|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:43 pm
нямате ли чувство че нещо не е наред
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: нямате ли чувство че нещо не е наред
Добре колко според теб е реалната цена на едно жилище в София. Или дай да напра им тая сметка, 2002/3 жилище в София беше между 40-70 к евро. По това време да речем си работил в нашата сфера и си получавал между 3-4 Хил лв което за оня момент беше май около10 средни заплати. С тия пари, в онзи момент си получавал 48000 на година, за 5 години 240000, и е логично с тая заплата да се огледал в някое жилище по така, да речем около 70, много колеги за толкова си купуваха в онзи момент. Това прави половината от дохода ти, да вярно голям доход, ама искаш и кола, и не искаш в това жилище да живееш както е живяла баба ти, и в крайна сметка с една доста голяма заплата, ненормално голяма да кажа, пак не можеш за 5 години да изплатиш жилище и да живееш комфортно, и то това при доста ниски цени на имотите към онзи момент, доста преди бума. Примерно на мен в онзи момент пари не ми оставаха, въпреки че получавах доста голяма за времето сума, т.е. какъв е бил избора да се стискам да живея като Скот, или по скоро да не живея а преживявам за да събера и да си купя жилище ....мерси не е за мен, да някой колеги спестиха, 100-на Хил за 3-4 години, живеейки 2-3 ма под наем, и ако не ги изведа някъде си стояха вкъщи да ядяха полева храна ....така че дай да бъдем реалисти.
|
| Чет Дек 19, 2024 12:10 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
2000-2002 бях доволен и на 1200 лв. заплата. Явно съм бил доста назад с материала.
|
| Чет Дек 19, 2024 12:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не, тонито е напред.  Да, тогава 2 бона бяха добри пари, 3-4 взимаха много малко.
|
| Чет Дек 19, 2024 12:25 pm |
|
 |
|
nik
|
Аз правя друга сметка, която важи за всяка година при всякакви доходи - вариант с паразити по веригата или вариант без паразити? Кой е по изгодния?
Иначе ако трябва да се впускаме в подробности - аз бих избрал 5 години като скот и цял живот без инфлация и парите да ми стигат, от колкото цял живот да храня паразити и за мен все да не стигат.
|
| Чет Дек 19, 2024 12:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Имам чувството, че сметките ви са доста постни... Купувате жилище за Х пари. То обикновено е на замазка и шпакловка - голо и недовършено. За да заприлича на жилище, трябва да инвестирате още Y пари. А за да стане госно за обитаване трябва и да го обзаведете, и за целта трябват още Z пари. Тоест, сумата която трябва да спестите нараства значително. Разбира се имате избор, и можете да ползвате жилището в оригинален вид, и да живеете в палатка по средата на дневната... 
|
| Чет Дек 19, 2024 12:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за мен са изнасилени неща. Аз лично не съжалявам нито за стотинка изхарчена за глупости. Сега не казвам, че всички трябва да са като мен, защото аз и лев не бях спестил, но пък да спестиш за апартамент за 5 ....това е другата крайност. Затова има банки, затова има ипотеки, и едното няма общо с другото, в смисъл и флцията и растящите це и не са свързани непременно с наличието на заеми и ипотеки. Това са държавни политики, когато държавата се меси в пазара това се случва, и естествено винаги ако има мегдан ще се злоупотребява от бизнеса. А и един друг въпрос, какъв е проблема да живееш цял живот под наем ? Според мен първо трябва да решиш какво е важното за теб, за мен никога не е било да си купя имот, или кола, или последен модел телефон .....работех, живеех, много по важно ми беше да си доставя удоволствие, не съм работел за да се прибера и мизерствам ...3000 ги изхарчвах до стотинка за удоволствия, и не съжалявам за нищо. И сега не е много по-различно, работя и няма никакво намерение да робувам нито на пари нито на имоти, парите са за да се харчат, всичко останало е скотски живот. Ако искам ще си стоя в къщи, ако обаче искам ще си правя кефа както реша и ми е все тая дали имам собствено жилище или не, и всъщност аз нямам ... 
|
| Чет Дек 19, 2024 12:51 pm |
|
 |
|
nik
|
Не просто са свързани, фиатните пари са сърцето на инфлацията. Незнам защо си мислиш че не са свързани.
