Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: EV
miro_atc написа:
...Но знам че вече около 10% от китайците правят EV на печалба и то на цена/качество което са непосилни за западните компании...

Съотношение цена - качество е един много универсален параметър който показва... нищо.
Значи ако изделието е прекалено евтино, в случая електромобила, това го оправдава то да е некачествено. Ясно. :D
Както нееднократно сам си подчертавал, китайските EV в чайника са по две за левче. Явно е наивно да се очаква каквото и да е качество.

Съществения въпрос: каква е причината непрекъснато да се информираме за пазара на EV в чайника?
Така или иначе няма да използваме автомобили произведени за него, а и дори да имаше такава възможност, не съм сигурен че бих искал...

Сря Май 29, 2024 11:29 am
Профил

Миро противоречиш си. В единия случай казваш как китай нямали нито опита нито традициите нито технологиите на европа а в следващия случай обясняваш как с някакви милиарди инвестиция изведнъж са направили технологичен скок и са задминали целия свят. Нещо не се вързва. Как до вчера си садил ориз и не си виждал кабел и си карал на газена ламба и днес си станал водещ в разработките на нови технологии.
Китайците дръпнаха от крадене на технологии. Да, но сега вече не могат. Затвориха им кранчето. Под 18 нанометра няма да слязат. ЕУВ не могат да направят. Няма кой да им даде машини. Всичкото което имат е откраднато. Кажи поне едно откритие или разработка направено от китай. Нещо открито.
А това, че произвеждат боклуци - е ясно. Колко народ измря от запалени електрически коли и автобуси... Това там е ежедневие.

Сря Май 29, 2024 11:32 am
Профил

Pif написа:
Миро противоречиш си. В единия случай казваш как китай нямали нито опита нито традициите нито технологиите на европа а в следващия случай обясняваш как с някакви милиарди инвестиция изведнъж са направили технологичен скок и са задминали целия свят. Нещо не се вързва.

Не си противореча.. Това са факти, които отказвате да видите.
За да направиш по-добра ДВГ кола, какво се иска? Да измислиш по-добър ДВГ двигател или по-добро окачване и т.н.? Все неща, които не могат да се случат или ако се случват то подобренията са малки или за сметка на цена или нещо друго. Това е технология която се е развивала и развивала и няма как да измислиш нещо толкова добро, че да биеш старите кучета.
Това е факт! И тоя факт важи не само за китайците.

От друга страна имаш технология, която тепърва прохожда. Електричките днес НЯМАТ НИЩО ОБЩО с електрички от преди 5-10 години. Нито като параметри, нито като цена, нито като каквото и да е било. Само за 4 години цените на батериите падна 5 ПЪТИ примерно.
И това са факти!
Но зад тия факти стоят милиарди, много милиарди долари инвестиции. Защото едно е да измислиш нещо, друго е да организираш производството му. Искат се много пари. Искат се и много пари за да оцеляваш в тоя бизнес, защото всеки ден се измисля нещо ново. Но за да почнеш да произвеждаш новото трябва да изхвърлиш куп машини преди да се изплатили и да инвестираш в нови.
Кое тук не е ясно, че парите решават всичко? Къде точно си противореча?

Цитат:
Как до вчера си садил ориз и не си виждал кабел и си карал на газена ламба и днес си станал водещ в разработките на нови технологии.

И какъв проблемът? Няма никакво значение дали съм садил ориз или домати. Никой до преди години не е произвеждал електрички, не и по сегашните технологии.
Така че опит няма. Има нови разработки, но за да стигнеш от разработка до производство трябват БЕЗУМНО много пари.

Цитат:
Всичкото което имат е откраднато. Кажи поне едно откритие или разработка направено от китай. Нещо открито.

