|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Говорилня
Ммм ако е минавайки покрай НАП ще изисква и хардуер ....
|
| Сря Дек 31, 2025 4:32 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Не си губи времето с това. Детето сега си рисува къщички и си пише, с активна писалка, но не струва. Не е практично, най-малкото. Но поне може би ще изглеждащ в очите на колегите си реформиран модерен хартиен плъх. И според мен трябва да не се нахвърляш на папиер таблети, освен ако не искаш да си губиш парите като мен - наляво надясно за глупости, които (почти) никога няма да ползваш.
|
| Сря Дек 31, 2025 5:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имам Йога... някъде събира прах. гумената жена има далеч повече плюсове.
истинските чертежи се правят на големи екрани, подпрени на относително тежък хардуер, с удобно кресло, удобна мишка и трето кранче на чешмата в кухнята (топла вода, студена вода и кафе).
далеч по-важно е да знаеш какво трябва да се получи. всичкия софтуер е само подпомагащ инструмент, заменящ чертожничката. ако нямаш идея как трябва да изглежда резултатът, всичките джаджи си остават непотребни играчки. аз лично предпочитам папка на хартия, стига да не от някакви А0 листове нагънати на акордеони. можеш да си ги листиш, да мислиш, да си драскаш по тях с моливче, после да си триеш бележките. с една дума - динозавър
|
| Сря Дек 31, 2025 6:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
За чертаене и дума не може да става, загуба на време, аз по скоро имах в предвид скици ... няма как да покажа заради точно тая тъпоня с файловете при айпад простотията, трябва да експортвам ... хич не ми се занимава  , но дали си струева да го купуваш за това .. по-скоро не. Но както казах, зависи кой с какво се занимава. За строителни техници / инспектори та и инженери / архитекти може да е доста полезно средство защото на тях им се налага да правят много неща на място, да вземат размери, да скицират неща, да попълват протоколи, и всякакви формуляри и т.н. А за дикимента, папка с хартия много често е полезна в строителството, направо е незаменима, защшото на тбалета може да гледаш нещо малко, лично на мен и А0 ми малееше, като имаш 300 м дълга машина, или нещо като Резерва в сливен или терминала в Росенец и искаш с един поглед да видиш много неща без да изпозлваш лупа ... За машини нужди ... да чертеж при машиниста на хартия е незаменим, ама пак да спомена, 500+ детайла и всеки като има поне два чертежа ... нали се сещаш какво ровене е, то никой не се е и занимавал да ги печата, като гледах доставчика ми колко му е документацията само на едно изделие .. имаше над 1500 чертежа, сборки, заварки, огъвки, флат ... и това да седнеш да го дискутираш на маса си е наказание ако е само на хартия.
|
| Сря Дек 31, 2025 11:16 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Яну 02, 2026 8:09 pm |
|
 |
|
toxigen
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 17, 2018 3:38 pm Мнения: 68 Местоположение: София
|
Аз използвам от няколко години iPad Air с писалка за тетрадка. Пиша много и в офиса и по обекти - записки, скици, диаграми, такива неща. Само на ръка, неофициална документация. Върши ми перфектна работа и не мисля, че ще се върна към хартиената - така ми е по-удобно да търся стари записки, дори от предишни години. Писалката се държи отстрани на таблета с магнит, отделно в калъфа има място.
|
| Чет Яну 08, 2026 9:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Така както си го формулирал се разбира все едни използваш айпада с обикновена писалка (за тетрадка), а предполагам, че трябва да се разбира друго - че използваш айпада вместо тетрадка...
|
| Чет Яну 08, 2026 9:34 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Взех едно Lenovo pad с писалка за домашните - засега са доволни. Старият Ipad вече не пиддържа някакви подписи и пароли, та се наложи ъпгрейд. Yoga- тя ще е по-нататък, много пари и искат, и може да взема втора употреба за проба.
|
| Чет Яну 08, 2026 1:05 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Boox Tablet като цяло е д обре... Но на всички таблети, епапери и т.н. един от основните проблеми е изпускането на земята  На тетрадка с твърди корици самомизпусканетонв локва е проблемно. Аз ходя на официялни срещи с тетрадка и молив и никой не ме гледа странно или пренебрежително. ...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 08, 2026 3:33 pm |
|
 |
|
toxigen
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 17, 2018 3:38 pm Мнения: 68 Местоположение: София
|
@Itso.t - добре де, вместо тетрадка ги използвам. iPad Air със съответния Apple молив. @MYXATA - не е до странно. Изписвам по 2 или 3 тетрадки на година. Трудно се намират записките вътре после, а и трябва да ги трупам някъде. На мен лично ми е по-лесно и удобно с таблета.
|
| Пет Яну 09, 2026 9:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тетрадката има и още предимства: - издържа не само изпускане, ами можеш да минеш и с колата отгоре - няма да ти падне батерията - няма да ти се загуби флеша - изключително евтина - можеш да си купиш примерно 500 тетрадки за същите пари - поради горните, можеш да си отвориш 20 тетрадки на бюрото, да ги листиш и да правиш умни физиономии
масово ползвам самоделни А5 'тетрадки' с 4 ринга. поръчах си по мой цвят и вкус - по-дебелите са със закрепен ринг на задната корица (по-удобно ми е за архивиране), тънките (2см) са на гръбчето. съответно ми щанцоваха и табове от по-дебел картон.
имам проблем да си намеря В5 (JIS) рингове. този размер ми е по-удобен компромис между А5 и А4, но нещо не мога да намеря. е, има фабрика, ама искат поне 1000 бройки за поръчка, а на мен ще ми дойдат множко.
и друго удобство: - като ми свършат 'токените', за 5-10лв получавам 2000 чистички
|
| Пет Яну 09, 2026 11:37 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Пък аз няколко пъти пробвам да взимам тетрадки и таблети по срещи ама не знам какво да запиша вътре... И все си остават празни или пък с квадратчета и триъгълничета дето съм рисувал  То винаги съм си бил така де, още в училище и после в ТУ ходех на лекции с ръце в джоба понеже никога нищо не записвам Та се чудя - как определяте какво да се запише в тия тетрадки?
|
| Пет Яну 09, 2026 11:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като почне да ти се препълва 'диска', ще почнеш. гледай на това като на протезна памет - записваш факта и после го деалокираш от оперативната памет, пазиш само хеша към него.
|
| Пет Яну 09, 2026 11:43 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Хм... то аз пенсия съм почнал да наближавам и още не съм се научил. Кой знае, може пък тепърва да започна да ги пълня с друго освен квадратчета, триъгълничета и космически кораби 
|
| Пет Яну 09, 2026 12:01 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Как какво, записваш какво точно доцента/професора ти дето ти води лекцията (и ще те изпитва после) е прочел/научил от учебника (нАучната литература). Така не ти се налага да четеш/научаваш цялата нАучна литература че освен дето е натоварващо, а е и малко неудобно после.... ...след това и в работата -записваш това което проджект меринджея/инджинера ти е прочел и знае . Това което някой друг на работа знае отвъд щампата, само предизвиква колегиални спорове и делене по групички за засвидетелсване на вярност. После си опростяваш речевия алгоритъм по Чомски - да произвежда само словосъчетания които завършват с продукт в нечий мозък,и да не произвежда такива които зависват в пространството 
|
| Пет Яну 09, 2026 12:45 pm |
|
|