|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
И аз не го разбирам това с чуждите библиотеки.  Ако библиотеката е правена от колега, когото познавам и имам доверие - как да е, но свалена от нета... 
|
| Чет Авг 28, 2025 6:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Конкретно за схематиката, аз си имам мое виждане кое къде трбява да е и като не е така ми боде очите, а напоследък много модерно / лесно да ги правят както са на корпуса, и като ми ги подредят 1-2-3-..... и направо ... в момента имам една таква платка, уж само да сменя 2 компонента, то от 2 станаха 5 половината схема се преправи, оправих им няколко компонент ана схематика и пцб то и ся някакъв STM седи и ми боде очите .. накрая и него ще го преправя .... и къде ги учат как да анотират схемите не знам, всеки компоеннт със 4 анотации но нито една от тях не е стойност ... и това явно е мода защото масово виждам така направени схеми, за чий ми е да му виждам корпуса на схемата, или да виждам парт номера на резистора ... схемаите трябва да са четливи, за другото има БОМ.
|
| Чет Авг 28, 2025 7:01 pm |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
О, напълно съм съгласен за схемоправенето. Аз съм фърмуерист, схеми не правя (рядко), но ми се налага да ги чета (често). Страхотна разлика виждам между поколенията инженери. Имаме един, старо куче -- кеф е да му четеш схемите -- подредени, всичко върви от ляво на дясно, без излишни неща, абе, красота. Имаме и по-млади. Там положението е точно както го описваш -- корпусите вървят както са физически на чипа, всичко е разхвърляно на отделни блокчета по схематиката и ако не са туловете за търсене, не можеш да намериш кой сигнал къде отива.
Мисля, че е точно от образованието. Както вече никой не учи краснопис/курсив/ръкописно, така и в инженерните специалности изглежда вече не им преподават добри практики по чертаене на схеми. Автоматизацията също не помага в това отношение. Освен да чакаме момента, когато схемите както ще се генерират, така и ще се пише софтуер за тях от ИИ и няма да е нужно жив човек да ги чете.
Каквото-такова. Все още си остава кефа от редките моменти когато видиш хубаво начертана схематика.
|
| Чет Авг 28, 2025 9:02 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Много пъти съм разпитвал новобранци и даже не чак толкова новобранци –защо на схемата смвола е като физикалната части от там разни тромпети ,сксофони и всякакви паяжини по схемата- такива отговори получавам че да ти се замае главата. Не до учене- аз уж се водя старо куче ама никъде не помня да е имало уроци как да изглежда схемата, в повечето случай инфото е идвало от така наречените вътрешно фирмени изисквания- например събираме се х на брой ЕЕ и се описва е тва се прави е така – входовете са от ляво и по логически път върви на дясно, текста е тоз шрифт и таз големина,на схемата има само R1/10k/0603 , е такива неща... ясно че не може да се опише всичко но поне що годе някакъв ред да има. Проблема е че в днешно време тия неща не се виждат като необходимост,даже и от шефовете- действа се на принципа- да го скова тва пък след мене и потоп.
|
| Пет Авг 29, 2025 1:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Заслужава внимание и още един мързелив и мърляв начин за изчертване на схеми - всичко е свързано с връзки, а не с жици. Компонент, на извода му надпис на връзката и толкова. И върви че го търси на схема в няколко листа. Особено ако е в хартиен вид или електронен, но растерен и "ctrl F" не работи.
Вероятно причината е същата мърлявщина и мързел заради която редят пиновете в схематичния компонент като на реалния. 'Щото като има жици и бъсове и те трябва да се подреждат.
|
| Пет Авг 29, 2025 8:13 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Колкото хора, толкова и мнения. На мен например, когато са много и на гъсто, ми е изключително трудно да проследявам отделни връзки като единични линии. Някакъв дефект на зрението или на мозъка и ми се преплитат. Затова задължително слагам нет етикети, и те са ми напълно достатъчни. Но за да угодя и на другите, слагам и линии и бъсове и харнеси /в термините на Алтиум/. Съответно слагам и крос-референси между страниците. Когато схематичния компонент повтаря футпринта, това за мен също има предимства при опроводяването. Гледаш схемата и придобиваш пространствена представа как са разположени връзките. Но както и да е, както казваше един мой колега от Враца от предишната ми работа - свят широк, шашкъни много. И аз съм от шашкъните 
|
| Пет Авг 29, 2025 9:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами пространственото разположение на чиновете може би не е толкова важно, то като му видиш номерчето и е ясно къде се намира в пространството. Отделно предполагам не чертаеш компоненти с изводи от 4 страни за qfn да речем. Изводите за мен трябва да са групирани функционално, след това логически. Примерно портове, порта А , A0...AN, а не А0горя в ляво А3 долу в дясно на парт 2 от компонента ...и като са само логически сигнали иди дойди, Ами като имаш аналогово нещо, масово виждам dc-dc чертани физически, не че ще ти се приплетът линиите , Ами и мислите. Аз когато ги чертая мисля как ще начертая схематиката, така че ако има резистор или кондензатор да правя на растежа на чиновете, ако има. ОВ да е от страната на изхода и то така че да може да я нарисуваш красиво, без преплитане и т.н. даже имам ОУ-та с огледални входове защото понякога е по удобно - да е отдолу а друг път от горе, а захранване + е добре да е винаги отгоре. Декъплинг кондензатори, когато мога ги групирам точно на пина за който са , 2,35 няма значение, единствено на памети, процесори подобни които имат по една сюрия захранващи пинове мога да го изнеса в група, но гледам да ги абонирам и графично и с текст къде и за какво са.
|
| Пет Авг 29, 2025 5:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
късам си тука нервите с някаква чужда платка, то почти всичко промених по нея, те тоя модул е май единствения останал с оригиналния футпринт,, и те ново 20 .. в алтиума сис е виждат падовете, и стенсила се вижда, в гербера няма нищо, само солдер маска и то само на външните падчета ... не съм далеч от идеята да сложа и там мой корпус ама ... ооо сега виждам, не е смао той ... има и един FPC конектор до него съшата работа, но него дори и солдер маската му липсва в гербера, някаква идея защо не излизат. Глкедах гледах ама не виждам нищо нередно.
|
| Пет Окт 10, 2025 9:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
мм нещата започват да загрубяват, някой път ги експортва. И друго дърво, ня някои компоненти им изчезва paste слоя, трябва да ъпдейтна от библиотеката и тогава се появява. Това някакъв странен бъг ли е, нещо с тая конкретна платка ли е .. голямо дърво ... има много критични размери аз затова мъча клиентската ама .... ще взема да направя едно копи пейст и ....
|
| Пет Окт 10, 2025 9:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не знам дали в твоя случай е така но аз съм имал няколко пъти проблем с платка правена с доста по ранна версия на Altium по която работя с по новата версия. Всякакви страннотии се получават. Поне аз съм решавал проблема със създаване на нова платка, и копи пейст на всичко от предишната в новата. Имам спомен че пак не е минавало много гладко но съм позабравил. Не ми се е случвало последните 2-3 години да се боря с подобен проблем.
|
| Съб Окт 11, 2025 5:33 am |
|
 |
|
velio
|
Пробвай първо да рестартираш. Бяхме я позабравили тая технология от времето на Win 95 / 98. Дори Алтиум 09 почти не е правил такива проблеми. Но 23 да. Като почне да се държи нелогично, често рестарта помага!
|
| Пон Окт 13, 2025 8:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз съм на 17, на 23 не мога да му свикна на интерфейса, тъкмо го наглася да ми харесва и той крашне и пак всичко се вижда по старо му. Странни неща стават, ще пренаправя и двата корпуса и да се свършва, да занм поне че не е това.
|
| Пон Окт 13, 2025 9:50 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Народа май започва да му идват повече лицензите по 4000 долара на година... Тези, които се ровят по разни торенти - кои са последните добре излекувани версии?
Имам чувството, че след Protel98-99, Altium 17 и някои други май няма смисъл да се ходи в по-горни версии, ако не се изисква нещо специално.
|
| Нед Окт 19, 2025 1:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мисля има 19-ка ...аз си плащам за тоя ....повече от 4 ...само дето не им ги плащам на куп а на 4 пъти.
|
| Нед Окт 19, 2025 4:30 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
25 се краква успешно
|
| Нед Окт 19, 2025 5:23 pm |
|
|