|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 8:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
 Re: EV
Стоя си на тротоара и една електричка тихичко спря до мен с табло светнало като коледна елха. Шофьора няколко пъти опита да рестартира и накрая след няколко минути возилото някак тръгна. дачия неква. Ако беше се случило при рисковано изпреварване на двулентов път, изключението щеше да е фатално за пътниците. 
|
| Сря Сеп 03, 2025 12:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Както казах реалността е малко по-различна... Няма нечупливи коли, макар че споменатото возило е по-скоро "тротинетка с покрив". Но дори и то е много по-надежно от другите модели с тая марка. Надеждността не е сред проблемите на електричките. Други са.
|
| Сря Сеп 03, 2025 1:09 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Шофьорите на електрички са културни и интелигентни хора, които не предприемат рисковани действия  , съдя по мои познати и себе си, като шофьор на Дачия хибрид. Електричките, колкото и невероятно да ти звучи си имат механично подсигуряване на спирачките и волана, в най-лошия случай оставаш без серво усилване на двете, което е и проблем за ДВГ возилата.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Сеп 03, 2025 2:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Оооо, да! Особено, когато се прибират към София - никакво изпреварване, никакви клаксони, светлини или музика до дупка. 
|
| Сря Сеп 03, 2025 3:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Хм, че доколкото знам нормалните хора ползват автомобили. Кой ползва возила?
|
| Сря Сеп 03, 2025 5:45 pm |
|
 |
|
HCL
|
Миро, това с ускорената амортизация май е само на теория. Днес погледнах BMW i3 на какви цени вървят и 10 годишни на по 100к км под 10к евро няма, това при 30к евро първоначална цена. ДВГ са общо взето в същия диапазон на обезценяване
|
| Пет Сеп 05, 2025 2:35 pm |
|
 |
|
itso.t
|
По-вероятно е Миро да е прав.
Тия дни приятел разказа за негов приятел живеещ в швабско. Той имал някаква тройка с ДВГ. Лачена, доколкото разбрах. Явно автомобилът е бил в добра кондиция, на малко километри. Нещо около 6 - 8 годишен автомобил. Един ден му се обадили от Би-Ем-Дабълю и му предложили, тъй като автомобилът бил поддържан само при тях и знаели състоянието му, да го изкупят за "двайска" и срещу още "трийска" да му дадат нова електрическа петичка. Спестявам подробностите защото не ми се пише толкова, но накратко човекът отишъл с неговата кола до Мюнхен, там я прегледали в сервиза, оформили документите и му връчили новата петичката, на изплащане, срещу "трийска".
Толкова за цените на едните и другите.
|
| Пет Сеп 05, 2025 3:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Цените се влияят от много фактори, преди 7 години за камиончето платих около 480к песос, Януари Тойота ми го откупиха за 420к, ново такива са базова около 600к, то и моето беше базова, освен радио и климатик друга екстра нямаше 
|
| Пет Сеп 05, 2025 3:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Електрическата 5ца е 70, с отстъпката 50, тази е еднаква за ДВГ и ЕЛ. За 3ката са взели 20 и от него 30, общо 50. Танту за кукуригу. Тук колите се сменят масово на 2 и на 7 години. И такива оферти са масови. От горния пример не може да се направи никакво заключение за разлика между двете.
|
| Пет Сеп 05, 2025 3:42 pm |
|
 |
|
HCL
|
Другата седмица ще е IAA Mobility в Мюнхен и германците ще си мерят пишките с китайците. Освен самото изложение, ще е блокиран центъра на града с общодостъпни павилиони. Ще обърна внимание какво ще е отношение между ДВГ и ЕЛ, но от сега съм сигурен, че всичко ще се върти около вторите. ДВГ ги пенсионират.
