|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Питане за осцилоскоп
Изобщо не сме далече, напротив - по скоро се отдалечаваме от върховните постижения в електрониката. Първо за синхронизацията - има едно нещо, вика му се timestamp, може да се прикачи към всеки пакет от данни, не е задължително да съдържа час, минути секунди...пикосекунди, може да има пилотен сигнал и синхронизиращи броячи, които да идентифицират поредния номер на пакета от данни. Второ - първият ми айфон беше iPhone 5S (в момента не съм фен на марката), все още го пазя защото това за мен е технологичният връх при мобилните им телефони, винаги съм се чудел как са успяли в такова малко и леко (в сравнение с новите телефони) устройство да натикат камера, говорител, микрофон, дисплей, тъч скрийн, мощен процесор, памет, батерия, зарядно за батерията, биометричен четец, GSM радио, WiFi/Bluetooth радио, GPS, флаш куплунг, бутони ...със сигурност пропускам нещо. Щом те са успяли да създадат това устройство то спокойно може да побереш някакъв пиклив безжичен осцилоскоп в средно голяма писалка.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пет Окт 06, 2023 1:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами не знам гледал ли си какво представлява входната част на модерен скоп който предлага да речем 5 gsps.Макар да е доста по-малко от преди 20 години, все така това са доста големи чипове, искащи сериозно охлаждане, и захранване. Очевидно ще трябва и по-сериозна памет. Синхронизирането е друг проблем, може би има някакво решение, въпреки че на мен дъртия скоп гарантира 40 ps между каналите, нов waveruner е 20ps/div, точността на измерване е доста по-надолу, това да го синхронизираш по радио си става приключение. Следващият проблем е тригерирането, какво закъснение ще добави протокола който ще се използва, друг сериозен проблем за решаване. Захранването на това нещо, и то не е тривиално, нито като мощност, от там размер на батерията, нито като параметеи, все пак искаш да виждш нещо, и там си е бая задачка. Не знам заглеждл ли си на тек isovu сондите, оптоизолирани, до 1 Ghz, дори само размера да погледнеш трябва да е достатъчно, а тази сонда е много далеч от осцилоскоп. Имаше и филмче за разработката нейде.
|
| Пет Окт 06, 2023 6:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Прегледах филмчето по диагонал. Някакви тийнове обясняваха за сондата... 
|
| Пет Окт 06, 2023 9:19 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Много харесвам 2+синхронизация. Като синхронизирам основно по синхронизацията - CS си гледам другите сигнали как вървят спрямо него. Ако трябват повече - не са ми трябвали повече аналогови. Ако са цифрови - на ЛА. Сега си купих 2 канален таблетен. Приятен е, не съм го ползвал много. Но няма синхро канал. За сега ми върши работа. Имам и смесен към компютър, но са му спрели поддръжката и програмата за визуализация е дървена. Ще видя дали някоя от свободните не го поддържа- бях доволен от тях.
|
| Сря Окт 11, 2023 5:26 pm |
|
 |
|
nik
|
Пристигна машинката... DHO924S На пръв поглед много добре но бързо се натъкнах на някои бъгове, вече известни по форумите, явно не са се престарали с тестове... дано скоро пуснат ъпдейт
Не остана време да пробвам логическия анализатор, тия дни по коледа...
|
| Пет Ное 17, 2023 11:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Аз се замотах и още ми седи в кошницата. За колко време пристигна?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Ное 17, 2023 1:46 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Откъде си ги купувате тези подаръци? Батроникс, друг доставчик или директно от Ригол? И като каза DHO924S - директно най-скъпия ли взе или си взе DHO914, дето ще подлежи на хакване?
|
| Пет Ное 17, 2023 3:01 pm |
|
 |
|
nik
|
Аз съм в англия, но трудно го намерих, навсякъде няма в наличност, само една фирма имаха 1 бройка и го купих Lambda Photometrics Казаха че до края на другата седмица щели да получат още DHO924S взех, за добро или лошо, рових набързо за хакване но не видях нещо съществено и взех този, заедно със сондата за логическия анализатор
|
| Пет Ное 17, 2023 4:14 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Точно заради липсата на наличност се замотах. В момента го има наличен само в rigolshop.eu та пръста ми е на бутона за плащане - DHO924S + PLA2216
За цената си хакването му не е много оправдано - особено ако вземеш 800 серия и искаш да я хакнеш до 900 т.е. да запоиш там каквото липсва.
|
| Пет Ное 17, 2023 5:02 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Благодаря за отговорите. За хакването съм съгласен, че няма много смисъл, защото разликата в цените е малка. Серия 800 изобщо не я обмислям вече, защото и аз прочетох за хардуерните разлики. Изобщо не ми се занимава. Осцилоскопът и сондата почват да правят една сума към 1300 евро. Да разбирам ли, че само осцилоскопа върви без сонда? Вероятно да, щото не пише нищо за нея. Убеден съм, че PLA2216 е съвместима с тази машина, щом я поръчваш с осцилоскопа, затова няма да проверявам. Този осцилоскоп като че ли няма WiFi опция, или поне не намирам информация при бързо търсене в документацията. Споменавам го, защото например Siglent SDS1004X-E има такава опция, макар и не директно, а чрез донгълче (не всяко донгълче става). Пръстът ти още ли се чуди, или натисна бутона вече?
|
| Пет Ное 17, 2023 9:42 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ами чудя се още - идва черния петък та кой знае, може да свалят цената. 1300 е с ДДС, без ДДС е към 1000 и нещо. Ако ти трябва лично за теб виж някой познат който да ти го вземе през фирмата си - за теб се спестява ДДС, за него намаляне на данъчната основа за печалба с 1000 евро. Сондата е тази, проверих я няколко пъти - в сайта не са я написали но в user guide pdf я пише. Отделно от всички сонди които продават само тази би влезла в дупката на скопа  За WiFi не съм проверявал. виждам, че има етернет което общо взето също върши работа. USB WiFi донгъл също би трябвало да работи защото то си е линукс отдолу - колегата Ник може да хвърли едно око дали на неговия може да подкара ВиФи.
|
| Пет Ное 17, 2023 10:03 pm |
|
 |
|
nik
|
тцъ, никаква реакция, нито на осцилоскопа нито да донгълите които имат светодиоди, не мигат, 4 броя намерих различни, нито един не работи, в менюто има настройки за мрежа само за лан порта но мишка работи 
|
| Съб Ное 18, 2023 1:19 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
под сонда кабела за ЛА ли визирате, защото другите са прости БНЦ-та, всяка по-читава сонда би станала.
|
| Съб Ное 18, 2023 9:58 am |
|
 |
|
palavrov
|
За WiFi донгълите може и да се подкарат ако има ssh или сериен интерфейс към линукса дето се търкаля вътре. Най вероятно скоро ще му намерят хак и ще започне да се модва или ще му се направи опън сорс фирмуер + апп сторе. Тази машинка ако е отворена би имала доста потенциал.
Тони, сонда кабела е точно за ЛА.
|
| Нед Ное 19, 2023 5:12 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
rigolshop.eu ще правят ли black friday или другаде да се озъртам?
|
| Нед Ное 19, 2023 5:37 pm |
|
|