази мъка. Трябва ни само нов еничар като Куневица и сме в джаза ...

Пълни нещастници сме и напълно си заслужаваме съдбата

Сря Апр 27, 2022 5:33 pm
Профил
Аватар

И още един интересен казус. За да се гарантира че се продава "качествена електроенергия" на електроразпределителното дружеството то инверторите трябва да са със съответните документи, настроени от човек който разбира, а не от собственикът им докато си е пил ракията на диванчето, по клипове от тубата или според колкото повече показва електромерът му за върната в мрежата енергия. И разбира да се заключени за да не се пипа където не трябва.
Приемаме че горното е изпълнено. По някаква неизяснена причина в тоя клон на мрежата се е получил пик на напрежението и 20% от техниката на съселяните се е споминала. Без участието на природни явления.
Започват искове и дела за възстановяване на техниката. Електоразпределителното дружество си измива ръцете с бай Иван с аргумента, че техниката му се била бъгнала. Цяло село гледай бай Иван накриво, а "енергото" завежда иск срещу него - да покрие средствата които те са похарчили за да възстановят измрялата техника.
Енергийните магнати и магнатчета, опичайте си акъла докато е време... :P

Сря Апр 27, 2022 5:55 pm
Профил

Изграждането на ВЕИ система за собствени нужди не се нуждае от разрешително, когато се прави в частен имот и не е по-висока от 7м. Някои споменават и 4квт мощност, но аз подобно изискване не съм видял.

Колкото до притесненията за преносната система, ами енергото си има грижата да постави качествен предпазител преди електромера, в трафопоста и където другаде сметне за необходимо.

Сря Апр 27, 2022 6:58 pm
Профил
Аватар

emilvtc , измайтапи ли се за нощното време? Щото на въпросния мангал и без това му имат зъб (не твърдя, че панелите са негови), а колко пъти викахме енергото... И не сме към ЧЕЗ, Североизтока уж са по-лоялни.

Сря Апр 27, 2022 10:38 pm
Профил

Майтап бе Bongo. Първите фотофарони произвеждаха с панелите си ток и през ноща (в денонощието произвеждаха от 1 кW панели по 24кWh) Нали им го изкупуваха по 70 стотинки ...
Та и твоя манго може да произвежда нощем ...

Чет Апр 28, 2022 8:08 am
Профил
Аватар

Ами ако не слагаха два отделни електромера за вход и изход щеше да е една идея по-трудно да купуват на 8ст. и да продават на 70ст. Преди 10 години като се мъчихме да слагаме вятърния генератор в UK електромера си беше двупосочен и даже не казва колко е в + и колко в - . Само делтата показва. И си бяха така навсякъде от отдавна а цената е 1:1. Имаше някаква граница, не помня точно колко беше, до която даже няма нужда да занимаваш каквито и да било институции/ЕРП за да експортваш.

Чет Апр 28, 2022 8:39 am
Профил ICQ

Според колегата от енерго-про почти всички нови електромери (а те ги подменят постоянно) си имат графа за върната енергия. Така, че шансът да не разберат дали връщаш е много малък и е въпрос на време докато не ти сменят електромера.
Въпросът е, че към момента тази графа се игнорира. Нито ти плащат нещо, нито те наказват с нещо. Засега!

Чет Апр 28, 2022 8:46 am
Профил
Аватар

Не съм разпитвал, ама е полезна информация че още не се "сърдят". Един познат иска да си прави експерименти - едва ли ще може повече от 500-600 вата да пусне ама все пак - да му кажа за сега да не се притеснява и да пуска смело машината, че иска да я види какво ще се случи. Инверторите дето има засега са чист грид.

Става въпрос за вятърната турбина дето бях работил преди време - англилчанина почина миналата година и тези дето му движеха финансите разпродадоха всичко за без пари. Та този познат взе една цяла турбина, генератор, два инвертора, матриците, хардовете от компютрите - буквално цялата разработка и мисли да се пробва да възроди проекта - дали ще се получи е друг въпрос, ама при положение че без (почти)никаква инвестиция за сега, има нещо - не му пречи да пробва. Някъде във Варна ще се монтира - не знам точно къде. Като я сглобят може и да се разходя да я видя :)

Чет Апр 28, 2022 10:22 am
Профил ICQ

Размишлявали сме, защо да не се връща - до като не станат "смарт" с някакво централно управление поне на изхода - може да си спрат тока за някакъв ремонт. И като заголят кабелите и почнат да пипат, където не трябва, твоят ако започне да връща, може да ги изпоутрепе...
Иначе присъединяването на много периферни доставчици разтоварва мрежата, а не я товари.
Говори се за енергийнии местни кооперативи. Така ще се изравнява сметката да речем в някакво село. Кой колко произвел, колко консумирал - на местно ниво. На вънка ще се плаща общо консумираната енергия
Енергийни кооперативи – това ли е бъдещето
публикувано на 15.02.22
https://bnr.bg/post/101601320

Съб Апр 30, 2022 9:55 pm
Профил WWW
Аватар

То е ясно че връщане без напрежение в мрежата си е за затвор направо. Грид инверторите това го "знаят" а и те се синхронизират по мрежата. Пък без мрежа няма как и да си регулират количеството подадена към мрежата енергия.

