|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Домашно ВиК
Миро, с тези сензори за налягане, дебити и сложни логики за управление ще направиш голяма автоматизация, която ще доведе в даден момент до голями проблеми. И аз бях залитнал преди време в тази посока, но си дадох сметка, че тази система ще трябва да може да я поддържаи и някой друг освен мен. Коплкото по-просто, с по-малко на брой прости и достъпни компоненти - толкова по-малко проблеми и по-лесна поддръжка ще имаш. Освен това както смяташ да нямаш централно водоснабдяване, а да използваш само сондажа - аз бих сложил отделна втора помпа само за поливане без никакви хидрофори и т.н., а само с необходимите защити за самата помпа. По този начин при авария на едната помпа ще имам възможност за използвам веднага другата като резервна - с помощтта на 3 ръчно управляеми крана. Щом хоризонта на водата ти е само на 5-6м под земята, втората помпа може да не ти е потопяема, а обикновена евтина самозасмукваща едностепенна центробежна помпа. Тя е много по-евтина от потопяемите, много по-проста и е много по-надеждна. Тези помпи за разлика от потопяемите позволяват и частично регулиране на изходния дебит с кран в изхода, като по този начин можеш да си настройваш работната точка по P/V диаграмата, а също да променяш и ел. консумацията на мотора ѝ.
|
| Чет Мар 28, 2024 9:22 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Нивото на водата е 5-6м под морското ниво, но теренът ми е около 11м над морското ниво, така че дълбочината на сондажа е малко повече. Не става със засмукваща (то става, ама тръбите трябва да са винаги пълни).
Значи целта на питането е да направя добро решение. Аз някакво решение имам и в момента, но е грозно... Под правилно решение разбирам помпа с дебит до към 10 кубика/час. Това е по-скоро таван, реално и 7-8 ще ми стигат си мисля. Всъщност изборът ми се свежда между 750W и 1kW като мощност. Това гледам се предлага. Не знам кой вариант ще е, зависи от това какво ще е управлението. Ако намеря свястно управление, ще сложа по-мощна помпа.
Решения с две помпи ми се струват неудачни. Най-много да ги заклещя в сондажа, отделно всяка пак да трябва да си система с управление, с хидрофори и става циганска работа. Една помпа ще е, няма проблем с цената й, въпросът да е с правилното управление и добре сметната, така че да имам стабилно налягане в една точка. От там насетне дали ще поливам или ще се къпя няма значение. То и за поливането си трябва налягане за пръскачките, тъй че няма как да спестя от христофорите... В селото има десетки къщи, даже и един бивш депутат си направи къща с мраморите и стъклените огради и т.н. Така че има доста хора със сондажи и системи и съм сигурен, че не са на ВиК щото проблемът с ВиК-то е, че лятото като се изсипят туристите и няма налягане. А за тия имоти се вижда как едновременно се включват по 5-10 пръскачки. Не съм ходил да ги разпитвам, но предполагам системата им е една. Правят си в нея налягането и толкоз. Пак казвам няма никакво значение дали ще пуснеш за поливане или за пиене. Водата е една. Това не са подпочвени води и да има разлика. Водата от ВиК е абсолютно същата като качество, просто техния сондаж е на около 1км от мен.
Дублиране също не ме интересува. Аз съм "дублиран" с ВиК... Имам кран, ако нещо моята система падне, завъртам крана и толкоз. Няма да остана без вода, ще остана по-скоро без налягане, щото както казах лятото е ужасТ. Сегашната помпа също ще я запазя и ако се наложи вадя едната и слагам другата. Става бързо не е проблем.
|
| Чет Мар 28, 2024 10:47 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Малко се позамотах, но вече е време да слагам нова помпа... Не мога да си харесам честотен инвертор с пресостат. Най-доброто което откривам е e-POWER от MAC3. Изглежда прекрасно, единствено интерфейсът му за управление е доста фиктивен. Предлагали някакви WiFi модули, обаче в БГ май никой не ги внася, то и да ги внасяха май не вършат никаква работа. Поне в документацията единственото за което може да се ползват е през някакво тяхно приложение да си гледаш текущото налягане. Тъпо... много тъпо. Налягането е хубаво да може да се вижда отдалечено, обаче още по-хубаво ще е да може да се управлява. И не само налягане, то има 20-30 настройки. С две думи, има WiFi ама почти безполезен. Всъщност не държа да е точно WiFi, може да е 485. Grundfos имат такива решения, обаче е някаква сложна система. Тая система първо не поддържа инвертори или поне навсякъде е показана с обикновен пресостат. На всичкото отгоре тоя пресостат е с външни датчици, демек отделно се купуват. Отделно интерфейсен блок, отделно комуникационни модули. Това вероятно има логика когато правиш индустриална система с голямо табло само за помпи и управленията и да сложиш PLC-та ала-бала... Прекалено сложна цялата работа. Някой случайно да знае нещо подобно на тоя e-POWER? т.е. пресостат+инвертор+интерфейс. Може и да са отделни устройства, макар че идеята на италианците е супер - всичко в една кутия, пресостатът е проточен и водата охлажда инвертора. Само дето интерфейсът им е някакъв куц, а аз искам да го ползвам.
