Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Дърти комунисти свързани с доста мафиотски пари. Сега перат пари на свинята. Реално нямат и 1% от това което разиграват на борсата. Правят измама.

Чет Авг 21, 2025 11:01 pm
Профил

Не съм много съгласен. Ти познаваш ли ги ? Да баща му на Митко има общо с политиката, но не мисля, че те самите имат нещо общо, освен това правят бизнес доста от преди свинята да се появи на сцената. Аз ги познавам от 2002-ра или 2003-та, знам с какво се занимават, и не мисля че има нещо свързано със свиня или други текущи политици. Баща му на митко може да им е ударил малко рамо в началото но реално това с което започнаха да се занимават няма нищо общо с политика или комунистически пари. Шели се появи доста по-късно след като продадоха другият си бизнес, или да кажем една определена част от него.

Пет Авг 22, 2025 12:26 am
Профил
Аватар

Според инвестиционното им описание

About
Shelly Group AD, formerly Allterco AD is a Bulgaria-based company, which is primarily engaged in the acquisition, management, evaluation and sale of participations in Bulgarian and foreign companies. Its activities consists of acquisition, management and sale of bonds; acquisition, evaluation and sale of patents, assignment of licenses for the use of patents to companies in which The Company participates; financing of companies in which The Company participates. The Group consists of 6 subsidiary companies and has offices in Bulgaria, Germany, and Slovenia as well as in China and USA. Through its subsidiaries, The Group is engaged in the development, production and trading in smart- The Internet of Things (IoT) devices and real estate management, operating in industry of Information technology (IT) Services and IT Consulting.

Т.е. малко манджа с грозде...

Пет Авг 22, 2025 11:06 am
Профил

ToHu написа:
Ти познаваш ли ги ?

Познавам достатъчно. Срещал съм се с някои от тях. Дядото се има с шефа на рнд-то им. Той ако иска да разкаже.

Теракомм, теракомюникейшън, теравойс и каквото се сетиш тера. Излизат в доста съмнителни общественни поръчки от миналото. Едни дебели държавни пари са източени през тях. Няма как с електромери и умни ключове да правиш милиарди. Ако бизнеса беше толкова апетитен щяха китайците да са наводнили пазара с 100 пъти по-добри и евтини продукти. Нивото им е малък гаражен бизнес. Нито РнД-то им нито производството имат нещо общо с нормална фирма. Та са едни 20-ина човека, предимно млади и неадекватни които работят "завеждащ кефа на шефа". Това му скимнало - това се прави. Утре е в друго настроение - се прави друго.

Пет Авг 22, 2025 12:47 pm
Профил

Ами точно с това правят, както всички на борсата. Парите нямат общо с БГ, инвеститорите не са нашенци. Освен на БГ борсата се търгуват и в Германия. Оценката е съвсем реална на база цена на акции, това няма как да ги манипулираш, това не значи че не са надценени, точно както теслите.
А това Шели се хванаха преди 7-8 години май, вече не помня. До преди 3-4 години не бяха кой знае какво, продаваха но нищо впечатляващо. След това излязоха на борсата в Германия което им вдигна капитализацията. ИоТ фирмите на запад се имат за добра инвестиция, отделно те имат и Реал и продукти и пазари. Светлин е в САЩ, и тук имат пазар, не съм се интересувал успяха ли да влязат в големите вериги като хом депото, лоис и валмарт, но само потенциала за това е достатъчен да ти изстреля акциите. Това е масив продукт, който тук се продава като бомбони, правят се много пари от това, те обират трохите все още, та потенциал имат.
И ...прави разлика между пазарна оценка на фондовата борса и реалните печалби, двете неща рядко са свързани в днешно време.