Аз не съм купил къща защото ми е важно да притежавам такава, купил съм я по съвсем други причини, заради паразитите и изкривения пазар
Ако сега плащам наем ще бъде над 2к на месец за същата къща, докато вноската по ипотеката ми е 600, 450 главница и 150 лихва, дори за краткосрочно пак наема е супер неизгоден, ако стоя 5 години на едно място по изгодно е да го купя и после да го продам. А масово има хора стоят по 20 години на квартира и реално са изплатили напълно чуждо жилище. Но накрая нямат нищо.
Другата причина е инвестиция, дали ще живея в това жилище или ще го отдам под наем, пък даже и празно да стои - до преди да скочат лихвите беше най изгодната инвестиция която защитава спестяванията от инфлация, един вид възползвам се от балона който надуват. сега има малко затишие, никой не купува щото сега няма далавера с високите лихви, всички чакат да паднат цените и лихвите и пак да започнат да купуват.
Схемата е така направена, Тия цикли през десетина години не са случайни. Или се възползваш или работиш двойно повече за наполовина по малко.
|
| Чет Дек 19, 2024 1:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И какво точно не ти харесва, че плащаш по-малка вноска по заема от колкото наем ? Аз разбирам цените да са невъзможни, ипотеки да не се отпускат, или ако се отпускат заплатите да са прекалено ниски за да не могат да се изплащат. Премисли пак добре дали наистина е толкова лошо колкото ти се струва. В САЩ ипотеки има много отдавна, хората купуват и изплащат за 10-15 години, и до към края на 70-те балони въпреки това е нямало и цените са били сравнително стабилни. Т.е. наличието на пари не е фактора което води до балоните, е на друг фактор. Те са няколко, хората с елакомят за лесни печалби, лихвите са ниски дай ще купим къща и ще даваме под наем...след това дай ще купим къща и да не я даваме под наем ще плащаме само лихва, и след 3 годи ще рефинансираме и ще кеширане разликата и т.н. ...всичко това естествено си има причини. Заеми които го позволяват, отпускане на заеми н хора на които преди не са отпускани, съответно повишено търсене и т.н. ...а това пък е резултат от държавни политики, натиск в-у банковия сектор .... дават му се гаранции, иска се от него, и той започва пък да спекулира с това ...купуването на къща става самоцел, бизнес, инвестиция ... Както и оръжейната индустрия не убива хора, така и банковата не прави балони, това е резултат от човешка дейност.
|
| Чет Дек 19, 2024 3:54 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Точно. При мен ипотеката е с 1% фиксирана лихва т.е. винаги ще е под инфлацията и реално колкото повече време минава толкова по малка е ще е вноската заради инфлацията на приходите ми и отделно вдигането на цената на имота. Кредита е инструмент. Просто трябва да знаеш кога и как да го ползваш.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Дек 19, 2024 5:31 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
По скоро е обратното. Инфлацията е необходима за форсиране на икономиката. А като има инфлация няма как да я покриеш със злато от въздуха но пък от въздуха можеш да си направиш банкноти (минали една фотосинтеза за целулоза) и те затова обвиняват банките, че правели пари от въздуха. Някой някъде решава колко пари да напечата и да пусне в обръщение. Затова и фалшифицирането на пари е такъв голям официален грях и се наказва толкова сурово. Та този някой, който ги взима тези решения не е нито министър нито депутат. И като резервната валута е $ то всички други са заключени да ги цака американската печатница на долари. Затова и всички конфликти напоследък. Номера ще минава докато всички си мислят, че имаш най голямата армия. И затова е важно да не влизаш във война за да не разваляш старателно градения образ за великая могучая.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Дек 19, 2024 5:39 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами богатите държави се пренаселват а жилища почти не се строят, след време ще стане като в Хонконг и Сингапур, хората няма къде да живеят, ще се тикат по 20-30 в един апартамент и ще спят в гардероби на смени за да не са на пътя. Инвестицията в жилище не само ти спасява спестяванията от инфлацията но и осигурява жилище на поколенията.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Дек 19, 2024 5:41 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Е, байХой, в някои страни не може да оставиш жилище на поколението.... в някои страни общо взето купиваш правоото да живееш без да си собственик дефакто. Също в други страни(европейски) данък наследство е такъв,че много пъти наслендниците продават имота само за да могат да платят данъка, за да не се овътрят...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Дек 19, 2024 8:32 pm |