Пет Май 06, 2022 5:45 pm
Профил ICQ

Да повдигна отново темата с една идея за реализирането на най-първоначалната идея на Миро за соларния контролер с двата изхода от началото на темата.

Не намирам нищо подобно до момента на пазара и се зачудих как най-лесно може да се реализира.

Като за начало ще траябва МППТ DC/DC контролер, който от няколко (например 3 последователно свързани 40V/550W) панела да направи 330V DC. ще има 3 стринга от по 3 панела, така че ще ми трябват 3 такива контролера. Идеята е да имам стрингове 1 на източния, и 2 на южния скат, които да се процесват независимо.

(Някой виждал ли е такова чудо да се продава някъде? Всички които намирам са с нисковолтов изход за заряд на акумулатори)

Тези 3 контролера (или колкото са там) се свъързват в паралел.

По същество тези контролери работят като генератори на ток с ограничаване на изходното напрежение, като изходният им ток зависи от интензитета на слънцето и МППТ алгоритъма в тях.

Изхода им захранва през диод 330V DC то 220V AC инвертор за всички 220V консуматори. ТОзи инвертор се захранва също така и от изправено с грец мрежово 220V напрежение (310V DC). Идеята е ако соларите не приозвеждаt достатъчно, ще се добавя енергия от мрежата, докато в един момент с контактор консуматорите се изключат от инвертора и се включат директно към мрежата.

Директно от изхода на паралелно свързаните соларни контролери (преди диода към греца и инвертора) се включва StepDown конвертор, работи като иправляем генератор на ток, през който се захранва реотана за бойлера (както е идеята на Миро). Той се управлява (обратната му връзка) през делител от напрежението в изходите на соларния контролер. Т.е. така си управлява тока, че да поддържа напрежението в изхода на соларните контролери на 320V.

Така ако консумацията в изхода на 220V инвертора намалее и е под произвежданата от соларите мощност, бойлера автоматично ще започне да се загрява с мощност равна на разликата междъ тях. Цялата произведена енергия от солара ще се пренасочи към бойлера, ако в 220V изхода няма консумация.

Ако консумацията след инвертора е по-голяма от произведената от соларите енергия, енергия към бойлера не се подава, а от мрежата се автоматично се "добавя" енергия към инвертора.

Вто Авг 23, 2022 9:13 pm
Профил

emilvtc написа:
Да повдигна отново темата с една идея за реализирането на най-първоначалната идея на Миро за соларния контролер с двата изхода от началото на темата.

Не намирам нищо подобно до момента на пазара и се зачудих как най-лесно може да се реализира.

Като за начало ще траябва МППТ DC/DC контролер, който от няколко (например 3 последователно свързани 40V/550W) панела да направи 330V DC. ще има 3 стринга от по 3 панела, така че ще ми трябват 3 такива контролера. Идеята е да имам стрингове 1 на източния, и 2 на южния скат, които да се процесват независимо.

(Някой виждал ли е такова чудо да се продава някъде? Всички които намирам са с нисковолтов изход за заряд на акумулатори)

Тези 3 контролера (или колкото са там) се свъързват в паралел.

По същество тези контролери работят като генератори на ток с ограничаване на изходното напрежение, като изходният им ток зависи от интензитета на слънцето и МППТ алгоритъма в тях.

Изхода им захранва през диод 330V DC то 220V AC инвертор за всички 220V консуматори. ТОзи инвертор се захранва също така и от изправено с грец мрежово 220V напрежение (310V DC). Идеята е ако соларите не приозвеждаt достатъчно, ще се добавя енергия от мрежата, докато в един момент с контактор консуматорите се изключат от инвертора и се включат директно към мрежата.

Директно от изхода на паралелно свързаните соларни контролери (преди диода към греца и инвертора) се включва StepDown конвертор, работи като иправляем генератор на ток, през който се захранва реотана за бойлера (както е идеята на Миро). Той се управлява (обратната му връзка) през делител от напрежението в изходите на соларния контролер. Т.е. така си управлява тока, че да поддържа напрежението в изхода на соларните контролери на 320V.

Така ако консумацията в изхода на 220V инвертора намалее и е под произвежданата от соларите мощност, бойлера автоматично ще започне да се загрява с мощност равна на разликата междъ тях. Цялата произведена енергия от солара ще се пренасочи към бойлера, ако в 220V изхода няма консумация.

Ако консумацията след инвертора е по-голяма от произведената от соларите енергия, енергия към бойлера не се подава, а от мрежата се автоматично се "добавя" енергия към инвертора.

Това сме го направили от няколко години. Уж все да се намери инвеститор, да се започне производство, ама тц. Казват, че има готови клиенти за инсталация, ама не искат да платят предварително.

Вто Авг 23, 2022 10:12 pm
Профил WWW

bobihot , можеш ли да опишеш какво точно сте направили?

