Отговори на тема  [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
Говорим за бизнес... Ако беше за кеф, разбирам. Кеф цена няма.
Обаче ако си малка спедиторска фирма или си производител със собствен транспорт всичко опира до цена. Или докарваш конкурентна цена или извършваш някаква дейност на загуба.
Все още електрификацията не е сринала цените. Тенденциите обаче са в тая посока. И макар ел. галабарниците да са като цяло по-скъпи вече има изключения. Примерно електрическия форд Ф150 е по-евтин от класическия си предшественик. Това може и да е политика на Форд. Но е факт че цените на електричките всяка година падат, докато на печките се вдигат. Нали се сещаш, че ако покупната цена е по-ниска, амортизациите са по-ниски и горивото ти е по-евтино, ти няма как да изкараш по-добра цена на километър.
Такава е тенденцията, дали ще се запази или обърне е Божа работа. Не става въпрос за това. Въпросът е, че ако тази тенденция се запази, превозвочите ще им се наложи да минат на ток. Но за да минат на ток ще им трябва и инфраструктура. И то не просто някаква инфраструктура, а инфраструктура на разумни цени. Ако си голяма компания е ясно. Можеш и да си построиш и да докараш цена. Но ако си малка компания кво правиш?
Давам ти прост пример. Не от бъдещето, а от настоящето. И то от България (не че другаде е различно). Ако зареждаш на публична станция цената клони към левче киловатчаса. При тая цена на мен ренедето ми "харчи" 13-14лв/100км. Това е по-скъпо от голфа на газ. Хайде има по-евтини зарядни, ама са далеко от мен и нито ми вършат работа, нито пък са чак толкова евтини. Дали това ще се промени някога? Не. Според мен няма да се промени, защото разходът на електричките е въпрос на физика. Може да се подобри аеродинамика, но това няма да промени нещата значително. От друга страна цената на електроенергията варира и ще продължи да варира, защото имаш пикови часов, имаш ВЕИ и още един куп проблеми. Така че ако не настане някаква форма на комунизъм, аз не мисля че фиксираните тарифи ще се върнат. По-скоро ще се махнат за битовите и колебанията ще се увеличават в бъдеще. Публичните зарядни не могат да си позволят загуба, затова техните цени винаги ще са по-близко до максималните или над максималните (както е в момента).
С две думи еФтин ток скоро не се очаква. Освен ако не си го направиш сам. Не е задължително да сееш слънчогледи като мен. Както казах големите компании ще си се разберат с енергийните такива. Ще се разберат щото става въпрос за пари и далавера и за двете страни. И ако това стане или по-скоро когато това стане, те ще имат цена на транспорт, която малките няма да могат да постигнат по никакъв начин. Нито с ток, нито без ток. Ако това не е духане на супа, не знам...

Сря Окт 25, 2023 12:12 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Говорим за бизнес...

...от който и двамата нямаме никаква представа, освен като клиенти - имате пратка за получаване, трябва да взема пратка за изпращане, приятен ден...

И пример който да онагледи колко нямаме представа за детайлите в тоя бизнес.
Филмче по националния географик за USPS. По някое време обясняваха как се съставяли маршрутите на куриерските автомобили. Специално наблегнаха, че в тях няма леви завои. Ляв завой се прави с три десни.
Звучи малоумно на пръв поглед, но вероятно има основателна причина да се практикува, и не е малоумно. Например намален брой ПТП с техни МПС, престой на автомобила, разправии, болнични, застрахователи...
Е, толкова знаем и за другите подробности около тоя бизнес. Затова предлагам да ги оставим те да си движат техните дела, а ние нашите, и да не се опитваме да им съставяме бизнес план, и да не ги оплакване.