|
 |
|
nik
|
едно по едно... първо - това, че някак съм вързал двата края в чужда игра по чужди правила не означава автоматично че трябва да ми харесва. това че плащам по-малко от тези които са под наем не означава че е правилно. даже напротив - ако не бяха паразитите по веригата отдавна щях да съм приключил с всякакви плащания, покупки и инвестиции. второ - лихвите от 1% вече ги няма. сега след 2 понижения лихвата на централната банка в УК стана 4.75, което ще рече че ако някой купува жилище сега в най добрия случай ще му дадат ипотека около 6%, при малък депозит повече. доходите в последните 10 години не мръднаха, но цените на всичко са двойни. жилищата и те са почти двойни, а в района на лондон са невъзможни, повечето англичани не могат да си позволят покупка както преди. в БГ както винаги всичко изостава, тъй че има голяма вероятност лихвите да се изравнят. трето - както и да го премислям с паразити по веригата няма как да е наред всичко. натоварващо и скъпо е да играеш по чужди правила които си ги менят както им изнася. някой някъде реши че ще финансира украйна и вдигна цените на енергийните ресурси, финансираха ги 2 години, на хората им дойде много нанагорно и на изборите показаха недоволството си - с невиждано мнозинство спечели опозицията. какво обаче се оказа - опозицията играе в същия театър, никаква промяна след изборите. даже сега още вдигат цените на тока. четвърто - не можеш да сравняваш европа със сащ, там са повечето паразити, включително и европейските паразити кихат на американските. те доят от целия свят и могат да си позволят безнаказано много по-екстравагантни експерименти с много повече грешки, но мен това не ме вълнува. каквото искат да правят там, не ми харесва, че европа потъна за чужди интереси. икономически нещата се сгомнясаха, и са по-зле от колкото ги представят по медиите. до тук беше само изкуствената инфлация, инерцията е голяма, сега ще има още естествена, докато се прекалкулира всичко с новите разходи. и всичко заради едни паразити дето са свикнали да си печатат хартийки без да работят, и да прибират % от всяка хартийка това което пише палавров за "форсиране" на икономиката беше до преди 20 години, вече не е форсиране, а изнасилване, за това все по-често ще се появяват теми като тази, и все повече хора ще се чудят - какво не е наред?
|
| Чет Дек 19, 2024 8:47 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Абе друго си е вноска за кола и за жилище. Събирай 20 години, през това време ще ти ползваме парите безлихвено, пък накрая ще видим, може и да има жилище/кола. За разкош и 60 дни бачкане в строителството, за да получиш "право" да купиш. Баща ми, инженер, е трябвало да работи на едно с трудоваците и циганите вместо да бъде полезен с професията си. Само дето накрая, само той с едната ръка е подал бележката за отработените дни, а с другата получил ключовете, останалите комшии някак са си го спестили.
Паразити винаги е имало и ще има. Проблема не е в банките и ипотеките. Фиатните пари са били измислени като решение на икономически ограничения на златния стандарт - решаваш един проблем, но създаваш друг, нормално следствие и естествен ход на развитието на световната икономика.
Виж, за търговията с деривати съм съгласен - преди е била забранена защото е била смятана за хазарт, каквато до голяма степен си е. Сега обаче е пазар за трилиони.
|
| Чет Дек 19, 2024 10:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Тенденцията в момента е лоша. При соца се чакаше 20+ години за кола. От няколко години пак започна да се чака по 6, дори и 8 месеца. Далече е от 20-те години на соца, но тенденцията е кофти. Дано да е временно положение, което ще се подобри.
А за фиатните пари - лошо няма, но да не се печатат неконтролируемо. Златото по един или друг начин запазва покупателната си способност, докато парите заради инфлацията - не. Имаше някаква статистика, че това, което си можел да купиш с 1 долар преди 100 години било 110 пъти повече спрямо това, което можеш да си купиш с 1 долар сега. При златото няма чак такъв момент ...
Пенсионната система е най-потърпевша от всичко това. Уж събираш пари за пенсия ...
|
| Чет Дек 19, 2024 11:25 pm |
|
|