Пет Авг 22, 2025 2:33 pm
Профил
Аватар

Интересното е че тук също има една подобна фирма -Plejd, която се занимава със същите неща и акциите им също скочиха до небето. Намерили са някой лууп-хол с тия ИоТ дивотии.

https://www.plejd.com/products

Пет Авг 22, 2025 3:13 pm
Профил

Шели-то са ОК, ИоТ продуктите им се оказаха удачни за монтаж зад контактите без кой знае какво разбутване на съществуващата ел инсталация. Обаче имам големи съмнения, че бяха изпуснали някакъв скам в андроидския им апп-а - опитваше се да ме абонира за някакви измами през СМС.

Пет Авг 22, 2025 3:31 pm
Профил

Много хора не ги вълнува реално какво са си купили и как работи особенно ако някак си работи, особенно тук. Хората купуват неща които дори не инсталира никога, това само по себе си е бизнес подход, правиш интригуващ продукт който уж се използва лесно но реално не, хората купуват, радват се 2 дена и забравят ...
Шели започнаха да таргетират професионални пазари, още преди 5 години. В началото нещо не им с е получаваше много добре, в момента не знам как са но продукта го имат.
Като цяло това е не лош бизнес, тук има хиляди може би повече фирми и формички които се хранят от ИоТ нишата, но не си ли на масовия пазар не правиш пари. Има клиенти които печелят не зле, с интересни и полезни продукти с доста добра печалба, да кажем 100-на пъти тая на шели продуктите, но като цяло бизнеса им е малък защото клиентите са малко. Но ИоТ вече е навсякъде, климатици, компресори, мониторинг на какво ли не ...всичко се води ИоТ. Истината е че ние инженерите сме малко коне с капаци, още 2014-та дискутирахме продукт като на шели, но тогава не видяхме голям потенциал, имахме по-интересни проекти от контрол на лампи и бойлери ....спокойно сега можех да съм точно там където са Шели, а може би и по-напред защото имахме доста повече ресурс и инженерен и финансов от тях ....е да ама не ...

Пет Авг 22, 2025 4:13 pm
Профил
Аватар

Да, сега ще пробвам някакъв терморегулатор на Плейд - да видим дали по-добър от разните стандартни немски, френски и незнам какви още. Всъщност тия фирми отхапват от голямата баница на фирмите за електроматериали, май.

Пет Авг 22, 2025 6:16 pm
Профил

Ами те нещата са доста по сложни ако говорим за нещо различно от домашно хоби. Занимаваме се със смарт сгради /къщи от много време, т.е. занимавахме се, аз вече не, нейде от 2001-ва. Общо взето това си е все BMS както и да го гледаш, но различен тип. Това което е в офис сградите, фабрики и т.н. е много различно от това което е по апартаменти и къщи, два съвсем различни продукта. За бизнес приложения повечето смарт истории са неприложими, защото не могат да се интегрират с нищо смислено, нито пък могат само да поемат контрола на такива сгради, то не е само осветление. Та в това отношение големите в бранша нямат притеснения, няма как ка им вземат нещо. Сега като опре до жилищни приложения е друго. Там рядко се цели пълна интеграция, дори сградата или комплекса да имат някакви общи системи това са сейфти и охрана и домофони. В тая сфера има също установени играчи и те не са същите като при офисите. Естествено акцента е на удобство, но дълго време продуктите които позволяваха наистина да имаш умен и удобен дом се брояха на пръсти, всичко останало е с компромиси, няколко апа, не интегрирани системи и т.н.
С появата на Гугъл хом и подобните му се отвори една ниша, различни у-ва които няма нужда да са от един доставчик, нещо като KNX, но при KNX поради много фактори няма чак такова предлагане, или нямаше, сега има доста повече. Обаче KNX иска кабели, а тия ИоТ са основно безжични, много по-удобно говорейки за съществуващи сгради.
Та те заеха свободна ниша, не ядът ничий пазар защото там нямаше нищо. Много от тия у-ва са добавки към съществуващи контакти ключове и т.н., т.е. и там няма конфликт. Ако погледнеш на пазара умни контакти и ключове се предлагат от големите играчи, Шели са далеч от тоя пазар.
Ако гледаме жилищния пазар има 3 групи кливнти. Първите са крайни потребители, може би най-сладкото, добри печалби, без много претенции, огромен пазар, там където са Шели.
Фирми които инсталират постфактум, т.е. добавят в съществуващи къщи. Там също продуктите са сходни но ако лифта и няма причина да не го правят те предпочитат Шнайдер, легранд, ГЕ ..т.е. утвърдените големи доставчици, защото първо имат акаунто с тях, второ има ясни ценови политики и т.н. Шели таргетирана този сегмент заедно със следващия нейде 2020-та, но не знам какво стана.
Третият сегмент са големите строителни компании, и по скоро техни проекти. Там са въвлечени обикновенно големи електрики трактори които не работят с крайни клиенти. Те си имат техните съплай Пейн, и обикновенно това са само големи доставчици. Шели искаха и там да се набутат но не мисля че там кок да е от ИоТ има реален шанс, може би частично но там се влиза в пряка конкуренция с големи акули.
Та бизнеса е интересно, и може би още има хляб в него, само дето на мен ми е по интересно да ги проектирам тия неща от колкото да ги произвеждам и продавам, и като направя едно нямам мераци да правя друго същото :) колкото и да съм бизнес ориентиран съм си прост инженер ...то не е само това , имам поне 5-6 доста перспективни продукта като идеи, но желанието ми се изчерпва с разработката им, и внедряване в производство, но не искам да произвеждам, досадно е ...та стоя си с идеите и те естествено им минава времето ....

