Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Относно сегментите - явно избира сегмента само и евентуално може да се редактират параметрите му в SCH List прозореца.
Отделно би трябвало да може да се изтрие само тоя сегмент, ама 09 не го може това.

Относно параметрите - може и да няма такава възможност. Има къде по-прости неща, за които им трябваха години за да ги оправят...

Нед Дек 03, 2023 12:54 am
Профил

Абе има ли начин да се приоретизират библиотеките в PCB-то? Проблем са ми някои компоненти които съм ги кръстил както и в протелските/алтиумските, пориемрно CON1, axial0.4 и т.н. искам да ги взема от моята а не от алтиумската, но в същото време не искам да я махам.
Вчера ми се обадиха от алтиум, да проверяли дали съм имал нужда от помощ, но май не очакваха това което им чуха ушите, като почнем от там че изпозлвам нелегален 17 щото нямам нерви и време да боря 23, до там че от Protel 2.8 до Алтиум 23 аз лично виждам 5-6 смислени промени и всичко останало е правено от меринджеи които са се чудили как да си оправдаят заплатата. Не останаха много доволни, настояха другата седмица да ми изгубят час два с някакъв техен спец, да ми покажел някакви нови екстри ... аз му говоря то си приказва, но като знам че ще се обажда през 5 дена кандисах, да видим какво ще ме лъжат :) То гледам мога да инсталирам която си искам версия на алтиум ... почвам да си мисля дали да не махна 23-ката и да инсталирам 17-ка, така и така му свикнах вече, поне да не е нелегална :)

Нед Дек 03, 2023 6:35 am
Профил

Не съм го пробвал скоро, но по-спомен, ако добавиш твоята библиотека към текущия проект,
тя има най-висок приоритет.
В дървото на проекта десен бутон върху проекта, Add Existing to Project и посочваш библиотеките,
които ти трябват.
Също може от и от панела Components-> FIle Based Libraries -> Project -> Add library

Нед Дек 03, 2023 10:23 am
Профил

И ново питане, примерно имам 3d View, top, bottom, iso въпросът мие може ли името на изходният файл да не е само top, bottom, iso а да се комнбинира с името на файла на платката, примерно тая платка се казва GTA 01-01 съответно името на катинката да стане GTA 01-01 top.jpg ?
Ясно е че мога да сменя името на самия output, но това означава да го сменям всеки път като копирам тоя аутпут файл, а нещо се измързелих с тая екстра и взе да ми се иска само да го копирам :)

Прикачени файлове:
output name.jpg
output name.jpg [ 121.69 KiB | Прегледано 2134 пъти ]
Пон Дек 04, 2023 3:31 am
Профил

Пишеш в полето:
=DataSource+_top
Заменил съм интервала с долна черта, защото съм забравил как се задаваше интервал.
Не приема директно интервал в това поле.
Ще се наложи да направиш три output containers - за top, bottom и isometric.

Пон Дек 04, 2023 10:22 am
Профил
Аватар

al_at написа:
.....
По въпроса за параметрите - открих още една команда, която избира параметрите по име.
Звучи така:
( ParameterName = 'BOM_Description" ) and ( ParameterValue = '=Description')
Но това пак си избира параметрите, без да избира компонентите.

Това мисля че ще ми свърши работа, поне в повчеето случаи. Пробвах го. На 23 работи.

Пон Дек 04, 2023 6:38 pm
Профил

С помощта на Алтиум форума се намери и крайното решение, от което съм бил на крачка.
- В панела SCH Filter въвеждаме филтъра от предния ми пост:
клик Apply - това избира параметрите
Отваряме панела Properties
клик Component - виж картинката. Това вече избира всички компоненти, с избран този параметър и тази стойност

Прикачени файлове:
Parameter_Referencing_Parameter_Query_Step1.jpg
Parameter_Referencing_Parameter_Query_Step1.jpg [ 243.9 KiB | Прегледано 2071 пъти ]
Пон Дек 04, 2023 10:15 pm
Профил

ToHu написа:
Абе има ли начин да се приоретизират библиотеките в PCB-то? Проблем са ми някои компоненти които съм ги кръстил както и в протелските/алтиумските, пориемрно CON1, axial0.4 и т.н. искам да ги взема от моята а не от алтиумската, но в същото време не искам да я махам.
Вчера ми се обадиха от алтиум, да проверяли дали съм имал нужда от помощ, но май не очакваха това което им чуха ушите, като почнем от там че изпозлвам нелегален 17 щото нямам нерви и време да боря 23, до там че от Protel 2.8 до Алтиум 23 аз лично виждам 5-6 смислени промени и всичко останало е правено от меринджеи които са се чудили как да си оправдаят заплатата. Не останаха много доволни, настояха другата седмица да ми изгубят час два с някакъв техен спец, да ми покажел някакви нови екстри ... аз му говоря то си приказва, но като знам че ще се обажда през 5 дена кандисах, да видим какво ще ме лъжат :) То гледам мога да инсталирам която си искам версия на алтиум ... почвам да си мисля дали да не махна 23-ката и да инсталирам 17-ка, така и така му свикнах вече, поне да не е нелегална :)

Питай ги тия бастуни ,кога ще оправят това с окъсяванията в Схемата...вече 3та година откак съм им пуснал че е бъгня.

