|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Тъй, въпроса е че нищо от тия дето ги не може да ти генерира кръгъл клиранс винаги. По горе съм показал какво става с хача и гербера. Ако отвора в малък, пътечките на хача излизат от него. Това се получаваше и на 99 , съмнявам се в междинните версии до 17 да е по различно. Съответно като слагаш хач всеки път трябва да оглеждаш за такива дефекти. Някои от дефектите се виждат в PCB редактора, други излизат само в гербера, като това накъдряне горе. И там в някои случаи има оправия с настройки на гербера но в повечето случаи си е тв такова дърво. Аз затова и не използвам от години хеч за плътни полигони, отделно алтиумскоя гербер вюър малко не показва същото като viewmate да речем. Дори със стандартната апроксимация 0.013 кръгчето си е почти кръгче, ако свалиш на 5 um или 1 е още повече кръгче, но винаги се вижда като многоъгълник на голям зум. Това е в самия алтиум, преди много години се рових по форума им за подобна простотия и хората си казаха, че солид полигона не използва изрязване с окръжност за клирънса на вии и падове дори и те да са кръгли а го апроксимира с прави, съответно така отива и към гербера. Защо са го направили така в солида не знам, след като това е нова опция, не е да кажеш да са ползвали някакъв стар код. Аз все си мисля, че е по лесно за видите да ги изрежеш като кръгчета но те са решили да го апроксимират. Мен лично това не ме бърка, ако го гледаш на микроскоп може и да забележиш апроксимацията, ако я търсиш. То като цяло виите са по-малкия проблем, като цяло има кусури в полигоните, ако двата вертекса примерно не са вертикални или хоризонтални, линията между тях не винаги е права, понякога се появяват "чупки" това е особенно видимо когато имаш малък полигон към пин, има и други "екстри". Тоя параметър за neck, далеч не решава всички подобни проблеми, или по-скоро създава нови, вземи за пример твоята картинка, имаш neck точно между двете площадки, това не може да го елиминираш с настройката защото трябва да я сложиш на голяма стойност,което пък не позволява да запълваш други подобни пространства и накъсва полигона. Има нужда от може би още няколко настройки или правила, не знам как е реализирано в ментора.
|
| Пет Дек 26, 2025 2:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
П.с. сега като се замислям, при хач дебелината на окръжноста би следвало да е като дебелината която се задава за хача, т.е. не би трябвало да излиза пътечката извън окръжността, и като се замисля не съм виждал да се случва когато си е хач, на флекс тоя проблем не помня да съм го виждал, получава се само когато съм правил солиден полигон с хач ...ще разгледам няколко гербера днес, имам разни от преди 20 години когато използвах все още основно хач, да видя какво съм ги творил тогава.
|
| Пет Дек 26, 2025 3:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Виждал съм разлики между визуализацията на герберите в алтиума и CAM350, но нямах време да изследвам причините. Просто си коригирах платката и толкоз...
|
| Пет Дек 26, 2025 3:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Има и между cam350 и viewmate също. Доста фабрики са с cam350 та това може би е най-удачният вариант за гледане, да е не мога да ти кажа защо още съм с viewnate, навик може би.
|
| Пет Дек 26, 2025 4:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
CAM350 ми го изпрати един китаец, при поръчка на платки при тях. Възникна спор и той писа, че с това преглеждали платките. Разбрахме се, защото беше от по-добрите китайци. 
|
| Пет Дек 26, 2025 5:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да, почти всички китайци го използват, както казват съседите ово е стандарт. Много отдавна имах някъде, после дълго време просто пращай пцб файлове, имаше човек който се занимаваше с гербери и панелизация и после не помня защо взех viewate лиценз ...на няколко пъти се засилвах да купувам Кам350 но със сименци е тегава история, така и не разбрах купува ли се свободен ли е .. има го като продукт но го няма в ценовата листа, няма го в магазина, сега се казва valor нещо си ама така и не съм се наканил да разбера как да ги придобия легално.
|
| Пет Дек 26, 2025 5:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ето резултат гледан с viewmate на пологон изпълнен като hatch и solid, както и "дефект" в солида, който в определени случаи може да е доста досаден. Гербера на хач полигон и на солид е технологичено различен. В единия случай се изпозлват линии и криви, в другия позитивен полигон и негативна маска, и какво им е пречело маската да е кръгче не мога да кажа, от софтуерна гледна точка ми изглежда като един ред код, да провериш дали елемента е circular pad и ако е да сложиш маска която е кръгче вместо да генерираш полигон с N на брой точки за да апроксимираш кръче ... няма много време сега да го проверявам, но имам някакъв спомен, че ако това не е полигон, а е power plane, там го дава като кръгче а не го апроксимира.
|
| Пет Дек 26, 2025 9:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
А каква е идеята да се прави плътен полигон с "hatch"?