|
| Пет Сеп 05, 2025 3:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
А, то е сигурно, че щандовете ще са пълни с електрики... Това може да се изтълкува и другояче. В едната ръка държа злато, в другата тиква, и искам да ги продам на сходна цена. Затова леко прикривам ръката в която държа златото зад мен, поднасяйки ти тиквата. След това включвам чара си и добре заучените фрази. И клиентът (също тиква) е обречен.  А примерът по-горе леко загатва как се чудят къде да пласират "автомобилите на бъдещето". 
|
| Пет Сеп 05, 2025 3:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
За i3 може би си прав, но това е по-скоро изключение. Аз имах предвид тенденцията досега и евентуално напред. Каквото и да си говорим електрификацията започна с конвершън китове за по 40-50к$. А първите истински електрички бяха или с много ниски (от днешна гледна точка) параметри или с много солени цени. Това е факт, както е факт че цените се движеха надолу и към днешна дата да кажем че са близки. С други думи като цяло съотношението цена/възможности при електричките падаше много, много по-бързо отколкото при ДВГ. Това е единият фактор за по-бързата амортизация. Другият е животът. Особено за по-масовите категории, при ДВГ стига да се поддържа издържа и 15 и 20 години. Електричките учудващо също издържат бая години, но технологично остаряват. Моето Зое е пример в това отношение, а по-горе писах за още по-фрапантен пример - Mercedes B250e. Това е модел, който се произвеждал за кратко 2015-2017, демек всички произведени са 8-10 годишни коли. Няма DC изобщо,а АЦ максимума 7-8kW. Батерията мъничка... абе кофти параметри. И колкото и да е запазена, каквата и цена да й сложиш за мен е непродаваема. Подобно е положението и с всеки друг модел. Нещо което преди 10г е било върхТа на технологията днес меко казано не е актуално. Та като събереш двете - тенденция на спад на първоначалната цена плюс по-кратък експлоатационен срок - ами няма как да нямаш ускорена амортизация. По-интересно е как ще развият нещата в следващите години. Цените в Европа все още са много по-високи спрямо Китай. Аз не искам да правя прогнози, щото нищо не е ясно. Но поне технологично със сигурност нещата ще се развиват още.
|
| Пет Сеп 05, 2025 4:12 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не виждам накъде биха се развили електромобилите или поне ако говорим за осезаема промяна. Батериите са такива каквито са. Ако стане чудо и се появи нова технология която... Това го слушаме от години. Двигателите са дали каквото са могли да дадат. Полимери позволяващи значително олекотяване - по-скоро едва ли. По-големи дисплеи с по натъчен тъч и по-голяма дупка за USB? Хм... Тия са в графата "се тая". Та, кое се очаква да се подобри и в каква посока. По-агресивна реклама? О, дааа. 
|
| Пет Сеп 05, 2025 6:16 pm |
|
 |
|
HCL
|
Новата iX3 излезе този месец с близо 50% повече реален ход и мощност от старата и значително по-бързо зареждане, т.е. 350->550 км, 300->470 к.с, 150->400 kW DC. При това на същата цена, въпреки инфлация. Та не е като да няма промени. И това би трябвало да се отрази върху обезценяването, но може и да не, гледайки i3-ката. Просто все повече и повече хора почват да схващат предимствата на ел. колите а пазарът на втора ръка е лимитиран и държи цените стабилни.
Аз не бих тръгнал да сменям моята iX3 заради батерията и зарядното. 350 км и 150 kW DC ми стигат. Но мощността определено е аргумент. За повечето хора обаче е точно обратното и това не е поради нужди а заради неоправдани страхове. Аз бих окомплектовал по-мощните мотори с по-малка батерия и по-леко шаси като това с карбоновите примеси на i3-ката. Та има накъде да се развиват нещата.
Та вече на пазара има прилични автомобили с параметри като на теслата на що-годе сносни цени и това скоро ще се отбележи.
|
| Пет Сеп 05, 2025 6:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Стикер върху шофьорската врата: "Не е задължително да сте идиот за да си купите тази кола, но все пак помага". 
|
| Вто Сеп 09, 2025 9:42 am |
|
|