|
| Вто Май 14, 2024 11:11 am |
|
 |
|
Pif
|
Искаш помпата ти да върти постоянно? Искаш помпата да се включва за да повишава налягането като отвориш крана на чешмата и динамично да вдига оборотите в зависимост от потреблението и налягането? Каква е целта на упражнението?
Има ли буферен съд под налягане? Поне така се прави за малки постройки - малък хидрофор с бутилка под налягане и помпата само донагнетява като падне нивото под определено. Има такива и с по 30-40 литра съдчета. А инвертори колкото щеш. От 100-ина лева китайски до няколко К. Всичките могат да се управляват по скорост, по позиция и по въртящ момент. Имат си всичките параметри на света които се сетиш и поне 2-3 протокола. Умните са с повече. Имат и по 2-3 аналогови входа и дори аналогов изход за параметър по избор.
|
| Вто Май 14, 2024 11:26 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Искам да построя комунизма  Естествено целта е да управлявам помпа до 1kw. Естествено имам буферен съд и управлението може да е само om/off... обаче с инвертор и управление на дебита мисля, че ще се получи по-добре. Както казах идеята е да построя комунизма, демек да се откача от ВиК. В момента сондажът се ползва само за поливане тъй като не мога да поддържам налягане. В предните постове вече обясних, че решението с две помпи не ми изглежда подходящо. Така че ще е една помпа и за битови нужди и за поливане, което усложнява малко нещата с наляганията. Но това е положението. За целта предпочитам да имам интерфейс в реално време, желателно цифров т.е. нещо от сорта на MODBUS по RS485. Още по-добре да е безжичен, т.е. по TCP но не е толкова фатално. В краен случай и аналогови сигнали стават, просто ще ме измъчат повече. Целта е малко застраховка. В смисъл ако случайно се окаже, че системата не издържа на дебита да мога да изключа клапаните за поливане, преди някой в банята да е изпищял  И тъй като комунизмът е скъпо удоволствие не очаквам цена от 100-на лева 
|
| Вто Май 14, 2024 12:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Според мен е най-добре да погледнеш към отделен инвертор, датчик за налягане и помпа. За поддръжка също ще е по-удобно.
|
| Вто Май 14, 2024 8:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Предпочитам да не рискувам аз да управлявам помпата, ако това имаш предвид. Вече се напарих и заради тъпия пресостат гръмнах над 1000лв. Е и твоите любими китайци имат пръст, щото бойлерите им цъфтят при 6 бара... Но няма значение вече, важното е да не правя повече гафове. Пък и няма смисъл, хората са го измислили, направили са продукт и едва ли ще успея да сглобя нещо по-добро и по-надеждно. Единственият проблем е с интерфейса. Тъпото е, че има такава опция. Освен тоя е-Паоур гледах и други производители и там уж има опции, обаче пълна мъгла. В краен случай ще мисля за отделен датчик, но читав датчик е поне 100 лв, отделно трябва и някаква мерачка за да го вкарам в компютър и към мерачката ще трябва вероятно и захранвания и жици. И цялото това нещо ще живее в шахтата където е влажно... Сещаш се колко мъки би ми спестило ако пресостатът си има опция wifi или поне жица някаква. Дори да е само един сигнал, че налягането е извън нормалния хистерезис пак ще ми свърши работа. Все някой производител трябва да предлага нещо подобно...
|
| Вто Май 14, 2024 9:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Значи каквото и да правиш и управялваш в една хидравлична системна задължително трябва да имаш механична защита, в случая за налягане имаш клапани за свръхналягане. Какъвто и да ти е контрола тия клапани са задължителни по много причини. Примерно ако имаш секция от исстемата която е през еднопътен вентил. Тази секция ще вдига нялагане при всяко тръгване и спиране на помпата ако няма консумация от нея, представи си я като кондензатор с диод. Всеки пик зарежда кондензатора. Същото става и в хидравличните системи, особенно тия с вода. Пример, система която поддържа 12 бара, и тия 12 бара се поддържат доста точно, вкл. и с механични клапани, част от системата е през еднопътни клапани, зад тия клапани налягането спокойно отива 17-18 бара и стои там.
|
| Вто Май 14, 2024 10:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Не помня коментирахме ли до момента идея с 2 разширителни съда и 2 пресостата за всеки един от тях. Съдовете моге да не са големи - примерно 20-30 литра.