Сря Окт 25, 2023 1:10 pm
Профил

Напоследък се говори много за амоняка като алтернативно гориво, тъй като може директно да се извлича водород за горивни клетни, така се решават много проблеми накуп - транспорт, съхранение, бързина на зареждане, установяване на течове (по миризмата).
https://www.science.org/content/article ... out-carbon
Също така амоняка може да се използва като химична батерия чрез "обратна горивна клетка" от линка горе

Сря Окт 25, 2023 1:14 pm
Профил

Говори се от много години... но файда засега няма.

Сря Окт 25, 2023 2:38 pm
Профил

Да но тук освен чистата пожарна опасност се появява и химическа, и това ще трябва да се мисли.
За електротръковете, зависи къде си най вече, писах по-рано за разликите в горивата, оня ден зареждах на $3 в невада и калифирния е около 5. Във вегас виждаш тесли навсякъде, при нас е като да видиш негър в Добрич ...
Въпроса е, че в дългосрочен план нищо не се променя, бензина в калифорния не е по-скъп защото идва от марс, данъчна политика, която ще се пренесе и на електричките.

Сря Окт 25, 2023 3:48 pm
Профил

miro_atc написа:
Говори се от много години... но файда засега няма.

To и електрически коли има още от 19 век - първата кола на Ф.Порше е била електрическа през 1893 година, но чак след близо век и половина започват да навлизат масово на пазара.

Сря Окт 25, 2023 4:42 pm
Профил

Тони цените на енергоносителите варират поради обективни и субективни фактори. Преобладават субективните като кой какви регулации е въвел и т.н. Политиците и картелите могат много да влияят наистина. Обаче в дългосрочен план нещата зависят повече от обективните фактори. Примерно цената на тока винаги е била около 3 пъти цената на горива. Причината е елементарна - от 3 единици гориво се произвежда поне 1 единица ток. Някои ТЕЦ-ве са и с по-високо кпд, но да не издребняваме.
Това съотношение вероятно ще се запази още дълго време, но с уговорката че говорим за балансиран ток. Ще се запази докато не се намери друг вид балансиращи мощности освен ТЕЦ. Но това съотношение не важи за небалансиращи източници, каквито са слънчогледите и перките. Техния ток е по-евтин не само заради по-ниските инвестиции и разходи, а защото правят ток когато те си искат, не когато ти искаш. Това е проблем и предвид това, че цените на ВЕИ продължават да падат той ще става по-голям, поне докато не измислят и евтин начин за балансиране.
Не мога да кажа какво ще бъде измислено, нямам кристална топка. Но със сигурност цените на горивата в дългосрочен план ще растат, защото нефтът не е неограничен ресурс. В същото време цените на ВЕИ ще продължат да падат, защото технологиите им се подобряват. Въпросът е къде се нарежда аутомотива в тая картинка. И по-специално EV. Както казах нямам кристално кълбо, но пък имам вече опит с EV и ВЕИ. И това, което виждам е че двете могат да се съчетават и то доста добре. Пак ще дам пример със сегашните цени - ако зареждаш на публична станция цената излиза една идея по-ниска спрямо дизел/бензин. А спрямо LPG пък цената е даже по-висока. Така че не е кой знае каква далавера да караш на ток, когато токът е левче. Само че нощната тарифа за битово е под 20ст. Това е 5 пъти разлика. А токът от слънчогледите е още 2 пъти по-евтин. При 10 пъти разлика в цената, вече нещата стават болезнени за бизнеса. Няма как да се конкурираш с някой който плаща 10 пъти по-малко за гориво. И то не е само горивото, амортизациите са в пъти по-ниски. Покупните цени също вървят в тая посока.

