|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: PLC
Жоре, Жоре освен каша в главата ти почнаха и халюцинации да се появяват. Никога не съм казвал, че съм писал емулатори. Ставаше дума за "софтуерни ядра" с ирония и бира... Писал съм printf на асемблер за АРМ (различни архитектури) ако това ти върши работа. Потърси tmos в тоя форум или гитхъба, че не помня линка а и пиша от телефон в момента... Не ми е известно по-кратко като код, бързина и стек решение, ако това гониш. Но не поддържам всички форматни кодове, така че ти си решаваш...
|
| Нед Юли 06, 2025 4:06 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
директен API printf() не става клиента работи в пясъчника във виртуалното пространство - два масива ROM, който е флаш на бинарката и RAM - масив стека му си стек за него ( накрая на масива )
а на хардуер / firmware ( MCU-то ) ... ако омеша двата стека че умре "кернела" а и firmware / userware calling convention са различни ... va_arg няма как да се напасне
а и printf е тотален run-time... няма брой на аргументите - само парсване, ако грешка - ай чао
ограничавам се до _write( putchar ) calling convention е само един аргумент / регистър 0 със char така или иначе printf е само за дебъг/лог
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Юли 06, 2025 5:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
При ARM се прави wrapper функция, в която разкарваш ABI-то и свеждаш до 3 аргумента. Демек даваш на клиента vsprintf да се извика в юзер спейса, от там насетне имаш 3 указателя, които можеш да си валидираш както искаш. Не ми казвай, че не можеш... п.с. Ей тва е репото ми. Не бях забелязал, че вече не излиза в търсачките... Някакъв дето не го познавам даже го е клонирал преди 15 години и ми е обрал точките 
|
| Нед Юли 06, 2025 5:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кръстил си темата PLC a за момента обсъждаме копчетата - малки, големи, розови (еднорози), дървени. и още не си казал балтона дали ще е за сибир, за африка и ще се облича само в офис. че си направил емулатор - евала! открил си, че АРМ е тъпа архитектура - добре. че RISC-V/MIPS е по-смислена - също добре. погледни PDP11 и ще си съвсем очарован. това е без значение от гледна точка на PLC, обаче. пропускаш (или още не си мислил по въпроса) нещо важно за PLC. релейната логика/ладер се изпълнява паралелно и няма приоритети. в ладера няма значение на кой 'ред' ти е 'изречението'. не можеш да имаш преходи (условни), цикли, и особеno неща като delay(). което не значи, че нямаш броячи, таймери и подобни, но те са атомарни и си живеят техен (често чисто хардуерен) живот, в ладера ги ползваш само като кутийки. затова най-приближено до ладера е VHDL. последователното изпълнение налага ограничения, както по време на едновременност, както и по отношение на последователност. с подходяш бърз процесор може да постигнем до квази-едновременност, но това не решава въпроси с последователността. примерно, при (квази) последователна машина : e различно от да кажем, че горната логика я доведеш до един 'салам', който се изпълнява (от емулатор) с някаква периодичност (без обратни преходи, цикли и подобни). трябва да можеш да гарантираш относително предсказуемо и постоянно време за изпълнение. но пак ще имаш гличове, по някога с честотата на 'тактуване'. и това няма отношение към типа на 'емулацията'. а ти още не си и открехнал детайли по изискванията към ... PLC (едва ли) / програмируемото реле... --- като си почнал да откриваш архитектури и езици, давам ти пример за елегантност с forth: това фърчи на z80, на емулатор в съвременно MCU ще е направо пушка. 'компилацията' може да е еднократна - когато зареждаш първоначално 'програмата', после е съвсем елементарно, виж някоя реализация на интерпретатор.