Помпата пълни първия разширителен съд, който през клапан е свързан към поливната система. Директно от този разширителен съд през възвратен клапан се свързва втори разширителен съд и къщата. Идеята е, ако пресостата на "къщата" включи по ниско налягане, то той ще включи помпата и ще задейства клапана за да спре поливната система. Когато се вдигне налягането в разширителния съд за къщата (съответно и в този за поливането) - ще отвори клапана към поливната система и ще даде сигнал към помпата да спре. Този сигнал ще е обединен със сигнала от пресостата на разщирителния съд за поливната система, така, че ако поне единия от двата пресостата е включил поради ниско налягане - помпата ще се включи. Помпата ще се изключи само ако и двата пресостата достигнат границата на високото си налягане и изключат.
Може да се заиграем и с нивата на включване и изключване на пресостатите, но това не е задължително.
Това ми изглежда като "малка автоматизация" - само пресостати, клапани и релета/контактори/солидстейт релета. Ще е лесно за поддръжка и ремонт.
Може да се наложи да се добави и таймер задаващ закъснение при изключването на помпата, ако в момента се полива, за да се избегне спирането и после почти моменталното включване на помпата. Това може да се избегне, ако пресостата на съда за поливната система изключва при малко по-високо налягане от пресостата на къщата.
|
| Вто Май 14, 2024 10:29 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз продължавам да не мога да схвана смисъла от измерването на налягането. Помпата няма отношение към налягането в системата. Помпата се грижи да има достатъчно вода в буферния съд. Налягането се генерира от компресор. Въпроса е колко трябва да е налягането. Масово центробежните помпи имат налягане около 2-3 бара - 20-30 метра воден стълб. За да вдигне по-голямо налягане трябва да е многостъпална. Също така потопяемите помпи имат проблем да работят при ограничение на дебита на изхода - те се охлаждат от преминаващата вода и ако дебита е намален -прегряват. Няма никакъв проблем да се превключва с вентили на къде се подава водата - дали към разширителният съд или към поливането. Но така или иначе ще трябва пълноценен хидрофор с компресор за да поддържа налягането в буферния съд. Това дето няма да изпуска и налягането ще си стои - не е опция. Най-малкото въздуха под налягане се разтваря във водата в съда и се губи въздух.
|
| Сря Май 15, 2024 1:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Няма как компресор да вдигне налягането, налягането се вдига от помпата, и разширителен съд е крайно неправилно, това е нещо съвсем друго, тук става въпрос за хидрофор. Хидрофора го играе кондензатора в изправителя, налягането е еквивалент на напрежението. Хидрофора е съд в който водата компресира газ, обикновенно въздух. Тук важното е че го компресира водата, компресор няма в системата. Хидрофора може да е без мембрана, с диафрагма или .......балон ....изгуби ми се термина, на английски bladder. Налягането се вдига от помпата, хидрофора просто поема някакво количество вода за сметка на въздуха който се компресира, съответно след това се отдава. Едностъпална помпа може да даде и 10 и 20 бар, проблем в това няма. Причината да се използват многостъпални е защото са потопяеми, там се търси малък диметър, а при млък диаметър няма как да постигнеш хем дебит хем налягане с едно колело и едно стъпало. От всеки модел помпа имаш различни типоразмери, и за всеки типоразмер имаш по няколко криви, в зависимост от налягане и дебит които са нужни. Помпите са пото-яеми, защото имат лимит в NPSH, Net Positiv Suction Head, без да влизам в детайли от това се определя от каква дълбочина може да засмуче, но за центеобежни помпи не е голяма затова трябва да се потапят, като тук не е важен само парметъра на помпата, има методик по което се определя колко трябва да е минималния за да нямаш кавитация. Измерване на налягането не е нужно освен ако не искаш то да се регулира от помпата, което в много случаи е безмислено, пресостата на хидрофора върши точно това. Регулиране на налягането през помпата се прави ако имаш система без хидрофор.
