|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
 Re: Altium Designer...
Стандартно в windows комбинацията Ctrl-F6 върти всички модални прозорци в конкретно приложение. Дали Алтиума би реагирал на това е въпрос на проба.
|
| Чет Яну 18, 2024 4:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Я тука една въпросче - защо може да задържиш Shift и да клонираш компонент в схематиката, а не може да правиш същото нещо с полигон в платката (а трябва да го копираш, пробвано, работи)? Може би е добра идея?
|
| Чет Яну 18, 2024 4:39 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Последен ъпдейт 24.1.2/16 Януари/Build 44
|
| Чет Яну 18, 2024 6:06 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами предполагам, че двете неща работят по различен начин - в схемичката просто копираш елемент, докато при печатната платка имаш отправна точка, спрямо която става копирането.
_________________www.elkran.com
|
| Нед Фев 04, 2024 10:20 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Незнам дали сме го почвали този въпрос преди - относно стандартите за схематични символи Според това което виждам, IEC60617 е действащият стандарт (европейски / международен) - (DIN EN 60617-2 to DIN EN 60617-12) Има ли някакви нови версии и кои/какви са съответните ANSI (амрикански такива) - NEMA ICS 19-2002 (R 2007), ANSI Y32.2/ IEEE 315/315 A, CSA Z99? https://std.iec.ch/iec60617http://stigel.free.fr/COURS%20pdf%20ELE ... -01-02.pdfhttp://www.moeller.net/binary/schabu/SB ... ine_EN.pdf
|
| Пон Фев 05, 2024 10:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мдаам... ГОСТ-а беше/е доста по-конкретен в УГО-тата
измежду тези 1667 елемента няма никаква логика - инвертор, N/AND, тригери?
|
| Пон Фев 05, 2024 11:04 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ми дай да го видим тоя ГОСТ, аз затова питам, щото тия стандарти май са доста архивни...
|
| Пон Фев 05, 2024 11:27 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то не е един има десетки систематизирани в ЕСКД за почти всички родове войски - електро, електроника, хидравлика, нефт/газ... най-отгоре е как всичко се комплектова, класифицира, дори и нагъването в папки е стандартизирано.
като цяло замисъла не е лош, но реализацията беше кошмарна. особено, ако за нормоконтрол ти се падне някой с фатмашки манталитет и нищо не разбиращ от конкретната материя. в крайна сметка се получаваше документация, която (уж) отговаря на всички стандарти, но е напълно неизползваема.
затова и не ми се гледа в тая посока
|
| Пон Фев 05, 2024 11:46 am |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря...ами значи и този е 73-та...т.е. няма обновени стандарти, ясни е че няма кой да измисли нов резистор или кондензатор като символи. Но би трябвало да има нови документи, които имат обновени символи, организация и т.н.
|
| Пон Фев 05, 2024 11:56 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тоя файл ми беше под ръка, конкретно мисля, че има обновления, да кажем, 82 и 91-ва след това цялата им държава изпадна в безпаметност, появи се някаква каша от стари гостове (със старите номера) и 'нови', при които само сменят номерата с 'про-западни', а съдържанието остава същото. понякога хвърлям по едно око, но е само носталгично/любителско. доколкото въобще е уместно да се слагат 'носталгия' и ГОСТ в едно изречение 'източния' свят (СИВ) се беше опитал да вкара някакъв ред в международното документиране. не твърдя, че опита е успешен, но поне имаше опит. в 'западния' свят, поне в схематиката за електроника, е такава каша, че по-скоро трябва да си египтолог...
|
| Пон Фев 05, 2024 12:08 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Виж какво... в офиса съм... ако умра от смях, ще настане паника. Недей така в работно време  А някога в СИВ излизал ли е подобен стандарт - БДС или нещо подобно, от което да има запазено копие?
|
| Пон Фев 05, 2024 12:13 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Сега ми просветна, че четиригл@в петохой явно идва от древноегипетски... 
|
| Пон Фев 05, 2024 12:18 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ново-старо 20... Темплейт за PCB / layout файл - ясно е как се прави в схематиката, но за платката... Примерно А3/А2 формат на работното пространство(не на самата платка), мерни единици мм/инч, заглавен блок, правила, стандартен стaк за 2,4,6 слоя и т.н. Най-лесно ли ще бъде да се запишат като отделни файлове, които да се водят като темплейти, или трябва да се прави скрипт и т.н. Не виждам много по хелповете...а, да се правят отделни импорти ми се вижда губещо време и нерви. Нещо такова https://fedevel.com/forum/schematic-des ... -in-altiumРазбира, вероятно е най-лесно да взема блока на TI и да го модифицирам. НякоИ пък го правили в Excel и го импортвали. И разбира се - вероятно е добре...всичкия този талаш да се добавя когато дизайна е готов или в по-късни етапи, а не в самото начало или в прототипа. ИмалО и някакъв Draftsman... p.s. и това доживях  Draftsman-a генерира Drill таблица... и в колонката Plated, попълнило Есть...молоумна автоматизация...
|
| Вто Фев 06, 2024 8:48 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
В нормалния Алтиум /доколкото може да се каже нормален  /, няма PCB темплейти. Поради това аз си копирам съществуващи платки и трия старите неща по-тях. В Алтиум 365 има PCB темплейти: https://resources.altium.com/p/how-use- ... ates-cloudТака, че ако имаш активен workspace в облака на Алтиум, може да го опиташ. Пак в 365 е и design reuse функцията, за която питаше в предишен пост. Аз имах, но нещо ми се стори твърде интрузивно-инвазивен и го зарязах. От Алтиум ми го затриха поради неизползване. А сега вече за да го активирам, ми искат да контактувам със съпорта. И ти откри топлата вода  - Draftsman-a го има от Altium 17. Ползвам го активно за автоматизиране на документацията. Много е дървен, но веднаж настроен, много улеснява живота. Има и темплейти, дори без 365.
|
| Вто Фев 06, 2024 10:27 am |
|
 |
|
Grubi
|
Да, така излиза - досега ми е трябвала само студена вода  имам май активен 365, ще погледна. като гледам дизайна на TI, това веротно е правено в Excel (някой беше споменал, че може) или пък в някой CAD и после ескпортирано/импортирано. Въпрос е също така - ако си направиш подобен темплейт, дали може да се вкарват параметри като в заглавния блок на схематиката или може да е само статичен. Като гледам тексаския е бил динамичен. За Драфтсмана е ясно, че всичко може да е динамично. Само незнам как реши че си правя документа на руски, а в опциите дори няма избор на език.
|
| Вто Фев 06, 2024 10:38 am |
|
|