|
| Нед Юли 06, 2025 6:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
абе Дедо, всичко е навързано кат чирва - мисля и за IT специалиста - клик Инстал, клик клик може да има много коректни архитектури за емулация ама требе и компилатор - и да се мулти платформен а Като ползвам PlatformIO за клиент IDE - той си дърпа автоматично компилатора за съответната операционка клик клик - инстал ... една минута целия клиентски пакет клик нов проект ... клик компиле - клик уплоад - пей сърце с PLC тръгна проекта но емулатора вече разбира цялото C/C++ и проекта стана C2ME клиента има "свободата" да си мисли логиката (C/C++) ... последователно, супер-луп, switch/case как иска така да си е пише Миро, с printf-а ще се боря най-накрая
|
| Нед Юли 06, 2025 6:18 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Жоре, колкото повече цъкам тоя ИИ смятам, че се опитваш да бориш грешния проблем. Но да не влизаме в излишен спор, времето ще покаже, дано да си заложил на не куция кон.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юли 06, 2025 6:21 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Абе Миро, хората пишеха индустриални приложения на J2ME, та дори и за някой спътници В момента разни IT-та пишат индустриални приложения на microPython & Lua къв по-куц кон има от microPython & Lua за MCU ми кажи ... моето C2ME ? Никога не си писал приложения на J2ME ( нямаш си на идея какво се случва вътре ) обаче си тръгнал да спориш за спорта 
|
| Нед Юли 06, 2025 7:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Някой ще трябва да купува риза, а друг нови очила  Дедо, това което написа за VHDL си мислех да му предложа как да го реализира на С, обаче човекът още е на кота -1 и не мисли за по-нагоре...
|
| Нед Юли 06, 2025 8:36 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
VHDL на С не че не съм го мислил  и кво ще стане - интерпретатор 
|
| Нед Юли 06, 2025 8:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Идеята HDL е в начина на описание на логиката, което няма нищо общо със синтаксиса на самия език. Всъщност близостта до Ц на мен лично не ми допада и това е причината да предпочитам VHDL пре Verilog. Но това е въпрос на вкус и както казах няма нищо общо с главната идея. А идеята е в процесите, но за да се реализират процеси на С трябва RTOS с HAL, който позволява синхронизация с произволна промяна на произволно нещо. Като миним промяна на някой вход, но по-добре да не е ограничено само до GPIO. Но ние зациклихме още на въпроса дали изобщо ще има някакъв HAL. Съответно е безсмислено да се обсъжда да тоя HAL ще поддържа синхронизации и т.н.
|
| Нед Юли 06, 2025 9:15 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
аз не съм споменавал HAL, RTOS, OS... ти гравитираш още около идеите за нативна апликация Правих го отдавна https://github.com/Wiz-IO/OpenAPIпак ли да повторя: Правя ВИРТУАЛНА МАШИНА за клиентски апликации написани на С с единствен достъп до хардуера през и под контрола на кернела А дали кернела ще използва дирекно регистрите, HAL или OS за клиента това е прозрачно. Клиента не е автор на кернела Клиента изобщо не се интересува какво има под капака на черната кутийка Миро, разкарай се от този топик 
|
| Нед Юли 06, 2025 9:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Нед Юли 06, 2025 9:32 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
давам пауза с проекта ( макар че е готов )
първо ще напаравя PLC ( ESP32 база ) за реални експерименти около 8 входа, 8 изхода, шарен дисплей - само за текущо състояние на "машината" настройки само през wifi websocked - парола за връзка оператора на машината няма да прави настройки само старт/стоп и гледа екрана ако има ахаа проблем - вика подръжката няма да има клавиатура - силно запрашена среда - майка плаче...
мaшините са супер тъпи ( хранително-вкусови ) реакция вход / изход повече от 100 mS - пей сърце и те тогава ще правя експерименти - PLC / C2ME Та - няма да управлявам ядрен реактор ... и мрежа ГАПС а 200-500 USD за Siemens е икономически неизгодно... и не ефективно - бай мангал чупи всичко дето мига и светка ( без да искам, не съм аз ) живот на сименса - месец два ... и без мангала релетата му се скапват ( ~100к щракания на ден )
|
| Нед Юли 06, 2025 11:24 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
За целта има мембранни клавиатури, личи си че индустриалната среда е нова за теб. За WiFi достъп идеята е добра, навремето правих едни контролери за точкови заваръчни апарати, направих 2 варианта - единият с дисплей и клавиатура, а другият изцяло с достъп през WiFi - интерфейсът му се зарежда на браузър от локален сървър на контролера, и въпреки предимствата и по-ниската цена, продажбите бяха под 10% сравнени с "нормалния" с дисплей и клавиатура.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юли 07, 2025 9:12 am |
|
 |
|
TheWizard
|
как ги измисляш тези компетентни изказвания, Изкуствен Идиот ли използваш Няма да са за продажба Мембранния Сименс - за два месеца ... втори Дизайна на машината е - италиански "професионалисти" в момента е със залепен протектор от таблет и увит в найлон утре ще ти снимам още малко шедьоври
|
| Пон Юли 07, 2025 10:54 am |
|
|