|
| Сря Май 15, 2024 7:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Има много причини да ми трябва налягането... Чисто технически трябва да проектирам по-точно изградя система, която да работи надеждно. Ако досега имах изградени няколко десетки такива системи щях да пусна темата в раздел обяви "търся точно еди какво-си" и да не коментираме. Но нямам нито опита, нито точно задание колко метра капково ще имам, колко пръскачки и изобщо какъв дебит ще ми трябва и т.н. Още повече, че тия неща ще се променят всяка година. Със сегашната помпа ако пусна да поливам налягането пада и затова не я ползвам за битовите нужди. Целта е с новата да нямам такъв проблем, но предвид написаното по-горе не съм толкова сигурен. Затова и първата причина да меря налягане + дебита към къщата е да имам възможност да спирам част от поливането в случай че системата не се справя с консумацията. Дай Боже да не се налага, но предпочитам техническото решение пред това да паля свещи. Втората причина е пак техническа - диагностика. Примерно разширителния съд ми е с балон, който доколкото чувам на няколко години се сменя. Обикновено хората го сменят "на ухо", т.е. когато усетят че помпата се пуска твърде често и за твърде кратко. По принцип с инвертор би трябвало пусканията и спиранията да са меки даже и без балон. Така че може и да не е фатално, но все си мисля че няма да ми навреди ако мога на компютъра в офиса от време на време да преглеждам графиките, вместо на село да седя и да се ослушвам за тоя или оня проблем. Там обикновено имам достатъчно друга работа. Ако изобщо съм там, щото това все пак е на море и ще оставяме гости сами и не искам да се налага да се обяснявам всеки път - не пускайте тоя кран, спирайте оня като ще се къпите и т.н. И стигам до философските причини... Аз наистина се опитвам да купувам предимно "умни" уреди и се опитвам да правя "умни" къщи. Не че съм направил кой знае какво, но поне се опитвам. Не защото така е модерно, а защото все пак съм инджинер и средното ми като специалност беше АП, тъй че е нормално да имам склонност към автоматизации. Но за да може да автоматизираш каквото и да е трябва да имаш информация от обекта. Малко е странно, че точно в технически форум трябва да обяснявам колко е полезно да имаш информация за уредите и системите вкъщи. Чувствам се като дето карал в насрещното... сложете един домашен асистент или нещо друго и ще ме разберете. Не знам как да го обясня, просто се налага ако тръгнеш по тоя път. Иначе не става... или става пародия като зелената сделка и прочие глупости. Казвам го щото миналата седмица най-накрая сложих слънчогледи и на село. Вече съм с два парка и еко-меко отвсякъде. Но сериозно погледнато, за да има файда тия слъчогледи трябва да се балансират. А това хич не е толкова просто колкото звучи. Трябва или някой да робува и да гледа дали пече Слънци преди да включи котлона или го измисляш да работи и без да създаваш главоболия на женорята и всичко наоколо. Който тръгне по тоя път ще разбере за какво говоря....
|
| Сря Май 15, 2024 11:27 am |
|
 |
|
Pif
|
За решаване на инженерен проблем си трябва инженерен подход. Първо се поставят на масата известните данни а после се търси начин да се съберат неизвестните. Топлата вода е открита много отдавна и всико се знае. В твоя слуай имаш съд с балон в него който отделя водата от въздуха под налягане. Това ти спестява един проблем като компенсация на въздуха заради разтваряне във водата но ти създава друг проблем да не знаеш колко вода имаш в съда освен ако не мериш налягането през отделен порт на съда. В жилищните хидрофори има голям съд в който нивото се регулира с поплавъци и крайни изключватели а налягането на въздуха се поддържа с отделен компресор. Налягането в съда се държи сравнително високо и на изхода има един или няколко регулатора на налягане. Примерно във високите блокове се разделят на няколко кръга. Високите етажи получават по-високо налягане. С батериите и котлоните е същото. Просто твоя подход е отзад напред. Дай да купим тоя инвертор и сега да видим как с него да направим някоя изгъзица и ако може да е шарено. Правилният подход е обратен - колко котлона имам, колко слънчогледа имам, колко ток трябва да мога да дам от батериите, колко от слънчогледите, колко от енергото. Кое ми е по-евтино - да си изразходя батериите като ресурс или да си купувам ток от мрежата. И тука идва и динамичното решение когато след 1-2 години цената започне да се променя на всеки 15 минути да си направиш логиката кога по колко от кое да дърпаш.
|
| Сря Май 15, 2024 12:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако ти пада налягането причината е или в недостатъчен дебит на помпата, т.е. не е достатъчно мощна или в липсата на вода, т.е.водния стълб намалява и помпата не може да вдигне нужното налягане или още по-лошо оставяш я без вода. Преди да тръгнеш да правиш новата система е по добре да разбереш защо ти пада налягането, тъй като подходите за този проблем са различни.
|
| Сря Май 15, 2024 4:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Налягането пада защото дебитът за поливане е голям, а тепърва ще става още по-голям. Вижте вече обсъдихме въпроса, че не ми се прави втори сондаж. Не искам да слагам втора помпа, защото мисля че ще е проблем. Единствено мога да сложа още по-малко мощна помпа. Не съм купил нова помпа още, щото помпи има всякакви и в наличност. Искам първо да реша проблема с управлението, защото там изборът е далеч по-сложен.