Сря Окт 25, 2023 5:02 pm
Профил

Има един доста съществен проблем с ЕВ който за момента не виждам да се решава а именно източник на енергия. Все още значителна част от електроенергията се произвежда от горива, колкото и да e по-ефективен процеса всичко след генерацията е много по-неефективно и изискващо инфраструктура която не съществува. Възобновяемите източници макар и сега да са много, не са много ефективни конкретно за тоя проблем защото липсва ефективен начин да се съхрани енергията. Тези проблеми имат решения, но кога тези решения ще станат масови, и дали ? Дали директното производство на водород няма да е много по-ефективен начин да се съхранява тази енергия, а ако в един момент се окаже, че е така, било то водор или нещо друго, дали няма да е много по-удачно директното му изпозлване вместо превръщането му в ток с който да се зареждат ЕВ ?
В момента има някава еуфория, от една страна данъчни облекчения и финансови стимули, от друга липсата на акцизи и налози, от трета високите цени на горивата в някои държави/щати, мода и т.н. .. въпроса е когато тази еуфория премине, когато няма повече данъучни облекчения и стимули, наложат се нужните акцизи и т.н. дали ще е все още толкова примамливо да имаш ЕВ, за тези за които е, защото за мен а като гледам и за целия щат около мен и сега не е.
Това е оище един случай в който с епозволява на бюрократи да залитат в една или друга посока, ясно е че ако има законово ограничение без значение дали е изгодно или не, дали е удобно или не, дали е практично или не, ще се мине на ЕВ, но все си мисля, че докато има избор съществена част от населението няма да желае да използва ЕВ.
Ако мислим за екология, дали няма други направления в които си струва да се мисли ?

Сря Окт 25, 2023 5:13 pm
Профил

ToHu написа:
Има един доста съществен проблем с ЕВ който за момента не виждам да се решава а именно източник на енергия.

В интерес на истината делът на ВЕИ расте... за съжаление не по най-добрия начин, но това е друга тема.

Цитат:
Дали директното производство на водород няма да е много по-ефективен начин да се съхранява тази енергия, а ако в един момент се окаже, че е така, било то водор или нещо друго, дали няма да е много по-удачно директното му изпозлване вместо превръщането му в ток с който да се зареждат ЕВ ?

Това е въпрос за хора с кристални топки. Важно е обаче да се разделят технологиите според това дали са балансиращи. Реално днес ние нямаме проблем с небалансиращи източници като слънчогледите. Технологията е толкова проста и евтина, че трудно може да се измисли нещо по-добро. Де-факто регулациите в момента ограничават навлизането им. За България примерно заявките са някакви фантастични мощности от сорта на 30GW. Очевидно ако вкарат толкова слънчогледи или перки системата отива на кино или на дискотека...
Така че водорода и тем подобни технологии биха имали смисъл само са балансиращи. Като е важно и дали говорим за дневно или сезонно балансиране. Очевидно сезонното балансиране би имало голям пазар, но специално с водорода нали се сещаш че ще трябват огромни, огромни хранилища. Иначе за аутомотива тая технология вече е мъртва. Няма как да направиш горивна клетка и резервоари за водород, а дори да ги направиш пак ти трябва батерия щото то не дава ток колкото и когато си искаш. Абсурд, това просто няма никакво бъдеще.

Цитат:
В момента има някава еуфория, от една страна данъчни облекчения и финансови стимули, от друга липсата на акцизи и налози, от трета високите цени на горивата в някои държави/щати, мода и т.н. .. въпроса е когато тази еуфория премине, когато няма повече данъучни облекчения и стимули, наложат се нужните акцизи и т.н. дали ще е все още толкова примамливо да имаш ЕВ, за тези за които е, защото за мен а като гледам и за целия щат около мен и сега не е.

Не мисля, че стимулите са в полза на EV като цяло. Реално до скоро цените на EV бяха доста по-високи дори и като сложиш стимулите. Така че едва ли това е имало чак такъв ефект. В полза на ЕV би било инфраструктура, а не регулации. И то не просто инфраструктура а такава дето ти дава евтин ток. Всичко друго е ала-бала...

Цитат:
но все си мисля, че докато има избор съществена част от населението няма да желае да използва ЕВ.

Ключовата дума е "има" преди избор. Реално 99% от населението НЯМА избор. Хората си купуват коли които МОГАТ да си позволят, а не каквито ИСКАТ. Аз бих карал Майбах примерно, ама пусто много ми миришат чорапите...
Тъй че въпросът не е какво иска населението, а коя технология ще е по-достъпната. А ако трябва да бъдем честни EV-то няма причина да не се харесва. Вие имате някакви предразсъдъци, но пробвай новите EV дето имат пробег от 500-600км, зареждат се за 20-на минути и имат N-стотин коня под капака. Единственото, което може да ти липсва е миризмата на изгорели газове ;-)

Сря Окт 25, 2023 6:20 pm
Профил
Аватар

преди месец гледах един катострофирал Форд ( EV )
за да "икономисат" 1 тон батерия такива икономии на желязо са направили, че Форд няма да си купя
аксиалното окачване се държи на 1мм ламаринки ... и 4-те колелета напуснаха чата и естествено от колата нищо не става

Сря Окт 25, 2023 6:47 pm
Профил ICQ

Всеки според нуждите и навиците. Дали това EV с 600 км ще изкара 600 км с мен ? Споменавах мисля как с метановото кади хората стигали до варна или бургас с едно зареждане, един колга отишъл и се върнал, а аз по-далеч от Стара Загорта / Търново не стигам ... и то без да съм го карал като на състезание. Имам едно усещане че на 5-тия път на който някой ми скъса нервите и настъпя малко повече ще ми светне батерийката :) Иначе не се съмнявам че въртящият момент, и ускорението ще ми допаднат, и горе долу всичко свършва до там.

Сря Окт 25, 2023 6:53 pm
Профил

Абе EQS с плюсчето си ги прави 600км като пич. Обаче не ме питай колко струва.
Виж това не е лошо... 500 км пробег, но и 400 реално да са при тая цена няма да се замисля. Но уви цената не важи за бели хора:-(

Сря Окт 25, 2023 9:21 pm
Профил

Е колко да струва, малко седанче тука гледам почва от 104. Мен не цената на МПС-то ми е толкова проблема. Иначе за бюика, не знам защо са писали large ... може аз да съм се изкривил, но под large SUV разбирам нещо от Q7 нагоре, това е колкото на щерката сапунерчето, или малко по-голямо да е :) Вече отвикнах да карам седани, и нямам особенно желание па все там дали е мерцедес, майбах или ролс ройс . Тия дни карах Акюрата и се чуствах все едно карам лагерна количка. Ако ще е нещо трябва да е или голям SUV или камионче, покрай новото камионче се разглезих и Hiluxa взе да ми се вижда тесен :) Не мисля, че от тук насетне ще гледам за нещо различно от голямо SUV, то последните 10 години е все така.
Достъпността е едно, но в един момент хората ще почнат да си правят сметките, а те с ЕВ ми се струва няма да излизат по много причини, не смао цената на енергията и първоначалната цена.
Аз лично не съм фен и не ме влече, обичам големи, комфортни автомобили, които не трябва да ги мислиш, няма ЕВ което да фитва в тия ми изисквания, ако някой ден се появи може и да го пробвам. В момента ще реализирам доста по-сериозна икономния ако си автоматизирам къщето и намаля малко разхода на електричество и газ :)

Сря Окт 25, 2023 9:49 pm
Профил

Elon Musk lost $30 billion in just over 2 days as the market realized Tesla may not be a tech giant, but a struggling car company
Не, че е краят, но е признак за това какво предстои, и дали ще е просто спад в ръста или тендеция да на,лява процента като цяло ще зависи от много неща. Показателно обаче в случая е, че Тойота упорито отказва да прави изцяло електрички. Без съмнение със събраната инерция, и въведените най-вече в европа законови промени броя на ЕА ще се увеличава, но ако всичко опре само до регулации бизнеса може и да натисне за нови промени, тоя в европа де, в сащ повече говорят и всичко е предпоследно.

Чет Окт 26, 2023 8:17 am
Профил

Много пари е налял в сайбъртръка и още не могат да започнат да го произвеждат, последно е обявил че производството се отлага за 2025.

Чет Окт 26, 2023 8:49 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2474 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 165  Следваща