Вто Дек 05, 2023 9:53 am
Профил
Аватар

al_at написа:
С помощта на Алтиум форума се намери и крайното решение, от което съм бил на крачка.
- В панела SCH Filter въвеждаме филтъра от предния ми пост:
клик Apply - това избира параметрите
Отваряме панела Properties
клик Component - виж картинката. Това вече избира всички компоненти, с избран този параметър и тази стойност

Ами реално аз искам да манипулирам въпросните параметри и прозореца Properties ми дава точно тая възможност. Компонентите са частично избрани (само параметрите им). Но това за можите нужди е ОК. Така че за момента проблема ми е решен. Благодарности.

Лошото е че това решение противоречи на основния начин на работа, който се върти около "Find similar...." и реално работи за обикновени стрингове в параметрите, но не и за спциалните съдържащи "=". Според мен си е бъг/недостатък, и решението с филтъра си е обикновен workaround. Във версия 30 ще го оправят :D .

Вто Дек 05, 2023 5:47 pm
Профил

Е, аз така разбрах първоначално задачата. За мен това е полезно, защото е една възможност повече -
когато са избрани компонентите с това условие, можеш да добавиш параметър към съществуващите
или да изтриеш такъв. Това в случая показва и една от силните системни страни на Алтиум - ако си избрал обект,
да намериш "родителите" на този обект. Иначе, противоречието е самата идеология на специалните стрингове,
че повечето от функциите за търсене работят след компилиране на проекта, което значи, че работят със динамично
присвоената стойност на променливите, а не със самата променлива. Ако не беше така, нямаше да работят специалните стрингове.
В случая би била достатъчна функция, която връща името на променливата като стринг, а не стойността и.
Но поне засега не знам за такава.

Вто Дек 05, 2023 6:06 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Е, аз така разбрах първоначално задачата

Да да, според мен правилно си я разбрал и решението е съвсем приемливо. Никога не съм се сещал да използвам филтъра, пък още по-малко да пиша логически изрази в него. Така че щях да се лутам или направо щях да се откажа. (thumbs up)

Вто Дек 05, 2023 8:06 pm
Профил

Аз така и неразбрах мога ли в един PCB проект да имам два различни схематика и две различни платки ... май не ...

Нед Дек 10, 2023 1:22 am
Профил

ToHu написа:
Аз така и неразбрах мога ли в един PCB проект да имам два различни схематика и две различни платки ... май не ...

Не, поне за това, което ти искаш - два напълно различни дизайна като отделни проекти. Ако в един проект заложиш три различни схеми и три различни платки (например) - няма проблем. Както и при всеки един друг съществуващ в момента pcb layout cad tool. Само че, ще имаш една схема с много страници, една обща йерархия и един общ pcb файл с няколко платки в него, които ще разграничаваш по общия им и комплексен outline board layer. Или поне това е, което аз съм правил, и това е моят опит с Алтиум. Ползвам го от 1999, когато беше Протел, но понеже не винаги съм бил на 100% само в "електрониката" или пък съм сменял tool after tool изобщо не се смятам за експерт по тази боза (определено е боза от поне 10 години). Тук има експерти, които явно знаят и кътните зъби на "новия Алтиум", та вероятно те ще дадат доста по-компетентно мнение от моето. Но според мен не може, поне доколкото разбирам твоята идея за "два различни схематика".

Нед Дек 10, 2023 2:49 am
Профил

Иначе можеш да си присъединиш към проекта много pcb файлове, но това, мисля, е ясно на всички.

Нед Дек 10, 2023 2:49 am
Профил

velio написа:
Като избереш жица в схематика два пъти и краищата й стават червени. Можеш да избереш само единия или само другия край да бъде червен също. Какво значи това?
До сега за толкова години не съм разбрал защо става така, въпреки че ми е правило впечатление.

Явно съм изключително назад в полемиките тук (преглеждам ги понякога със седмици назад, че никакво време нямам...) и може да е вече отдавна решено като тема, но да се включа с моите наблюдения по сегментите на жицата в схематика. Зададох си този въпрос преди 10-на години, защото бях свикнал с него и не съм му обръщал внимание. Ама се замислих един ден, защо става така? Освен окъсяването на нетовете при влачене, което беше коментирано тук и което е все още едно съществуващо безумие от създаването на Алтиум, това със сегментите е наистина много дразнещо. Например при Cadence Orcad това го няма - селектираш някаква жица и ти трие само един сегмент от "ъгъл до ъгъл", а не цялата връзка (ако е изчертана наведнъж като multi-segment wire). Преди добавях паразитен клон с Ctrl+W, но забелязах, че при двоен клик всъщност селектирам само един сегмент, а не "цялото изчертаване" на тази част от връзката (не мога да се изразя по-коректно, извинявам се). Малко с картинки:
Един ляв клик върху жицата и после Del - трие всичко, изчертано от проектанта "наведнъж". Обаче и двата края светят в зелено, а не в червено. Ако имаме късмет, както в този пример, ще е само малка част от нета:
Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 42.29 KiB | Прегледано 1936 пъти ]

След Del:
Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 38.08 KiB | Прегледано 1936 пъти ]

Ако имаме двоен ляв клик - вече селектираме само един сегмент от целия нет (светва в червено, обаче само единия край):
Прикачени файлове:
3.jpg
3.jpg [ 41.87 KiB | Прегледано 1936 пъти ]

И можем да изтрием само този сегмент Del:
Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 39.94 KiB | Прегледано 1936 пъти ]

Нед Дек 10, 2023 3:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180 ... 205  Следваща