Пет Авг 22, 2025 7:05 pm
Профил
Аватар

Аз ги ползвам навсякъде, в аквариума, лампите, щорите. Попаднах на тях след като един колега в Мюнхен ми каза, че са много разпространени сред DIY любителите в Германия и са българска фирма. Това което ми харесва е, че имат и всевъзможни сензори. От към качество на фирмуера са далеч от индустриалните решения, но веднъж успееш ли да ги инсталираш работят и са общо взето за без пари. Та евала им за това. Но селският манталитет се забеляза веднага като се отбих на щанда им на Електроника, което е червена карта от инвестиционна гледна точка.

Пон Сеп 01, 2025 4:36 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Аз ги ползвам навсякъде, в аквариума, лампите, щорите. Попаднах на тях след като един колега в Мюнхен ми каза, че са много разпространени сред DIY любителите в Германия и са българска фирма. Това което ми харесва е, че имат и всевъзможни сензори. От към качество на фирмуера са далеч от индустриалните решения, но веднъж успееш ли да ги инсталираш работят и са общо взето за без пари. Та евала им за това. Но селският манталитет се забеляза веднага като се отбих на щанда им на Електроника, което е червена карта от инвестиционна гледна точка.

Шели или Плейд?

Пон Сеп 01, 2025 4:38 pm
Профил
Аватар

Сори, Шели.

Пон Сеп 01, 2025 4:41 pm
Профил WWW
Аватар

Хм. Много странно - аз имам само отрицателни мнения за продуктите "Шели". От към софтуер и облак не са изключително зле, ама хардуера смуче отвсякъде. Не е сериозно 220VAC линии да ги наслагаш с 0.1мм между пистите и да слагаш 0402 елементи по тях. Тия неща при малко по гнусно захранване гърмят като пуканки - в магазина имаме един кашон с гръмнали Шели-та. Всичките са опечени там където им е меренето на ток и напрежение. И така гърмят че са неспасяеми - просто пълним кашоните с боклук.

Вто Сеп 02, 2025 3:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Предполагам това е цената за да пасват в разпределителни кутии, зад контакти и ключове. При добра инсталация, вкл. заземяване може би няма да прави голямо впечатление.

Вто Сеп 02, 2025 4:26 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067 ... 1075  Следваща