|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:03 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Абе не знам какво му стана, обаче от една седмица панелите на PCB, Schematic, Projects ... стоят разделени и не искат да сатант един панел с табове. Правя ги да са като на картинката, отварям нещо, примерно pcb библиотека и пак ги разделя. Това направо ме убива. Ако знам кой идиот е решил че тия панели тярбва да са отделни на мига го затривам ... явна е настройка защото ми позволява да ги вадя и извън прозореца на алтиума ... някой да знае как се оправя тая "екстра"
|
| Съб Фев 01, 2025 12:19 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Тони, не ти разбрах мисълта, ама не мен обикновено трябва да ми се обяснява с прости думи. Какъв е проблема при теб, че не е закачено отстрани и да се скрива, когато работиш на основния прозорец ли? Напълно съм убеден, че си наясно с функцията на габърчето, ама за всеки случай: Или питаш за нещо съвсем друго от docked mode и floating mode?
|
| Съб Фев 01, 2025 12:41 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Всъщност взех да схващам, това на картинката е което целиш, така ли? А как изглеждат "разделени"?
|
| Съб Фев 01, 2025 12:43 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да това на картинката целя, а като се разделят пример о PCB отива под това със структурата, или лайбрарито .. а често са три, структура, лайбрари и пцб ...аз ги събирам на едно и по някое време се разделят, направо .. значи тия поразии почнаха преди седмица. Кликах шорткът за това как да прави завоите шифт-спейс ...то и сега не мога да ти кажа такъв ли е, аз го клиам машинално ...и не работеше и реших че кликам грешния, пробвах контрол, алт.. по едно време се изнервих ...по късно рестартирай, шорткъта за завоя започна да работи, но се появи това в по-предния пост, че позволяваше къси, и тая проблем с панелите. Отделно от време на време нещо му става спора да експортна степ изобщо 3D ...не съм открил още точна методика за оправяне, като че ли смяна на воркспвйс, отваряне на друга платка, генериране на 3д, рестарт на алтиума ...ако не го рестартирам проекта в който е спряло да генерира все така си се чупи ...омаза се нещо ама не разбрах какво и защо, освен да го преинсталирам ...хич не ми се ще
|
| Съб Фев 01, 2025 10:04 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Доколкото помня, старите версии имаха нещо като View -> Workspace Layouts -> Save Layout. Аналогично, можеш да си заредиш твоите настройки с Load Layout. Аз съм обаче на последната версия, и при мен тези опции не ги намирам. Имаше и възможност, когато работиш в плаващ режим на панелите, да си заключиш тази конфигурация с десен клавиш - > Lock. Но и това го няма във версия 25. Нагласи си конфигурацията на панелите както ти харесва, и провери дали е разрешена опцията Preferences -> System -> View Configuration -> Remember Panel Layout. Би трябвало нещо такова да беше за версия 17. Не знам доколко ще помогне тази статия, защото и тя е за версия 25, но поне можеш да потърсиш аналогичните статии за управление на панелите за по-старите версии. https://www.altium.com/documentation/al ... rangementsП.П. Защо изобщо работиш с по-старата версия, след като си плащаш новата?
|
| Съб Фев 01, 2025 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм вече и аз не помня защо, нещо не мога да и свикна. Един ден си бях изгубил да я намествам както ми е удобно и после всичко се върна както си беше, нямам нерви  Значи много мразя да ми се сменя интерфейса, по-скоро ще сменя продукта. Ако днес някой ми каже ето тоя кад няма да му сменяме интерфейсда следващите 20 години, веднага го купувам. Като цяло екстирте които се добавят по никакъв начин не си заслужават промените които с еправят, а да не кажа че няма кой зане какви екстри в 25-та, то 25 не съм слагал, тая преди нея ... а може и 23 да е било, не съм я ъпдейтвал от много врме, не съм я и пускал.
|
| Съб Фев 01, 2025 10:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Люк?
|
| Нед Фев 02, 2025 4:28 am |
|
 |
|
velio
|
То аз не съм ъпдейтвал от 23-та насам. Особено като смениха правилата на лицензите и реално няма вече лицензи ами абонаменти. Та... така. Общо взето моята поддръжка изтече точно предния ден преди да пуснат 24-та версия. Ама се тая. От 19-та насам всяка следваща е все по-бавна, не разбирам какво толкова има да мисли и да рови по HDD като селектираш елемент.
