Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Коли
miro_atc написа:
Та с две думи и двете, искам да може да се чете директно от гумата (за да видя ID-то) и искам и да мога да чета налягане, температура и най-вече батерия на вече монтираните гуми.
Като гледам цените на четци в али-то почват от 200лв и стигат до над 1000. Като първите нещо не съм убеден колко вършат работа, а пък от друга страна нямам намерение да отварям гумаджийница и не ми се дават хилядарки...

На баща ми колата също наскоро даде фира батерията на някой датчик и се поразрових. Практически нищо не съм направил още, ама ето информацията, която съм намерил. Може с open source инструменти, тип RTL SDR или flipper zero да се четат данните. Ето няколко линка:

https://github.com/merbanan/rtl_433
https://github.com/antirez/protoview
https://github.com/Crsarmv7l/TPMS-Flipper

В датчиците има нещо примерно като това: https://www.nxp.com/docs/en/data-sheet/NTM88Hxx5S.pdf

През повечето време спят, така че при сдвояване с колата ти трябва устройство, което излъчва 125kHz сигнал за да ги събуди - https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 1802AxtewV

За нов датчик единият вариант е да намериш точно като за твоята кола и с въпросното устройство горе да ги сдвоиш с колата. Има и един вид 'универсални програмируеми' датчици китайски стандарт - MX sensor. За тях ти трябва тези устройства дето ти си пуснал линкове, за да им налееш предполагам подходящ firmware за конкретната кола. Един от по-"маркови" производители е Autel.

Аз пробно поръчах един нов датчик уж за конкретната кола и тази излъчвачка на 125kHz за активиране, за да видя дали ще проработи, ама сигурно другия месец ще дойдат.

Пет Мар 15, 2024 12:41 pm
Профил
Аватар

И аз да питам за коли... :)
Ще ми се да си взема едно от ония оранжевите, обаче не знам как се държат в къщи, искат ли много грижи и много време навън?
Някой случайно да има такова?

Пет Мар 15, 2024 2:09 pm
Профил

radolin написа:

Бря, антирез не е кой да е, щом той е пуснал апп явно е сериозна работа ...

Пет Мар 15, 2024 2:27 pm
Профил

Не знам писах ли.... взех си това (уредчето, не датчиците).

Беше някаква прИмоция и дойде към 110лв. Това беше идеята, че не ми се даваха много пари...
Джвъчката не е лоша. Определено си струва парите, едва я разглобих... гумирано покритие върху кутията, вътре с STM32F4 с блутуут модул истински, втори радио модул кайбойски. Захранванията са уляли с няколко DC/DC-та, два on/off контролера (нещо което аз бих направил софтуерно вместо чепове). Абе с две думи китаеца не е пестил.

Единственият "проблем" е че върви със защита... Има приложение за телефон, което иска активейшън код дето идва с уредчето. Проблемът е, че ако за да дам уредчето на някой приятел трябва да му давам активейшън кодове, иначе не може да го ползва. Тъпо е, щото то си има екран и телефона се ползва само за включване, ама... не става без него.
Всъщност ако си купя пак от същата марка "ThinkCar" и OBD донгъл след изчитане на ID-тата ще мога директно да ги програмирам в колата. Аз и без друго ми трябва едно ELM327, но не знам дали точно от тия да си взема. Принципно не съм гумаджийница и не сменям гуми/джанти всеки ден. Това ми трябваше заради чести светвания на съобщения за гуми, но колата не казва какъв точно е проблема дали не чува датчик, дали батерията на датчика е ОК дали налягането според датчиците е ОК.
Сега виждам налягане, температура, ID и батерия на всеки датчик, което прави диагностиката на проблеми много по-лесна...

Пет Мар 15, 2024 2:50 pm
Профил
Аватар

https://twitter.com/TheCleanCarClub/sta ... 5801123101

Пон Мар 18, 2024 7:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
А, да питам за по-горните неща, дарчиците не се ли ,ареждат от въртенето на гумите? В смисъл може на доста по-старите систени да е така, ама от към 10 годи и може би се избягват дстчици за гуми с батерия, която не се зарежда
На моят нисан, показва налягането, след като покарам малко около 100на-200 метра. Иначе йок и дава месидж, че налягането не се мери на спряло.

Нед Апр 07, 2024 5:21 pm
Профил
Аватар

Някои автомобили нямат датчици, а отчитат нормално или ниско налягане по разликата в скоростта на въртене на колелата.

Нед Апр 07, 2024 6:02 pm
Профил

MYXATA написа:
А, да питам за по-горните неща, дарчиците не се ли ,ареждат от въртенето на гумите?

Не знам... Но докато се рових за четец видях какви ли не датчици и нито един с презареждаеми батерии.
По принцип ако има харвестинг то батерия не му трябва. Но е факт, че всички са с батерии и като се замислиш датчикът работи твърде малко, тъй че сигурно няма проблем да изкара 10г на обикновена батерия. По-скоро датчикът излиза от калибрация преди батерията да умре.