Нахвърлях идейна схема за това, което се опитах да опиша в предишният ми пост.

Контролера за бойлера съм го нарисувал идейно и е нещо като "шунтов" стабилизатор на напрежение с функционалността на TL431. T.e. опитва се да стабилизира напрежението в изхода си променяйки тока си, който е тока през нагревателя на бойлера.

Соларните контролери вадят в изхода си ток в зависимост от добитата от соларите енергия, като ограничава напрежението си до 330V.

Контролера за бойлера променя консумацията си така, че напрежението в изхода на соларните контролери да е 320V.

Греца захранен от мрежгата НЕ позволява напрежението на входа на инвертора и на инверторния климатик да спада под 310V.

Идеята мисля, че е работеща.

Инвертора DC/AC може да се направи като се използва този модул с това описание от али-гараж (и Infineon предлага подобен специализиран чип). Струва 10лв, като към него трябва да се добавят 4 силови транзистора и съвсем малко чаркалък.

При липса на слънце, с контактор товара в изхода на този инвертор се изключва от инвертора и се включва директно към мрежата.

Инверторния климатик няма нужда да се превключва с контактор, защото той се захранва през греца директно от мрежата.

Трябва да се направи трансформаторно развързани MPPT соларни контролери с 120V вход и 330V изход . Някой виждал ли е да се предлага такова чудо някъде?

Прикачени файлове:
Solar Instalation.pdf [14.01 KiB]
91 пъти
Вто Авг 23, 2022 10:39 pm
Профил

Емо една забележка само - климатик с грец няма или поне аз не съм чувал за такъв. Всички са с PFC на 300-310V и при всички които съм гледал няма проблем сравнително лесно да се закачиш на DC bus-а и да го повдигнеш до едни 330V. Така че идеята ти да подпомагаш климатика ще бачка. Но към тоя бъс да закачаш инвертор е малко рисковано да не претовариш PFC-то нощно време.

Моята идея за използването на бойлера като баланс беше малко по-различна. Искам да се ползва стандартен соларен инвертор (без значение хибриден или мрежов или друг). Демек нормална фотоволтаична система, като единственото изискване е да има мерене (обикновено имат) и съответно информация кога има излишък. Та идеята е като има излишък (ако нямаш договор с енергото да го продаваш) да го ползваш за бойлера. И тъй като ограничаването на променлив ток е малко по-сложно, затова идеята ми беше бойлера да ползва ток директно от панелите, т.е. паралелно вързан на входа на инвертора. В тоя режим аз няма нужда да правя MPPT, просто слушам инвертора и почвам да крада ток от входа му докато има излишък. Тук въпросът е по-скоро да не шашна инвертора и да не набъзикам неговия MPPT. Мисля, че докато инвертора има някакви консуматори няма да го шашна. Все пак и аз е добре да имам възможност за MPPT в случай че изобщо няма инвертор или той няма никакви консуматори. Но преценката за това мисля, че може да се направи изцяло софтуерно. Освен това искам и други софтуерни екстри, затова смятам че е нужно процесорче. Но не съвсем слабо, а поне среден клас куртексче.

Сря Авг 24, 2022 9:35 am
Профил

Идеята за 220V инвертора беше през ноща когатo няма добив от соларите, товарат му в изхода да се изключи от него с контактор и да се включи директно към 220V. Така няма да се претоварва греца пред него. През греца ще тече само тока за климатика.

Този инвертор може да е не един, а няколко, по-маломощни и захранени паралелно с DC след греца.

Трябва да има контролер, който да клати регулатора за бойлера, както и да управлява контактора след 220V инвертора.

Въпроса е какви компоненти от необходимите ги има на пазара и няма нужда да се правят.

Не съм виждал никъде соларни контролери (MPPT или PWM) с високоволтов DC изход (в случая 330V). Всички масово са 12, 24 или 48V и всичките те са StepDown, а на мен ми трябва StepUp.

Някой да е виждал такова чудо да се продава някъде?

При мен мисля соларите да са на 2 от скатовете на покрива, което означава поне 3 такива DC контролера (на южния скат ще има 2 стринга, на източния 1). Ако не се намерят ще трябва да се направят такива - около 1.7kW с входно напрежение 90-140V (3 последователно свързани 550W панела по 40V) и DC 330V изходно напрежение.

Контролера за бойлера при всички положения ще трябва да се прави.
С негова помощ ще може да се използва добитата от соларите енергия и когато тя е малко и недостатъчна за захранването на другите консуматори (например сутрин и вечер).

Лятото определено ще има излиишък от енергия спрямо зимата.
Чудя се за какво може смислено да се използва без акумулиране. Освен за климатик за охлаждане - вероятно и за помпа за поливане, но поливането май не е добре да се прави в най-силното слънце... Евентуално лятото пералнята и миялната машини ще се включват предимно през деня с отложен старт някак си (нямам идея как ще може да се направи това)

Някой има ли идея как?

Сря Авг 24, 2022 10:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 423 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 29  Следваща