Пак казвам това няма абсолютно никакво значение. Ти и перпетум мобили може да разработиш, обаче ако тръгнеш да го произвеждаш без пари едва ли ще успееш.
Факт е, че ако тръгнеш да купуваш батерии най-добрите батерии и като цикли и като тоци и като температури и като цена и като всичко са или на BYD или на CATL. Виж колко процента от производството на батерии държат! Казваш откраднали са... Сигурно са крали, те нямат скрупули. Въпросът е от кого? Кой друг произвежда подобни батерии. Отговорът е почти НИКОЙ. Или не са толкова добри, или не са на тия цени... Така че фактът е факт - те са най-добрите на пазара.

Цитат:
А това, че произвеждат боклуци - е ясно. Колко народ измря от запалени електрически коли и автобуси... Това там е ежедневие.

Говориш неща, който четеш от пропагандата...
Хайде на бас, че не си проучвал нещата и нямаш идея за какво говориш?
Ще ти кажа само фактите за които има достатъчно статистика - пожарите при ΒΕV са 20 пъти по-малко вероятни спрямо ДВГ и това е навсякъде, т.е. включително и Китай.
Единственото вярно нещо в историята е, че в Китай имаше много пожари... обаче какво гори и защо гори, не е това което ти си мислиш!

Сря Май 29, 2024 12:05 pm
Профил

Дай да видим кой от нас чете пропаганда? Ти от къде знаеш какви са батериите на БУД ? Колко батерии са ти минали през ръцете? Колко си тествал лично ти? Кой ти гарантира, че това което пише по брошурите е истината а не рекламен трик на некадърни мениджери?
И кое е новото и революционното в технологията на електричките? Имат по-нови магнити? По-нови медни кабели? По-нови ламарини на магнитопровода? Преди 15-ина години минаха на силициев карбид. Свалиха малко загубите на инвертора. И след това?
Цените са ги свалили - супер, оптимизирали са производството. Но батериите не са кой знае колко по-добри от оригиналната батерия на сони от 90-те. Кое е иновативното?
А видеа от запалаени електрички и автобуси в китай колко щеш в тубата.

Сря Май 29, 2024 12:16 pm
Профил

Pif написа:
Дай да видим кой от нас чете пропаганда?

...

А видеа от запалаени електрички и автобуси в китай колко щеш в тубата.

Добре, покажи нещо...

Не се заяждам, просто мисля че очевидно че следя технологията и се "набутвам" и някои неща съм ги проучвал по-детайлно.
Пожарите за които говориш са от самозапалвания на батерии. Дотук си прав. Всяка пропаганда се базира поне на някаква частици истина.
Повечето от тия пожари са не от претоварване или нещо друго, а от изтичане на електролит. Затова няма значение дали батерията се зарежда или просто си седи. Просто електролита има склонност да се самозапалва при контакт с въздуха. Затова и не бива да изтича, поне определени електролити. От този проблем естествено са страдали възможно най-евтините батерии и естествено в Китай.
Има една подробност обаче и това е, че такива батерии НЕ са използвани в нито един модел BEV, a само в хибриди. Така че това което виждаш на клиповете са хибриди!
Сега без да навлизам в детайли защо хибриди и защо по-често в Китай... мисля че това не е интересно. По-интересно е какво гори на запад. Имаше един паркинг в англия, на който миналата година изгоряха 1500 коли. В Австралия също имаше подобен голям пожар и много щети. Има и стотици единични пожари... Та какво гори?
Има специален доклад от австралийската пожарна с описание на тия случаи, мога да ти го намеря ако държиш... може и сам да си го намериш. Има и десетки други доклади и на застрахователи и т.н. Доказателства и статистика да искаш!
Та въпросът е какво гори? Защото на запад няма евтини китайски хибриди или боклуци.... Ще се изненадаш какво гори. Самозапалват се скъпи и престижни западни марки като Ланд Ровър и Ланд Крузърите са на първо и второ място във всички класации. Разбира се няма да прочетеш това в пропагандните медии. Само в доклади, които никой не чете... Никой не иска да прави лоша реклама на западните рекламодатели. Нормално. По-добре дай да се присмиваме на китайците! Или на "електричките", нищо че статистиката показва точно обратното. Не мога да си представя какъв шум щеше да се вдигне ако големите пожари като горните дето писах бяха причинени от електрички. Какъв ли шум щеше да се вдигне само...