Тони, по въпроса с табовете. За да ги наместиш, трябва да ги дърпаш за името! Много е важно, щото ако дърпаш къде да е другаде по таба и не се получават нещата. Хващаш табовете един по един и ги отлепваш да станат плаващи, докато ги отлепиш всичките. После си ги нареждаш обратно както ти харесва, като внимаваш да не ги обединиш отново (ако пуснеш таба който си хванал върху името на друг таб и ги обединява някакси). И т.н. Абе досадно е. И аз му се дразня.
|
| Сря Фев 12, 2025 5:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа, това пък изобщо нямаше да го забележа .... а жабата преди да ги местя ли я добавям в казана или след като ги наместя  И нещо доста досадно което води до грешки. Имам антена, съответно съм сложил правило да игнорира клирънса, но съм забравил да добавя да е само с GND, съответно една виа на антената я е свързало на всички слоеве. То не е виа, ами си е направо трухол пад в библиотеката на антената. Грешката е в моя рул, обаче така и не успях да го накарам да не го репортва късото в самата антена. Сложил съм рул с който позволявма късо между антена и GND и въпреки това ми го репортва като късо, от където по инерция съм го игнорирал, е да ама то репортва 3 реда а не два, ама кой да го види ... по-интересното е че снощи ми репортваше грешка, ей сега при същите рулове не ..
|
| Сря Фев 12, 2025 6:13 pm |
|
 |
|
velio
|
В схематика, свойства на компонента:
|
| Чет Фев 13, 2025 5:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдаааа кой да се сети ... не е като да не го изпозлвам като обединявам маси.
|
| Чет Фев 13, 2025 6:00 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Това и аз го бях забравил.
|
| Чет Фев 13, 2025 6:51 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Преправям голям борд със сериозен хардуер вътре, SoC, DDR-ки, всякаква периферия и други high speed. Схемата е на един колега, нямах време аз да я пипам (ски ваканция имах), както беше предвидено. Имаме специфичен начин да изписваме наименованието на всяка схематична страница, която трябва да съдържа определена информация и под 20-25 символа не пада името. А схемата е с 35 страници. И естествено е пълно с портове, като повечето от се разхождат на поне две-три други страници. И сега, като е сложен порт, със сравнително кратко име, до него се появява текст, който указва другите дестинации на порта - с пълното наименование на всяка страница, после и координатите. И е една паяжина от текстове, дето понякога излиза извън А3 формат на страницата. Забравих откъде се оправя това нещо. А съм го правил поне 5 пъти в миналото. Искам само номера на страницата и координатите, без името. Не го откривам нещо нито в Options, нито в Preferences. А е там нейде. С тази нова документация се изгуби директния google search, както беше едно време. Просто вече не намирам нищо друго освен официалната им документация. Може би трябва да им ровя във форума, ама и там ще загубя време, щото не съм го ползвал, не знам дали имат опции за търсене на темите.
|
| Чет Фев 20, 2025 1:15 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Намерих го. Грешно съм търсил в Preferences, където също има в схематика сходна опция за Port Cross References, това е генерална опция. Оправих си схемите като бръкнах ето тук, дано е полезно на някой друг, ако се сблъска с това:
|
| Чет Фев 20, 2025 2:32 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Полезно, и така като го сетнеш ги съкращава, за да влязат в страницата, а като кликнеш виждаш цялото име или нещо различно? Т.е. няма нужда да минаваш от А3 на А2 за да видиш името? Може и да съм разбрал грешно.
|
| Чет Фев 27, 2025 10:28 am |
|
|