Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
DIY Термопомпа вода-вода 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение DIY Термопомпа вода-вода
Дойде момента да направя първата си термопомпа изцяло от нулата.
Направих сметки и след това избор на компоненти със съответните параметри и сега мисля варианти на конструкцията.

Това, което искам да направя е монтаж на всички компоненти, така че да се гарантира правилната им и максимално ефективна работа, каккто и да гарантирам връщането на маслото към компресора - избягвайки маслени "капани". Т.е. монтажна схема на компонентите в пространството.

От прочетеното до момента разбирам, че пластинчатите топлообменници е силно препоръчително да се монтират вертикално. Проблема е, че са високи 47см и като ги разположа един над друг при това и двата да са над смукателния вход на компресора, височината става доста голяма.

От гледна точка само на фреона от това, което чета разбирам, че кондензатора трябва да е най-високо, като изхода на компресора трябва да се свърже в горния извод на кондензатора, а изхода на кондензатора да е в долния му край. към изхода му се свързва кран, филтър/изсушител и TRV, като изхода на TRV-то трябва да се включи към входа на изпарителя.

Относно изпарителя - от една страна е добре входа да е в долният му край, така че течния фреон като се изпари да отива на горе и от там през втори кран да отиде към смукателния вход на компресора. ТОва е оптималното от гледна точка на фреона, но от гледна точка на маслото - това е маслен капан.
Другата гледна точка е изхода на TRV-то да се включи в горния край на изпарителя, така че маслото да може да се стича надолу и да излезе през долния край на изпарителя. Така ако изпарителя е над компресора - маслото чисто гравитачно ще се върне в компресора. Това свързване обаче ще намали ефективността на топлообмен в изпарителя.

Седя и се чудя как да направя монтажа и свързването на компонентите, така че всички компоненти да работят максимално ефективно и да се избегнат маслените капани.

Някой с идея по въпроса?

Прикачени файлове:
TP_1.png
TP_1.png [ 46.88 KiB | Прегледано 3536 пъти ]
Пон Юни 30, 2025 10:47 pm
Профил

Мнение Re: DIY Термопомпа вода-вода
просто от любопитство - не че ще те посъветвам нещо освен да си купиш готова система, като казваш вода-вода, къде ще го топиш кондензатора - в рекичка. езеро?

Вто Юли 01, 2025 12:23 am
Профил

Два сондажа на 15 метра един от друг. От единия изпомпвам, в другия връщам водата.

Вто Юли 01, 2025 12:33 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Това ще е само за топло. За студено мислил ли си?
Защо не я направиш земя-вода. Избягваш двата сондажа. Избягваш изпомпването на много вода. Избягваш замърсяване на единия топлообменник.
Аз сътворих земя-вода от стар климатик. Топлообменниците бяха редом с компресора. Пробвал съм я само за топло и то за 2 дни. Работеше перфектно. Външната вода е серпентина в сондата. Температурата започваше от 15гр и на третия час спдаше до 10гр и там остава. Ще снимам тези дни.

Вто Юли 01, 2025 9:10 am
Профил
Аватар

Доколкото знам при тия системи маслото се увлича от фреона и не се разчита на гравитацията за да се върне част от него обратно в компресора.
Не се разчита на гравитацията и за движението на фреона.

Ако беше писал преди 3 месеца че ще правиш такава система, щях да ти подаря цялото управление от външното и вътрешното тяло на термопомпа заедно със стенен пулт за управление, и книжка с картинки, Ама подреждах, и даде фира...

Вто Юли 01, 2025 9:39 am
Профил

Всъщност правя тази машина само за охлаждане. Мисля да я "въртя" само от солари.

Мислих на времето този вариант за който говориш, но ми казаха, че ще замръзва сондажа, а и обходната тръба на сондажа би трябвало да е направена по по-слециален начин. Моята е надупчена 2 метра само в най-долната си част. 5 градуса спад на водата на входа си е доста загубена мощност.

Едно тоста изчерпателно видео по темата:
Геотермальный тепловой насос. Сезон #3. Тепловой насос. Часть #1
Геотермальный тепловой насос. Сезон #3. Тепловой насос. Часть #2
Геотермальный тепловой насос. Сезон #3. Работа над ошибками

Има още много по темата в канала на автора.

Ицо, изчетох доста по темата и гледам, че има разни маслени сепаратори и други "големи автоматизации" свързани с осигуряване на връщането на маслото обратно в компресора. Може те да са само за големи машини, а не за маки климатични компресорчета.
Казват, че ако компресора работи на къси цикли, това допълнително затруднява връщането на маслото.
Нямам никакъв опит с това, и за това питам.
От една страна казват, че ако тръбния път от изхода на компресора във височина е по-голям, това допълнително би задържало маслото в компресора. Не знам това така ли е, защото не виждам как маслото би се върнало от изходната тръба обратно в картера... Може и да не е вярно.

Друг проблем са вибрациите. Всички тръбни връзки трябва да са направени и нагънати така, че вибрациите на компресора да не се предават към топлообменниците и другите компоненти.

Вто Юли 01, 2025 9:57 am
Профил

Ако приема, че ще разчитам изцяло само на фреона да циркулира маслото (не знам дали това наистина е така), то варианта може да стане доста компактен, както е на картинките.
Начертал съм само фреоновия път. Водните мисля, че са ясни.

(За простота на чертежите съм скрил конструкцията на шасито на машината, за да се вижда по-добре фреоновия път)

Идеята на крановете и шредер вентилите в посоките както съм ги начертал е да мога с компресора да изпомпвам фреона от машината във външна бутилка през шредер вентила на червения кран в изхода на компресора, ако ще правя разни промени по машината, като така ще остава фреон само в участъка между двата крана и компресора. В случая синия кран трябва да е затворен.