Сря Май 29, 2024 12:40 pm
Профил

Ти го обърна на геополитика. Дай нещо техническо. Аз от геополитика нищо не разбирам. Разбирам от ток и от батерии.

Ето ти тест правен от мой познат. Има сервиз в щатите за електрички и хибриди от поне 15 години. Той ми даде първата лийфска батерия, бмс и инвертор от лийф.
https://www.youtube.com/watch?v=Jz37WycW-7E

Ето ти запалващи се автобуси:
https://www.youtube.com/watch?v=T71cVhxG_v4
https://www.youtube.com/watch?v=wzwqLekgDSc

Пълно е с такива видеа. Ако искаш може да тестваме батерия от рено която се пали и батерия от нисан която не се пали. Имам ги и двете.
А това дето електролита ще изтече и се пали от контакт с въздуха - хептен ме загуби. До сега не съм видял литиева технология с толкова течен електролит, че направо да се разтече. Сепаратора е напоен но чак да е в течна форма - не съм виждал.
А запалването е от дендрити които пробиват сепаратора. Като сваляш цената и вдигаш енергийната плътност правиш батерията опасна.
И много от любимите ти тесли се запалиха и точно заради некадърния БМС и връзката между елементите.
https://www.youtube.com/watch?v=dQxm6n7SdvE
https://www.youtube.com/watch?v=sAQlLu5ttOk
https://www.youtube.com/watch?v=2UAAnD3ydLE

Имаше едно видео с червена тесла която се запали но човека беше в безсъзнание и не можаха да го извадят и човека изгоря в колата.

Сря Май 29, 2024 1:23 pm
Профил

Pif написа:
Ти го обърна на геополитика.

Аз ли го обръщам наистина?

Тези неща и заключения трябва да се правят от хора специалисти в тая област. В случая пожарникари и разследвания на всички случаи, не на няколко видеа в тик-ток. Хората правят анализ какво се пали, защо, какви мерки за безопасност трябва да се предприемат и т.н. Тези анализи после се ползват от застрахователи да си оценяват рисковете, ползват се и от регулатори и т.н.

Няма негорими коли. Пожари има и при ДВГ и то както казах чисто статистически пожарите при тях са няколко порядъка по-вероятни. Няма и негорими батерии, особено с литий - неговия рън'авей е 170С. Е тоя клип дето си ми го пратил с отверката... ми нагрей до 170 градуса и виж дали няма да гори после.
Затова при батериите температурата е много важно нещо и естествено ако поради късо или друга причина се прегрее става страшно. И естествено има такива случаи.

Това с дендритите не е точно така. Има много изследвания че те са много по-често явление отколкото се предполагало. По-точно често се появяват микро-дендрити, които предизвикват микро разряд (то така са и открити по смущения в напрежението) и при тоя разряд се самоунищожават. Както и повечето "къси" както знаем. Но в общия случай енергията не е достатъчна да предизвика самозапалване. Поне досега аз не съм видял доказателства в тая посока.

За Рено не съм чул да правят батерии.... Моето зое е с LG, лийфа не го помня с какви беше, но това няма значение. Важното в крайна сметка е реалният риск. Щото риск пак казвам винаги има при всяка една кола, без значение на бензин или ток. И моето твърдение е, че като цяло пожарите при електричките са на порядък по-малко. Което не означава, че няма пожари изобщо. Включително имаше случай в шоурум на BYD. Беше голяма сензация и нормално... Да ти се запали нова кола докато се зарежа в шоурума си е шоу отвсякъде. Та аварии има, включително и с Тесли. Но пак казвам въпросът е статистика, примерно толкова коли за толкова години колко са изгорели, по какви причини и т.н. Другото е търсене на сензация или пропаганда.

