|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: EV
Аз не си го представям, не знам защо ти си го представяш  На теория е така. На практика обаче е друго. Първо далеч не всички имат достъп до борсите. На много места изкупуването е на фиксирани цени, или както е на повечето места в Европа по цени от борса ден напред или най-много час напред. Което е нормално, в смисъл няма как да купуваш или продаваш ток без цена. Затова винаги има "някаква" цена предварително. Тя е на база прогноза, но в реално време понякога се случва прогнозите да излязат криви. И тогава балансиращата група или някой друг по средата го отнася, защото ако се появи недостиг и всички централи с нормални цени са натоварени отиваш на съвсем различни цени от пиковите централи. Те дерат кожи правят тъпани. В някои държави пиковите централи работят на 50 пъти по-високи цени. Точно щото рядко се стига до тях. Но въпросът е, че крайните клиенти никъде нямат достъп до подобни цени. Тесларов обаче ще може да работи на тия цени след (ако) си регистрира там енергийните дружества. Така че той ще може да прави печалба, без да ощетява собственика на возилото. Като не само че няма да го ощетява, но ще го улесни значително, защото управлението кога да купуваш или продаваш е въпрос на бая софтуер и хардуер. То не идва вградено с никой инвертор или батерия. Според мен Тесларов планира да хване тия дето са си купили от него возило+powerwall. Тези хора имат слънчогледи, имат и батерии и всичко. И нетно те могат да си произвеждат електроенергията, но сами трудно могат да я балансират. Аз съм в подобно положение и много добре ги разбирам. Поне на мен ако някой ми предложи да поеме баланса и аз да нямам сметка за ток, веднага бих се съгласил. Няма да ми мигне окото изобщо.
|
| Чет Дек 07, 2023 4:23 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
В Англия зареждане от обществен чарджър вече изиза по-скъпо от каране на бензин и нафта. https://www.msn.com/en-gb/cars/news/cha ... c731&ei=47
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Дек 12, 2023 4:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ако си имаш собствен покрив или двор в който си "насял" соларни панели - сметката все още излиза в полза на електричките - поне докато не въведат данък "слънце" за подобен вид "насъждения" ...
|
| Вто Дек 12, 2023 10:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Хубаво е да се отчита и по-голямата първоначална инвестиция. Соларните инсталации също не са безплатни.
|
| Вто Дек 12, 2023 11:28 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами то си е ясно, че електричките са кур четвъртит( да ме прощават дамите ако има такива из форума) . Това за потребителя, койтонсе е нагледал на провокативни филмчета как плъгваш кабелчето и си пееш. На практика си го набиваш сам, щото не е евтино да го зареждаш, още няма равита мрежа от зареждачки, демек чакаш некъде по магистралата 1 час да ти дойде реда за да заредиш... а колата няма никамъв автър маркет стойност, след 3 годи и никой не я иска защото смяна на батерията е 1/3 от цената на нова
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 13, 2023 2:23 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
То сега не е а ще става и по скъпо, и дори такива със собствени панели пак ще го м стане скъпо в момента в който ги обложат с правилните данъци, и накрая ще ти е и по-скъпо, и със солари ще се занимаваш, това е лично мое мнение. Може и да греша, но силно се съмнявам.
|
| Сря Дек 13, 2023 2:25 am |
|
 |
|
itso.t
|
|
| Сря Дек 13, 2023 11:12 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Сега, това е доста стара "новина" и очевидно е писана от някой, който е виждал електричка само на снимка. Току що проверих електомапса ми дава цени от порядъка 32-43p/kwh. Цените на тока миналата зима наистина скачаха, не съм ги следил и не знам колко е бил пика, но действително 65p на станция ми звучи коректно. Аз малко след това зареждах в Германия на 0.75 euro. Верно беше "еко" станция и само "зелен" ток пускаше. Нормалните зарядни тогава бяха около 0.5 еуро. Както и да е, при 65p тия герои твърдят че излиза 21p за една миля. Простата сметка показва че залагат разход от 20.2kwh/100km. Това за електричка е много висок разход. За сравнение моят е средно 13kwh/100km, но да кажем аз съм в категория малка талига. По-големите талиги харчат от порядъка на 15-16. Зимата или при екстремно каране може да се стигне и 20, само че те и ДВГ също могат да си вдигат разхода. Та ако ще сравнява, трябва да се сравнява среден със среден или максимален с максимален. Но да сравняваш максимален разход на едните със среден разход на другите... Но... въпреки, че са напудрили малко сметките (според мен при 65p/kwh повечето електрички ще дадат разход от около 15p/миля) тезата им е съвсем основателна. И аз го писал много пъти - ако се зарежда на станции електичките парите излизат