Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Аз от 17 не съм мръднал. Тия след него са с променен (вдървен) интерфейс, а пък аз не ползвам умности като ауторутър и подобни, така че просто не виждам смисъл в начинанието за ъпдейт. Хвърлям редовно по едно око на новите версии само за да се уверя, че продължава да няма смисъл

Нед Окт 19, 2025 6:00 pm
Профил
Аватар

Не особено важен алтиумски въпрос, но ме дразни на моменти...
Размествам компонентите върху платката и работя с растер 0.5 мм. (примерно). Маркирам група компоненти, премествам я отново със същия растер, и току установя, че някои компоненти вече не са подравнени по него. Преди да ги преместя всичко е било подравнено на растер 0.5 мм.
Идеи какво не е наред?

Нед Окт 19, 2025 6:20 pm
Профил
Аватар

Предположение: реферънс центровете им не са в рамките на тоя растер спрямо падовете им

Нед Окт 19, 2025 9:08 pm
Профил

хмм това май не ми се е случвало. Мен ме мъчи друга простотия, в схематика работя на стария протелски растер, той е безразмерен, и за схематика ми се струва доста по-удобен. Да ама постоянно ми пращат файлове правени с новте растери които са метрични или инчови и започва да става мазало. Тук последния такъв буквално го пренаправих целия, то едно местиш друго се размести, пинове не пасват с разстера на връзките .. и винаги съм си мислел има ли някакъв нормалне начин да се оправят такива схеми, като не говоря аз да мина в метричен или инчов растер, аз съм тъп и упорит и искам да си пазя протелския растер, всичко ми е на растер 10, в библиотеките разбира се графични елементи може и да са на растер 1 но това няма някакво съществено значение, самия компонент го правя за растер 10.

Нед Окт 19, 2025 11:32 pm
Профил

itso.t написа:
Размествам компонентите върху платката и работя с растер 0.5 мм. (примерно). Маркирам група компоненти, премествам я отново със същия растер, и току установя, че някои компоненти вече не са подравнени по него. Преди да ги преместя всичко е било подравнено на растер 0.5 мм.
Идеи какво не е наред?

Ако са само някои, действително е странно. Много по-вероятно е всички да не са на растер.
Причината най-често е т.н. snapping - курсора се закача за някоя точка, която не е на желания растер.
Затова при местене често изключвам snapping-a със Shft-E. Или пък snap-вам на някоя точка, която знам че е на растер.

Пон Окт 20, 2025 11:45 am
Профил
Аватар

al_at написа:
itso.t написа:
Идеи какво не е наред?

Ако са само някои, действително е странно. Много по-вероятно е всички да не са на растер.
Причината най-често е т.н. snapping - курсора се закача за някоя точка, която не е на желания растер.
Затова при местене често изключвам snapping-a със Shft-E. Или пък snap-вам на някоя точка, която знам че е на растер.

Точно това е и според мен

Пон Окт 20, 2025 12:40 pm
Профил

Когато местиш група от компоненти, те са си вече свързани в групата и не се местят самоволно, докато местиш цялата група. Не би следвало да се случва и никога не съм виждал да се случва. Дори да не всичките на растер, те се местят точно с такъв офсет по x и y, с какъвто е и референтната ти точка (курсора с мишката). И това, че не са били на растер, не е по вина на алтиума. Не изключвай снап-а, защото помага да позиционираш в определена точка, било център или връх на обект/примитив. Ако си разрешил разбира се да снапва по всичко, че и на всеки слой, ще стане голямо мазало при опита да поставиш групата спрямо определена точка - не винаги ще имаш успех.
Задължително, като местиш група, го прави от актив бара. Селектираш групата и после:
Прикачени файлове:
Altium_Active_Bar.jpg
Altium_Active_Bar.jpg [ 33.52 KiB | Прегледано 1176 пъти ]

След това снапваш групата в която точка искаш, например център на определен отвор.

Пон Окт 20, 2025 12:59 pm
Профил
Аватар

al_at написа:

Хм, може би не съм го описал точно. Май всичко преместени компоненти от групата не са на растер.
Това което казваш звучи логично и е сходно с това което предположи Бабането, макар и той да го формулира по различен начин.

Ако съм разбрал правилно, проблемът се проявява от това, че местейки група компоненти съм хванал компонент за обект, например за пад който е на друг растер, при което той се подравнява по зададения грид, а всичко друго отива по дяволите.