Едит:
https://www.evfiresafe.com
Това е сайт от про-EV пропагандата, тъй че самият той не е е интересен. Но вътре могат да се намерят линкове към официални отчети от различни служби...

Сря Май 29, 2024 2:12 pm
Профил

Pif ами за качеството на R&D си прав че не може да се съди само от няколко дни прекарани там и един поглед, но като видиш два етажа R&D и хората не си чоплят в носа а работят, и не го правят специално за теб, мен там ме развеждаха просто за да ми покажат да видя, не да ми правят демонстрация. Позволи ми да мога да видя разликата между работещо R&D и такова чоплещо си в носа и отбиващо номера. Хората си работят и наитстина правят R&D, разработват си техни материали, разработват решения, тестват ги, имаше поне 4-5 интегриращи камери в които течаха тестове докато бях там, няколко материала се тествха отделно за топлопроводимост и якост, не чета китайски, но като им погледнеш по дъскичките изглеждат прясно изписани .. може и на бесенка да са играли не знам, но със сигурност не беше нещо писано преди 1 година вече хванало прах и избледняло. А за Осрам, не ми показаха каквото искаха а каквото аз исках, не бях там да им гледам R&D-то, както и друг път съм писал заниманията ми в сферата на безопасността ми осигуряват достъп до места където иначе е невъзможно да се влезе ако ще и най-големият им клиент да си. А аз като ходя на такива места съчетавам едното с другото, хем върша това за което ми плащат, хем се образовам, информирам ...

Сря Май 29, 2024 7:08 pm
Профил

Може да изглежда, че не правя нищо но на молекулярно ниво съм всъщност доста зает.
Това, че някакви хора правят някакви неща не е гаранция, че правят нещо смисленно. И тука в БГ имаме една голяма фирма дето стотици хора работят усърдно по цял ден но платката започва да дава признаци на живот на 15-тата ревизия. Софтуера започва да се налива и инициализира някъде към 22-24 ревизия. Сещай се, че всяка ревизия отнема по 2-3 месеца и повече. Та и тези наще хубавци също са много заети и бачкат яко, обсъждат ... просто нямат акъл да знаят какво да правят.
Ако китаеца ти каже, че 2 или 3 ревизия влиза в мас прадъкшън - съм съгласен, че РнД-то им е читаво.
Няма да ти разправям как едни колеги 3 седмици се бореха с един 12 волтов ДЦ мотор с контролер дето като няма бушони и изгарят транзисторите а като има бушони и не изгарят ама и мотора едвам върти. А мотора е 30 ампера. А тея хубавци сложили домашни бушони АЦ и освен това 5 метра кабел от акумулаторите до бушоните и мотора. Ама кабела беше 2 квадрата. Няма да ти казвам колко документи се изгенерираха, рипорти, измервания ... 7 човека 3 седмици. Накрая всичко се реши като ги накарах да ми пратят снимка на опитната постановката. Казах им да сменят кабелите и проблема се реши. Но написаха още 100 страници рипорт със снимки и графики и т.н. Та хората са работили доста усърдно по 12 часа на ден 6 дни в седмицата. Просто акъла не им е стигал да разберат защо тоя мотор не се върти. Та толкоз за китайците и РнД.

Сря Май 29, 2024 9:26 pm
Профил

Ани нищо не казвам освен моите впечатления, занимавам се с развий и производство 30 години, имам наблюдение над всякакви екипи и смея да твърдя че усещам нещата и доста рядко греша в преценката по е в това отношение. Може и да е била грешна преценката ми, но като взема в предвид всичко съм по-склонен да мисля, че не е била грешна.

Сря Май 29, 2024 11:33 pm
Профил

Още един "+" за електромобили
https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... t-feribota

а относно непрекъснато растящата цена на тока - дори и без либерализация тока пак ще бъде повишен просто ще вземат парите от друго място под друга форма - това относно идеята да помислите за кого да гласувате....
https://clubz.bg/149661

Чет Май 30, 2024 8:51 am
Профил WWW

Харесва ли ми или не - тенденцията е към намаляване на автомобилите с ДВГ за сметка на електричките. Ако успеят да направят и евтин натриев акумулатор с много цикли (дори и да не е много лек) - това ще е технологичен пробив при съхранението на ел.енергия и ще промени света, който познаваме днес. (нещо като CRT и LCD дисплеите преди няма и 15-20 години)
За себе си виждам приложението му като градски автомобил. За извън градски - втори автомобил с ДВГ, който ще се използва няколко пъти годишно.
Ако човек има двор (или покрив), на който да си "насее" солари, нещата изглеждат повече от приемливи - като при Миро например.
Ако след време ще може батерията на автомобила да се използва и в домашната соларна инсталация като сторидж, нещата ще изглеждат още по-добре и по-приемливи.

А относно изборите - трабват ни не "YES man-и" и разни набедени европолитици (по-католици и от папата), а такива които да защитават българските интереси в ЕС. Такива в ГЕРБ, ПП_ДБ, БСП и ДПС аз лично не виждам. Ако вие виждата - посочете ми някой, който е възможно да съм пропуснал.

Чет Май 30, 2024 9:52 am
Профил

Лични впечатления :
Един мой съотборник рибар си купи ТЕСЛА.
Каза че била най малката батерия....каквото и да значи това.
Отиваме за риба -от Финикс до Прескот където има едно езеро( мини язовир)
На отиване всичко е ОК...да де ама само на 100мили (165км) и кавал свири на поляна.....на гугъла търсим зареждачка ,покзава 3-1 не бачка и отиваме на едната ...курец-зареждачката е тип зареждач за за вкъщи – 4мили на час....
Вече търсим бърза зареждачка, има ама е на 33 мили .... щем не щем тръгваме и се молим да стигнем а и хубавото е че пътя е нанадолу...... пристигаме и .....аааа всички места заети и още толкова Тесли чакат да се махне някои та да заредят...и чак тогава ние....във време –колкот е на 1вата кола останало +30-40 мин на тия дето после че се закачат и полсе още 30-40 мин ние да напълним......изчака ми се чакалото.....добре че все още времето е ОК,кат стане жега се навираш в една бензинджиница...аиде тая е що годе голяма ма съм видал навряните в бензинджиница дето е голяма 5х5 метра... направо да умреш от кеф че си спестил 10-20 долара за бензин.

И друг път съм се качвал на Тесла ама да идем на обяд или на някакво пътуване от точка а до б за 10-20 мин и никога на съм обръщал внимание кое какво е ...ама сега имах време...
Първото –вози като дърво, поне на тая обзавеждането е далече от луксозно и всичко е на тоя таблет в средата...екран е далеч от свясен ,ако има слънце като при нас в Аризона се вижда много зле.

Един ден като направят бързите зареждачки да са по на 100 км една от друга поне –ок...ама дотогава не искам да чуя за ел кола и да ходя по пущиняка .
За в града –да ...бързи зарядни има много и да свърши тока ,заебавам я и все ще се добера до нас а и все някои ще помогне да я докарам до зареждачка..
Ама като гледам какви са разстоянията тука при нас в Америка ...... на много места обикновена бензинджиница няма на 100-150 мили па камо ли зареждачка.

Пет Май 31, 2024 9:40 am
Профил

Това за малките батерии съм го казвал неведнъж мисля...

Макар, че при Тесла "малката" обикновено е над 50kwh, те имат хиляди модификации но не съм чул за по-малки. У нас масово се продават коли с наистина малки батерии и пак ще кажа от тях по-добре стойте надалеч. Може да се купи само от човек, който знае какво прави. Или ако е подарък за тъщата, но и това не е добра идея, щото няма да стигне достатъчно далеко ;-)

Пет Май 31, 2024 10:46 am
Профил
Аватар

Малки са за краварници, но за гълъбарници би трябвало да стават...

Пет Май 31, 2024 11:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 165  Следваща