|
| Съб Дек 27, 2025 12:09 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Дедо питаше как се прави полигон с кръгла дупка в него, и Лео спомена изпозлване на хач за целта, което е вариант ама води до разни .. "ефекти" и дефекти. Набъбването на гербера е най-малкото, днес всичко е цифрово та това не е чак такъв проблем. Друг проблем е как се интерпретират блендите, там ако гербер-а е сложен да изпозлва бленди и става малко каша, защото блендата може да не отговаря на дебелина която си задал, ама и това не е чак такъв проблем. Аз имам два пробелма с използването на хач, някой път накъдря отвора отвърте като на картинката по-горе. По-съществения е в запълването защото там нямаш параметър нек, той се определя от мин дебелина, и от части от мин дължина на примитив, и тия двата параметъра зашочват да са конфликтни. Веднъж може да ти се иска да са големи за да избегнеш твърде тънки островчета, от друга ако ги сложиш много големи започваш да имаш проблем с полигона около гъсто разположени малки вии, защото мин.дебелина която слагаш на пътечката не позволява да запълваш малки разстояния около виите. И ако това да речем не ти е основния плейн айде иди дойди, но ако в основния GND плейн започнат да ти се появяват големи острови около концентрираните вии то сигналите ти остават без референс в тая зона, което си е повод за лъчене, а и зависи от сигналите може и крос толк да се появи. Това разбира се като го знаеш просто слагаш истински плейн, там по спомен около виите е кръгла маска, ще го видя малко по късно, тъкмо редя една платка ама още ръчкам корпуси и не ми се рови да търся гербер чийто плейн е истински плейн а не полигон, аз често изпзолвам полигон вместо захранващ плейн. Та аз затова и от както има солид не се занимавам с хач, но пък със солид нямаш теоретично кръгъл отвор, и както знаем окото на Дедо мери микрометри и веднага го подразни многоъгълността на отворите около виите, та от там тръгна всичко.
Но тук въпроса е защо алтиумци поне за вии и кръгли падове не са направили кръгла маска а апроксимират с многоъгълник. при условие че в захранващите плейновете го имат .. или съм почти сигурен че го имат, но такива са ми спомените, там не съм виждал многоъгълници.. сега, ясно е че са написали някакъв алгоритъм който създава отстоянията и за пътечки и др. и сигурно е по лесно да мине само веднъж, но слагането на кръгчета не е кой знае каква философия, след това просто трбява да ги мерджнат с другите маски които са генерирали, но и това едва ли е кой зане каква философия ... знам ли ...
|
| Съб Дек 27, 2025 2:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
гербер 'стандарта' е сравнително замръзнал от десетилетия. но пък има интересна историческа бележка е, до 2160-та има само 35 години и надали ще го доживея. а и тогава, предполагам, ще ме вълнуват повече неща като гинко, памперси и катертри, а не дали някой си е прочел стандарта докрай. интерполацията не е работа на генериращия софт. от много отдавна рисуващите устройства не са векторни, а растерни. интерполацията трябва да я прави изпълнителното устройство, до достигане на дивайс-координати (или до някаква допустима грешка), без значение дали е брезенхам, квадратична крива, безие или сплайн. може би, някъде в края на 70-те години на миналия век, на една маса са се озовали Кнут и двамата младежи от адобе и са философствали на тема интерполация на логически към физически координати. герберджията е слушал кротко в ъгъла и накрая му светнало да добави левъли. така са се появили G36/G37. но го е домързяло и поставил ограничение само за D1 и D2. някъде там са се усетили и са сменили наименованието от polygon fill на contour fill (G36/G37 описват безразрмерно именно контура). в крайна сметка, горните команди допускат и криви от по-висш порядък, което в комбинация с левъли дава достатъчно точен (и красив) резултат на завойчетата в растера. това се постига с доста праволинеен гербер.
|
| Съб Дек 27, 2025 7:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да де ама ти говориш на ниво гербер, а те още на ниво примитив в редактора са го апроксимирали. Не съм запознат с генерирането на герберите, дали всеки сам си пише нещо или си плащат за вече написана библиотека. Тя ситуацията е като с другите камове има някои генерират G код как си трябва а други карат с първите 5 команди и всичко е линейна интерполация нищо че машината поддържа команди за купища криви.
|
| Съб Дек 27, 2025 4:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
В Protel DXP няма друга алтернатива. Солид полигона се появи като опция с първия Алтиум някъде в началото на 2006-та. Обаче не прави кръгли дупки. Такива прави само "hatch" опцията. Това е краткия отговор. Дългото философстване вероятно си го прочел, ако си имал излишно време за губене. 
|
| Съб Дек 27, 2025 5:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Навремето нямаше друга опция. Аз си мисля, че солида се появи в 99SE ама може и да греша. Иначе за плейновете спомените ми са верни, кръгчета са, не са апроксимирани. Може би ако се мрънка достатъчно във форума на алтиум току виж го оправили в следваща ревизия, не трбява да е кой зане каква философия, така или иначе го правят за плейновете.
|
| Съб Дек 27, 2025 8:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам аз ли съм каръка, ама нещо пак започна да с едържи много странно. Изпозлвам Find Similar, сетвамму филтрите, естесвено е сложено да селектне това което мачва, в случая текстове, дезигнатори и коментари, избирам ги, сетвам шрифта който искам и уж се сменят, но тук таме остава някой който не е сменен, по-лошо, сменям го ръчно и след някое време го гледам пак е с друг шрифт. Става само на някои компоненти, не мога да хвана логиката. Настройките поне които видях за дефаулт текстове всички са вердана, в библиотеката също, самите компоненти са с дезигнатор и комент вердана в библиотеката, но в схематика по някава необяснима причина мине ен мине време и станат таймс ... направо ми къса нервите, а тоя таймс ми боде очите ... Това досега не ми се беше случвало, и не мога да разбера защо се случва. Ей тоя урод примерно, компонента го правих онзи ден, всичко му е вердана, собственоръчно го сменях на вердана в схематика и те на сега пак е times ... и то само дезигнатора, коментара си стои вердана ...и ми се струва че се случва рандом. Специфичното в тоя проект е че от мързел направих save a copy на всички файлове от друг проект, и ги добавих в новия, но са си в друга директория, не знам това дали някак му влияе.
|
| Пон Дек 29, 2025 6:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами изтрий таймс от компютъра и сложи на негово място вердана дето да се представя за таймс 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Дек 29, 2025 6:51 pm |
|
|