почти като за бензин/дизел. По-евтино е, но малко. Сравнено с кола на газ излиза по-скъпо. Така че проблем има. Ако някой смята да зарежда на публични станции и да пести от гориво няма да спести много! От там идва и другия мит за "опашките" от чакащи да зареждат по магистралите... Ми аз опашка никъде не съм видял. Причината е повече от очевадна. И статистиката го доказва. Мисля, че беше за щатите - 98% зареждат вкъщи. Но то си важи и за цяла Европа. Може да не е 98% но определено няма логика да зареждаш на 3-4 по-висока цена, освен ако няма друг избор. Аз пак съм изключение както казва Ицо... щото съм зареждал и пътувал на дълъг път с електричка. Но от колегите с електрички, които познавам никой не съм чул да ходи някъде на дълъг път и да зарежда. Не че има нещо лошо. Няма чак такава драма ако веднъж в годината се наложи да платиш колко плащат другите колеги с ДВГ. Не боли, повярвайте ми  Но така или иначе, масово електричките се ползват за ограничени пътувания и се зареждат на домашни цени. Демек засега се пести от гориво и то може да се пести мнооого. А че това вероятно няма да е вечно е ясно. Както казва Тони ще става по-скъпо... Така че побързайте докато има още далавера 
|
| Сря Дек 13, 2023 11:46 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Колега кара Polestar току що ми каза че средния му разход е между 36 и 44 kWh пп сори на 100 мили (160км)
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Дек 13, 2023 12:33 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Какво ли няма да напише Миро за да не е единствения който е гепил "голям прецак" (по ало-ало). Хора, карайте си фосилките и не се занимавайте с еко-глупости.
|
| Сря Дек 13, 2023 1:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Що да съм гепил "голям прецак"? Аз съм си направил сметките и не се оплаквам. Засега рискът е само тотал щета от сорта на смяна на батерия или двигател. Но то тоя риск си го има при всяка кола. Дори и сметките ми да излязат криви, какво точно ме топли ако и други се прецакат? Аз постоянно повтарям проблемите с електричките, точно за да няма "прецак". Почти във всеки пост казвам, че ползването на станции не е далавера и ако някой мисли да се сдобива с електричка, задължително преди това трябва да помисли върху гараж и как ще я зарежда. Предупреждавам също и за малките батерии, че не са никак практични. Иначе е ясно! Гроздето е кисело, не е за вас! 
|
| Сря Дек 13, 2023 1:42 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Батериите все още не са им хванали цаката за претопяване. А автомобилните са така опаковани, че разопаковането им едва ли е рентабилно - все пак трябва да не се разсипят по пътя или при катастрофа, недай боже да се запалят .... подозирам, че доводите са ми като на каруцар преди няма и век и половина  Иначе тенекията ще я претопят. Ама тя каква ли част е от цената на електричката.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Дек 13, 2023 4:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
няма век  И аз доскоро така смятах. По-точно мислех, че има рециклиране, но се практикува рядко и че е мръсен процес. Оказа се, че това е само донякъде вярно... Нещото което не знаех, че "рециклирането" се прави на два етапа. В първия етап всичко се мели накуп. Примерно ако е gsm не се вади батерията, смила се всичко. После смляното се прекарва през вода, пластмаси и т.н. изплуват, тежките неща падат долу и т.н. После според технологията по различен начин отсяват някои метали като желязо и алуминий. После разни филтри и накрая остава една черна утайка. Тая черна утайка й викат "черна маса" (black mass) и цената й е 10$ на кило, защото съдържа голямо количество ценни метали. Това черно нещо отива за рециклиране на втория етап. Като вторият етап бил мръсния и се прави все още на много малко места по света, но се прави. И важното е, че има смисъл да се прави щото крайният резултат е, че към 95% от ценните метали (литий, кобалт и т.н.) се възстановяват. И това при условие, че тия процеси не са специализирани конкретно за батерии. Предполагам, че няма отделно рециклиране на батерии просто защото химията и конструкцията им се мени, а може би и няма нужда. Както и да е, за нас проблемът е че няма изкупуване. Поне у нас не съм чул. Нашите вместо да "строят" поредния завод за батерии, можеха да построят един за рециклиране до черна маса. Във всеки случай съветът към всички собственици на скапани батерии е да не ги хвърлят за без пари.
|
| Сря Дек 13, 2023 6:58 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
батерията се вади. Ако я накълцаш и прекараш през вода ще получиш водород. Затова и на запад има специални кошчета за батерии - те се рециклират по отделен процес.
|
| Сря Дек 13, 2023 7:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ти виждал ли си какво се случва с батериите от тия кошчета ?
|
| Сря Дек 13, 2023 7:43 pm |
|
|