Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
За/против еврото 

За/против еврото
За 58%  58%  [ 29 ]
Против 42%  42%  [ 21 ]
Общо гласове : 50

За/против еврото 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: За/против еврото
Абе важното е накрая да построят нови, дали ще са американски или Руски все тая, но без АЕЦ ще страдаме, все ми е тоя кой ще вземе парите.
Преди годи и един нашенски голям капиталист, който не понасяше да го крадат каза, е какво да направя да ги уволня всички, новите и те ще крадът, тия поне вършат работа и ги знам ....аз започвам да изповядвам същата религия, и едните ще крадът и другите, и на едните ще им платиш и на другите, дай да свършим работа пък кой ще открадне и кой ще вземе парите е все тая.

Чет Яну 12, 2023 7:55 am
Профил

сам каза че американците ги интересува най вече власт и влияние, тъй че като вземеш предвид че както взетите пари така и построеното ще бъдат използвани за власт и влияние (заробване) - вече не е все тая
т.е. въпроса не е само "плащаш - строят" , въпроса е по-скоро за последствията от това заробване с неизгодни тайни договори

което е точно същия въпрос и за еврото, не е въпроса с каква валута ще плащаме, а в какви зависимости ще попаднем след смяна на валутата, и кой плаща за масираната рекламна кампания в момента по всички медии, щом плащат за такава кампания значи е в техен интерес, не наш

Чет Яну 12, 2023 8:31 am
Профил

+100
Много точно го каза.

Чет Яну 12, 2023 9:08 am
Профил
Аватар

Аз пък си мисля че нашата ситуация с еврото е малко по различна от на другите бивши соц страни които го приеха и нямаха валутен борд. Доколкото си спомням ние все още сме във валутен борд и все още лева е вързан с германската марка. И доколкото съм запознат валутата на всяка една държава приела еврото си е все още такава макар и малко виртуална. Та в този ред, германската марка все още си съществува като германска валута. Тя пък също е пряко вързана с еврото (заради това че Германия е една от държавите въвели първи еврото). И от там следва че всяко покачване двойно на цените (практически точно това би станало ако някой просто смени валутния знак в етикета) ще си е жива спекула, щото тоя "търговец" ще се прави на тарикат и ще иска да купува всичко за същата валутна стойност (1лв. > 0.5 евро) а да го продава вместо за 2 лв. за 2 евро и да си докара 300% печалба вместо само 100%.

Минавал съм през Унгария малко преди да приемат еврото. На повечето места имаше таблеки с цени във форинти и във евро и си бяха горе долу по обменния курс. Никъде не е се казва че днес сме с левове утре с евро както в Германия - най-вероятно ще има време през което ще се ползваат и двете и няма как да сложиш етикет 1лв./1 евро - е то всеки ще иска да си плаща в левове :) Освен ако лева не девалвира до лев/евро което няма как да стане, щото и марката трябва да стане марка/евро.

Чет Яну 12, 2023 10:07 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Освен ако лева не девалвира до лев/евро което няма как да стане, щото и марката трябва да стане марка/евро.

Това, което ти се губи е, че НИКОЙ не ти гарантира, че еврото ще струва 2лв в момента на приемането на еврото и превалутирането на спестяванията ти. Може да стане 3-4лв за евро и парите ти в банката от 1000лв да станат 250евро. Отделно дори да имаш депозити в евро - 1000 евра, не е ясно след приемането ни дали ще можеш да си изтеглиш тези 1000 евра като 1000 евра... Политиците може да приемат "закони" за потушаване" на недоволството удряйки валутните депозити и сметки примерно (особено нашите малоумни маши-политици)
Спекулантите по магазините са друга бира.
Инструмента за влияние (хващане за топките) чрез централната европейска банка е съвсем отделна бира (за референция - спомнете си какво стана в Гърция и как оказаха натиск и ги смачкаха чрез ограничаване на тегленето от банките до 30евра/ден...)

Плюс може би е това, че вместо сами да управляваме малката си левова "лодка" в бурното икономическо море ще се качим да се возим като пасажери на европейския по-голям "евров" кораб, но вече управлението му няма да зависи по никакъв начин от нас и той ще ни закара точно там, където поискат управляващите го, а не където на нас ни се иска да стигнем.

Чет Яну 12, 2023 10:45 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Cekins написа:
... Минавал съм през Унгария малко преди да приемат еврото. На повечето места имаше таблеки с цени във форинти и във евро и си бяха горе долу по обменния курс. Никъде не е се казва че днес сме с левове утре с евро както в Германия - най-вероятно ще има време през което ще се ползваат и двете и няма как да сложиш етикет 1лв./1 евро - е то всеки ще иска да си плаща в левове :) Освен ако лева не девалвира до лев/евро което няма как да стане, щото и марката трябва да стане марка/евро.

@Cekins, Унгария си е още с форинти и май въобще не се ослушват за евро.

Чет Яну 12, 2023 12:30 pm
Профил
Аватар

Колега от Индия ходи за Коледа до Унгария и Австрия, и каза че в Бъдапеша било доста евтино с форинтите. Което ме учуди, защото кроната в момента е доста слаба. Което пък е добро за експорта, датчаните идвали от Копенхаген в Малмьо да пазаруват с намаление :-)

Чет Яну 12, 2023 2:20 pm
Профил

Не е само Унгария, Полша и Чехия които са най-силните източно европейски икономики също не са минали към Евро. Всъщност към евро минаха леко измислените държави, Словакия, Словения, Прибалтика ...

Чет Яну 12, 2023 4:42 pm
Профил
Аватар

Някой хърватин може да разкаже от първа ръка какво се случва в момента...рязко замлъкнаха нещо...

Чет Яну 12, 2023 4:46 pm
Профил

Според мен риска не е в курса, курса ще се запази предполагам, но цените ще се променят, това се е случило навсякъде където еврото в прието. Заплатите се превалутират но цените в магазина не, или не с реалния курс, което автоматично генерира доста сериозна инфлация при повечето стоки.

Чет Яну 12, 2023 4:50 pm
Профил

Бе ...не знам, и курсът е силно под въпрос(който мникой не ще да коментира, защо ли).

Чет Яну 12, 2023 5:24 pm
Профил

stefan63 написа:
Бе ...не знам, и курсът е силно под въпрос(който мникой не ще да коментира, защо ли).

Не го коментират, защото предполагам, че коментарите ще са отрицателни ...

Чет Яну 12, 2023 6:04 pm
Профил

Много вероятно...
От друга страна - смятам, че не повече.от.1/6 от отговорните служители имат представа как ще се определя курса.

Чет Яну 12, 2023 10:24 pm
Профил

,,

Чет Яну 12, 2023 10:45 pm
Профил
Аватар

Аз много ще се зарадвам да ми "превалутират" сметките по тоя начин ама няма да се случи. Щото мойте сметки са в - а не в + ... Майка ми и баща ми имаха останали 5000 лв. заем към 1996-1997 г. за апартамента. По него време толкова струваше една кутия цигари а баща ми вземаше 500000 лв. заплата и за заема му отддържаха по 40-50 лв. месечно. Та в един момент реши да го изплати "целия" заем на "куп". Та и аз сега имам едни към 40к. кредит дето ако ми го обърнат по курс 4лв. към 1 евро ще се радвам. Ама няма да стане.

Пет Яну 13, 2023 9:25 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща