|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:05 am
Кондензатор за резонансни DC/DC конвертори
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Кондензатор за резонансни DC/DC конвертори
Общ въпрос: Как да избера кондензатора в резонансния кръг на резонансни LLC DC/DC конвертори? Въпроса е относно пиковия ток, средния ток, максималната разсейвана топлинна мощност от него, ESR и т.н. Като пример гледам WIMA MKP 10. Не виждам нито един от тези параметри. Дават само тангенс делта, но не виждам как от него да си сметна средния и максималния пиков ток без максималната допустима мощност на разсейване и еквивалентното серийно съпротивление на кондензатора ?!? Аз ли нещо не гледам както трябва или чета неправилния документ? Някой може ли да даде яснота по въпроса?
|
| Сря Ное 06, 2024 5:39 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
 Re: Кондензатор за резонансни DC/DC конвертори
chatGPT ще ти даде много изчерпателен отговор.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Ное 06, 2024 6:09 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Тази задача е коментирана в няколко отделни теми, доколкото помня. Без (малко) четене няма да мине, дори и да трябва да сметнеш нещо "набързо". За да подбереш кондензатора, трябва да определиш освен честота и качествения фактор на резонансната верига, а също и да сметнеш товара. Бях дал и архива на Тексас от техните семинари за ключови захранвания. Този файл би трябвало да ти свърши работа.
|
| Сря Ное 06, 2024 11:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Резонансния си е костелив орех, обаче пък новите контролери се справят много добре. Помня преди ...почти 30 години, правих резонансен, май отиде 6 месеца до де стане бал резонансен, а сега за две можеш да го пуснеш, изтестваш и верифицираш, а ако е само да тръгне ...вече тръгват почти от раз.
|
| Чет Ное 07, 2024 7:26 am |
|
 |
|
emilvtc
|
d_jelev, благодаря за файла и за архивите на TI, които беше качил преди време. В прикачения PDF на страница 25 точка "11. Select the Resonant Capacitor" се фокусират само и единствено на дератинг по напрежение, което е ОК. Липсва инфо относно избора в зависимост от тока, качествения фактор, ESR, максималната мощност, която кондензатора може да разсейва при дадена температура на въздуха около него и т.н. Диаграмата с напреженията има връзка с токовете и всичко за което питам, но е неявна. Не трябва ли да се избира кондензатора и по други параметри освен по напрежение?
Това не са ли основни параметри на кондензаторите?
|
| Чет Ное 07, 2024 10:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
тука гледа ли : https://www.wima.de/en/our-product-rang ... rs/mkp-10/там кликни и на graph, ще видиш ESR ето тоя pdf е малко по-пълен : https://www.wima.de/wp-content/uploads/ ... MKP_10.pdfНо ако искаш повече данни погледни някой сходен на epcos примерно, по спомен имат доста подробни данни.
|
| Чет Ное 07, 2024 7:15 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Правих резонансен конвертор през 2014 и не помня всичко, затова ще трябва да "импровизирам". Но ползвах точно този гайд на Тексас, както и още един на ST, който ти прикачам тук. Качественият фактор се определя от индуктивността и кондензатора, които си подбрал, това е ясно от формулата. Тук идват лимитациите при селекцията на компонентите - какво точно можеш да заложиш като капацитет, индуктивност, напрежение, товарен ток и т.н. Спрял си се на WIMA, полипропиленов филм, които се ползват много при по-високи честоти, вкл. и LLC топологии. Аз също ползвах WIMA MKP за моя конвертор тогава. Щом подбереш кондензатора за съответното напрежение (r.m.s. трябва да е), трябва да му сметнеш реактанса Xc. (1/2*pi*f*C). Знаеш r.m.s. напрежението, знаеш вече и реактанса, оттам намираш тока през него, също r.m.s. Тук вече идва на помощ параметъра tan δ. Има го в дейтаШИТа, това е dissipation factor. Гледаш в коя категория е твоят кондензатор спрямо честота и капацитет и взимаш този tan δ. След това пресмяташ еквивалентното ESR=Xc*tan δ в [Ω]. Вече имаш ESR, имаш и тока в r.m.s., смяташ каква е мощността. Тя мощността може да се сметне и като Vrms*Irms*tan δ, ама така или иначе, този фактор ти трябва. Сега трябва да провериш за този ток и тази мощност дали всичко е ок, или ще трябва наново да си "пипаш" резонансната верига (кондензатор, индуктивност, ток...). Тук ти трябва друг параметър, който също го има в дейтаШИТа, и WIMA са го кръстили както виждам specific dissipation. По същество е разсейванта мощност Ват на Келвин. Пак е в табличен вид. Според геометричния размер на избрания от теб кондензатор си има посочена стойност на този рейтинг във [W/K]. Знаеш си мощността P, знаеш вече и това "специфично" за размера на кондензатора разсейване, оттук си намираш температурната разлика ∆T=P[W]/specific diss.[W/K]. Кондензатора трябва да не се "суши" на голяма температура, ама мисля, че е ясно. Ако имаш делта към 30К и околна температура 45°C, получаваш 75°C, което не е критично, при условие, че му дават даже 100°C (което си е много, аз на повече от 60°C-70°C не бих го излагал). Надявам се, че този пример дава някаква яснота, поне спрямо спецификациите на WIMA. Щото на други производители със сходни кондензатори спецификациите може да имат съвсем друг вид и е доста объркващо. Дори да описват едни и същи параметри.