Ако толкова много държите на цифри... водният стълб ми е около 1.5 метра, затова не стават две помпи. Обикновено това е много нисък стълб, но в предни постове обяснявах че това е под морското ниво и е на брега на морето. Затова тоя стълб не пада, независимо с какъв дебит помпя. И не само, че няма смисъл да се задълбава, ами е опасно защото при по-голяма дълбочина има опасност да изкарам солена вода. Има такива случаи в селото и затова навремето не задълбахме надолу да правя стълбове. Така че това е положението. Относно дебита с който поливам. В момента е някъде 2-4 кубика на час, зависи от дължина на маркучи и броят им. Без маркучи съм замервал 4 кубика. Това е със сегашната помпа. Това може да изглежда като много, но не е много предвид нуждите. Тая пролет извън моя парцел изкарах капково и само там спокойно си отива такъв дебит. Моят парцел е поне 4-5 пъти по-голям, демек ако се пусне всичко ще мина 20 кубика като стой та гледай. За тези които не са в час с цифрите ще кажа, че стандартно ВиК слагат 5 кубикови водомери, защото се приема че при тяхното налягане и тръба 3/4 повече няма да мине. Демек на мен необходимият ми дебит е поне 4 пъти по-висок отколкото стандартен ВиК абонат може да ползва. Сега очевидно е глупаво да слагам помпа за 20 кубика. Който е запознат с помпите знае че има такива, даже и 3 инчови има, т.е. ще се събере и съм 99% сигурен, че няма да има проблем със сондажа. Но както казах това очевидно ще е глупост. Да слагам индустриална помпа за да мога да поливам всичко едновременно. Разбира се, че ще се избягва едновременното отваряне на всички възможни кранчета. Затова като помпа мисля да се спра на около 10 кубика/час, защото толкова е долу-горе лимита на повечето масови помпи. По-нагоре вече става друг класа, друга мощност което също ще ми е проблем за слъночгледите и т.н. Та така това е положението. По дефиниция инсталацията ми ще позволява 2-3 пъти по-голям дебит отколкото може да осигури помпата. Даже и повече щото максималния дебит е обикновено при минимално налягане. Така че гарантирано ако се отворят повече кранчета налягането в системата ще пада. Няма как да не пада... И единственото решение е да не се отваря всичко. Но това практически е по-сложно отколкото звучи, защото една част от нещата ще са автоматизирани (пръскалки, някои кръгове). Но други ще са си само на ръчен режим. И ако автоматичните клапани мога да ги програмирам както си искам, то няма как да кажа на жената кога да си полива цветята и кога да не ги полива. Просто ще ме изгонят барабар с автоматиките и помпите и всичко останало. И ако пръскачките вземат че се пуснат точно след като жената е пуснала ръчно някои кръгове и е влязла да се къпи... аз го отнасям. Единственото техническо решение е автоматиките да се изключват автоматично когато се налага. Ръчните кръгове плюс битовата консумация ще са редуцирани като тръби и ако се наложи и чрез централните им кранове така че общо да не претоварват помпата (ако са само те).
Просто ми трябва да знам дали има дебит към къщата (за това съм намерил датчици) и да знам налягането в системата. При ниско налягане и битова консумация веднага изключвам автоматиките поне за известно време след като битовата консумация е спряла. Когато няма битова консумация ми е все тая какво е налягането, даже ако пресостатът е умен ще го командвам да го сваля умишлено. Няма смисъл да товаря излишно помпата да прави едно налягане, което после така или иначе за капковото ще свалям. А в повечето случаи капковите ще се пускат нощем, когато няма битова консумация. Мисля, че това решение е достатъчно просто и дава куп други възможности (споменах за диагностики и т.н.). Не разбирам защо трябва да търся други решения изобщо. Още повече, че така или иначе 101% ще ползвам електронен пресостат, който си има цифров датчик за налягането и както казах имат някакви "опции" да изкарват тая информация. В краен случай бих сложил и отделен датчик за налягане, но ако мога да ползвам пресостата що не? Пак казвам ако има интерфейс и мога да го пренастройвам динамично и това ще ползвам, що не?
|
| Сря Май 15, 2024 8:01 pm |
|
|