Ако местя групата през меню "move selection X, Y" няма такъв проблем, та най вероятно е това.

Ще пробвам. Благодаря за насоките.

Пон Окт 20, 2025 3:35 pm
Профил

През ХУ да, но и с курсора ако го хванеш за пад който е на растеж или център на обект който е на растеж няма да имаш проблем. Ако нищо освен обекта който си хванал не е на растеж най-вероятно е точно това което описват колегите, защото то снапва по обекта който е хванат. Това ме фундругото е доста полезно като му свикнеш. А за растера ...в днешно време на какъв растера трябва да си за да е всичко на растера, просто невъзможно според мен.

Пон Окт 20, 2025 4:33 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...А за растера ...в днешно време на какъв растера трябва да си за да е всичко на растера, просто невъзможно според мен.

Ясно де, но и не трябва платката да изглежда все едно си хвърлил компонентите върху нея, и кое където е паднало там е останало... :lol:

Пон Окт 20, 2025 4:41 pm
Профил
Аватар

Аз искам да питам - само аз ли съм карък и само моя ли Алтиум е адски бавен. Например "Toggle part fitted or not fitted" във вариант отнема около секунда. Преди ставаше мигновенно (сега съм с 23, версията преди е 09). Всички останали операции са в една или друга степен флегматични, ама тая направо разбива.

Прикачени файлове:
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 28.04 KiB | Прегледано 1020 пъти ]
Вто Ное 04, 2025 8:07 pm
Профил

При мен се бави около половин секунда на първия Toggle Fitted/Not Fitted.
На следващите вече реагира без никакво забавяне. Версията е Алтиум 25.8.1.18 Pro.

Сря Ное 05, 2025 1:58 pm
Профил

Какви пак ги сътвориха от Алтиум с лицензирането ? Сайта нещо е променен, не мога да си платя събскрипшъна за тая година, има някакви нови бози но в профила ми не виждам начин да платя за новата година. ... започвам да пиша писма на Путин с молба ако може някак си, едно нюкче да запази за алтиумци ...

Сря Ное 19, 2025 7:55 pm
Профил

Въвеждат нови щуротии, които никой нормален инженер не им е искал.
Има елемент на ребрандиране, Altium Designer и Altium 365 ще си съществуват в новите неща,
но ще има и елемент от новите простотии - ИИ за съставяне на задание, обработка на ВОМ-ове и т.п.
Новите продукти са представени на Embedded World North America 2024
Новите имена са:
- Altium Discover - нищо не се знае за цени.
https://www.youtube.com/watch?v=0MUryYPBXVc
- Altium Develop - за фирми до 5 работни места, за него има цени на сайта на Алтиум
https://www.altium.com/develop
- Altium Agile - за по-големи фирми и организации. Няма инфо за цени. Има два подварианта:
- Altium Agile Teams - за малки и средни фирми над 5 работни места
- Altium Agile Enterprice - за по-големи фирми и организации.
Ако имаш лиценз за Altium Designer Pro, би трябвало да ти дава възможност да си изтеглиш и опиташ Altium Develop.
Ако ти хареса, може да преминеш на него.
Но при него минимумът е 960 евро годишно базова цена за Workspace + 960 евро годишно за работно място.
На мен ми дава възможност да го пробвам, но още не съм имал време за това.
Този процес тече от два месеца, но информацията беше оскъдна, дори дистрибуторите на Алтиум /КАДПОИНТ/ не знаеха нищо.
Сега вече КАДПОИНТ са минали някакво обучение.
От нашата фирма си поискахме среща с тях и следващата седмица ще ни запознават с новите продукти, за да вземем решение
към кой вариант да минем. Ценово, Altium Develop няма да е по-различен от това, което плащаме в момента, но може да се наложи
да минем към Altium Agile Teams, защото сме повече от 5.

Чет Ное 20, 2025 11:11 am
Профил

Ами пуснах демо на Develop, лиценза се появи в 17-ката и е активен, на мен това ми е достатъчно, и всъщност ценово ме устройва. Досега плащах по 377 на месец, девелопа с едно място е 1900 на година, демек двойно по-малко, което ме устройва идеално. Междувременно напсувах акаунт мениджъра за тъпотиите които творят, влизаш в сйта и четвш и нищо не разбираш, ала бализми ...обясних им за малоумните им меринджеи, едва ли ще споделят с някой нагоре благословиите ми но пък знае ли човек....

Чет Ное 20, 2025 1:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 205  Следваща