|
| Чет Ное 07, 2024 9:58 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
И още нещо да вметна - напрежението, на което ще работи кондензатора! Той си има някакво номинално напрежение в r.m.s., отделно и voltage derating по температура и по честота (виж графиките). При компенсационни вериги както е при резонантните конвертори, r.m.s. може да е много голям и дори 2kV кондензатор може да не е достатъчен и ще работи (например) на максимум 300Vrms. Тогава, както казах - трябва да се лавира със стойността на кондензатора, или честотата, или да се пипа дизайна, да се комбинират компоненти и т.н.
|
| Чет Ное 07, 2024 10:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
d_jelev, Благодаря за коментарите ти. Нещата ми се изясниха мисля.
За да се постигне по-високо Vrms работно напрежение мисля да свързвам кондензатори с по-малък капацитет в паралел. От графиките се вижда, че кондензатор 1uF за 1600 Vdc при 200kHz може да издържи максимум 700 Vac при повишение на температурата му от самозагряване в следствие на ESR и тангенс делта с 10 градуса.
За моите сметки използвам основно документа на ST, който прикачи в предишния ти пост. За момента още нямам идея кой точно микроконтролер има таймерна система със съответните къмпеари и управление на пълен мост, която да може да се сетне да работи по начина, по който е описано в документа. Един цикъл на щтракане на моста преминава през доста стъпки на превключване. Ако не намеря подходящ контролер мисля да използвам съответен чип за конвертора, а с микроконтролер и DAC да бъзикам обратните му връзки по напрежение и ток, за да постигна MPPT за соларните панели. Целта е микроинвертор с вход 42V от 600Wp панел и изход 320V DC.
|
| Пет Ное 08, 2024 9:55 am |
|
 |
|
ToHu
|
Моя съвет е зарежи идеята за микроконтролер, няма да спестиш нищо, слагай специализиран чип, той ще си пасе всичко.
|
| Съб Ное 09, 2024 6:04 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Емо ако почваш всичко от нула - разонантния е последен избор. По памет в една друга тема го обсъждахме - дори при тебе е БУСТЕр - от ниско да направиш високо напрежение- аз такова не съм правил , но преправях няколко резонантни заранки- мъка голяма е . Да спомена пак че резонатното има смисъл ако се знае колко е натоварването - в случая моито беше 250 вата - ако на изхода е 220-250вата е супер, ама ако му сложиш само 20 вата е голяма клизма. ползвахме специализиран чип на ОН Семи.
|
| Нед Ное 10, 2024 2:54 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Освен споменатото по-горе( прочетох го по диагонала и през няколко реда) трябва да съобразиш И реактивната мощност. За кондензаторите, които биха ти свършили работа, мерната единица е kVAr!
_________________ Хайде де!
|
| Сря Ное 27, 2024 12:11 am |
|
 |
|
velio
|
Защо резонансен? До колкото знам има полза от такъв за по-ниски смущения, но едва ли има друга. Отделно че товара трябва да е по-постоянен, т.е. не може да е нещо дето се мени от почти 0 до почти 100%. Относно кондензаторите - виж и китайските BM Cap. Правят доста кондензатори за разни индуктивни котлони и т.н., виждал съм по разни инвертори техни. Изглеждат що-годе читави. И цените са по-добри от на Wima да речем. https://www.bm-cap.com/index.php/product-category/induction-heating-capacitors/
|
| Сря Ное 27, 2024 5:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе преди 20 години имаше съществена разлика в КПД-то, за аеро спейс имаше смисъл заради обем/тегло/кпд но това идва на цена, в момента единственото преди ство май остават по ниските излъчвания. Да ама с размерите в момента не е зор и да го екранираш ако трябва и пак да докараш такива излъчвания с доста по-малко мъки.
|
| Сря Ное 27, 2024 6:30 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
И аз имам подобни наблюдения за LLC. Много тесен работен прозорец, който почти никога не съществува в една спецификация. Боли го хикса клиента за КПД-то, че било малко по-добро. Той си иска "wide line regulation" и "wide load regulation". И разбира се - стабилизано напрежение дори, когато няма никакъв товар. Мисля, че мотивацията да дълбаем в резонансните решения е че са интересни и малко по-уникални, по-особени, теорията им е привлекателна и екзотична. Но като цяло, както казват колегите, това обикновено е "последен избор". Досега в 100% от случаите никога не е било най-доброто решение на задачи, с които съм се сблъсквал. Главно заради промените във входа и товарните изисквания.
|
| Сря Ное 27, 2024 10:51 pm |
|
|