Нед Апр 07, 2024 6:58 pm
Профил

radolin написа:
През повечето време спят, така че при сдвояване с колата ти трябва устройство, което излъчва 125kHz сигнал за да ги събуди - https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 1802AxtewV

За нов датчик единият вариант е да намериш точно като за твоята кола и с въпросното устройство горе да ги сдвоиш с колата. Има и един вид 'универсални програмируеми' датчици китайски стандарт - MX sensor. За тях ти трябва тези устройства дето ти си пуснал линкове, за да им налееш предполагам подходящ firmware за конкретната кола. Един от по-"маркови" производители е Autel.

Аз пробно поръчах един нов датчик уж за конкретната кола и тази излъчвачка на 125kHz за активиране, за да видя дали ще проработи, ама сигурно другия месец ще дойдат.

Да кажа само, че с устройстово по-горе и тези датчици сработи всичко без проблем за Форд Ц-Макс:

https://vi.aliexpress.com/item/10050063 ... pt=glo2vnm

Пон Апр 08, 2024 4:02 pm
Профил

radolin написа:
Да кажа само, че с устройстово по-горе и тези датчици сработи всичко без проблем за Форд Ц-Макс:

Нещо не става ясно какво точно е "сработило"?

За смяна на датчик ти трябва само OBD и там какво софтуер ползваш, за да вкараш ID-то (което го пише на самия датчик).

Има препрограмируеми датчици на които може да сменяш ID-то. Това в случай че нямаш достъп до колата, аз друг смисъл не виждам.

Пон Апр 08, 2024 4:48 pm
Профил

miro_atc написа:
radolin написа:

Нещо не става ясно какво точно е "сработило"?

За смяна на датчик ти трябва само OBD и там какво софтуер ползваш, за да вкараш ID-то (което го пише на самия датчик).

Има препрограмируеми датчици на които може да сменяш ID-то. Това в случай че нямаш достъп до колата, аз друг смисъл не виждам.

Ами първо, самите дачтици работят (тук ми искаха по 100 лв/датчик, тези са по 10 и имах малко съмнения). И второ устройството, дето излъчва този 125Khz сигнал за събуждане.

Процедурата беше вкарваш колата в режим на обучение за датчиците - даваш и изключваш 3 пъти на контакт, натискаш и пускаш спирачката, пак 3 пъти на контакт и спирачка. На дисплея се изписва, че чака сигнал от предна лява гума. Допираш събуждачката то нейния винтил, натискаш копчето и сензора си праща ID-то. После минава на предна дясна гума и така ...

Вто Апр 09, 2024 9:18 am
Профил

Ясно разбрах ;-)

Просто при рендетата няма такава процедура и затова се чудех за къв чеп е това "събуждане". При мен през OBD-то има софтуерче с който могат да се програмират ID-та които колата да очаква. Номерът е да ги знаеш. То си ги пише на самите датчици и обикновено няма проблем, ама ние тук бяхме с повечко коли и въртяхме джанти от кола на кола.
Иначе гадното при рендетата е, че не дават никаква информация. Не показва налягания, не показва нищо. Като има проблем таблото светва и не знаеш нито коя гума нито какъв е проблемът. Много е тъпо, тъй като светва ако някоя гума падне под 2.2 бара някъде. Само че при това налягане е трудно визуално да познаеш коя е проблемната. И като отидеш на бензиностанция на която барометрите са скапани и показват едно към гьотере... става кошмар. От там дойдоха и съмненията, че може и датчиците да правят проблем.

Вто Апр 09, 2024 9:43 am
Профил

miro_atc написа:
Ясно разбрах ;-)
Иначе гадното при рендетата е, че не дават никаква информация. Не показва налягания, не показва нищо. Като има проблем таблото светва и не знаеш нито коя гума нито какъв е проблемът. Много е тъпо, тъй като светва ако някоя гума падне под 2.2 бара някъде.

Ами и на Форд е така, не знам какво толкова я крият тази информация. Като спря датчика само показа - загуба на връзка със сензор за налягане. Ама кой - не ти казва. Аз като я вкарах в режим на обучение със събуждачката установих, че само със задна лява гума проблема (не реагира на събуждането), ама поръчах направо 4 сензора, че сигурно скоро и другите ще сдадат багажа.

При спадане на налягане също - казва имаш мека гума, но не казва коя. На моята Шкода си казва задна лява примерно, ама там не са с датчици за налягане а по сензорите на АБС-а мери. И на двете коли като влезеш по разни менюта има опция да кажеш - това е очакваното налягане в гумите и да го запомни. Тоест, не е фиксирано на някаква стойност.

Вто Апр 09, 2024 10:47 am
Профил
Аватар

Тая реклама е супер, особено частта с ферарито дето условно се движи с 65 м/ч :D

Прикачени файлове:
451760443_379928655111153_4113090110860199870_n.jpg
451760443_379928655111153_4113090110860199870_n.jpg [ 74.41 KiB | Прегледано 1363 пъти ]

Нед Юли 21, 2024 7:12 pm
Профил
Аватар

Дюшевото е интересен автомобил, но е само за фенове.
Такъв не може да бъде произведен в днешно верме. На краш-тестовете ще му скъсат шортите... :D

Нед Юли 21, 2024 10:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ... 197  Следваща