От шредер вентила на синия кран ще мога да обезвъздушавам системата изцяло или частично в участъка между дварта крана, топлообменниците, TRV-то и филтъра/изсушител.

От там ще мога и да пълня системата с фреон от външна бутилка използвайки засмукването на компресора.

Трябват ми критични коментари на конструкцията и посочване на грешки и потенцялни проблеми.

Прикачени файлове:
Assem4_View1.png
Assem4_View1.png [ 62.3 KiB | Прегледано 3444 пъти ]
Assem4_View2.png
Assem4_View2.png [ 139.61 KiB | Прегледано 3444 пъти ]
Assem4_View3.png
Assem4_View3.png [ 131.83 KiB | Прегледано 3444 пъти ]
Assem4_View4.png
Assem4_View4.png [ 138.04 KiB | Прегледано 3444 пъти ]
Сря Юли 02, 2025 12:27 am
Профил
Аватар

При тия системи колкото по-малко снадки, кранове и портове има, толкова по-добре. Толкова по-голяма е вероятността фреонът да остане в системата.

А как смяташ да решиш проблема с отлаганията от водата върху топлообменниците?

Сря Юли 02, 2025 10:28 am
Профил

За конденза - купих половин квадратен метър микропореста гума 10мм с двойно лепящо тиксо на нея.
Смятам да нарежа парчета и да опаковам изпарителя с нея, като след това може да увия и с алуминиево фолио. Целта е околния въздух с някаква влага в него да няма достъп до студени повърхности, за да не се образува конденз.
Мисля да "опаковам и TRV-то, тръбата след него към изпарителя, тръбите и крана след изпарителя чак до входа на компресора.

Кондензатора и тръбната разводка преди и след него - може и да не я изолирам, тъй като там температурите са високи и не се очаква да се получава конденз по тях.

Отделно - мисля да затворя всичките компоненти в кутия, така че не би трябвало да се очаква нов приток на влажен въздух към студените части на системата.

Относно "гасенето" на вибрациите на компресора, който е монтиран на гумени тампони към шасито мисля да направя "навивки" на входната и изходната тръби, така че те да поемат огъването.

Сря Юли 02, 2025 1:49 pm
Профил

Абе тука компресора ми е на двора и тръбата ходи до втория етаж, снадки да искаш ама фреона си е там, та зависи и как са направени снадките :)

Сря Юли 02, 2025 2:12 pm
Профил

emilvtc написа:
За конденза - купих половин квадратен метър микропореста гума 10мм с двойно лепящо тиксо на нея.
.

Имам чувството, че въпросът на Ицо е за проблема с отлаганията на водата, т.е. за котления камък, а не за конденза.

Сря Юли 02, 2025 2:19 pm
Профил

Явно не съм разбрал въпроса.
Относно котления камък - водата във вътрешния кръг може да е дестилирана. Обема не е голям, така че няма да е скъпо.
Относно сондажния кръг - разчита се само на механична филтрация. Там много опции май няма ...

Това са някои от компонентите, за които имам чуденки как да се монтират:
TRV:
Филтър/дехидратор:
Кран:

1. Филтър/деходратора може ли да е монтиран хоризонтално?
(Разбира се посоката му ще бъде спазена)

2. TRV-то може ли да е по-ниско по вертикал спрямо термо-главата му?
3. На моя чертеж отклонението за изравнителна линия на TRV-то трябва да е горе към изхода на изпарителя преди крана. Това проблем ли е?

4. Добра идея ли TRV-то да е свързано в долния вход на изпарителя, а изхода му да е в горния?
(водата ще бъде свързана да е в противоток на фреона)

Сря Юли 02, 2025 2:23 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе тука компресора ми е на двора и тръбата ходи до втория етаж, снадки да искаш ама фреона си е там, та зависи и как са направени снадките :)

Добре де, не се изразих съвсем ясно. Имах предвид снадки различни от запоени такива. Всякакви конусни, с уплътнения и т. н.

И да споделя за един проблем с който съм се сблъсквал. Не знам дали има разлика между медните фитинги (колена, преходи, тройници) за водопровод и хладилна техника, но на единия домашен климатик преди години един тройник се беше спукал.
Та проучи дали двете са едно и също или има разлики.

Разучи и потренирай с какво и как ще запояваш тръбите. Изглежда като банална задача, но има особености. Включително при горелките и припоите.

Сря Юли 02, 2025 3:54 pm
Профил

ами тук,изглеждат различни. Със сигурност тия които идват навити са доста по-меки, но гледам май използват и стандартни медни като за вода. По принцип се поят със сребърен припой, брейзинг му казват, и трябва да ги нагрееш доста повече, като тук практиката е да ги пълнят с азот за да не се оксидират отвърте, иначе тия окиси отиват в компресора. Гледам напоследък май е станало модно да ги поят, като водопроводните.

Сря Юли 02, 2025 5:01 pm
Профил
Аватар

Ползват се и двата метода - и с мек и с твърд припой, но досега май не съм виждал тръбите във вътрешното или външното тяло заводски да са запоени с мек припой.

Има друга особеност. Освен "сребърен припой" се ползват и разни фосфорни, като евтина алтернатива на сребърните. Последните имат по-висока точка на топене и за да стане работата искат хубава горелка или оксижен.
Аз имам някакъв недоклатен Ротенбергер. С техния "мап газ" не се справя добре с фосфорните припои. Със сребърните и меките бива.

Сря Юли 02, 2025 6:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща